Widgets

Financial Times: Ποια ανταλλάγματα δεν πρέπει να δώσει η ΕΕ στην Τουρκία
Το deal με την Τουρκία είναι δυσάρεστο αλλά αναγκαίο για την επίλυση του προσφυγικού. Γιατί η Ευρώπη πρέπει να κάνει πίσω στις θεωρήσεις για Τούρκους πολίτες. Πού πρέπει να μπουν οι κόκκινες γραμμές στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στο ζήτημα της Κύπρου.


Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δυσκολευτούν να πουλήσουν στους ψηφοφόρους τους σχεδόν όλα τα στοιχεία της συμφωνίας με την Τουρκία για τη συγκράτηση της προσφυγικής κρίσης.

Η βασική ιδέα πίσω από τη συμφωνία, ότι οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφουν στην Τουρκία και θα κατανέμονται στη συνέχεια στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., είναι νομικά αμφιλεγόμενη και προϋποθέτει ότι αρκετές χώρες θα ακολουθήσουν τη Γερμανία στην αποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Η χορήγηση δικαιώματος αυτόματης πρόσβασης στη ζώνη Σένγκεν σε 75 εκατομμύρια Τούρκους θα εξαγριώσει τους ακροδεξιούς σε χώρες που ήδη έχουν μεγάλες τουρκικές κοινότητες και θα διογκώσουν το υφιστάμενο ισχυρό ρεύμα κατά των Μουσουλμάνων. Θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί, αν προωθηθεί χωρίς να απαιτηθεί από την Τουρκία να τηρήσει τις συνηθισμένες προϋποθέσεις για την άρση των θεωρήσεων.

Ακόμα χειρότερα, μια συμφωνία που δεν θα είναι διόλου δημοφιλής στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους θα δώσει την ίδια στιγμή εκλογική ώθηση στον Ταγίπ Ερντογάν, τον Τούρκο αυταρχικό πρόεδρο, ο οποίος αψηφά τις ευρωπαϊκές αξίες και αναζητά μια ευκαιρία για να περάσει συνταγματικές τροποποιήσεις που θα αυξήσουν τις εξουσίες του. Είναι μια δυσάρεστη συμφωνία με τον κ. Ερντογάν, ο οποίος έχει οξύνει τις εθνικές και θρησκευτικές διαιρέσεις για εκλογικό όφελος και καταστέλλει οποιαδήποτε απόπειρα αντίδρασης.


Αλλά είναι αναγκαία. Η Τουρκία κρατάει τα κλειδιά για την Ευρώπη. Για πέντε χρόνια, έχει σηκώσει μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης, με πάνω από 2 εκατομμύρια Σύρους να ζουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, σε πόλεις στα νοτιοανατολικά ή σε καταυλισμούς κοντά στα σύνορα. Αν η Ε.Ε. είχε κάνει μια σοβαρή προσπάθεια από την αρχή για να βοηθήσει τις χώρες υποδοχής να φιλοξενήσουν και να στηρίξουν τους Σύρους πρόσφυγες, με στόχο να τους κρατήσει στην περιοχή, θα είχε ξοδέψει πάνω από 6 δισ. ευρώ από όσα ζητούσε η Τουρκία.

Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν η Τουρκία να δράσει ως ο φρουρός τους, θα πρέπει επίσης να κάνουν πίσω στη χορήγηση θεωρήσεων για Τούρκους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάτι τέτοιο δεν δόθηκε στο παρελθόν -κυρίως η άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την κυπριακή κυβέρνηση-, αλλά αποτελεί πηγή βαθιάς δυσαρέσκειας, με τους Τούρκους να νιώθουν ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας από το μπλοκ στο οποίο θέλουν να ενταχθούν.

Ωστόσο, θα ήταν λάθος να μετατραπεί αυτή η διαπραγμάτευση σε μια ευκαιρία για να προωθηθεί η εδώ και χρόνια παγωμένη αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. Πρόκειται για μια ξεχωριστή διαδικασία με μακρά ιστορία στην οποία έχουν κάνει λάθη και οι δύο πλευρές. Το άνοιγμα νέων «κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για να ευθυγραμμίσει η Τουρκία την εγχώρια νομοθεσία της με την ευρωπαϊκή, θα έπρεπε να είναι μια τεχνική διαδικασία.

Πολλοί τομείς της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας είχαν μείνει άδικα στον πάγο για χρόνια, εξαιτίας των ελληνοτουρκικών ενστάσεων. Αλλά τώρα, όπου οι ευαίσθητες συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου έχουν κάποια πιθανότητα επιτυχίας, δεν είναι ώρα να περιφρονηθούν αυτές οι αντιρρήσεις.

