Widgets

Η πιο κρίσιμη καμπή μετά το 1922-23


Η πιο κρίσιμη καμπή μετά το 1922-23 [1]

Στην ευρύτερη περιοχή μας είναι σε εξέλιξη τόσο σπουδαία γεγονότα που μπορούν να χαρακτηριστούν ότι συνιστούν την πιο κρίσιμη ιστορική καμπή μετά το 1923, οπότε καθορίστηκαν τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, με την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης.

Το Ιράκ από το 2005 έχει ήδη συνταγματικά κατοχυρωμένη ομοσπονδιακή μορφή, με την Αυτόνομη Κουρδική Διοίκηση να αποτελεί ήδη ένα ντε φάκτο ημιανεξάρτητο κράτος, στην επικράτεια του οποίου ήδη έχει συμπεριληφθεί και η περιφέρεια Κιρκούκ, όπου και τα πιο πλούσια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής.

Την ίδια ομοσπονδιακή μορφή έχει λάβει ντε φάκτο και η Συρία, εξέλιξη η οποία αναμένεται να επισφραγιστεί με τη συνταγματική αναθεώρηση που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της ειρηνευτικής διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη σθεναρή –μέχρι στιγμής– υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν σοβαρό πονοκέφαλο και μεγάλο εκνευρισμό στην Άγκυρα, σε βαθμό που έφτασε ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν να απειλήσει τις ΗΠΑ με το προσβλητικό «Αποφασίστε, μαζί μας ή με τους “τρομοκράτες”», εννοώντας τους Κούρδους της Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούν συμμάχους τους στον αγώνα εναντίον του ΙΚ στη Συρία.

Ο εκνευρισμός αυτός και η ανησυχία για την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, από το ενδεχόμενο η ομοσπονδοποίηση να προχωρήσει και στην ίδια, με απρόβλεπτες συνέπειες για την επόμενη μέρα και το μέλλον του τουρκικού κράτους, ώθησε την Τουρκία να προβεί τις προηγούμενες ημέρες σε βομβαρδισμούς με πυρά πυροβολικού εναντίον κουρδικών στόχων του PYD, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Ο εκνευρισμός και η ανησυχία της Άγκυρας έλαβε εφιαλτικές διαστάσεις, όταν την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε σύσκεψη με την κορυφή της ηγεσίας του κράτους και των Ενόπλων Δυνάμεων στο Προεδρικό Μέγαρο, εξερράγη αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το τουρκικό Κοινοβούλιο και πολύ κοντά σε στρατιωτική περιοχή της Άγκυρας, τινάζοντας στον αέρα λεωφορείο που μετέφερε στρατιωτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 28 άνθρωποι και να τραυματιστούν 61.

Η κατάσταση επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο λίγες ώρες αργότερα, όταν τη φορά αυτήν έξι στρατιωτικοί έχαναν τη ζωή τους στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, από έκρηξη βόμβας στο διερχόμενο τεθωρακισμένο όχημα του στρατού.

Να σημειωθεί ότι ενώ ήταν σε εξέλιξη όλα αυτά, διέρρεε στα τουρκικά ΜΜΕ άκρως απόρρητο σήμα των τουρκικών αρχών ασφαλείας, σύμφωνα με το οποίο 14 κατάλληλα εκπαιδευμένοι άνδρες διείσδυσαν στην Τουρκία από το έδαφος της Συρίας, έχοντας λάβει ως αποστολή να προετοιμάσουν βομβιστικές ενέργειες εναντίον αεροδρομίου μεγάλης τουριστικής πόλης, εννοώντας την Αττάλεια, με στόχο να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα στον τουρκικό τουρισμό τη σεζόν του 2016.


Σε όλα αυτά να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι για περίπου 80 ημέρες οι τουρκικές αρχές ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν κανονικές μάχες στο Ντιγιάρμπακιρ και σε άλλες συνοικίες πόλεων του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, μάχες που συνεχίζονται και αναμένεται να ενταθούν με το Νεβρόζ (21 Μαρτίου) και τον ερχομό της Άνοιξης, δημιουργώντας ένα –στην κυριολεξία– εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή, με αντικειμενικές δυσκολίες για την Άγκυρα να το διαχειριστεί, δεδομένης της πολυπλοκότητάς του αλλά και της πεισματικής και αυτοκαταστροφικής στάσης που τηρεί το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου.

Ενώ είναι σε εξέλιξη όλα αυτά στη γειτονική χώρα, είναι επίσης σε εξέλιξη συνομιλίες και διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και διαδικασίες για τον έλεγχο και τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά, με την Τουρκία να αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα και το ΝΑΤΟ να έχει αναλάβει εποπτικό ρόλο στο Αιγαίο.

Με άλλα λόγια, εκτός από την τουρκική, και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μελετά νυχθημερόν, με σοβαρότητα και εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό και στον περίγυρο της Τουρκίας, γιατί ο εκνευρισμός και τα αδιέξοδα της Άγκυρας στα διάφορα μέτωπα μπορεί να οδηγήσουν την τουρκική κυβέρνηση σε αναζήτηση διεξόδου στον «εύκολο στόχο», που για διάφορους λόγους, στους οποίους θα αναφερθούμε στο επόμενο άρθρο μας, θεωρείται ότι είναι η Ελλάδα.

