Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 04 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

04 Μαρτίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

303.—Ο Αδριανός της Νικομήδειας, πραιτοριανός φρουρός του αυτοκράτορα Γαλέριου Μαξιμιανού, τιμωρείται με μαρτυρικό θάνατο, διότι ασπάστηκε το χριστιανισμό. Αργότερα θα ανακηρυχθεί σε άγιο από την Εκκλησία.

1827.—Για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Κιουταχή ο Καραϊσκάκης, πήρε την απόφαση να καταλάβει το Κερατσίνι· άρχισε λοιπόν στις 2/3, να οργανώνει την άμυνά του, κατασκευάζοντας πρόχειρα οχυρώματα, τα «ταμπούρια ». Με αφορμή αυτό, ολόκληρη η περιοχή θα ονομαστεί έτσι, κρατώντας μέχρι σήμερα αυτή την προσωνυμία. Ο χώρος που είχε υψώσει τα ταμπούρια του ο Καραϊσκάκης, ήταν γύρω από το λόφο του Αϊ-Γιώργη. Η πρώτη επίθεση του Κιουταχή ήταν αναγνωριστική και αποκρούστηκε εύκολα. Στη συνέχεια έστησε τα κανόνια του σε λόφο, απέναντι από το μετόχι, στο νότιο ύψωμα του Κορυδαλλού. Στις 4 Μαρτίου, ο Κιουταχής εξαπέλησε την κύρια επίθεση, που όμως αντιμετωπίστηκε συνδυαστικά από τον Στρατηγό Καραϊσκάκη. Οι τούρκοι καθηλώθηκαν και λίγο αργότερα αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή. Οι απώλειες των τούρκων ήταν μεγάλες.
1829.—Καθιερώνεται η καθολική ψηφοφορία για τους έχοντας συμπληρώσει ηλικία 25 ετών. Αλλά ταυτοχρόνως ορίζεται σύστημα εμμέσου και κατά κλιμάκια εκλογής των τοπικών αρχόντων και των βουλευτών.

1851.—Γεννιέται ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης [4/3/1851 – 3/1/1911). Το σύντομο βιογραφικὸ που έφτιαξε ο ίδιος για τον εαυτό του κατὰ παράκληση του Γιάννη Βλαχογιάννη αναφέρει ότι: Ἐγεννήθην ἐν Σκιάθῳ τῇ 4ῃ Μαρτίου 1851. Ἐβγῆκα ἀπὸ τὸ Ἑλληνικὸν Σχολεῖον εἰς τὰ 1863, ἀλλὰ μόνον τῷ 1867 ἐστάλην εἰς τὸ Γυμνάσιον Χαλκίδος, ὅπου ἤκουσα τὴν Α´ καὶ Β´ τάξιν. Τῇ Γ´ ἐμαθήτευσα εἰς Πειραιᾶ, εἶτα διέκοψα τὰς σπουδάς μου καὶ ἔμεινα εἰς τὴν πατρίδα. Κατὰ τὸν Ἰούλιο τοῦ 1872 ἐπῆγα εἰς τὸ Ἅγιον Ὄρος χάριν προσκυνήσεως, ὅπου ἔμεινα ὀλίγους μῆνας. Τῷ 1873 ἦλθα εἰς Ἀθήνας καὶ ἐφοίτησα εἰς τὴν Δ´ τοῦ Βαρβακείου. Τῷ 1874 ἐνεγράφην εἰς τὴν Φιλοσοφικὴν Σχολὴν ὅπου ἤκουσα κατ᾿ ἐκλογὴν ὀλίγα μαθήματα φιλολογικά, κατ᾿ ἰδίαν δὲ ἠσχολούμην εἰς τὰς ξένας γλώσσας. Μικρὸς ἐζωγράφιζα Ἁγίους, εἶτα ἔγραφα στίχους, κι ἐδοκίμαζα νὰ συντάξω κωμωδίας. Τῷ 1868 ἐπεχείρησα νὰ γράψω μυθιστόρημα. Τῷ 1879 ἐδημοσιεύθη ἡ «Μετανάστις» ἔργον μου, εἰς τὸν «Νεολόγον» Κωνσταντινουπόλεως. Τῷ 1881 ἓν θρησκευτικὸν ποιημάτιον εἰς τὸ περιοδικὸν «Σωτῆρα». Τῷ 1882 ἐδημοσιεύθησαν «Οἱ Ἔμποροι τῶν ἐθνῶν»εἰς τὸ «Μὴ χάνεσαι». Ἀργότερα ἔγραψα περὶ τὰ ἑκατὸν διηγήματα, δημοσιευθέντα εἰς διάφορα περιοδικὰ καὶ ἐφημερίδες. Α.Π. Τὸ ἐπ᾿ ἐμοί, ἐνόσῳ ζῶ καὶ ἀναπνέω καὶ σοφρονῶ, δὲν θὰ παύσω πάντοτε, νὰ ὑμνῶ μετὰ λατρείας τὸν Χριστόν μου, νὰ περιγράφω μετ᾿ ἔρωτος τὴν φύσιν, καὶ νὰ ζωγραφῶ μετὰ στοργῆς τὰ γνήσια Ἑλληνικὰ ἔθη· ἐὰν ἐπιλάθωμαί σου, Ἱερουσαλήμ, ἐπιλησθείη ἡ δεξιά μου· κολληθείη ἡ γλῶσσά μου τῷ λάρυγγί μου, ἐὰν οὐ μή σου μνησθῶ, ἐὰν μὴ προανατάξωμαί σοι ὡς ἐν ἀρχῇ τῆς εὐφροσύνης μου. (Ἀ.Π., Λαμπριάτικος Ψάλτης)

