Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 01 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.


01 Μαρτίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

86 π.Χ..—Ο επικεφαλής του στρατού της Ρώμης, Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας, εισέρχεται στην Αθήνα και καθαιρεί τον τύραννο Αριστίωνα, ο οποίος είχε την υποστήριξη των στρατευμάτων του Μιθριδάτη Στ’ Ευπάτορα. Αποτέλεσμα των εμφυλίων συγκρούσεων των Ρωμαίων κατακτητών, ήταν η καταστροφή της Αθήνας για άλλη μία φορά. Στα απομνημονεύματά του, ο Σύλλας περιγράφει πώς πήρε την πόλη μέσα στη νύχτα, εξαπολύοντας τα στρατεύματα του, τα οποία την λεηλάτησαν ανελέητα. Τα Μακρά Τείχη ισοπεδώθηκαν από τις πολιορκητικές μηχανές. Η καταστροφή ήταν τρομακτική και ο Πλούταρχος αναφέρει φρικτές ιστορίες που κυκλοφόρησαν αναφορικά με την έκταση της αιματοχυσίας. Μετά την καταστροφή ακολούθησε η κλοπή [όχι η πρώτη των Ρωμαίων]. Κατέσχεσε την βιβλιοθήκη του Απελλικώνος του Τηῒου, όπου υπήρχαν οι περισσότερες πραγματείες του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου, που ακόμη δεν ήταν γνωστές στο ευρύ κοινό. Η Αθήνα μετατράπηκε σε κατακτημένη και υποτασσόμενη περιοχή των Ρωμαίων· δεν είχε πια το δικαίωμα της αυτονομίας. Το 84 π.Χ. δε, ο Σύλλας συγκέντρωσε ένα πλήθος αντικειμένων τέχνης συμπεριλαμβανομένων των στηλών από το Ολυμπίειον, για αποστολή στη Ρώμη. 
293.—Ο Κωνστάντιος Χλωρός [Gaius Flavius Valerius Constantius, 25/3/περ.250 – 25/7/306], πατέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου και ο Γαλέριος Μαξιμιανός, ανακηρύσσονται Καίσαρες του Δυτικού και Ανατολικού αντίστοιχα τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, βάσει του συστήματος της Τετραρχίας [Quadrumviro], που δημιούργησε ο Αύγουστος Διοκλητιανός ο οποίος κατείχε και την ύψιστη εξουσία. Ο Ρωμαίος Διοκλητιανός, σε αντίθεση με το Ελληνικό πνεύμα, ανακήρυξε τη λατρεία του Δία (;) αποκλειστική κι υποχρεωτική θρησκεία της Αυτοκρατορίας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένας από τους πλέον βίαιους διωγμούς κατά των Χριστιανών [303-305].

317.—Ο Κωνσταντίνος Α΄ο Μέγας, εισέρχεται θριαμβευτικά στα Σέρδικα, [σημερινή Σόφια Bουλγαρίας], όπου υπογράφεται η concordia Augustorum [η συμφωνία των Αυγούστων]. Είχε προηγηθεί η πυρετώδης του προετοιμασία, από το καλοκαίρι του 316, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Λικίνιο, ο οποίος είχα ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του μετά την τελευταία τους σύγκρουση στις 8/10/314. Η συνάντηση των αντιπάλων έγινε μεταξύ 1/12/316 και 28/2/317 στην Θράκη. Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν αμφίρροπο και ο Κωνσταντίνος προτίμησε να υπογράψει συμφωνία με το Λικίνιο. Παρέμενε όμως σε θέση ισχύος κι έτσι επέβαλε τους όρους του.Ο Λικίνιος χάρη στην γυναίκα του Κωνστάντια [αδελφή του Κωνσταντίνου Α’], διατήρησε τον θρόνο του. Ακολούθησε μια περίοδος λεπτής ισορροπίας, που κράτησε έως το 324.

1582.—Θεσπίζεται το Γρηγοριανό ημερολόγιο από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ΄. Πολύ πριν τον Πάπα Γρηγόριο, οι Έλληνες του Βυζαντίου είχαν ήδη επισημάνει τις ατέλειες του Ιουλιανού ημερολογίου και πρότειναν την αντικατάστασή του με άλλο.Το 1324, ο Νικηφόρος Γρηγοράς, από την Ηράκλεια του Πόντου, ένας από τους επιφανέστερους Έλληνες επιστήμονες, πρότεινε στον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β’την διόρθωση, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε τότε αποδεκτό « διά τον φόβον συγχύσεως των αμαθών και μερισμού της Εκκλησίας». Ο Νικηφόρος Γρηγοράς, με τον αστρολάβο που είχε κατασκευάσει, μπορούσε να βρίσκει τις θέσεις των αστἐρων με κάθε δυνατή ακρίβεια και να λύνει αστρονομικά προβλήματα. Με την μέθοδο αυτή, βρήκε όλες τις εκλείψεις από την έκλειψη του 448 επί Θεοδοσίου του Β’. 
1770.—Οι Μανιάτες, πιστεύσαντες στις απατηλές υποσχέσεις του Ορλώφ, κυριεύουν την Καλαμάτα.

