Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.


26 Φεβρουαρίου

Ορθόδοξη Εκκλησία: Mεγαλομάρτυρος Φωτεινής της Σαμαρείτιδος και των συν αυτή Μαρτύρων: Ανατολής, Βίκτωρος του στρατηλάτου, Ιωσή, Κυριακής, Παρασκευής, Φωτίδος, Φωτεινού, Φωτούς και Θεοκλήτου του φαρμακού.

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

364.—Ο Βαλεντινιανός Α’ [Flavius ​​Valentinianus] γίνεται αυτοκράτορας του ρωμαϊκού κράτους. Στις 28 Μαρτίου του ίδιου έτους, θα ορίσει [κατόπιν απαιτήσεως του στρατού], συναυτοκράτορα τον αδελφό του [Valens] Ουάλη, παραχωρώντάς του το Ανατολικό τμήμα, κρατώντας υπό την δική του διοίκηση το Δυτικό.

1575.—Μετά από πολύμηνη φυλάκιση και βασανισμούς για να αρνηθεί την Πίστη του, αποκεφαλίζεται στην Κωνσταντινούπολη ο νεομάρτυρας Ιωάννης Κάλφας. Το συναξάρι του το έγραψε ο παπα-Ανδρέας, ο οποίος ήταν τότε στον ναό των Οσίων αυταδέλφων Θεοδώρου και Θεοφάνους, και ήταν αυτός που είχε μεταδώσει την Αγία Κοινωνία στον μάρτυρα, όταν ήταν στο δεσμωτήριο. 1821.—Η επαναστατική σημαία του Αλέξανδρου Υψηλάντη, καθαγιάζεται στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών του Ιασίου, ιερουργούντος του μητροπολίτου Βενιαμίν. Η σημαία έφερε επί της μίας επιφανείας της τον Σταυρό και τις εικόνες του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης με την φράση «Εν τούτω νίκα», και στην άλλη, παράσταση του φοίνικα με την φράση: «Εκ τής κόνεώς μου αναγεννώμαι».

1822.—Στην είδηση της πυρπολήσεως της Χαλανδρίτσας από τους οθωμανούς του Μεχμέτ Πασά,οι Πλαπούτας, Ι. Κολοκοτρώνης και Πετμεζάς, ξεκίνησαν χωρίς φόβο να τους αντιμετωπίσουν. Στην σφοδρή μάχη που ακολούθησε και διήρκεσε μέχρι το απόγευμα, οι Έλληνες τους έτρεψαν σε φυγή περιορίζοντάς τους στον λόφο Τσουκαλά. Την νύκτα οι τούρκοι υποχώρησαν στην Πάτρα.

1825.—Ο Ιμπραήμ αποβιβάζεται ανενόχλητος στη Μεθώνη με 4.000 πεζούς και 400 ιππείς και κατέλαβε το κάστρο της πόλης. Τις επόμενες μέρες ενισχύθηκε με νέες δυνάμεις και ο συνολικός αριθμός του πεζικού του έφθασε τις 15.000. Μέχρι τα τέλη Απριλίου είχε καταλάβει τα στρατηγικά κάστρα της Κορώνης και της Πύλου (Νεόκαστρο), αφού προηγουμένως είχε νικήσει τους Έλληνες στα Κρεμμύδια (7 Απριλίου 1825). Οι επαναστάτες αφυπνίστηκαν, έστω και καθυστερημένα. Άφησαν κατά μέρος τις διαφορές τους και προσπάθησαν να προβάλλουν αποτελεσματική αντίσταση με ηγέτη τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που εν τω μεταξύ είχε αποφυλακιστεί.

1826.—Οι τουρκοαιγύπτιοι κυριεύσαντες το Βασιλάδι του Μεσολογγίου φόνευσαν ολόκληρη τη φρουρά των Ελλήνων μεταξύ των οποίων ήσαν και οι Πεταλούδας, Ζορμάς, Παπαλουκάς, Ραζής.[βλ.& 25/2] 1827.—Φτάνει στο Πόρτο Χέλι, προερχόμενος από την Ιταλία, ο Άγγλος αξιωματικός Ρίτσαρντ Τσώρτς. Ο ερχομός του χαιρετίστηκε μεν από τους Έλληνες, όμως οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν σύντομα. Χωρίς ιδιαίτερες στρατηγικές ικανότητες, η συμπόρευσή του με τον Κόχραν για κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του Κιουταχή, παρά την αντίθεση του Καραϊσκάκη, οδήγησαν στην πανωλεθρία των Ελλήνων στον Ανάλατο, στην παράδοση της Ακρόπολης και στην καταστολή της Eπανάστασης στην Στερεά Ελλάδα.

