Widgets

ΤΑ 'ΠΑΝΕ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝΕ - KYΠΡΙΑΚΟ: Άϊντα: Το περιουσιακό λύθηκε κατά 90%


Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Λευκωσία:
Σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε στο NTV ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άϊντα, λέγοντας ότι ακόμη και το πιο δύσκολο ζήτημα, που είναι το περιουσιακό, λύθηκε κατά 90%. Ανέφερε ότι ο ίδιος θα είναι ο τελευταίος ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό. Σε συνέντευξή του στο NTV ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι ξεκινούν σημαντικές τεχνικές εργασίες στο θέμα του συντάγματος, την οικονομίας και την εφαρμογή της λύσης, προσθέτοντας ότι αισθάνεται ότι βρίσκονται σε καλό σημείο. 


Για το περιουσιακό είπε ότι έχει λυθεί το 90% του ζητήματος, ωστόσο, επεσήμανε ότι μπορεί οι μεγαλύτερες δυσκολίες να αντιμετωπιστούν στο 10% που απομένει. Σε ερώτηση πότε μπορεί να υπάρξει λύση και εάν υπάρχει πιθανότητα να διεξαχθεί δημοψήφισμα φέτος, ο Έσπεν Μπαρθ Άϊντα είπε ότι αποφεύγει πάντα να δώσει ημερομηνία, ωστόσο, είπε ότι το 2016 μπορεί να βρεθεί λύση και να εφαρμοστεί. Σε ερώτηση για το κόστος της λύσης και πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί το κόστος της λύσης. Οι αριθμοί που συζητούνται μάλλον είναι λάθος, ανέφερε. 

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΡ είπε ακόμη ότι εργάζονται γι αυτό σημαντικοί ειδικοί της ΕΕ, του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και της Διεθνής Τράπεζα. Αυτοί ενημερώνουν εμένα κι εγώ τους ηγέτες. "Η οικονομία της ενωμένης Κύπρου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την οικονομία και των δύο διαιρεμένων μερών της Κύπρου, μακροπρόθεσμα θα πληρωθεί από μόνο του το κόστος της λύσης", ανέφερε προσθέτοντας ότι για να υπάρξουν επενδύσεις χρειάζονται χρήματα στην αρχή και για να υπάρξει εφαρμογή της λύσης χρειάζονται πηγές χρηματοδότησης. 

"Τους τελευταίους μήνες αναζητώ τρόπος για τη χρηματοδότηση της λύσης. Είναι δυνατόν να υπάρξει ένα πακέτο διεθνούς βοήθειας και επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα", ανέφερε. Ο Έσπεν Μπαρθ Άϊντα είπε ακόμη υπάρχει μεγάλη στήριξη του διεθνούς παράγοντα για τη λύση. "Για να τονίσω αυτή την ευκαιρία χρησιμοποιούσα τη φράση ότι τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί. Αυτό δεν θα ωφελήσει μόνο την Κύπρο, θα ωφελήσει και τις χώρες της περιοχής. Η λύση στην Κύπρο θα είναι παράδειγμα και για τις άλλες προβληματικές χώρες της περιοχής", είπε. 

Για τους υδρογονάνθρακες ο Έσπεν Μπαρθ Άϊντα ανέφερε ότι το φυσικό αέριο δεν είναι ένα ζήτημα που συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επειδή οι ηγέτες γνωρίζουν ότι σε περίπτωση λύσης οι υδρογονάνθρακες θα ωφελήσουν όλους. "Γι αυτό αντί να συζητούμε το αέριο πρέπει να βρούμε λύση. Εάν υπάρξει λύση, η Κύπρος θα γίνει κέντρο ενεργειακής μεταφοράς", είπε. Ερωτηθείς εάν οι εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία το Μάιο επηρεάζουν τη διαδικασία, ο σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι οι τελευταίες δηλώσεις των ηγετών δεν έχουν σχέση με τις εκλογές. "Όλοι λένε ότι αυτές οι δηλώσεις έχουν σχέση με τις εκλογές, αλλά εγώ δεν έχω την ίδια άποψη. 

Οι ηγέτες δεν έχουν έγνοια των εκλογών. Και οι δύο έχουν μπροστά τους αρκετό χρόνο. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου οι δύο ηγέτες θα είναι στη θέση τους. Ασφαλώς το κλίμα των εκλογών είναι διαφορετικό από ό,τι συνήθως. Παρά τις εκλογές θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Οι δύο ηγέτες, οι δύο διαπραγματευτές και οι αντιπροσωπείες τους εργάζονται πολύ αποφασιστικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμφωνηθούν όλα, αλλά σε αυτό το δωμάτιο προχωρούν μετατρέποντας τις διαφωνίες σε συμφωνίες", ανέφερε. Ερωτηθείς για τη στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό, ο Έσπεν Μπαρθ Άϊντα είπε ότι η Άγκυρα στηρίζει τη λύση με ισχυρό τρόπο. 

"Πηγαίνω στην Αθήνα και είναι το ίδιο και εκεί. Και η τρίτη εγγυήτρια χώρα καταβάλλει προσπάθειες εδώ και χρόνια για τη λύση. Οι εγγυήτριες δυνάμεις τηρούν μια εποικοδομητική στάση", είπε. Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε την εκτίμησή του ότι είναι ο τελευταίος ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. "Το είχα πει αυτό λέγοντας ότι ελπίζω να υπάρξει ένας καλός λόγος γι αυτό εννοώντας η λύση. Εάν και αυτή τη φορά αποτύχουμε δεν θα υπάρξει ξανά διαμεσολάβηση επειδή κυριαρχεί η άποψη ότι μια τέτοια ευκαιρία δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά. 