1821.—Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αρχίζει την πορεία του προς τη Βλαχία αφού ενώθηκε με τα τμήματα του Γεωργάκη Ολύμπιου, του Φαρμάκη και πολλών Ελλήνων εθελοντών.

1825.—Ο Ιμπραήμ κυριεύει την επαρχία Κορινθίας αμαχητί. 1826.—Το Αιτωλικό παραδίδεται με συνθήκη στον Ιμπραήμ, μετά την πτώση των νησιών Ντολμά και Πόρος, που αποτελούσαν το προπύργιο της άμυνας του Μεσολογγίου από την πλευρά της λιμνοθάλασσας.Με την πτώση και του Αιτωλικού, οι πολιορκούμενοι έχασαν το προγεφύρωμα της χερσαίας τους άμυνας. 1830.—Διάταγμα της Κυβερνήσεως καθορίζει τις ισοτιμίες του καποδιστριακού φοίνικα. Μια λίρα στερλίνα αντιστοιχεί σε 29,20 φοίνικες και ένα νόμισμα 5 γαλλικών φράγκων σε 5,60 φοίνικες.

1833.—Πρώτη έπαρσις της Ελληνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως.

1842.—Ημερομηνία γεννήσεως του μεγάλου ζωγράφου Νικόλαου Γύζη. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ο γεννημένος στην Τήνο ζωγράφος, έδειξε το χάρισμά του αντιγράφοντας λιθογραφίες του σπιτιού του ή των γειτόνων, αποσπώντας επαίνους. Προερχόμενος από πολυμελή οικογένεια, αφού συμπλήρωσε τις βασικές του σπουδές στην Αθήνα, εξασφάλισε υποτροφία από την Ακαδημία του Μονάχου, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να προσεγγίσει σπουδαίους διδασκάλους και καλλιτέχνες. Ταυτοχρόνως θα γνωρίσει και άλλες τέχνες όπως η μουσική και το λυρικό θέατρο, όπου ενθουσιασμένος, δηλώνει λάτρης τους διά βίου. Η μεγάλη του προσήλωσις προς την πατρίδα σε πολλαπλά επίπεδα, ως έννοια αφηρημένη και συγκεκριμένη, διεπνέει το έργο του και προσφέρει τον μίτο για την κατανόηση της δημιουργίας του. Την εποχή της προετοιμασίας του για την οριστική του στροφή προς τις ιδεαλιστικές συνθέσεις, παρακάλεσε να του στείλουν κείμενα αρχαίας ελληνικής γραμματείας και από ανέκδοτη επιστολή προς τον πεθερό του μαθαίνουμε ότι μελετούσε Όμηρο και μυθολογία. Ο Γύζης εντάχθηκε και συνέβαλε στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι του Μονάχου, δεν έχασε όμως ποτέ την ταυτότητά του, παραμένοντας λάτρης και νοσταλγός της πατρίδος του.
1862.—Παράλληλα με την εξέγερση στο Ναύπλιο, σε άλλα σημεία του Ελληνικού κράτους, σημειώνονται μικρότερης κλίμακας εξεγέρσεις. Σε μία από αυτές, ο εις Σύρο υπηρετών λοχαγός Ν. Λεωτσάκος, παραλαμβάνει την φρουρά της νήσου και μεταβαίνει εις την Κύθνο, για να απελευθερώσει τον κρατούμενο εις τις εκεί φυλακές Επαμεινώνδα Δεληγεώργη και άλλους αντιοθωνιστές πολιτικούς. Επακολουθεί σύρραξη [28/2 – 1/3], με τις αποσταλείσες κυβερνητικές δυνάμεις, κατ’ αυτήν δε ο Λεωτσάκος και οι δύο αφωσιωμένοι συνεργάτες του, ο ανθυπολοχαγός Π. Μωραϊτίνης και ο ενθουσιώδης φοιτητής Α. Σκαρβέλης, πίπτουν την 1η Μαρτίου, έπειτα από δίωρο ηρωϊκό αγώνα. Το δράμα της Κύθνου είχε τεράστια απήχηση σε ολόκληρη την Ελλάδα και εξήγειρέ τι περισσότερο τα πνεύματα εναντίον του Όθωνος. Ο λοχαγός Λεωτσάκος, γενναίος αξιωματικός με μεγάλο γόητρο λόγω της διάκρισης του κατά την επανάσταση των Ελλήνων στην Θεσσαλία κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο, είχε σταλεί στην Σύρο με δυσμενή μετάθεση, λόγω της αντιπαλότητάς του με τον βασιλέα Όθωνα.

