Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

27 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

272.—Γεννιέται στην Ναϊσό, ο πρώτος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μέγας Κωνσταντίνος. Ο Flavius Valerius Constantinus ή Μέγας Κωνσταντίνος ή Άγιος και Ισαπόστολος Κωνσταντίνος στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, υπήρξε ρωμαίος αυτοκράτορας από το 274 μ. Χ. έως τον θάνατό του στις 22 Μαῒου του 337 μ. Χ., αυτοκράτορας της Δύσεως από το 312 μ. Χ. έως το 324 μ. Χ. και μονοκράτορας από το 324 μ. Χ. ως το 337 μ. Χ.

380.—Σαν σήμερα ο Θεοδόσιος Α’ ο Μέγας αναγνώρισε τον Χριστιανισμό ως την επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας δηλώνοντας «επιθυμούμε όλα τα διάφορα υπήκοα έθνη [...] να ακολουθούν την Θρησκεία που παραδόθηκε στους Ρωμαίους από τον άγιο απόστολο Πέτρο». Στις 8 Νοεμβρίου του 392 έθεσε εκτός νόμου όλες τις αρχαίες θρησκείες.

425.—Με διάταγμα [CTh.14.9.3pr.] του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β΄, ιδρύεται το Πανεπιστήμιο (Πανδιδακτήριο) [auditorium], Κωνσταντινουπόλεως. Στην ίδρυσή του συνέβαλαν η μεγαλύτερη αδελφή του Θεοδοσίου, Πουλχερία και η σύζυγος του, Αθηναΐδα – Ευδοκία, θυγατέρα Αθηναίου ρήτορα και αυτοκράτειρα από το 421. Η οργάνωση ανώτερης εκπαίδευσης στην Κωνσταντινούπολη άρχισε από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Πολλοί διάσημοι δάσκαλοι μαζεύτηκαν εκεί και άνοιξαν σχολές, όπως οι Λιβάνιος και Θεμίστιος. Ο Ιουλιανός κατέστησε οριστικά την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα πνευματική πόλη. 1629.—Σεισμός πολλών βαθμών της κλίμακας ρίχτερ πλήττει για πολλοστή φορά την νήσο Κρήτη.

1749.—Ανείπωτα βασανιστήρια και κατόπιν η αγχόνη είναι η μαρτυρική τελευτή του Νεομάρτυρα Ηλία από το χωριό Κρυονέρι, στην Τραπεζούντα του Πόντου. Έλαβε το στεφάνι της αφθαρσίας από τους τούρκους στον Μόλο (Μουμ-Χανέ) της Τραπεζούντας.

1828.—Ο προσωρινός Διοικητής της επαρχίας και της πόλεως Ναυπλίου, έστειλε «προς τον τοποτηρητή, τον αρχιερέα της επαρχίας, και της πόλεως αυτής, του Ναυπλίου, κατ’εντολή του Κυβερνήτου [Καποδίστρια]» έγγραφο, το οποίο αναφερόταν σε σοβαρό πρόβλημα : “ Στην υγιεινή κατάσταση των κατοίκων και στην μόλυνση του περιβάλλοντος”.

1869.—Εγκαινιάζεται η πρώτη στην Ελλάδι σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Αθηνών και Πειραιώς. Η έλξη ήταν ατμήλατος, μετετράπη δε σε ηλεκτροκίνητη το 1904. Η αφετηρία της βρίσκεται στο Θησείο. Το πρώτο δρομολόγιο πραγματοποιείται από ένα συρμό που αποτελείται από μία ατμομηχανή και έξι βαγόνια – καλύπτει τη διαδρομή σε 19 λεπτά. Ανάμεσα στους επιβάτες είναι η βασίλισσα Όλγα και ο πρωθυπουργός Ζαΐμης. Τότε η χώρα μας δεν είχε άλλο χερσαίο συγκοινωνιακό μέσο εκτός από τα υποζύγια και τα τετράτροχα κάρα. 1870.—Σουλτανικό Φιρμάνι αναγνωρίζει τη βουλγαρική Εξαρχία, ανεξάρτητη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

1907.—Μεγάλη απόδραση Ελλήνων αγωνιστών από τις φυλακές του Μοναστηρίου. Μεταξύ άλλων και ο μακεδονομάχος Καλομενόπουλος (καπετάν Νίδας).

1914.—Ο Υπουργός Στρατιωτικών της Αυτονόμου Ηπείρου Αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Δούλης κηρύσσει γενική επιστράτευση και απευθύνει έκκληση στους αγνούς Έλληνες πατριώτες να ενισχύσουν τον Αυτονομιακό Στρατό. Στις αρχές Μαρτίου αποβιβάζεται στη θέση Μπιβάρι κοντά στους Άγιους Σαράντα το πρώτο σώμα με 220 Κρήτες εθελοντές με γενικό αρχηγό τον Βουλευτή Σήφη Αναγνωστάκη.

.—Πεθαίνει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνος Ε΄, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Βαλιάδης. Υπήρξε Πατριάρχης από το 1897 ως το 1901, οπότε και επαύθη από τις Οθωμανικές Αρχές.

