Widgets

Τι κρύβεται πίσω από το νέο ρωσικό ανακοινωθέν για το Κυπριακό


Σε μια στιγμή που στη ευρύτερη περιοχή και στα σύνορα της Τουρκίας-Συρίας λαμβάνουν χώρα πολύ σημαντικές εξελίξεις, η Μόσχα πραγματοποιεί μια σημαντική τοποθέτηση, η οποία επιφυλάσσει αντίκτυπο για το μέλλον του Κυπριακού. 

Του Νίκου Στέλγια 

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι με βάση την πληροφόρηση του από την άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής και τα όσα συνέβησαν στα πλαίσια της πρόσφατης επαφής του Τούρκου Προέδρου με τους εκπροσώπους της τ/κ πλευράς, η Ρωσική Ομοσπονδία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία πραγματοποιεί «ωμή» παρέμβαση στο Κυπριακό. Επίσης, αφήνει περιθώρια για να εννοηθεί ότι ο απώτερος στόχος της τουρκικής πλευράς ενδέχεται να μην είναι η άμεση επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.

Τη νέα βαρυσήμαντη ρωσική τοποθέτηση σπεύδουν να την σχολιάσουν διάφοροι ελληνοκύπριοι πολιτικοί παράγοντες, ενώ η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής. Ωστόσο, κατά τις επόμενες ώρες ενδεχομένως θα υπάρξει μια πρώτη αντίδραση από την άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής και την τουρκική πρωτεύουσα.

Οι λόγοι και οι εξελίξεις

Σε αυτό το σημείο, από την σκοπιά της Κύπρου, ξεχωρίζουν δυο σημαντικά ερωτήματα τα οποία φέρουν ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της Κύπρου. Πρώτον, ποιο λόγοι κρύβονται πίσω από την νέα «επίθεση» της Μόσχας κατά της Άγκυρας με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό; Δεύτερον, τι είδους εξελίξεις θα πρέπει να αναμένουμε στο μέλλον μέσα στα πλαίσια της νέας εξέλιξης και κυρίως ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της ρωσοτουρκικής διένεξης στο Κυπριακό;

Ως προς τους λόγους, για τους οποίους η Μόσχα αναλαμβάνει την νέα πρωτοβουλία θα πρέπει να υπογραμμιστούν τα εξής σημεία:


- Η νέα κίνηση της Μόσχας σχετίζεται άμεσα με την ρωσοτουρκική διένεξη. Έρχεται στον απόηχο της βαρυσήμαντης δήλωσης του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ, ο οποίος «ελπίζει ότι η ρωσοτουρκική διένεξη δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση».

- Η νέα κίνηση της Μόσχας μπορεί να θεωρηθεί ως «απάντηση» στο νέο μήνυμα, το οποίο έστειλε η Άγκυρα λίγο πριν και κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ουκρανία. Η Άγκυρα ρίχνει στο τραπέζι το χαρτί της Κριμαίας. Ισχυρίζεται ότι η Μόσχα επισκιάζει τα δικαιώματα της μειονότητας της Κριμαίας, ένας ισχυρισμός, ο οποίος έχει προκαλέσει την οργή της ρωσικής πλευράς.

- Στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας η ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις έχει αγγίξει «επικίνδυνα επίπεδα». Η Κ πληροφορείται από τουρκικές πηγές ότι στην Άγκυρα η επικρατέστερη άποψη είναι ότι η Ρωσία επιχειρεί να «προκαλέσει» την Τουρκία για να «εκδικηθεί» για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου. Οι ρωσικές προκλήσεις, εκτός από «στρατιωτικά μέσα» συμπεριλαμβάνουν και μια σειρά «διπλωματικών» αντιποίνων.

- Με την ιδιότητα του μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία υπενθυμίζει ότι είναι ένας σημαντικός, ρυθμιστικός παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά στην Κύπρο.

- Δεν θα πρέπει να αγνοούμε την σημασία της απογοήτευσης της ρωσικής πλευράς ύστερα από την πρόσφατη άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη να συναντήσει τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών στην Πράσινη Γραμμή.

Σε τι είδους συμπεράσματα μας οδηγούν τα προαναφερόμενα και τι είδους αντίκτυπο επιφυλάσσουν στο Κυπριακό; Στις ελεύθερες περιοχές, για τους υποστηρικτές της παραδοσιακής ελληνοκυπριακής ρητορικής στο Κυπριακό, η νέα κίνηση της Μόσχας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εξωτερίκευση της ρωσικής υποστήριξης στις θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό.

