Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.


28 Φεβρουαρίου

Ορθόδοξη Εκκλησία: Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

451.—Λήγει η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος Κωνσταντινουπόλεως. Συγκλήθηκε από τον Αυτοκράτορα Μαρκιανό και τη σύζυγό του, Αυγούστα Πουλχερία το 451 στην Χαλκηδόνα. Αποτελούνταν από 650 επισκόπους και καταπολέμησε τη διδασκαλία του Μονοφυσιτισμού, η οποία, με πρωτεργάτη τον αρχιμανδρίτη Ευτυχή, δίδασκε ότι η θεία φύση του Χριστού απορρόφησε πλήρως την ανθρώπινη. Αναφέρεται και ένα θαύμα που έγινε κατά την διάρκεια της Συνόδου, το οποίο βοήθησε στην αποσαφήνιση του δόγματος. Όταν συνήχθησαν οι επίσκοποι που έλαβαν μέρος στην Σύνοδο, έγραψαν το Ορθόδοξο δόγμα σε έναν τόμο και το δόγμα του Μονοφυσιτισμού σε έναν άλλο. Τοποθέτησαν και τους δύο τόμους μέσα στην θήκη των λειψάνων της Αγίας Ευφημίας, στον ιερό ναό της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις, και εσφράγισαν την λειψανοθήκη. Έπειτα από ορισμένες ημέρες, βρήκαν τον τόμο των Ορθοδόξων στην αγκαλιά της Αγίας και τον τόμο των Μονοφυσιτών, στα πόδια της.

1751.—Αρνούμενη να αλλαξοπιστήσει και να υποπέσει στις ορέξεις γενίτσαρου, η Νεομάρτυς Κυράννα από την Αβυσσώκα [σημερινή Όσσα της Θεσσαλονίκης], ρίπτεται στις φυλακές. Μετά από πολλές ημέρες ξυλοδαρμού, παρέδωσε το πνεύμα της στις φυλακές της Θεσσαλονίκης. 1770.—Ο Θεόδωρος Ορλώφ καταπλέει στην Οίτυλο (δυτική Μάνη) με μερικά πλοία και 1000 στρατιώτες, για να εξεγείρει τους Μανιάτες, όπως είχε προαποφασισθεί με τον Παπάζωλη. Οι Μανιάτες αρνούνται να ορκισθούν πίστη στην αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη, όπως απαιτούσε ο Ορλώφ. Δέχονται, εν τούτοις, να εκστρατεύσουν και καταρτίζουν δύο λεγεώνες. Η έλλειψη οργάνωσης και η ανεπάρκεια των δυνάμεων, είχαν ως φυσιολογική κατάληψη την αποτυχία του εγχειρήματος, για την οποία ορισμένοι Ρώσοι ιστορικοί, έσπευσαν να κατηγορήσουν τους επαναστάτες.

1823.—Τα μέλη του Νομοτελεστικού εγκαθίστανται στα Αγιαννίτικα Καλύβια Κυνουρίας.

1824.—Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη κάνουν έφοδο για την κατάληψη του φρουρίου Κορώνης αλλ’ αποτυγχάνουν.

1826.—Τρεις μέρες μετά την πτώση του Βασιλαδιού στα χέρια των οθωμανών, οι αιγύπτιοι καταλαμβάνουν τα άλλα δύο νησάκια, τον Ντολμά και τον Πόρο που αποτελούσαν το προπύργιο της άμυνας του Μεσολογγίου από την πλευρά της λιμνοθάλασσας. Τα νησάκια κυριεύθηκαν παρά την ηρωική αντίσταση της φρουράς τους (350 άνδρες) που σχεδόν όλοι σκοτώθηκαν, μαζί με τον αρχηγό τους, στρατηγό Γ.Λιακατά. Αμέσως έπεσε και το Αιτωλικό στα χέρια των εχθρών αφαιρώντας από τους πολιορκημένους το προγεφύρωμα της χερσαίας τους άμυνας.