Εάν οι δύο ηγέτες σε αυτό το θετικό κλίμα με τέτοια στήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν καταφέρουν να πετύχουν μια λύση δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία από αυτή τα επόμενα πέντε χρόνια. Ακόμη πιστεύω ότι είμαι ο τελευταίος διαμεσολαβητής και ελπίζω ότι θα υπάρχει ένας καλός λόγος γι αυτό", ανέφερε.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ


Άιντα: Χωρίς συμφωνία στην ασφάλεια, δύσκολο το περιουσιακόΑναζητείται φόρμουλα στο θέμα των εγγυήσεων

Λευκωσία:
Εξελίξεις εντός του 2016 σε ότι αφορά το θέμα της ασφάλειας προδιαγράφει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κάνοντας λόγο για προσπάθεια να «τετραγωνίσουν τον κύκλο» των αντίθετων θέσεων για τις εγγυήσεις. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, ο Έσπεν Μπάρθ Άιντα εμφανίστηκε να αναγνωρίζει ρόλο της Τουρκίας, για το κόστος της λύσης, στο πλαίσιο χρηματοδότησης από διεθνείς παίκτες.

Αναφορικά με τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, ο Έσπεν Μπάρθ Άιντα δηλώνει πως οι διαβουλεύσεις γίνονται σε μεγάλο εύρος μερών, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας, δακτυλοδείχνει αναζήτηση μέσης οδού μεταξύ των θέσεων των δυο πλευρών και αποκαλύπτει πως θεωρεί ότι οι εξελίξεις θα υπάρξουν εντός του έτους.

«Γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες να εξευρεθούν τρόποι -ας πούμε- για να "τετραγωνίσουμε τον κύκλο" των δυο αρχικών αντίθετων στόχων. Και οι δυο κοινότητες επιθυμούν να είναι ασφαλείς. Και προσπαθούμε να βρούμε φόρμουλες στις οποίες μια κοινότητα να μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, χωρίς η δική της ασφάλεια να αποτελεί πηγή ανασφάλειας της άλλης πλευράς. Και αυτό σημαίνει αλλαγή. Τα πράγματα δεν μπορούν να παραμείνουν ως έχουν. Αυτό σημαίνει σημαντική αλλαγή σε σχέση με ό,τι έχουμε σήμερα. Αλλά, ακριβώς τί θα είναι αυτή η αλλαγή, είναι κάτι που θα γνωρίζουμε θα έλεγα αργότερα φέτος», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν η λύση μπορεί να υπάρξει χωρίς τουρκικές εγγυήσεις, ο Νορβηγός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε πως τίποτε δεν είναι ανέφικτο, αλλά τόνισε ιδιαιτέρως πως αν δεν επιλυθεί το θέμα της ασφάλειας, του πλέον σημαντικού ίσως κεφαλαίου του Κυπριακού, δεν θα είναι αρκετό να επιλυθεί το περιουσιακό ή το θέμα της οικονομίας, όπως είπε. Ο κ. Άιντα σημείωσε όμως, πως δεν θεωρεί την ασφάλεια ως το πιο δύσκολο θέμα πλέον.

Για την οικονομική πτυχή της λύσης, τονίζει ότι η πιο βιώσιμη οδός χρηματοδότησης είναι ο συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής συνεισφοράς, με δωρεές, επενδύσεις και κρατικές εγγυήσεις σε ιδιώτες. Και ανέλυσε τις προσπάθειές του μέσω διεθνών οργανισμών.

«Δεν νομίζω οι Κύπριοι θα πληρώσουν... η Τουρκία φυσικά είναι ένας από τους σχετικούς παίκτες σε αυτό και είπα πως είναι υποστηρικτική και αναμένω από αυτούς να είναι υποστηρικτικοί σε διάφορα μέτωπα. Για παράδειγμα το θέμα τί θα γίνει με το χρέος το οποίο δημιουργήθηκε από το βόρειο τμήμα προς την Τουρκία. Αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν και τα συζητώ κατ' ακρίβειαν στην εν εξελίξει διαδικασία», είπε.

Ο Έσπεν Μπάρθ Άιντα δήλωσε στο ΡΙΚ πως σε ό,τι αφορά το θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαντά η κοινή διακήρυξη στην οποίαν κατέληξαν οι δυο πλευρές ακριβώς πριν από δυο χρόνια. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ακιντζί Μουρτζιού, οτι δεν είναι αποδεκτή η μετεξέλιξη, είπε πως γνωρίζει τη δήλωση, αλλά η βάση των συνομιλιών είναι η κοινή διακήρυξη και τόνισε πως οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους σε αυτήν και πάλι σήμερα.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να μην κάνουν βήμα πίσω και να θέσουν εκτός κάθε συζήτησης επιστροφής τη Μόρφου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ είπε πως στον ίδιο δεν ηγέρθη ποτέ κάτι ανάλογο.

«Η αίσθησή μου, η ισχυρή μου αίσθηση είναι ότι τα γειτονικά κράτη, οι εγγυήτριες δυνάμεις, κυρίως σε αυτήν την περίπτωση η Τουρκία και η Ελλάδα, ενεργώς απέχουν από το να λαμβάνουν θέσεις σε αυτά που είναι εσωτερικά θέματα. Αφήνοντάς τα για τους Κύπριους ηγέτες. Είμαι σε τακτική επαφή μαζί και με τις δυο, την Αθήνα και Άγκυρα και κανένα τέτοιο θέμα δεν ηγέρθη μαζί μου, ότι λαμβάνουν θέση σε αυτό το θέμα. Αντιθέτως, προσπαθούν πολύ να ενθαρρύνουν μια γρήγορη λύση».

Πηγή: philenews / ΡΙΚ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 8124569444466654064

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item