Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.


25 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1821.—Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διορίζει σωματάρχες τους δύο αδελφούς του, Νικόλαο και Γεώργιο, στρατοπεδάρχη τον Δούκα και χιλιάρχους τους, Ιωάννη Κολοκοτρώνη, Β.Θεοδώρου, Κόντο, Β.Καραβιά και Β.Μπαρλά.

1822.—Έξω των Πατρών γίνονται σφοδρές μάχες Ελλήνων και τούρκων. Η ατμόσφαιρα στην πόλη της Πάτρας ήταν ήδη εκρηκτική από τα μέσα Φεβρουαρίου του 1821, όταν οι Πατρινοί αρνήθηκαν να καταβάλουν έκτακτες εισφορές για τον εξοπλισμό και τα πολεμοφόδια του Οθωμανικού στρατού που πολεμούσε εναντίον του Αλή Πασά. Οι τούρκοι υποψιαζόμενοι τις κινήσεις των Ελλήνων, μετέφεραν τα υπάρχοντά και τις οικογένειές τους στο φρούριο στις 18 Μαρτίου 1821, και οχυρώθηκαν εκεί. Όταν αποβιβάστηκε στις 3 Απριλίου 1821 τουρκική δύναμη υπό τον Γιουσούφ Πασά, συνέδραμε τους τούρκους του κάστρου, λεηλάτησε και κατέστρεψε την πόλη και τελικά οι τούρκοι κράτησαν το φρούριο έως το 1828.

.—Στην Βιβλιοθήκη της Βουλής, σώζεται ένα έγγραφο, που χαρακτηρίζεται μεγάλης ιστορικής και ανθρωπιστικής αξίας, διότι αφορά την κατάργηση της δουλείας στην Ελλάδα. Έχει αριθμό αρχείου 151 και εκδόθηκε στην Κόρινθο στις 25 Φεβρουαρίου 1822. Υπογράφεται από τον Θεόδωρο Νέγρη, απευθύνεται προς τον Μινίστρον του Πολέμου, Νότη Μπότσαρη και αναφέρει: «Γνωστοποιεῖται κατ’ ἐπιταγήν τῆς Διοικήσεως πρὸς τὸ Μινιστέριον τοῦ Πολέμου, ὅτι, ἐπειδή ἡ Διοίκησις ἀρχήν θεμελιώδη ἔχει τὴν κατάργησιν τῆς δουλείας : Α΄. Εἶναι ἀπηγορευμένον, ἄχρις ἐκδόσεως εἰδικοῦ νόμου, νὰ πωλώνται καὶ ν’ ἀγοράζωνται, καθ’ ὅλην τὴν ἑλληνικήν ἐπικράτειαν, ἄνθρωποι, ἐκατέρωθεν τῶν γενῶν παντὸς ἔθνους. Β΄. Ἄν τυχὸν εὐρίσκωνται ἤ ἀκολούθως εὐρεθῶσιν ἀργυρώνητοι , ἀπό αὐτήν τὴν ὥραν εἶναι ἐλεύθεροι, καὶ ἀπό τοὺς ἰδίους δεσπότας, ἀκαταζήτητοι.» Το Μινιστέριον του Πολέμου να ενεργήσει ταύτην την επιταγήν, εφ’ όσον ανήκει των αυτώ Μινιστερίω. Ἐν Κορίνθῳ τῇ κε΄ Φεβρουαρίου 1822». 
1826.—Στο ηρωϊκό Μεσολόγγι, όλος ο Φεβρουάριος κύλησε με σκληρές μάχες σώμα με σώμα, ενώ ο Ιμπραήμ συνέχισε να ανοίγει χαρακώματα και προμαχώνες σφίγγοντας περισσότερο τον κλοίο της πολιορκίας. Στις 25 Φεβρουαρίου οι Αιγύπτιοι κατέλαβαν το Βασιλάδι, του οποίου οι κάτοικοι καταφεύγουν στο Μεσολόγγι, δημιουργώντας νέες δυσκολίες στο επισιτιστικό πρόβλημα της πόλεως.

1833.—Με Β.Δ. [Βασιλικό Διάταγμα], που εκδόθηκε από την Αντιβασιλεία του Όθωνος, καταργείται ο Στρατός των ατάκτων και συγκροτείται Ελληνικός Τακτικός Στρατός, αποτελούμενος από Πεζικό, Ιππικό, Πυροβολικό και Μηχανικό.