1913.—Το εύδρομο «ΧΑΜΗΔΙΕ» έκανε την εμφάνισή του στα αλβανικά παράλια και κατευθύνθηκε στο Σαν Τζοβάνι όπου βρίσκονταν αρκετά Ελληνικά εμπορικά πλοία που αποβίβαζαν Σερβικό Στρατό. Έβαλε σημαντικό αριθμό βολών κατά των πλοίων που προξένησαν αρκετές ζημιές και θύματα, ιδιαίτερα μεταξύ των Σέρβων. Η μόνη αντίδραση που συνάντησε ήταν η βολή εναντίον του δυο ορειβατικών πυροβόλων που βρίσκονταν στο ατμόπλοιο «ΤΡΙΦΥΛΛΙΑ» και είχαν εξοπλιστεί από τους Σέρβους που επέβαιναν. Αυτό ήταν αρκετό για να μην παραμείνει να ολοκληρώσει την επιχείρησή του και να αποπλεύσει προς άγνωστη κατεύθυνση.

.—Ο Ελληνικός στρατός (ΙΙΙ Μεραρχία) κατόπιν μάχης, απελευθερώνει την Πρεμετή, την οποία η συνθήκη ειρήνης και τα συμφέροντα των μεγάλων παραχωρούν εις την αλβανία.

1919.—Το Ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στην Ρωσία μάχεται στην περιοχή Χερσώνος εναντίον των μπολσεβίκων.

.—Η Πολεμική μας Αεροπορία θρηνεί τον Δημήτριο Άννινο. Κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής, τραυματίστηκε θανάσιμα συνέπεια πτώσεως του και εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης. [http://www.pasoipa.org.gr/]

1920.—Μετά την υπογραφή συμφωνίας ανακωχής μεταξύ Γαλλίας και τουρκίας, επιβεβαιώνεται το ουσιαστικό ναυάγιο της Διάσκεψης του Λονδίνου, εφόσον δεν έγιναν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις.

.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ.Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις τούρκων ατάκτων.

1921.—Σ’ ολόκληρο το μέτωπο της Μ.Ασίας επικρατεί γενική προπαρασκευή δια την νέαν εξόρμηση των Ελλήνων. 1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ.Ασία μάχεται με πυροβολικό και αποσπάσματα εφόδου.

.—Η Εθνοσυνέλευση καταψηφίζει την κυβέρνηση Γούναρη, η οποία και παραιτείται.

1927.—Ο πληρεξούσιος του Γεωργίου Β΄, Άγγελος Μεταξάς, παραδίδει στην Εθνολογική Εταιρεία όλη την οικοσκευή που βρισκόταν στο ισόγειο διαμέρισμα του Γεωργίου Α΄, στη μεσημβρινή πλευρά των Παλαιών Ανακτόρων (σημερινή Βουλή), ώστε να εκτεθεί σε μουσείο που θα στεγαστεί στον ίδιο χώρο.

1929.—Καταρρέει στην Αθήνα το εστιατόριο “Πανελλήνιον”, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

1930.—Ο μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος αποθεώνεται στην Φλωρεντία, όπου διευθύνει την Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών. Επιστρέφοντας στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1924, ο Μητρόπουλος αναλαμβάνει την Συμφωνική Ορχήστρα του Ελληνικού Ωδείου και, από το 1925, τη διεύθυνση της Ορχήστρας του «Συλλόγου Συναυλιών». Από το 1927 ως το 1939 διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, αναδιαμορφώνοντας πλήρως την αθηναϊκή συμφωνική μουσική ζωή. Το άλμα του Δημήτρη Μητρόπουλου προς τη διεθνή αναγνώριση, έρχεται στις 27 Φεβρουαρίου 1930, όταν εμφανίσθηκε με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου.

1931.—Με αφορμή των υπαλληλικό κώδικα, σημειώνονται διαξιφισμοί μεταξύ Κυβέρνησης και δημοσίων υπαλλήλων.

1936.—Συνεχίζεται για πολλοστή ημέρα η δίκη των κατηγορουμένων για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου. 

1938.—Γεννιέται ο Ήρωας του Κυπριακού Αγώνα για την Ανεξαρτησία, Ευαγόρας [Βαγορής] Παλληκαρίδης. Είναι ο τελευταίος ηρωομάρτυρας που ανέβηκε στο ικρίωμα της αγχόνης, σε ηλικία 18 ετών. Τον διέκρινε το ήθος, η γενναιότητα και η ευαισθησία. 1941.—Στο αλβανικό μέτωπο σημειώνεται μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών δράσις πυροβολικού και περιπόλων.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε νησιά του Αιγαίου.

1942.—Μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό, στον Ναύσταθμο Μάλτας, βρίσκουν τον θάνατο ο ηρωικός κυβερνήτης του υποβρυχείου ‘’Γλάυκος’’, Βασίλειος Αρσλάνογλου και ο συγκυβερνήτης Ιωάννης Κωστάκος.