Εις Κυριακήν τα καθ’ ημάς σπουδαία…

Σάββας Καλεντερίδης


www.pontos-news.gr

Η πιο κρίσιμη καμπή μετά το 1922-23 [2]

Στο άρθρο μας της Παρασκευής προσπαθήσαμε να περιγράψουμε τους λόγους για τους οποίους έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό η νευρικότητα της Άγκυρας, νευρικότητα που είναι δυνατόν να επηρεάσει τα αντανακλαστικά της απέναντι στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να αποδειχτεί, λόγω αντικειμενικών αδυναμιών, η μοναδική διέξοδος στα τραγικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο μέτωπο της Συρίας αλλά και στο «δικό» της Κουρδικό.

Πριν προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε τα μέτωπα στα οποία είναι δυνατόν να αναζητήσει διέξοδο η Άγκυρα, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την οργή που υπάρχει στην κορυφή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας απέναντι στη Ρωσία, οργή που φτάνει στο σημείο ο Τούρκος πρωθυπουργός να χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς όπως «βάρβαρες», «απάνθρωπες», «βρόμικες» κτλ., αναφερόμενος στις αεροπορικές επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς των Ρώσων στη Συρία – χαρακτηρισμοί που είναι ενδεικτικοί της πίεσης που δέχεται ο Νταβούτογλου από την πορεία των εξελίξεων.

Στο ίδιο, ίσως και χειρότερο επίπεδο, είναι η οργή που διακατέχει την τουρκική ηγεσία απέναντι στις ΗΠΑ, γιατί θεωρούν ότι προδόθηκαν από μια στρατηγική σύμμαχο η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Άγκυρας, συμφώνησε για μια λύση στη Συρία όχι μόνο ερήμην της Τουρκίας, αλλά μια λύση που είναι εις βάρος ζωτικών της συμφερόντων, η οποία μάλιστα θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ενότητα και εδαφική της ακεραιότητα.

Με δεδομένα αυτά και με δεδομένο ότι η Τουρκία είναι πιθανόν να θέλει κάπου να «ξεσπάσει», να δώσει διέξοδο στην οργή της, αλλά και να αναστηλώσει το ηθικό του τουρκικού λαού που έχει πληγεί από τις εξελίξεις στη Συρία, την ήττα των Τουρκομάνων, από τις πολύνεκρες εκρήξεις στην Άγκυρα και το Ντιγιάρμπακιρ και τις συνεχιζόμενες μάχες στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην Αθήνα και τη Λευκωσία και να μην δώσουμε την ευκαιρία που ίσως περιμένουν κάποιοι στην Άγκυρα και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, που έκανε ακριβώς το ίδιο λάθος που έκανε με την τοποθέτηση Βαρουφάκη, τοποθετώντας τη φορά αυτή σε ένα άλλο κρίσιμο υπουργείο ένα άτομο που «φώναζε από μακριά» ότι είναι ακατάλληλο για τη θέση αυτή, δυναμίτισε και τίναξε στον αέρα την κοινωνική ηρεμία, φέρνοντας απέναντι στην κυβέρνηση επιστήμονες και αγρότες, με τους δεύτερους να έχουν κόψει τη χώρα στα δύο και να απειλούν την ήδη κατεστραμμένη οικονομία. Ευτυχώς που η αντιπολίτευση δεν επιδεικνύει την ανωριμότητα, την ανευθυνότητα και το λαϊκισμό των κομμάτων της συγκυβέρνησης, όταν αυτά ήταν στην αντιπολίτευση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να βρεθεί μια διέξοδος, και για λόγους εθνικούς.

Το άλλο μέτωπο που πρέπει να κλείσει επειγόντως η κυβέρνηση, είναι το προσφυγικό. Να μην επαναλάβουμε τα εγκληματικά λάθη του 2015, που μας έφεραν και στο θέμα αυτό όχι στο χείλος, αλλά σχεδόν στον πάτο του γκρεμού.

Ευτυχώς που και σ’ αυτό το μέτωπο η αντιπολίτευση σχεδόν σύσσωμη βοηθά την κυβέρνηση αν όχι να το κλείσει, τουλάχιστον να το θέσει υπό σχετικό έλεγχο, περιμένοντας τις θετικές εξελίξεις στη Συρία για να μετριαστούν οι προσφυγικές ροές και να αρχίσει η επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.

Το τρίτο μέτωπο είναι αυτό της αξιολόγησης. Αν και όπως προαναφέραμε η τοποθέτηση Κατρούγκαλου σε ένα κρίσιμο υπουργείο αποδεικνύεται, δυστυχώς, και πάλι η «αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης, με το Ασφαλιστικό να αποτελεί ένα αγκάθι στο κλείσιμο της αξιολόγησης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην ξαναζήσουμε σε δύο-τρεις μήνες το δράμα του Ιουλίου του 2015, τότε που η ανευθυνότητα του κ. Τσίπρα και των συν αυτώ έφτασε την Ελλάδα στο σημείο της ολοκληρωτικής καταστροφής.

Οι επόμενοι μήνες λοιπόν είναι εξαιρετικά κρίσιμοι, και το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα πρέπει να είναι κυριολεκτικά σε επιφυλακή για να μην παρασυρθεί η Ελλάδα στη δίνη των εξελίξεων, που αναμένεται να είναι για την Τουρκία τόσο οδυνηρές όσο ήταν το 1922-23 για μας τους Έλληνες.

Σάββας Καλεντερίδης


www.pontos-news.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ 2342512994652336337

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item