1878.—Νικηφόρος η μάχη των Κρητικών κατά τούρκων στα χωριά Καλονύκτης και Μαλλάκια (Κρητική επανάσταση του 1878). 
1907.—Το πρώτο τροχαίο δυστύχημα στην Ελλάδα, συνέβη στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του Φιξ, στις 4 Μαρτίου 1907, ώρα 11.30. Πάνω από το σώμα της άτυχης Ευφροσύνης Βαμβακά, πέρασαν δύο αυτοκίνητα. Το πρώτο οδηγούσε ο πρίγκιπας Ανδρέας [πατέρας του Φιλίππου, του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, και παππούς του Καρόλου], με συνεπιβάτες τη σύζυγο του Αλίκη, και τον υπασπιστή του Μεταξά. Το δεύτερο αυτοκίνητο, οδηγούσε ο υπουργός και βουλευτής Φθιώτιδος Ν. Σιμόπουλος. Την ευθύνη ανέλαβε ο Σιμόπουλος, δηλώνοντας ότι αυτός χτύπησε, πρώτος, την άτυχη γυναίκα.

1913.—Οι Ελληνικές δυνάμεις Ηπείρου (Απόσπασμα Αχέροντος) μάχονται εναντίον των τούρκων και τους τρέπουν σε φυγή. Τελικώς, ο στρατός μας απελευθερώνει την κωμόπολη των Αγίων Σαράντα της Βορείου Ηπείρου. Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, οι IV και VI Μεραρχίες της Στρατιάς Ηπείρου μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιπες κινήθηκαν βορειότερα και μέχρι τις 5 Μαρτίου 1913 απελευθέρωσαν το Αργυρόκαστρο, Χιμάρα, Αγίους Σαράντα, Τεπελένι, Πρεμετή και Κλεισούρα, ενώ η Κορυτσά είχε ήδη απελευθερωθεί από τις 7 Δεκεμβρίου 1912.

1914.—Πραγματοποιείται συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Βορείας Ηπείρου με τον αντιπρόσωπο της αλβανικής Κυβερνήσεως Ολλανδό ταγματάρχη Θόμφων. Μετά από δύο ημέρες άκαρπων συνομιλιών, οι συγκρούσεις ξαναρχίζουν. Οι εξεγερμένοι Ηπειρώτες δεν είχαν καμία βοήθεια από το ελληνικό κράτος. Μόνοι συμπαραστάτες τους στάθηκαν εθελοντές από την Ελλάδα και την Κύπρο, ακόμη και ομογενείς του εξωτερικού. Από τον Φεβρουάριο και μέσα σε τρεις μήνες, οι εξεγερμένοι απελευθέρωσαν όλη σχεδόν την Βόρεια Ήπειρο. Αυτό θορύβησε την αλβανική πλευρά που ζήτησε εσπευσμένα τη διαμεσολάβηση των Ευρωπαίων και της Διεθνούς Επιτροπής Εθνολογικού Ελέγχου. 
1915.—Με την υποστήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας, η Ρωσία διεκδικεί δικαιώματα στα Δαρδανέλια και την Κωνσταντινούπολη. Ήδη από την 01 Νοεμβρίου 1914, μετά την χωρίς προειδοποίηση επίθεση που δέχθηκε από την τουρκία [29/10], η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ακολούθησαν [κήρυξαν τον πόλεμο], οι Αγγλία και Γαλλία στις 5/11 και 6/11 αντιστοίχως. Τον Ιανουάριο του 1915, στις μάχες του Σαρικαμίς, η 3η τουρκική στρατιά είχε εκμηδενιστεί. Οι επιχειρήσεις θα επαναληφθούν τον Μάϊο του 1915.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ.Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις τούρκων.

1921.—Ολόκληρη η στρατιά των Ελλήνων στην Μ.Ασία, αναμένει το σύνθημα για νέες εξορμήσεις.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ.Ασία μάχεται με περιπόλους και πυροβολικό.