Επιπλέον, θα έστελνε το λάθος μήνυμα για το άνοιγμα περαιτέρω τομέων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σε ζητήματα όπως η ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης, μόλις λίγες ημέρες αφότου ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την περιφρόνησή του για την ελευθερία του λόγου με το κλείσιμο μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες που τον αντιπολιτεύονται.

Αν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία για τα βασικά σημεία του συμφώνου που θα εξετάσουν την επόμενη εβδομάδα οι ηγέτες της Ε.Ε., θα ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα. ΠΗΓΗ Stratfor: Πώς μπλέκεται η Ρωσία στο ντιλ με πρόσφυγες

Μπορεί το επίσημο θέμα της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας να ήταν η προσφυγική κρίση, ωστόσο τα ζητήματα που «παίζονται» είναι πολύ ευρύτερα. Oι σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία και η εξέλιξη του πολέμου στη Συρία. Η θέση του Βερολίνου.


Το επίσημο θέμα της πολυαναμενόμενης Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου ήταν η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

Όμως, αν και οι επικεφαλής των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και οι Τούρκοι ομόλογοί τους διαπραγματεύονται τους τρόπους μείωσης της εισροής των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, τα ζητήματα που διακυβεύονται είναι πολύ ευρύτερα -από τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία μέχρι την εξέλιξη του πολέμου στη Συρία. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες των μέτρων που συζητήθηκαν χθες με την Τουρκία πριν το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαρτίου.

Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύονται μια συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα θα πάρει πίσω τους μετανάστες που περνούν από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σειρά της, θα ανακατανείμει μεταξύ των κρατών-μελών τους περισσότερους Σύρους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ορισμένους από αυτούς που βρίσκονται στην Τουρκία. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταφέρει να περιορίσει τη ροή των αιτούντων άσυλο που προέρχονται από τη Συρία, τότε το μεταναστευτικό βάρος θα μειωνόταν στο ήμισυ.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν λόγοι για να πιστέψει κανείς πως οι όποιες συμφωνίες θα μπορέσουν να επιβληθούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει εδώ και μήνες για την εισαγωγή ενός σχεδίου για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη, όμως τα περισσότερα κράτη-μέλη την έχουν αγνοήσει. Έχοντας αποτύχει να ανακατανείμει τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε Ελλάδα και Ιταλία, είναι απίθανο τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν να αποδεχθούν ακόμα περισσότερους πρόσφυγες/μετανάστες από την Τουρκία. ορισμένοι πρόσφυγες/μετανάστες μπορεί μάλιστα να αρνηθούν να πάνε σε χώρες όπου αισθάνονται ότι είναι ανεπιθύμητοι. Το περισσότερο που μπορούν να ελπίζουν Γερμανία και ΕΕ σ' αυτό το σημείο είναι πως ένας μικρός αριθμός μελών της ΕΕ θα δεχθούν περισσότερους αιτούντες άσυλο.

Είναι επίσης απίθανο η Τουρκία να δεχθεί τη συμφωνία ως έχει. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου, η τουρκική αντιπροσωπεία απαίτησε περισσότερα χρήματα, επιπλέον των 3 δισ. ευρώ που είχε υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει στην Άγκυρα πέρυσι -ένα μικρό μόνο μέρος των οποίων έχει δοθεί στην Τουρκία. Το σημαντικότερο, η Τουρκία ζήτησε ταχύτερη απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ευρώπη και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Άγκυρα γνωρίζει καλά πως και τα δυο θέματα είναι αμφιλεγόμενα για ορισμένα μέλη της ΕΕ, κάτι που αποκαλύπτει πως ο στόχος της Τουρκίας πάει πέρα από τις βίζες ή την ένταξη στην ΕΕ.

Η σκληρή διαπραγματευτική στάση της Τουρκίας συνδέεται με τον πόλεμο στη Συρία. Η Αγκυρα πιέζει χρόνια τώρα για την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων νότια των συνόρων της με τη Συρία καθώς και μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία. Όμως η συνεχιζόμενη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία καθιστά την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ πολύ επικίνδυνη, αν δεν συμμετέχει σε αυτήν και η Μόσχα.

Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη θέλουν να διακινδυνεύσουν έναν πόλεμο με τη Ρωσία, η οποία στηρίζει ενεργά τις φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας. Κατά τη Σύνοδο της Δευτέρας, η Τουρκία και η ΕΕ συζήτησαν την πιθανότητα μιας κοινής επιχείρησης για τη δημιουργία ανθρωπιστικών ασφαλών περιοχών εντός της Συρίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε επίσης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και ζήτησε «μια πιο εμφανή παρουσία του ΝΑΤΟ» στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ό,τι πιο κοντινό δηλαδή στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία χρησιμοποιεί τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε κάποιον συμβιβασμό με τη Ρωσία. Ωστόσο, η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να διορθώσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα. Η Ευρώπη έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην Ουκρανία. Αν και ορισμένα κράτη-μέλη έχουν ταχθεί κατά των κυρώσεων, η Γερμανία μέχρι τώρα έχει καταφέρει να κρατήσει ενωμένο το μπλοκ, και τα διάφορα πακέτα κυρώσεων παρατείνονται κάθε φορά που είναι να λήξουν. Όμως αυτό το σύστημα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συνεχιστεί. Οι σημαντικότερες κυρώσεις λήγουν στα τέλη Ιουλίου και θα απαιτηθεί ομοφωνία για να επεκταθούν. Αυτό σημαίνει πως το βέτο μίας και μόνο χώρας θα ήταν αρκετό για να αποτρέψει τη συνέχιση των τιμωρητικών μέτρων.

Κάποιοι από τους «πιο αδύναμους κρίκους» της αλυσίδας των κυρώσεων είναι οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση. Κράτη όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία έχουν εκδηλώσει την επιθυμία για γρήγορη άρση των κυρώσεων. Οι χώρες αυτές έχουν μεγάλους εμπορικούς και ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, που σημαίνει πως η χαλάρωση των κυρώσεων θα τις ωφελήσει με πολλούς τρόπους. Παρά τη ρητορική τους, όμως, η Ρώμη, η Αθήνα και η Βουδαπέστη μέχρι στιγμής έχουν τηρήσει την επίσημη ευρωπαϊκή γραμμή, η οποία συνδέει τις κυρώσεις με την εκπλήρωση της συμφωνίας του Μινσκ. Όμως, αυτές είναι οι χώρες που θα πρέπει να προσέχουμε σε ό,τι αφορά στην πρόβλεψη της συνέχισης του καθεστώτος των κυρώσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει κάποια επιρροή σε ό,τι αφορά στην αποτροπή μιας «ανταρσίας» κατά των κυρώσεων. Οι πιστωτές της Ελλάδας διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή το αν θα εκταμιεύσουν την επόμενη δόση του δανείου και η Αθήνα βασίζεται στη γερμανική στήριξη για να λάβει τα χρήματα, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες η Ελλάδα να ψηφίσει κατά των κυρώσεων. Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δεχθεί ένα υψηλότερο διαρθρωτικό έλλειμμα και η γερμανική στήριξη θα είναι απαραίτητη. Η Ουγγαρία, από την πλευρά της, ίσως αποφασίσει να προστατεύσει τους πολιτικούς δεσμούς της με την Πολωνία (που θέλει να κρατήσει σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας) και να στηρίξει έναν νέο γύρο τιμωρητικών μέτρων κατά της Ρωσίας. Οι παράγοντες αυτοί υποδηλώνουν ότι μια ακόμα επέκταση των κυρώσεων είναι πιθανή. Όμως, καθιστά επίσης μια συμφωνία με τη Ρωσία για την κατάσταση στη Συρία -και ακόμα και για την κατάσταση στην Ουκρανία- πιο δύσκολη.

Αυτό περιπλέκει τα πράγματα για τη Γερμανία. Το Βερολίνο χρειάζεται να διατηρήσει ενωμένη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μειώσει την άφιξη προσφύγων/μεταναστών. Αν αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα αισθανθούν προδομένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανασφαλείς για το μέλλον τους.

Αν διατηρηθούν οι κυρώσεις, η Μόσχα θα καθυστερούσε τις όποιες κινήσεις για συνεργασία με την Ευρώπη και την Τουρκία στη Συρία, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγούσε ακόμα περισσότερους ανθρώπους να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να αναζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη. Το Βερολίνο πιθανότατα σκέφτεται πως το δεύτερο σενάριο είναι πιθανότερο, και αυτό εξηγεί την απαίτηση της Γερμανίας, η Ελλάδα να δημιουργήσει περισσότερα κέντρα υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο και η Τουρκία να πάρει πίσω κάποιους από τους οικονομικούς μετανάστες.

Όμως, καθώς μέρα με τη μέρα βελτιώνεται ο καιρός στο Αιγαίο, η εισροή προσφύγων/μεταναστών θα αυξάνεται, όπως και οι πιέσεις έναντι της Γερμανίας. ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ-ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ 710844162135082744

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item