1828.—Ο Μιαούλης αναχωρεί για την Χίο προκειμένου να την υπερασπιστεί. Σε αναφορά προς την Κυβέρνηση, και αφού εξέθετε όσα διαδραματίστηκαν, διατύπωνε την άποψη ότι οι πειρατές είχαν την κρυφή συγκατάθεση αισχροκερδών ανδρών που κατείχαν σημαντικές δημόσιες θέσεις. Ακόμα ενημέρωνε τον Συνταγματάρχη Φαβιέρο, ότι ορισμένοι από τους πειρατές (Διαμαντής, Ζορμπάς, Δουμπιώτης κ.α.) είχαν επιβιβασθεί σε δύο κατασχεθείσες Γολέτες και κατευθύνονταν προς την έδρα της Κυβερνήσεως για να συναντηθούν με τον Καποδίστρια. 1862.—Παράλληλα με την εξέγερση στο Ναύπλιο, σε άλλα σημεία του Ελληνικού κράτους, σημειώνονται μικρότερης κλίμακας εξεγέρσεις. Σε μία από αυτές, ο εις Σύρο υπηρετών λοχαγός Ν. Λεωτσάκος, παραλαμβάνει την φρουρά της νήσου και μεταβαίνει στην Κύθνο, για να απελευθερώσει τον κρατούμενο στις εκεί φυλακές Επαμεινώνδα Δεληγεώργη και άλλους αντιοθωνιστές πολιτικούς. Επακολουθεί σύρραξη [28/2 – 1/3], με τις αποσταλείσες κυβερνητικές δυνάμεις, κατ’ αυτήν δε ο Λεωτσάκος και οι δύο αφωσιωμένοι συνεργάται του, ο ανθυπολοχαγός Π. Μωραϊτίνης και ο ενθουσιώδης φοιτητής Α. Σκαρβέλης, πίπτουν την 1η Μαρτίου, έπειτα από δίωρον ηρωϊκόν αγώνα. Το δράμα της Κύθνου είχε τεραστία απήχηση σε ολόκληρη την Ελλάδα και εξήγειρέ τι περισσότερο τα πνεύματα εναντίον του Όθωνος. Ο λοχαγός Λεωτσάκος, γενναίος αξιωματικός με μεγάλο γόητρο λόγω της διάκρισης του κατά την επανάσταση των Ελλήνων στην Θεσσαλία κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο, είχε σταλεί στην Σύρο με δυσμενή μετάθεση, λόγω της αντιπαλότητάς του με τον βασιλέα Όθωνα.

1888.—Ο Αθανάσιος Μανωλόπουλος αποφάσισε την ανέγερση του Δημοτικού Μανωλοπούλειου νοσοκομείου στον Πύργο Ηλείας, με δικές του δαπάνες. Εκτός απο τον Αθανάσιο Μανωλόπουλο, χρήματα έδωσε μέσω του κληροδοτήματος του και ο πεθερός του Μανωλόπουλου, ο Ιωάννης Κανδηλιεράς. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Τσίλλερ. Επίσης το κληροδότημα Λυρή, το 1890, πρόσφερε 20 χιλιάδες δραχμές, ενώ ο πλούσιος σταφιδέμπορος Αγγελής Παπαδόπουλος ανέλαβε την δαπάνη για τα πρώτα 20 κρεβάτια.

1914.—Οι κάτοικοι της Βορείου Ηπείρου, αρνούμενοι να συμβιβαστούν με τις απαιτήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων και την συναίνεση του Βενιζέλου για αποχώρηση του Ελληνικού στρατού, επαναστάτησαν και σχημάτισαν προσωρινή κυβέρνηση με πρωτεύουσα το Αργυρόκαστρο και πρόεδρο τον Γεώργιο Χρηστάκη-Ζωγράφο. 1915.—Η κυβέρνηση ανακοινώνει πως θα εκδόσει βασιλικό διάταγμα, το οποίο θα κηρύσσει την αφομοίωση των «νέων χωρών» ώστε να καταστεί δυνατή η διενέργεια εκλογών. Είναι αμφίβολο αν στο διάταγμα συμπεριελήφθει και η Βόρεια Ήπειρος.

