Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 03 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.


03 Μαρτίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1770.—[π.ημ.] Τέσσερις χιλιάδες Μανιάτες, και Ρώσοι υπό τον Αλέξη Ορλώφ, κατόπιν διημέρου πολιορκίας, αναγκάζουν την τουρκική φρουρά της Πύλου να παραδοθεί και κυριεύουν την πόλη. Στις 26 Μαῒου του ίδιου έτους, εγκαταλήφθηκε από τους Ρώσους, αφού πέτυχαν αυτό που ήθελαν, με βαρύ όμως κόστος για τους Έλληνες που έμειναν πίσω.

1821.—Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συγκροτεί στη Φωξάνη (στα σύνορα Μολδαυῒας καί Βλαχίας) τον Ιερό Λόχο. Επί τού υψηλού μετά λοφίου κράνους των Ιερολοχιτών υπήρχε νεκροκεφαλή με δύο οστά χιαστί, κάτω απ’ αυτήν δε, ανεγράφοντο αι λέξεις : «Ελευθερία ή Θάνατος». Οι Ιερολοχίτες έφεραν μαύρη στολή, με τρίχρωμο εθνόσημο: κόκκινο, γαλάζιο και άσπρο. Ο όρκος τον οποίο έδιδαν ήταν μακρύς, άρχιζε δε ως εξής : «Ορκίζομαι να χύσω και αυτήν την υστέραν ρανίδα του αίματός μου, υπέρ της θρησκείας και της πατρίδος μου. Να φονεύσω και αυτόν τον ίδιον αδελφόν, αν τον εύρω προδότην της Πατρίδος… ». 
1827.—Για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Κιουταχή ο Καραϊσκάκης πήρε την απόφαση να καταλάβει το Κερατσίνι· άρχισε λοιπόν στις 2/3, να οργανώνει την άμυνά του, κατασκευάζοντας πρόχειρα οχυρώματα, τα «ταμπούρια ». Με αφορμή αυτό, ολόκληρη η περιοχή θα ονομαστεί έτσι, κρατώντας μέχρι σήμερα αυτή την προσωνυμία. Ο χώρος που είχε υψώσει τα ταμπούρια του ο Καραϊσκάκης, ήταν γύρω από το λόφο του Αϊ-Γιώργη. Η πρώτη επίθεση του Κιουταχή ήταν αναγνωριστική και αποκρούστηκε εύκολα. Στη συνέχεια έστησε τα κανόνια του σε λόφο, απέναντι από το μετόχι, στο νότιο ύψωμα του Κορυδαλλού. Στις 4 Μαρτίου, ο Κιουταχής εξαπέλησε την κύρια επίθεση, που όμως αντιμετωπίστηκε συνδυαστικά από τον Στρατηγό Καραϊσκάκη. Οι τούρκοι καθηλώθηκαν και λίγο αργότερα αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή. Οι απώλειες των τούρκων ήταν μεγάλες.

1840.—Υπογράφεται συνθήκη φιλίας, εμπορίου και συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Όσο στον θρόνο της Τουρκίας ήταν ο Μαχμούτ Β’, οι δύο χώρες δεν μπορούσαν να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις με αποτέλεσμα να μην γίνονται ελεύθερα εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες. Μετά τον θάνατό του, τον Νοέμβριου του 1839, ο Όθων έστειλε τον υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας Κωνσταντίνο Ζωγράφο για να διαπραγματευθεί με τον νέο σουλτάνο. Ο Ζωγράφος έκλεισε συμφωνία τον Μάρτιο του 1840, δεκαετούς διαρκείας, αλλά επικρίθηκε έντονα από τους `Ελληνες και αποδοκιμάσθηκε, επειδή θεωρήθηκε ότι έκανε πολλές παραχωρήσεις και θυσίασε τις μελλοντικές εθνικές διεκδικήσεις των Ελλήνων.

1878.—Υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, με την οποία δημιουργήθηκε η Μεγάλη Βουλγαρία, ανακτώντας την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ευτυχώς η Συνθήκη αυτή αντικαταστάθηκε από την συνθήκη του Βερολίνου (13/7/1878).

.—Τουρκικά στρατεύματα εισβάλουν και καταστρέφουν το Λιτόχωρο. Στην περιοχή έχει ήδη ανάψει νέα επανάσταση. 
1886.—Υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που τερματίζει τον πόλεμο μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας, που είχε ξεσπάσει με αφορμή “το ζήτημα της Ανατολικής Ρωμυλίας”. Έληξε με ήττα των Σέρβων και κατακύρωση της άλλοτε ελληνικής περιοχής στη Βουλγαρία. Στον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877, οι ρώσοι εγκαθιστούσαν στις πόλεις της Βόρειας Θράκης και αργότερα και της Αδριανούπολης, βουλγαρικούς μηχανισμούς, τηρώντας ξεκάθαρα ανθελληνική στάση, αποκλείοντας την εκπροσώπηση του ελληνικού στοιχείου. Με την υπογραφή της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, οι ελληνικές κοινότητες της Αδριανουπόλεως, Φιλιπουπόλεως, Αγχιάλου, Πύργου, Σωζοπόλεως, Μεσημβρίας και ολόκληρης της Νότιας Θράκης αντέδρασαν σθεναρά. Ακόμη και οι Πομάκοι, επαναστάτησαν και ίδρυσαν αυτόνομη και ανεξάρτητη Δημοκρατία από εικοσιένα χωριά [1878] που διατηρήθηκε μέχρι την προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας στη Βουλγαρία [1885].Εκδήλωσαν μάλιστα την πρόθεσή τους να ενταχθούν στην ελληνική παρά στην βουλγαρική κυριαρχία.