1896.—Ημερομηνία γεννήσεως του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή ορχήστρας, συνθέτη και πιανίστα, Δημήτρη Μητρόπουλου.

1897.—Νίκη επί των τούρκων επιτυγχάνουν οι Κρήτες στους δύο πύργους της επαρχίας Κισσάμου.

1900.—Ιδρύθηκε η “Κρητική Ταχυδρομική Υπηρεσία”, που λειτούργησε σ’ ολόκληρο το νησί. Εξέδωσε κρητικά γραμματόσημα και ίδρυσε συνολικά 35 μόνιμα ταχυδρομικά γραφεία και 79 κινητά (αγροτικά). Τα γραμματόσημα αυτά κυκλοφόρησαν στην Κρήτη μέχρι την Ένωση, και, παράλληλα με την λειτουργία των Ταχυδρομικών γραφείων της Κρητικής Πολιτείας, στις 3 μεγάλες πόλεις της Κρήτης συνέχισαν να λειτουργούν μέχρι το 1914 περίπου, τα ξένα ταχυδρομικά γραφεία (Γαλλικό, Αυστριακό, Ιταλικό), που εξέδιδαν και ειδικές σειρές γραμματοσήμων για την Κρήτη. Μέχρι την δημιουργία της Κρητικής Πολιτείας, στην Κρήτη λειτουργούσαν τα εξής ταχυδρομεία: Αυστριακό, τουρκικό, Ελληνικό, και κατά την μεταβατική περίοδο και το Γαλλικό, το Ιταλικό, το Αγγλικό και το Ρώσικο ταχυδρομείο, που εξυπηρετούσαν κυρίως τις ανάγκες των περιοχών που διοικούσαν οι δυνάμεις τους. 
1913.—Εν αγνοία του Ε.Βενιζέλου, ο Ίων Δραγούμης προπαρασκεύασε μυστικά μια απόβαση στην Μεγίστη [Καστελόριζο], τριάντα Κρητικών υπό τον οπλαρχηγό Δασκαλάκη. Η απόβαση έγινε την 1η Μαρτίου 1913 με επιτυχία και η Ελληνική σημαία υψώθηκε στο διοικητήριο στην θέση της τουρκικής. Η ενέργεια αυτή που είχε την σιωπηρή επιδοκιμασία του υπουργού εξωτερικών Λάμπρου Κορομηλά, εξόργισε τον Βενιζέλο, ο οποίος απέσυρε αμέσως το σώμα των Κρητών. Ακολούθησαν επιδρομές τουρκοκρητικών στο νησί από την απέναντι ακτή, σφαγές και λεηλασίες, που εξανάγκασαν τον Βενιζέλο να αποστείλει εκ νέου Έλληνα διοικητή [Βασίλης Τζαβέλας], για να επιβληθεί η τάξη, χωρίς όμως να κάνει δεκτό το αίτημα για την τυπική Ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

.—Μικρή μονάδα του Ελληνικού στρατού καταφθάνει στην Σάμο.

1914.—Δύναμη 700 ενόπλων τουρκαλβανών, αποκρούεται επιτυχώς από τμήματα του Στρατού της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου, ύστερα από σκληρό αγώνα στην Χιμάρα [χωριό Βουνό]. Οι συγκρούσεις αυτές σηματοδοτούν την έναρξη του ενόπλου αγώνος των Βορειοηπειρωτών, ο οποίος συνεχίσθηκε μέχρι τις 17 Μαΐου 1914, οπότε οι αλβανοί αναγκάσθηκαν να υπογράψουν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωριζόταν η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

1915.—Ο αγγλογαλλικός στόλος έξω από την Σμύρνη και την Φώκαια.

1920.—Μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και τούρκων στο μέτωπο Μ.Ασίας επικρατεί ηρεμία.

1923.—Αρχίζει επισήμως η εφαρμογή του νέου Γρηγοριανού ημερολογίου. Είναι η 16 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο.