1919.—Το Ελληνικό εκστρατευτικό σώμα εις την Ρωσία μάχεται εναντίον των μπολσεβίκων.

1920.—Τα Ελληνικά σώματα στη Μ. Ασία ετοιμάζονται δια την νέα εξόρμησή τους.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο επικρατεί ηρεμία.

.—Με απόφαση της ΚΕ του ΣΕΚΕ (Κ) μετονομάζεται σε «Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας» (ΚΚΕ). Τον Απρίλιο του 1920, στο Β’ συνέδριο του ΣΕΚΕ, αποφασίσθηκε η προσχώρηση του κόμματος στην Κομμουνιστική Διεθνή και μετονομάσθηκε αρχικά σε Σοσιαλιστικό Εργατικό (Κομμουνιστικό) Κόμμα. Το 1921 η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αποφασισε νέα μετονομασία, σε Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδος, τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς, όπως όριζε ο 17ος όρος από τους 21 συνολικά της Κομμ.Διεθνούς. Το 1924 αποφασίσθηκε οριστικά η ονομασία που έχει μέχρι και σήμερα, σε ΚΚΕ.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με περιπόλους και πυροβολικό.

1925.—Μετά την παγκόσμια κατακραυγή για την πρωτοφανή απόφαση των τούρκων να απελάσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, [βλ.30/01], παρουσιάζονται διαλλακτικότεροι, επιθυμώντας την τακτοποίηση του θέματος πρίν αυτό κατέλθει στην Κοινωνία των Εθνών.


1927.—Ιδρύεται ο ‘’Οίκος Ναύτου’’ στην χώρα μας, με την απόφαση, ως άρθρο 1 του π.δ. της 1ης Μαρτίου 1927 (ΦΕΚ Α΄ 32) και λειτουργεί με τον ν.4075/2012 (ΦΕΚ Α΄89). Σχετικά με το ΝΑΤ, από τα έσοδα του οποίου παρέχεται και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ναυτικούς (εν ενεργεία και συνταξιούχους) μέσω του Οίκου Ναύτου (Ο.Ν.), την αρχική σύλληψη της ιδέας του, πρέπει να την αναζητήσουμε στις Σπέτσες, όπου και εφαρμόστηκε ένα υποτυπώδες σύστημα περίθαλψης των «ενδεών ναυτικών». Συνοπτικά θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί στα διατάγματα του 1833 που ρύθμιζαν πολλά πρακτικά προβλήματα και οδηγούσαν στην επικράτηση της ιδέας της κοινωνικής μέριμνας και προστασίας του ναυτικού. Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, ήταν ο πλοίαρχος Γεράσιμος Ζωχιός. [Διετέλεσε Υπουργός επί των ναυτικών, στην μικρότερης διαρκείας - 5 ημερών - Κυβέρνηση του Επαμεινώνδα Δεληγιώργη, τον Νοέμβριο του 1876]. 1941.—Στο αλβανικό μέτωπο συνεχίζεται η δράση πυροβολικού και περιπόλων.

.—Ο διάδοχος Παύλος και η συνοδεία του, φτάνουν στα Γιάννενα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο μέτωπο.