1896.—Γεννιέται ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών έγινε μοναχός στη Μονή Αγίου Γεωργίου. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατόπιν ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στη Θεολογική Ακαδημία της Νέας Υόρκης. Όταν πέθανε ο Κύριλλος Γ΄ το 1933, ο Λεόντιος ήταν Μητροπολίτης Πάφου. Ήταν μάλιστα ο μοναδικός επίσκοπος στην Κύπρο, καθώς η Αγγλική Διοίκηση του νησιού είχε απελάσει τους υπόλοιπους ως υποκινητές επεισοδίων. Έγινε τοποτηρητής του χηρεύοντος θρόνου, αλλά η πολιτική κατάσταση ανέβαλε επί μακρόν την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου και την εξομάλυνση της κατάστασης. Τελικώς, στις 20 Ιουνίου 1947, ο Λεόντιος εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος και ενθρονίστηκε κατόπιν πιέσεων, καθώς δήλωνε ότι δε θα δεχόταν εκλογή του. Πέθανε μετά από 37 ημέρες σε ηλικία μόλις 51 ετών.

1902.—Μεταξύ των νεκρών βουλγάρικης συμμορίας στην Μακεδονία, αποκαλύπτεται και μια γυναίκα με ανδρικά ενδύματα.

1905.—Πεθαίνει ο πολυγραφότατος συγγραφέας και γυμνασιάρχης Αντώνης Αντωνιάδης. Γεννήθηκε στον Πειραιά στα 1836 και καταγόταν από την Κρήτη. Διατέλεσε καθηγητής φιλόλογος και γυμνασιάρχης, τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Αθήνα. Στα 1867 ίδρυσε τον Εθνικό Δραματικό Σύλλογο, με πλούσια θεατρική δράση.

1910.—Οι εννέα μητροπολίτες της Μακεδονίας, με υπόμνημα, που υποβάλλουν στο Πατριαρχείο, περιγράφουν με τα ζοφερότερα χρώματα την κατάσταση στην περιοχή, εξαιτίας της βουλγαρικής προπαγάνδας. 
1913.—Ο Ελληνικός στρατός (VIΙΙ Μεραρχία), μετά την κατάληψη των Ιωαννίνων, κυριεύει δι‘ εφόδου τα στενά της Κλεισούρας (ΙΙΙ Μεραρχία) εις την κοιλάδα του Αώου.

.—Απελευθερώνονται το Αργυρόκαστρο και το Δέλβινο, τα οποία δια της συνθήκης ειρήνης οι σύμμαχοι παρεχώρησαν στην Αλβανία.

1918.—Παρά το γεγονός ότι στις μάχες του Καυκάσου 1914-1916, οι Τούρκοι είχαν υποστεί συντριπτική ήττα από τους Ρώσους και απώλεσαν εδάφη, με την επικράτηση των μπολσεβίκων το σκηνικό άλλαξε δραματικά, με τους Ρώσους να παύουν μονομερώς τις εχθροπραξίες και να χαρίζουν στην κυριολεξία εδάφη που είχαν κερδίσει με αίμα, σε μία Τουρκία παντελώς διαλυμένη και ανήμπορη να αντισταθεί. Η συνθήκη ειρήνης του Μπρέστ Λιτόφσκ, [3/3] μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, άφησε απροστάτευτους τους Έλληνες του Πόντου [και τους Χριστιανικούς πληθυσμούς γενικότερα] στο μένος και τον φανατισμό των νεότουρκων, εξαναγκάζοντας όσους επέζησαν να καταφύγουν στα βουνά και στο αντάρτικο.

.—Η χώρα μας ανοίγει πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας το Τόκιο.

1920.—Η κυβέρνηση των Αθηνών, απαντά στον αρχηγό του Στρατού, ότι εξουσιοδοτήθηκε τελικά ο Στρατηγός Μίνλ, να επιτρέψει στα Ελληνικά Στρατεύματα την ανάληψη επιθετικών ενεργειών και πέραν της ουδετέρας ζώνης των 3 χλμ. Αλλά και το μέτρο αυτό δεν εμπόδιζε τους τούρκους να προπαρασκευάζουν και να ενεργούν επιθέσεις κατά των Ελλήνων, χωρίς οι Έλληνες να έχουν το δικαίωμα της εις βάθος προληπτικής επιθέσεως για την διάλυση των συγκεντρώσεων. [βλ & 24/2].

.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ.Ασία συνεχίζει να δέχεται μικροεπιθέσεις ατάκτων.