.—Η Ελληνική κυβέρνηση, αποφασίζει την αναστολή της ανταλλαγής αιχμαλώτων και ομήρων, εξ αιτίας των σφαγών και των διώξεων που διενεργούν οι τούρκοι κατά των ομογενών του Πόντου και της ευρύτερης Ανατολίας. 
1930.—Η Ελλάς παραλαμβάνει από τα γαλλικά ναυπηγεία “Gironde & Loire”, το υποβρύχιο «ΝΗΡΕΥΣ».

1935.—Στρατιωτικό κίνημα Δεμέστιχα—Καμμένου (το κίνημα της “1ης Μάρτη”) προς ανατροπήν της συμμαχικής κυβερνήσεως Τσαλδάρη—Κονδύλη, υιοθετηθέν και ενθαρρυμένον υπό τού Ελ.Βενιζέλου. Το κίνημα, αυτό, εκφυλισθέν, κατεστάλη ταχύτατα, ενώ ο Ελευθέριος Βενιζέλος διαφεύγει στην Ιταλία. Μετά την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το Στρατοδικείο, με πρόεδρο τον υποστράτηγο Κων. Μπακόπουλο την 1η Απριλίου 1935, αποφασίζεται η Καθαίρεση των καταδικασθέντων αξιωματικών-κινηματιών, που συμμετείχαν στο κίνημα.

1937.—Ο Ιωάννης Μεταξάς σε δηλώσεις του, ανακοινώνει ότι αρχίζει η λειτουργία του θεσμού του ΙΚΑ (Λόγος τόμος Α’ σελίς 170-172). 
1939.—Καταπλέει στο Ναύσταθμο το νέο ελληνικό αντιτορπιλικό “Βασίλισσα Όλγα”.

1941.—Η Βουλγαρία προσχωρεί στο Τριμερές Σύμφωνο του Άξονος.

1945.—513 Ιερολοχίτες υπό τον Ανχη (ΠΖ) Τρύφωνα Τριανταφυλλάκο, καταλαμβάνουν την νήσο Τήλο μετά από σκληρό αγώνα. Απώλειες Γερμανών 20 νεκροί και 142 αιχμάλωτοι. Ιερολοχίτες πεσόντες 2 και 2 τραυματίες.

1952.—Το Στρατοδικείο καταδικάζει εις θάνατο τον Νίκο Μπελογιάννη.

1959.—Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος είχε απελαθεί από τους Άγγλους στις νήσους Σεϋχέλλες, (Βλέπε 9 Μαρτίου 1956), επιστρέφει στην Κύπρο, γενόμενος ενθουσιωδώς δεκτός υπό τού κυπριακού λαού. Έχουν προηγηθεί οι Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου. 
1963
.—Αποχή της Ένωσης Κέντρου από τυχόν πρόωρες αιφνιδιαστικές εκλογές εξαγγέλλει από το βήμα της Βουλής ο Γεώργιος Παπανδρέου, αλλά ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος απαντά ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε τριάντα μήνες και πως η αναθεώρηση του συντάγματος θα προχωρήσει κανονικά.

1980.—Περισσότερες από 110 σεισμικές δονήσεις προκαλούν πανικό στους κατοίκους της κοινότητας Καπαρέλλι της Βοιωτίας.

1988.—Φιλοθέη, δολοφονία του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αθανασιάδη-Μποδοσάκη από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

1996.—Απόφαση του Αρείου Πάγου κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τη δήμευση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.

2000.—Η συνεχής πτώση του δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση ενώ συγχρόνως οι μικροεπενδυτές χάνουν πολλά δισεκατομμύρια – οι περισσότεροι από αυτούς δανείζονται χρήματα για την αγορά των μετοχών όταν ο δείκτης είναι ακόμη ψηλά. Στην περίοδο 1999-2003, με την καθοδήγηση της κυβέρνησης του “εκσυγχρονιστή” Κώστα Σημίτη, και του “τσάρου” της Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων είχαν παιχτεί στο τζόγο της Σοφοκλέους και είχαν καταλήξει σε τσέπες ξένων και ντόπιων κερδοσκόπων που λυμαίνονταν τότε, όπως και σήμερα, το ΧΑΑ. Εν έτει 2014 όλοι οι πρωταγωνιστές αυτού του εθνικού εγκλήματος δεν κάθισαν ποτέ στο σκαμνί και σφυρίζουν σήμερα αδιάφοροι, ενώ οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι καλούνται να ματώσουν για τη χρεοκοπία των Ασφαλιστικών Ταμείων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 581840844087991118

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item