Widgets

Προκαλεί ξανά ο Τσαβούσογλου: Φυσικό αέριο Κύπρου μόνο μέσω Τουρκίας


«Δεν υπάρχει άλλη πορεία»

Άγκυρα:
Δεν υπάρχει άλλη πορεία για να πάει το φυσικό αέριο από την Κύπρο παρά μόνο μέσω της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος ότι Ισραήλ και ελληνοκυπριακή πλευρά – όπως απεκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία - έχουν την ίδια άποψη, γι' αυτό και δεν έχουν νόημα οι συμφωνίες που υπογράφηκαν. Σε δηλώσεις του στην Άγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μακάρι αυτή τη χρονιά να υπάρξει λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε πως με κάθε ευκαιρία λένε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία. 


Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι, ακόμη και αν οι πλευρές έχουν διανύσει απόσταση σε πολλά θέματα, υπάρχουν δύσκολα θέματα όπως είναι το περιουσιακό και το εδαφικό. Ανέφερε ότι τα δύο αυτά ζητήματα έχουν μπλεχτεί μεταξύ τους και συζητούνται ταυτόχρονα. "Έπειτα από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας για το περιουσιακό, ιδρύθηκε η επιτροπή ακίνητης περιουσίας και χάρη σε αυτή την επιτροπής λύσαμε σε μεγάλο βαθμό το περιουσιακό. Αν είχε λίγο μεγαλύτερο προϋπολογισμό, ίσως να λυνόταν περισσότερο. 

Ειδικά έπειτα από την κρίση στο νότο, οι άνθρωποι ήθελαν να πάρουν τα χρήματά τους. Συμβάλουμε και στη λύση αυτού του προβλήματος. Αρχίσαμε να δίνουμε το νερό τον Οκτώβριο. Στο μέλλον θέλουμε να αυξήσουμε την ποσότητα και θα δώσουμε μάλιστα και στο νότο και στις χώρες της περιοχής. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη διαχείριση του νερού", είπε ο Τούρκος Υπουργός. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι “η Τουρκία στηρίζει πλήρως τη λύση του Κυπριακού για ένα νέο συνεταιρισμό στο πλαίσιο δύο ισότιμων ιδρυτικών πολιτειών με βάση τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών.” 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι στα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγραφεί τα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. "Δεν υπάρχει καμιά νομική ισχύς στα βήματα που θα γίνουν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στην περιοχή. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα με βάση την πορεία των εξελίξεων", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Για άνευ περιεχομένου συμφωνίες έκανε λόγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου 


Επιμένει σε αγωγό προς Τουρκία ο Τσαβούσογλου

Λευκωσία:
Η Τουρκία επιμένει να ελέγξει τη ροή φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών είναι αρκούντως κατατοπιστικές για τις τουρκικές βλέψεις στο κεφάλαιο Ενέργεια. Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το φυσικό αέριο της Κύπρου δεν μπορεί να έχει άλλη διαδρομή παρά μόνο προς την Τουρκία. Υποστήριξε παράλληλα πως αυτή την άποψη τη συμμερίζονται τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ισραήλ, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως «ως εκ τούτου όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν δεν έχουν καμιά σημασία». 

 Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έχουν εμφανώς την πρόθεση να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις καθώς επισήμως ούτε η Κύπρος αλλά ούτε και το Ισραήλ έχουν μέχρι στιγμής εξετάσει θέμα αγωγού προς την Τουρκία και πολύ δε περισσότερο ότι όλο το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου είχαν γίνει στη διάρκεια συνεδρίας κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ανέφερε στην καταχώρηση ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών των δικαιωμάτων που έχει η Τουρκία στις ενεργειακές πηγές της περιοχής. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, αυτό έγινε προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα του ψευδοκράτους όταν είχαν ξεκινήσει οι γεωτρήσεις. 

Σ' ό,τι αφορά το Κυπριακό, ανέφερε γενικά πως η διαδικασία συνεχίζεται, ότι σε ορισμένα κεφάλαια υπήρξε πρόοδος αλλά σε σημαντικά ζητήματα όπως το περιουσιακό και το εδαφικό τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται. Έκανε αναφορά στη σύσταση και λειτουργία της «επιτροπής ακινήτων περιουσιών» στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου έγινε κατορθωτό να βρεθεί μια λύση σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιουσιακό. Σημείωσε πως εάν υπήρχαν περισσότερα χρήματα (δηλαδή για να καταβάλλονται αποζημιώσεις), τότε περισσότερες υποθέσεις θα διευθετούνταν. 

Σ’ ό,τι αφορά τις συνομιλίες, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είχε χθες συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί ενόψει της συνέχισης των συνομιλιών αύριο Σάββατο. Παράλληλα ο κ. Άιντα, εξ αφορμής των δημόσιων συζητήσεων σε σχέση με τις συνομιλίες, επέλεξε να τοποθετηθεί μέσω «τουίτερ». Σε ανάρτησή του στο «τουίτερ», o κ. Άιντα αναφέρεται στην επέτειο των δύο χρόνων από την υιοθέτηση της Κοινής Δήλωσης, τον Φεβρουάριο του 2014, και γράφει ότι είναι καλό να διαβαστεί εκ νέου, ενώ παραθέτει σύνδεσμο που παραπέμπει στο κείμενο της Κοινής Δήλωσης. Νουθεσίες για τις δημόσιες δηλώσεις Πρέπει να εργαστούμε καλύτερα αναφορικά με το κομμάτι των δημοσίων ανακοινώσεων, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα. 

Όπως είπε, υπάρχουν θέματα για τα οποία υπάρχει συμφωνία γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όταν όμως παρουσιάζεται μέρος μόνο της ιστορίας, μπορεί να δημιουργηθεί κάποια σύγχυση. Όπως είπε, ο ίδιος μετέχοντας στις διαπραγματεύσεις βλέπει να υπάρχει καλή πρόοδος στις συνομιλίες, όταν όμως διαβάζει τις εφημερίδες στην κάθε πλευρά, «βρίσκομαι σε παντελή σύγχυση κατά πόσο υπάρχει συμφωνία». 

Υπάρχει συμφωνία σε αρκετά σημεία, συνέχισε, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπάθειά του προς τους αναγνώστες των εφημερίδων που, όπως είπε, μπερδεύονται με τα όσα διαβάζουν. «Αν διαβάσει κανείς τι είπε (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης), απλώς αναφερόταν στο γεγονός ότι η μια πλευρά έχει τη μια άποψη και η άλλη πλευρά την αντίθετη άποψη» και πρόσθεσε ξεκάθαρα ότι το θέμα τυγχάνει διαπραγμάτευσης, είπε ο Ειδικός Σύμβουλος. Οι δύο αυτές θέσεις είναι καλά γνωστές και δεν πρέπει να αποτελούν είδηση για οποιονδήποτε, κατέληξε.

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης / philenews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 706152987700659126

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item