1943.—Τμήμα Ελλήνων ανταρτών του ΕΣΑΠ, [Ελληνικού Στρατού Απελευθερωτικής Προσπαθείας], εξουδετέρωσε τη γερμανική φρουρά των μεταλλείων Τσαγκλή Φαρσάλων και κατέστρεψε τα μηχανήματα που υπήρχαν σ’ αυτά.

.—Πεθαίνει ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς σε ηλικία 84 ετών, εν μέσω στυγνής στρατιωτικής κατοχής, με την Ελλάδα να γενοκτονείται από την πείνα. Είναι ο νεότερος εθνικὸς ποιητής μας και μία απὸ τις κορυφαίες πνευματικὲς φυσιογνωμίες του νεότερου ελληνισμού. Τρυφερός και λεπτός, ζωγραφικός και αισθηματικός στα λυρικά του ποιήματα, ήξερε να γίνεται μεγαλόπνευστος και προφητικὸς με τα μεγάλα ποιητικά του συνθέματα. Μέσα σ᾿ αυτά περνάει η αίγλη και τα ερείπια, η μοίρα και το μέλλον της Ελλάδας, της αιώνιας Ελλάδας αρχαίας – βυζαντινής – τουρκοκρατούμενης – επαναστατημένης, ελευθερωμένης. Στην κηδεία του, την επομένη στις 28/2/1943, πραγματοποιήθηκε το πρώτο μεγάλο αντικατοχικό συλλαλητήριο. Ο Άγγελος Σικελιανός απαγγέλλει το ”Ηχήστε οι σάλπιγγες” και ο λαός ψάλλει με ενθουσιασμό τον Εθνικό μας Ύμνο. «Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!». 1952.—Πεθαίνει στην Κηφισιά των Αθηνών ο στρατηγός, πολιτικός αλλά και δικτάτορας την περίοδο 1921 – 1926 Θεόδωρος Πάγκαλος. Ήταν το τρίτο παιδί του γιατρού και βουλευτή Αττικοβοιωτίας Δημητρίου Πάγκαλου και της Κατίγκως Χατζημελέτη, κόρης αρχοντικής οικογένειας της Ελευσίνας με αρβανίτικη καταγωγή. Ανάδοχος του Θεοδώρου ήταν ο στρατηγός και μακρινός συγγενής του Τιμολέοντας Βάσος – Μαυροβουνιώτης, υιός του ήρωα του ’21.

.—Με υπουργική απόφαση (Εφημερίς της Κυβερνήσεως/5.3.1952) το Μέγαρο της Βουλής κατατάσσεται μαζί με άλλα έντεκα κτήρια στην ειδική κατηγορία των οικοδομημάτων ειδικής προστασίας.

1953.—Ο «Εθνάρχης» Καραμανλής διαγράφει το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

1959.—Οι Άγγλοι δίδουν αμνηστία στον αρχηγόν της Ε.Ο.Κ.Α. συνταγματάρχη Γ. Γρίβαν (Διγενή), αλλά ταυτοχρόνως διατάσσουν τον εκτοπισμό του από την Κύπρο.

1982.—Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου επισκέπτεται την Κύπρο.

1990.—Οριστικοποιείται, παρά την οξύτατη επίθεση της Εκκλησίας, ο πολιτικός γάμος και οι νέες διαδικασίες διαζυγίου στην Κύπρο.

1991.—Για πρώτη φορά μετά το 1989, βουλγαρική κυβέρνηση αναφέρθηκε επίσημα στο μακεδονικό ζήτημα. Σε ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου εξωτερικών στις 27/2/1991, αναφέρεται ότι « για την < πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της μακεδονίας> σε περίπτωση που αυτή αποφάσιζε την ανεξαρτησία της, η βουλγαρία θα προχωρούσε στην άμεση αναγνώρησή της» Με την άποψη αυτή συμφώνησαν και τα κυριότερα πολιτικά κόμματα. Έτσι όταν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 8/9/1991 στην ΠΓΔΜ το 95,09% του πληθυσμού τάχθηκε υπέρ της κυριαρχίας μίας αυτόνομης μακεδονίας, τα βουλγαρικά κόμματα εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ σύσσωμος ο βουλγαρικός τύπος υποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά την θετική έκβαση του δημοψηφίσματος.

.—Στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα εκλέγεται Γενική Γραμματέας, θέση στην οποία επανεξελέγη και από τα συνέδρια του κόμματος στις 26 Μαΐου 1996 και 22 Φεβρουαρίου του 2009. Ήταν η πρώτη γυναίκα γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε. και η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα.

1992.—Ολοκληρώνεται στην Ακρόπολη η μετακίνηση του πέμπτου κίονα της νότιας πλευράς του Παρθενώνα, που είχε καταστραφεί εν μέρει από το βομβαρδισμό του Μοροζίνι, το 1687. 2008.—Ανακοινώνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής η υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας, με την οποία ανατίθεται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να μελετήσει τον εξωραϊσμό του Μεγάρου της Βουλής και να εκτιμήσει τη δυνατότητα επέκτασης των χώρων εργασίας.

Βασική πηγήΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3549758348913346502

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item