1942.—Δεκαπέντε χιλιάδες άπορα παιδιά σιτίζονται στα δημοτικά παιδικά συσσίτια, που λειτουργούν χάρη στις γενναίες εισφορές εύπορων οικογενειών και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

1943.—Στην κηδεία του Κωστή Παλαμά, που ακολούθησε πλήθος Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε το πρώτο μεγάλο αντικατοχικό συλλαλητήριο. Ο Άγγελος Σικελιανός συγκίνησε με την απαγγελία του “Ηχήστε οι σάλπιγγες” , και το πλήθος Ελλήνων έψαλλε τον Εθνικό Ύμνο.“ Όλοι είχαμε αφήσει τα κορμιά μας πίσω και προχωρούσαμε με το νεκρό“.
1945.—Ολοκληρώνεται ο αφοπλισμός του ΕΛΑΣ, κατόπιν της Συμφωνίας της Βάρκιζας.

.—Καταδρομική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας από ισχυρό συγκρότημα 513 αντρών του Ιερού Λόχου, προς κατάληψη και απελευθέρωση της νήσου Τήνου.

1946.—Χάνει την ζωή του ο πιλότος Κωνσταντίνος Βογαδίνης, σε αεροπορικό ατύχημα που συνέβη στον Σκαραμαγκά Αττικής κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως.

1952.—Πολεμικό αεροσκάφος με χειριστή τον Ανθυποσμηναγό Δαβάκη Δίκαιο,και ως εκπαιδευόμενο, το Δόκιμο Έφεδρο Χειριστή Χριστοδουλίδη Κ., κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Δεκέλειας προσέκρουσε σε ξύλινο παράπηγμα και ανατράπηκε. Ο χειριστής πέθανε λίγες ώρες μετά το ατύχημα, ενώ ο Χριστοδουλίδης σώθηκε σοβαρά τραυματισμένος.

1953.—Η Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία και τουρκία, υπογράφουν το Βαλκανικό Σύμφωνο. Ένα χρόνο μετά [9/8/1954], τα τρία κράτη θα υπογράψουν την τελική συνθήκη συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας [..] Η Γιουγκοσλαβία όμως δεσμευόταν μόνο στο ότι, σε περίπτωση συγκρούσεως Ανατολής Δύσης, θα πολεμούσε κατά των Σοβιετικών, αρνούμενη όμως να θέσει τον στρατό της υπό την σκέπη του ΝΑΤΟ. Η προσέγγιση της Μόσχας που ακολούθησε, και η εξάλειψη της σοβιετικής απειλής κατά της Γιουγκοσλαβίας, οδήγησε στην εξασθένηση του Βαλκανικού Συμφώνου του 1954, ενώ η ελληνοτουρκική διένεξις για το Κυπριακό κατέληξε στην απονέκρωσή του. 
1959.—Η ελληνική Βουλή με ψήφους 170 έναντι 117, απορρίπτει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που υπέγραψε τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι, πρόκειται «για τας ευτυχεστέρας ημέρας της ζωής μου». Οι βουλευτές της ΕΡΕ χειροκροτούν, ενώ ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποχωρεί κραυγάζοντας: «Ζήτω η Ένωσις».

1963.—Ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Ροδόπουλος ανακοινώνει ότι τίθεται σε εφαρμογή το απουσιολόγιο των βουλευτών, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την παρακράτηση του 5% της βουλευτικής αποζημίωσης των βουλευτών που απουσιάζουν από πέντε τουλάχιστον συνεδριάσεις το μήνα (…).

1970.—Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίζονται στα Ψηλά Αλώνια, στην Πάτρα.

1973.—Συγκροτείται Επιτροπή για την παραλαβή των φιλοτεχνημένων προσωπογραφιών όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί της χώρας, και την ανάρτησή τους στον χώρο της Βιβλιοθήκης, που διαμορφώθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό.

1993.—Γερμανός αρχαιολόγος δηλώνει, ότι νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην αρχαία Τροία αποτελούν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, ότι έγινε ο Τρωικός Πόλεμος. 
2002.—Η δραχμή εγκαταλείπεται οριστικά την Ελλάδα. Κύριο νόμισμα στην Ελλάδα το Ευρώ.


Βασική πηγή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3396914245294000483

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item