1843.—Εγκρίθηκε με διατάγματος η σύσταση του Βαρβάκειου Λυκείου, επί τη βάσει κληροδοτήματος τού Ψαριανού εθνικού ευεργέτου Ιωάννου Βαρβάκη. Η οικονομική εισφορά του Ιωάννη Βαρβάκη για την υποστήριξη των διαφωτιστικών και εκπαιδευτικών αναγκών του έθνους και για την παροχή των αναγκαίων εφοδίων σε οπλισμό, πυρομαχικά, εξοπλισμό πλοίων, τροφοδοσία και επισιτισμό των αγωνιζομένων στη Μολδοβλαχία και την Ελλάδα υπήρξε απαράμιλλα μεγαλειώδης. 1872.—Η κυβέρνηση Βούλγαρη διενεργεί εκλογές [26/29 Φεβρουαρίου], στις οποίες κυριαρχούν η βία και η νοθεία και κερδίζει την σχετική πλειοψηφία. Παρέμεινε στην αρχή μέχρι τον Ιούλιο του 1872, περίπου δεκαοκτώ μήνες. Χαρακτηριστική είναι η παραίτηση της κυβέρνησης αυτής, με την «υπόθεση Λαυρίου» και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων του ιταλού Σερπιέρη.

1883.—Τον επιτάφιο του πολιτικού Κουμουνδούρου, απήγγειλε ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο οποίος τόνισε ότι «το όνομα του Κουμουνδούρου ήταν εθνικό κεφάλαιο και πέραν των συνόρων του κράτους» (δες 25/2).

1905.—Η «Ηνωμένη Αντιπολίτευση» στην Κρήτη, διακήρυττε πως μόνη ορθή λύση ήταν η Ένωση.

1906.—Γεννιέται ο μεγάλος ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, άνθρωπος με ποικίλα πνευματικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, που ασχολήθηκε ακόμη με τη χαρακτική, την εικονογράφηση βιβλίων, τη γλυπτική, τη σκηνογραφία. 1907.—Η ρουμάνικη προπαγάνδα στην Μακεδονία οργιάζει. Δύο ολόκληρες Ελληνικές κοινότητες στην περιοχή Μελένικου, κουτσόβλαχοι την καταγωγή, δηλώνουν ότι ρουμανίζουν.

1909.—Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως διαμαρτύρεται προς την Πύλη για την συγκρότηση στην Πόλη βουλγαρικής εξαρχίας, καθώς και λαϊκού συμβουλίου.

.—Βίαιο συλλαλητήριο στα προπύλαια της Βουλής από πολίτες που διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης Θεοτόκη. Πέτρες και μαχαίρια συμπληρώνουν το σκηνικό.

1911.—Έξαψη δημιουργεί το γλωσσικό ζήτημα, καθώς συζητάτε στην Αναθεωρητική Βουλή, η γλώσσα στην οποία θα γραφεί το νέο Σύνταγμα. Ακολουθούν φοιτητικές διαμαρτυρίες εναντίον των απόψεων του Κωστή Παλαμά, που δηλώνει κοροϊδευτικά: “Είμαι στρογγυλά και χτυπητά μαλλιαρός απολύτως“.

1912.—Βία και νοθεία χαρακτηρίζει τις εκλογές στην τουρκία, την στιγμή που τα Πατριαρχεία μας σπεύδουν να καταδικάσουν τις καταπιέσεις και τις βιαιοπραγίες κατά των ομογενών μας.

1913.—Έπειτα από τη νικηφόρα έκβαση των επιχειρήσεων στα Ιωάννινα, ολόκληρη η Ήπειρος, νότια και βόρεια, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ελληνικού στρατού.

1915.—Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Δημήτριος Γούναρης [25/2/1915 έως 10/8/1915], μετά την παραίτηση Βενιζέλου, η οποία ακολούθησε την άρνηση του βασιλιά Κωνσταντίνου να συμφωνήσει με την εισχώρηση της Ελλάδος στην Αντάντ. Η νέα Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι, εφόσον απειλούνταν τα συμφέροντα της χώρας, η Ελλάδα δεν θα δίσταζε να βγει από την ουδετερότητα. [βλ. & 25/2] .—Οι Σύμμαχοι επαναλαμβάνουν τον βομβαρδισμό των Στενών των Δαρδανελίων.