Στόχος ο Ερντογάν


Η εν λόγω επισήμανση ενδέχεται να είναι «βιαστική» και αβάσιμη για τον εξής σημαντικό λόγο: Όπως γίνεται αντιληπτό από το νέο ρωσικό ανακοινωθέν και τα τελευταία ρωσικά μηνύματα για την ρωσοτουρκική διένεξη, στο στόχαστρο της Μόσχας δεν βρίσκεται «ολόκληρη» η Τουρκία και η τ/κ κοινότητα-ηγεσία. Η Μόσχα στρέφει τα βέλη της κατά του Τούρκου Προέδρου και του κύκλου του. Για αυτό άλλωστε, καλά πληροφορημένες πηγές μεταβιβάζουν στην «Κ» την πληροφορία ότι ο Πρέσβης της Ρωσίας πραγματοποιεί πολύ σημαντικές συναντήσεις στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής.

Με άλλα λόγια, η Ρωσία επιχειρεί να πλήξει το κύρος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στο πεδίο της διπλωματίας, στο εσωτερικό της Τουρκίας, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και σήμερα πλέον στην Κύπρο. Όσο ο Πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί «προσωπική υπόθεση» του την Κύπρο και οι συνεργάτες του υπενθυμίζουν στην ρωσική διπλωματία τα διάφορα «κενά αέρος» στην Ουκρανία και στην Γεωργία, θα πρέπει να αναμένουμε παρόμοιες κινήσεις εντυπωσιασμού από την Ρωσία στο Κυπριακό.

Τέλος, ένα σημείο, το οποίο φέρει ιδιαίτερη σημασία είναι η στάση, την οποία θα τηρήσει η ε/κ ηγεσία απέναντι στις νέα κίνηση της Ρωσίας. Αν λάβουμε υπόψη μας τις στενές σχέσεις της Λευκωσίας με την Δύση, την άλλη όχθη του ατλαντικού, την αμερικανική ηγεσία (κυρίως τον Αμερικανό αντιπρόεδρο) το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αναμένουμε μια «συγκρατημένη» στάση από την ε/κ πλευρά στο όλο ζήτημα. Φυσικά, σε μια τέτοιου είδους συγκρατημένη στάση σημαντικό ρόλο ενδέχεται να διαδραματίσει και η κοινή επιθυμία Λευκωσίας-Αθήνας για τήρηση, όσο το επιτρέπουν οι περιστάσεις, αποστάσεων ασφαλείας από την γενικευμένη σύρραξη της Μεσοποταμίας.

www.kathimerini.com.cy

Ωμή παρέμβαση της Τουρκίας στο Κυπριακό καταγγέλλει η Ρωσία


Η Άγκυρα παρεμβαίνει ωμά στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού, επιχειρώντας να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Επικεντρώσαμε την προσοχή μας σε πρόσφατα δημοσιεύματα των τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης, στα οποία υπήρχαν αναφορές στις επαφές που είχε αντιπροσωπεία εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής βουλής με την ηγεσία της Τουρκίας, ιδιαίτερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κρίνοντας με βάση το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων αυτών, ο τούρκος ηγέτης, προέτρεψε ευθέως τους Τουρκοκυπρίους να ακολουθήσουν, σκληρή, ασυμβίβαστη γραμμή, στην πορεία των συνεχιζόμενων στην Κύπρο διακοινοτικών συνομιλιών, όπως και σ' ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα όπως οι εδαφικοί περιορισμοί»- δήλωσε η Ζαχάροβα χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

«Φυσικά, αυτό έρχεται σε άμεση αντίφαση με τα όσα διακηρύσσει η Άγκυρα, ότι είναι έτοιμη να συνδράμει στη ταχύτατη ειρηνική διευθέτηση στο νησί, ενώ καθίσταται προφανές, ότι με το να υποστηρίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο την μία εκ των πλευρών που συμμετέχουν στον ενδοκυπριακό διάλογο, η τουρκική ηγεσία παρεμβαίνει ωμά στην πορεία του διαλόγου, προωθώντας τις δικά της συμφέροντα», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι τα συμφέροντα αυτά απέχουν πολύ από την διασφάλιση «μιας πραγματικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού ζητήματος».

«Στάση ουδετερότητας» από τον Κύπριο ΥΠΕΞ

«Στάση ουδετερότητας» τήρησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αναφορικά με ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Ο Κύπριος υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε: «Γνωρίζουμε την παραδοσιακή στάση της Ρωσίας, η οποία στηρίζει την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά επιτρέψτε μου να μην παρέμβω σε αυτού του είδους τη συζήτηση». Προηγήθηκαν ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, δημοσιεύματα από κάποιους τρίτους για κάποιες θέσεις, που εξέθεσε σε Τουρκοκύπριους ο κ. Ερντογάν, αλλά ποτέ δεν επισημοποιήθηκαν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πρόκειται για μια έμμεση επιβεβαίωση ότι όντως ο κ. Ερντογάν κινείται προς αυτές τις κατευθύνσεις, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: «Σε αυτό δεν θέλω να προεξοφλήσω. Διεξάγονται συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Θα δούμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.liberal.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 5664221763334743824

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item