1883.—Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, πολιτικός και πρωθυπουργός της χώρας μας. Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1815 – 1883) ήταν δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδος. Γεννήθηκε στον Κάμπο Αβίας, στην μεσσηνιακή Μάνη και καταγόταν από ιστορική οικογένεια της Μάνης. Ήταν γιός του αγωνιστή Σπύρου Κουμουνδούρου, γόνου μεγάλης Μανιάτικης οικογένειας, στρατηγού και επάρχου Πύργου. Παιδί σχεδόν είχε κινδυνέψει να αιχμαλωτιστεί από τους τουρκοαιγυπτίους του Ιμπραήμ. Φοίτησε στο γυμνάσιο Ναυπλίου και σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1841 έσπευσε να πολεμήσει στην επαναστατημένη Κρήτη, όντας αρχηγός σώματος, αποτελούμενου από άλλους νέους φοιτητές και επιστήμονες. Μάλιστα στην μάχη του Αποκορώνου κινδύνευσε να αιχμαλωτιστεί από τους τούρκους. 
1913.—Οι Ελληνικές δυνάμεις της Ηπείρου εκκαθαρίζουν την απελευθερωθείσα περιοχή από τα τουρκικά τμήματα.

.—Το Απόσπασμα Αχέροντα, απελευθερώνει το Νεοχώρι και την κωμόπολη Φιλιάτες από τους τούρκους.

1914.—Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ανακοινώνει στην Ηπειρωτική Επιτροπή το αμετάβλητο της Ευρωπαϊκής απόφασης. Παράλληλα με τις προτροπές να μην λιποψυχήσουν και να κρατήσουν τον Εθνισμό τους, τους καλεί να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων δίχως κάποια αντίσταση. Εν συνεχεία θα οριστεί η 1η Μαρτίου ως ημερομηνία έναρξης της αποχώρησης του Ελληνικού Στρατού από την Βόρεια Ήπειρο.

1915.—Ο Κωνσταντίνος, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Βενιζέλου, αναθέτει τον σχηματισμό κυβερνήσεως στον Δημήτριο Γούναρη.

.—Ο συμμαχικός στόλος της Αντάντ καταλαμβάνει τη Λήμνο ως ορμητήριο για απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης.

1916.—Σέρβοι στρατιώτες των συμμαχικών κατοχικών δυνάμεων της Κέρκυρας, μεταφέρονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου ανασυντάσσεται ο Σερβικός στρατός.

1919.—Ολοκληρώθηκε η μεταφορά όλων των Μονάδων Πεζικού της ΙΙ Μεραρχίας στην Ρωσία χωρίς όμως να έχει μεταφερθεί έστω και μία μονάδα πυροβολικού.

.—Οι Δωδεκανήσιοι πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην Αθήνα, αξιώνοντας την ένωση των νησιών με την Ελλάδα. 
1920.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας οι Έλληνες με περιπόλους καταδιώκουν τούρκους ατάκτους.

1921.—Στη Μ. Ασία σε ολόκληρο το μέτωπο επικρατεί ηρεμία.

1922.—Σ’ ολόκληρο το μέτωπο γίνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων.

1926.—Συλλαμβάνεται από Σερβικές αρχές στα σκόπια ο Ν. Πλαστήρας, κατά την προσπάθειά του να περάσει στην χώρα με πλαστό διαβατήριο, αποσκοπώντας να ηγηθεί ανατρεπτικού κινήματος.

1930.—Απεργούν οι καπνεργάτες στη Μυτιλήνη και στην Αγιάσω.

1933.—Πεθαίνει ο Επίσκοπος Κίτρους Παρθένιος, κατά κόσμον Περικλής Βαρδάκας. Τον Επισκοπικό θόκο κατείχε από τα 1904 και ανέπτυξε σημαντικό φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο, ενώ οργάνωσε και το Μακεδονικό Αγώνα στην περιοχή της Πιερίας, σε συνεργασία με οπλαρχηγούς Μακεδονομάχους, όπως ο Καπετάν Ματαπάς.

1941.—Στο αλβανικό μέτωπο συνεχίζεται μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών η δράση πυροβολικού και περιπόλων.

.—Αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Καστελορίζου από Βρεττανούς.