1919.—Το Ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στη Ρωσία συνεχίζει τις εμπλοκές με τους μπολσεβίκους.

1920.—Βεβαιώνεται ότι, η Διάσκεψη του Λονδίνου θα αποφασίσει την κατακύρωση της Θράκης στην Ελλάδα, η ίδια δε διάσκεψη πρόκειται να ασχοληθεί και με τον καθορισμό των τελικών ορίων στη Μικρά Ασία, επί των ελληνικών διεκδικήσεων.

.—Σε ολόκληρο το μέτωπο Μ. Ασίας γίνεται δράση περιπόλων.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ.Ασία μάχεται με περιπόλους και πυροβολικό ενάντια των τούρκων.

1929.—Η Εταιρεία Λαυρίου, διακόπτει τις εργασίες της, προκαλώντας απόγνωση στους κατοίκους της πόλης. 1941.—Στο αλβανικό μέτωπο σημειώνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων μεταξύ εμπολέμων Ελληνοϊταλών.

1943.—Σκοτώθηκε ο πιλότος Θεόδωρος Γαζής κοντά στο αεροδρόμιο Μάρσα Ματρούχ της Αιγύπτου, κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής σχηματισμού μάχης, όταν το αεροσκάφος του συγκρούστηκε με άλλο του οποίου χειριστής ήταν ο επίσης άτυχος Υποσμηναγός Οικονομάκος Βασίλειος.Κατέπεσαν στο έδαφος και κάηκαν.

.—Σε άλλο ατύχημα, κατά την διάρκεια νυκτερινής τοπικής εκπαιδευτικής πτήσεως, το αεροπλάνο του πιλότου Ανδρέα Δημακόπουλου προσέκρουσε κατά την απογείωση στο έδαφος, κοντά στο αεροδρόμιο Κράνμπορν της Νότιας Ροδεσίας, με αποτέλεσμα το θάνατο του χειριστή.

1945.—Καταδρομή, απελευθέρωση της Τήλου από τον Ιερό Λόχο στις 25-26 Φεβρουαρίου.

1948.—Καταγγελία υπό της Ελλάδος προς τον ΟΗΕ του φρικιαστικού ‘’ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑΤΟΣ’’ κατά το οποίον ηρπάγησαν από τους Κομμουνιστοσυμμοριτών 28.000 Ελληνόπουλα, τα οποία οδηγήθηκαν σε Κομμουνιστικά κράτη για να γίνουν Γενίτσαροι. 1948.—Ο πιλότος μας Κωνσταντίνος Δερμετζόγλου, εκτελώντας πολεμική αποστολή στην Κρανιά Ελασσόνας, βρήκε τον θάνατο όταν το αεροσκάφος του κατέπεσε χτυπημένο από αντιαεροπορικά πυρά βόρεια του Κεφαλόβρυσου Λάρισας και απανθρακώθηκε.

1954.—Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παγασών, αποφασίζει την μετονομασία της δημοτικής Αρχής σε «Δήμο Βόλου».

1962.—Ο Γεώργιος Παπανδρέου συνεχίζει τον Ανένδοτο Αγώνα κατά της Κυβέρνησης Καραμανλή για τη βία και τη νοθεία των βουλευτικών εκλογών του 1961.

.—Σκοτώθηκε ο αεροπόρος μας Ευάγγελος Δούκας, όταν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως προσέκρουσε στο έδαφος, έξω από το αεροδρόμιο της 115 Σμηναρχίας Μάχης (Σούδα).

1986.—Πεθαίνει στην Αθήνα σε ηλικία 74 ετών η Αμαλία Φλέμιγκ. Κόρη του γνωστού δερματολόγου της Πόλης Χαρίλαου Κουτσούρη, επιστημονική συνεργάτης και σύζυγος, του μεγάλου Σκωτσέζου επιστήμονα, Αλεξάντερ Φλέμιγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη. 


1997.—Την αποφυλάκιση του Γεωργίου Παπαδόπουλου, λόγω ανήκεστου βλάβης της υγείας του, ζητούν με επιστολή, που καταθέτουν στη Βουλή 38 βουλευτές της ΝΔ.

Βασική πηγή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 7762437824620494764

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item