1937.—Αρχίζει στην Ελλάδα του Μεταξά η εφαρμογή του θεσμού Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Ιωάννης Μεταξάς έδωσε ιδιαίτερη προσοχή και ενίσχυσε με κεφάλαια τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας ήδη από το καλοκαίρι του 1936. Η προστασία των εργατών από τα ατυχήματα, η θέσπιση ωραρίου εργασίας, η Κυριακή αργία, η απαγόρευση της παιδικής εργασίας, η ασφάλιση του εργαζομένου, η υγιεινή διαβίωση του στο χώρο εργασίας, η ενίσχυση των αδυνάτων οικονομικά και κοινωνικά, έπρεπε να εφαρμοστεί αμέσως. Με Υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας τον Αλέξανδρο Κορυζή, Υφυπουργό Εργασίας τον Αριστείδη Δημητράτο, προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου για την δημιουργία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ΙΚΑ, καταθέτοντας τα ανάλογα κεφάλαια ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο. Την 1/3/1937, ο Ι.Μεταξάς ανακοίνωσε ότι αρχίζει η λειτουργία του θεσμού του ΙΚΑ. 
1941.—Στην αλβανία οι Ιταλοί ενισχυθέντες, επιτίθενται εναντίον των ελληνικών δυνάμεων, άνευ αποτελέσματος.

1943.—Ανταρτικές ομάδες αποκόπτουν Ιταλική φάλαγγα παρά την Σιάτιστα. Είκοσι Ιταλοί έμειναν νεκροί επί τού πεδίου της μάχης και ενενήντα συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Κυριεύθησαν εξ άλλου, εννέα αυτοκίνητα κατάφορτα με παντώς είδους πολεμικό υλικό.

1953.—Διασπάται οριστικά η ΕΠΕΚ του Νικολάου Πλαστήρα. Διαγραφέντα στελέχη της συγκροτούν ιδιαίτερη πολιτική ομάδα. Η ΕΠΕΚ ήταν βραχύβια είτε ως κυβερνών κόμμα είτε ως κομματικός σχηματισμός, καθώς διασπάστηκε και συρρικνώθηκε στην ουσία μετά τον θάνατο του αρχηγού της το 1953. Ο Πλαστήρας ηγήθηκε δύο κυβερνήσεων συνασπισμού του Κέντρου, από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 1950 και από τον Οκτώβριο του 1951 έως τον Οκτώβριο του 1952. Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1952, υπέστη μεγάλη ήττα από τον Παπάγο που είχε στο μεταξύ συγκροτήσει τον Ελληνικό Συναγερμό.

.—Κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, το αεροσκάφος του πιλότου μας Αριστοτέλη Μπινιάρη, κατέπεσε και συνετρίβη κοντά στην Ελασσώνα Λάρισας, με αποτέλεσμα το θάνατο του χειριστού.

1956.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Χαραλάμπους ἤ Χαράλαμπος Γεώργιος, ετών 18, εκ Κυπερούντας, σκοτώθηκε όταν εξερράγη βόμβα, ενώ την έριχνε κατά των Άγγλων.

1972.—Επαναχορηγείται πλήρως η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Επί της ουσίας η Ουάσινγκτον ουδέποτε διέκοψε τις σχέσεις της με το καθεστώς της 21ης Απριλίου. Η μόνη διακοπή έγινε αμέσως μετά την 21η Απριλίου 1967, όπου σταμάτησε η χορήγηση αρμάτων, πυροβολικού, θωρακισμένων οχημάτων, πλοίων, αεροπλάνων, ελικοπτέρων, κ.λπ., αλλά η χορήγηση των άλλων ειδών εξοπλισμού και πυρομαχικών συνεχίστηκε. Τον Σεπτέμβριο του 1968, μετά τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, διεκόπη το «εμπάργκο» στη χορήγηση βαρέων όπλων και στις 22/9, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφασή τους «να επαναλάβουν τις κανονικές χορηγήσεις εξοπλισμού στην Ελλάδα. Φυσικά η απόφασις ελήφθη αποκλειστικώς βάσει των αναγκών ασφαλείας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Με την επίσκεψη στην Αθήνα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ελληνοαμερικανού Σπύρο Άγκνιου, τον Οκτώβριο του 1971, προωθήθηκαν νέες συμφωνίες για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων, «προς διάσωσιν του Ισραήλ», κατά δήλωση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, στην Αμερικανική Γερουσία στις 4 Αυγούστου 1972. Οι βάσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν και στους επόμενους αραβοϊσραηλινούς πολέμους.

2003.—Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την καταβολή αποζημιώσεως στον τέως βασιλέα Κωνσταντίνο και την οικογένειά του. Με βάση τα σχετικά έγγραφα που υπεγράφησαν από τον δικηγόρο Πέτρο Μαχά, εντέλλεται η Τράπεζα της Ελλάδος να εκταμιεύσει στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, στην αδελφή του Ειρήνη και στη θεία του Αικατερίνη, ποσό ύψους 13,7 εκατομμύρια ευρώ. Δόθηκε εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα να κατατεθούν σε λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να αποσταλούν σε τράπεζα της Ζυρίχης και να εισπραχθούν από αυτήν.
2012.—Στην τουρκική «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», δημοσιεύθηκε απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού της χώρας που λέει ότι, έργα τέχνης που δεν χρησιμοποιούνται από τα μουσεία μπορεί μετά την παρέλευση ενός έτους να πωληθούν. [Δημοσίευση τῆς ἐφημερίδος ΒΗΜΑ, στὶς 4-2-12].Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3738998654166524821

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item