1921.—Ολόκληρη η δύναμη του ελληνικού στρατού στη Μ. Ασία, είναι σε συνεχή επιφυλακή για μάχες με τους Τούρκους.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ.Ασία μάχεται με περιπόλους και πυροβολικό.

1924.—Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, καταργεί το Χαλιφάτο και διώχνει τον Χαλίφη και την οικογένεια του από τη χώρα. Αρχίζει ο …εκδημοκρατισμός(sic) της Τουρκίας. Είχε σχηματίσει από το 1908 οργάνωση αντίστασης κατά του Σουλτάνου, γεγονός που αποκαλύφθηκε και τον έφερε για αρκετούς μήνες στις στρατιωτικές φυλακές. Επιδιώκοντας να προβάλει την Τουρκία ως ένα συμπαγές και ενιαίο έθνος, προχώρησε αδίστακτα στην Γενοκτονία εκατομμυρίων χριστιανών, Ελλήνων του Πόντου, της Ιωνίας και Αρμενίους. 
.—Ναυμαχία στα Ψαρά και βύθιση 20 τουρκικών πλοίων.

1925.—Κατά την διάσκεψη στην Κοινωνία των Εθνών, αποφασίζεται η χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων.

1927.—Τουλάχιστον 200 χωροφύλακες, καταδιώκουν την συμμορία των αδελφών Ρετζαίων η οποία δρα στην περιοχή της Φιλιππιάδος.

1938.—Γίνεται η καθέλκυση του αντιτορπιλικού Βασιλεύς Γεώργιος Α’ και εντάσσεται αμέσως στο Βασιλικό Ναυτικό επί κυβερνήσεως Ι. Μεταξά.

1941.—Στο Αλβανικό μέτωπο γίνεται εκ μέρους των Ιταλών φοβερή δράση πυροβολικού με σκοπόν να κλονίσουν τις θέσεις των Ελλήνων καθότι προετοίμαζαν την εαρινή επίθεσή τους.

1951.—Αθωώνονται τα μέλη της ΑΔΕΔΥ, που παραπέμπονται σε δίκη για συμμετοχή τους σε απεργία.

1957.—Ο υπαρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. Γρηγόριος Αυξεντίου, πέφτει ηρωϊκώς έπειτα από 10ωρο αγώνα, και από ανατίναξη του σπηλαίου όπου εμάχετο 
από τους Άγγλους. Το σπήλαιο αυτό είχε πολιορκηθεί από εκατοντάδες Άγγλους στρατιώτες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν μεγάλο αριθμό χειροβομβίδων και εκρηκτικών βλημάτων. Συγκινητική είναι η στιγμή αναγνωρήσεως του σώματός του από τον πατέρα του, όπως ήταν και η στιγμή του γάμου του. 
1959.—Λήγει η διήμερη συνάντηση στη Ρόδο του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Τίτο. [Του χαρίσαμε και αρχαίο αμφορέα ..]


1960.—Υπογράφεται η συμφωνία για την κατασκευή από πολωνική εταιρία του δεύτερου εργοστασίου ζάχαρης κοντά στις Σέρρες.

1962.—Με ψήφους 189 έναντι 88, η Βουλή απορρίπτει την πρόταση της Ένωσης Κέντρου για παραπομπή της υπηρεσιακής κυβέρνησης Δόβα στο δικαστήριο κατά την διάρκεια της οποίας διεξήχθησαν οι Ελληνικές βουλευτικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961, για τις οποίες κατηγορήθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση για «Βία και νοθεία».

1972.—Η Ελλάδα αποκτά, για πρώτη φορά, σύνδεση με την Αυστραλία. Ένα από τα Boeing 707-320, ονομαζόμενο “Πόλις των Αθηνών” προσγειώθηκε, μετά από 20 ώρες πτήσεως στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Μπανγκόκ και τη Σιγκαπούρη, και έτσι η Ολυμπιακή έγινε η εταιρεία των πέντε ηπείρων.

1993.—Στην Κύπρο, απονέμεται χάρη στον Νίκο Σαμψών.

.—Περιστέρι, έκρηξη στη Β’ ΔΟΥ Περιστερίου από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.


2002.— Σταματάει η χρήση της δραχμής μετά από μια περίοδο 2 μηνών από την ημέρα που ξεκίνησε η χρήση του ευρώ.

2003.—Αρχίζει σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Δικαστικών Φυλακών του Κορυδαλλού η δίκη των φερόμενων ως μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Η δίκη διαρκεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2003. Στη διάρκειά της εξετάζονται περίπου 700 μάρτυρες, ενώ οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης αγορεύουν για δύο τουλάχιστον μήνες. Το δικαστήριο συνεδριάζει 162 φορές. Αθωώνονται τέσσερις κατηγορούμενοι -για δύο από αυτούς ασκείται από τον εισαγγελέα έφεση- και 15 καταδικάζονται σε βαρύτατες ποινές. Ο Α. Γιωτόπουλος, μάλιστα, καταδικάζεται 21 φορές ισόβια.


Βασική πηγή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 6218447558621589792

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item