.—Πεθαίνει ο ποιητής, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος της Γενιάς του ’30, Γιώργος Σαραντάρης. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γιώργος Σαραντάρης εμφορούμενος από συναισθήματα φιλοπατρίας συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο στην πρώτη γραμμή του αλβανικού μετώπου, όπου αρρώστησε από τύφο. Πέθανε ύστερα από την επιστροφή του στην Αθήνα το 1941. Στη σύντομη ζωή του κατάφερε να δώσει ένα πλούσιο και πολυσχιδές έργο, με τον ευαίσθητο λιτό και περιεκτικό ποιητικό του λόγο, αλλά και τον εύστοχο προβληματισμό που χαρακτηρίζει τα δοκίμιά του. Είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 20 Απριλίου 1908. 
1945.—Καταδρομή, απελευθέρωση της Τήλου από τον Ιερό Λόχο στις 25-26 Φεβρουαρίου.

1953.—Μονογραφείται στην Αθήνα το τριμερές (Ελλάς, Γιουγκοσλαβία, τουρκία) Βαλκανικό Σύμφωνο. Η υπογραφή του έγινε στην Άγκυρα την 27η Φεβρουαρίου.

1957.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Κοτζιαμπάσης Κωσταντής, ετών 38 εκ Παραλιμνίου, δολοφονήθηκε μεταξύ Δερύνειας και Βαρωσίων από πυροβολισμούς Άγγλων στρατιωτών, κατόπιν ανατινάξεως στρατιωτικών οχημάτων.

1959.—Ανακαλούνται οι εκτοπίσεις του Μακαρίου και των τριών συνεξορίστων του. Με άλλο διάταγμα δίνεται αμνηστία στο στρατηγό Γρίβα και στους συναγωνιστές του.

1967.—Παραλήφθηκε στην Ελλάδα η τορπιλάκατος ΚΥΚΝΟΣ, τύπου «NASTY», με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Ι. Νυδριώτη. Είναι το ένα από τα έξι ταχυσκάφη που παραγγέλθηκαν μεταπολεμικά με δαπάνη του Δημοσίου, κατασκευάστηκαν στα Νορβηγικά ναυπηγεία του ΜΑΝDΑL στο διάστημα 1966 – 67 και είxαv εκτόπισμα 72 τόνους με μέγιστη ταχύτητα 41 κόμβους.

1980.—Το ”σούπερ” δεξαμενόπλοιο Αϊρίν-Σερενέϊτ, της εταιρείας Τσάκος, μετά από μια τρομακτική έκρηξη που έγινε στις 23/2, βυθίστηκε φλεγόμενο σε βάθος 47 μέτρων στον κλειστό κόλπο της Πύλου. Μετέφερε 120 χιλιάδες τόννους “γκρούτ όιλ” [πρωτογενές πετρέλαιο] από την τουρκία με προορισμό την Ευρώπη. Λέγεται ότι η έκρηξη προκλήθηκε από σπινθήρα,την ώρα πόντισης της άγκυρας, ακούστηκε δε σε όλη την Πύλο, τρίζοντας ακόμα και τζάμια σε σπίτια στην πόλη. Οι εκρήξεις ακολουθούν η μία την άλλη, με αποτέλεσμα στην πλώρη του βαποριού η φωτιά και ο καπνός να καλύψουν την περιοχή της Σφακτηρίας. Υπήρξαν 2 θύματα, μέλη του πληρώματος που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν. Η διαρροή πετρελαίου,προκάλεσε και περιβαλλοντική καταστροφή και μάλιστα κατέχει την 9η θέση από άποψη ποσότητας πετρελαίου που διέρρευσε στη θάλασσα. 
1981.—Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ με επίκεντρο τις Αλκυονίδες, 77 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

1984.—Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας, πρώην πρωταθλητής Ελλάδος με τον τίτλο του μαίτρ και συγγραφέας του δίτομου έργου “Το σκάκι” που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1967. Κατείχε το ρεκόρ στο τυφλό σκάκι στην Ελλάδα σε 6 σκακιέρες ενώ ήταν ο πρώτος Έλληνας που ξεπέρασε τους 2400 βαθμούς ELO. Το 1941 και ενώ ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος μαίνεται, ο Τριαντάφυλλος έχει την πρώτη του επαφή με το σκάκι, σε ηλικία 9 ετών.

Βασική πηγή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 2920587521181795957

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item