Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

23 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

532.—Τίθενται επί Ιουστινιανού τα θεμέλια του νέου ναού της Αγίας Σοφίας, μετά την καταστροφή του παλαιοτέρου κατά την στάση του Νίκα. Ο νέος ναός κατασκευάστηκε επί σχεδίων των διασήμων αρχιτεκτόνων της εποχής, Ανθεμίου του εκ Τράλλεων και Ισιδώρου του εκ Μιλήτου. Για την κατασκευή του, η οποία διήρκησε 6 έτη, εργάστηκαν άνω των 10.000 εργατών.

1795.—Ο τούρκος καπετάνιος Αλή, τον οποίο είχαν καλέσει οι Συριανοί για να τους προστατέψει από τις πειρατικές επιδρομές, συγκρούστηκε με Μαλτέζους κουρσάρους μες στο λιμάνι της Σύρου, με αρκετές απώλειες κι από τα δύο μέρη. Η πειρατεία στη Σύρο, όπως και στις άλλες Κυκλάδες, σταμάτησε, στα χρόνια του Καποδίστρια με τη δραστηριότητα εναντίον τους του ναυάρχου Μιαούλη.

1841.—Οι Σφακιανοί με επιστολή τους, καλούν όλους τους Κρητικούς επαναστάτες να ενωθούν για κοινό αγώνα κατά των τούρκων. 
1878.—Για την κατάπνιξη της εξεγέρσεως στην Ήπειρο [βλ. 11/2], επιστρατεύτηκαν έξι χιλιάδες τουρκαλβανοί υπό τον Ιμπραήμ πασά, οι οποίοι νίκησαν τους επαναστάτες στο Λυκούρσι. Ακολούθησε η πυρπόληση είκοσι χωριών και οι σφαγή εκατοντάδων αμάχων, ενώ 1.208 αιχμάλωτοι από τη μάχη στο Λυκούρσι, στάλθηκαν στα Ιωάννινα, όπου δέχτηκαν τις επιθέσεις και τους προπυλακισμούς του μουσουλμανικού αλλά και του εβραϊκού όχλου.

1902.—Βούλγαροι κομιτατζήδες, με σκοπό την είσπραξη λύτρων για την VMRO, απαγάγουν την Αμερικανίδα ιεραπόστολο Μις Στόουν, η οποία εκείνη την περίοδο οργάνωνε στην Μακεδονία εκπαιδευτικά σεμινάρια για δασκάλες στα προτεσταντικά σχολεία. Στις 3 Σεπτεμβρίου 1901, έπεσε στην ενέδρα των επαναστατών η αυτοκινητοπομπή της Miss Stone, όπου πιάστηκε αιχμάλωτη μαζί με άλλους 12 Προτεστάντες. Τελικά κρατήθηκαν ως όμηροι μόνο η Μίς Στόουν με μία νεαρή βουλγάρα προτεστάντρια ονόματι Κατερίνα Tsilka· μετά από 173 ημέρες αιχμαλωσίας, αφέθηκαν ελεύθερες στις 23 Φεβρουαρίου 1902. Τα λύτρα που καταβλήθηκαν ανέρχονταν στο ποσό των 14.500 τούρκικων λιρών.

1906.—Στην Μπρατίνιτσα Θεσσαλονίκης, δολοφονείται ο Μακεδονομάχος Αθανάσιος Λάλης.

1911.—Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα σείονται από σεισμό ο οποίος και φέρει πολλές ζημιές. Ετοιμόρροπα σπίτια εγκαταλείπονται. 
1913.—Ο Eλληνικός στρατός (ΙΙΙ Μεραρχία) καταλαμβάνει το Λεσκοβίκι, το οποίο, όμως, διά της συνθήκης της ειρήνης, [Λονδίνο 17/5/1913], παρεχωρήθη αργότερα στην αλβανία.

1914.—Συλλαμβάνεται ο φλογερός Μητροπολίτης Κονίτσης Σπυρίδων, μαζί με άλλους επαναστάτες, ενώ ταυτόχρονα ο Ελληνικός στόλος αποκλείει το λιμάνι των Αγίων Σαράντα.[βλ.& 22/2]

1916.—Ο αρχηγός των Γαλλικών στρατευμάτων στην Θεσσαλονίκη στρατηγός Σαράϊβ, δηλώνει ότι σύντομα θα μεταβληθεί η Ελληνική πολιτική υπέρ των Συμμάχων.

1919.—Το Ελληνικό εκστρατευτικό 1ο ΣΠ σώμα εις Ρωσία μάχεται στη Χερσώνα.

1920.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας μεταξύ των αντιμαχομένων Ελλήνων και τούρκων, σημειώνεται δράση περιπόλων.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.
1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία οχυρώνει τις θέσεις της.

1923.—Ο Χρυσόστομος Α΄, κατά κόσμον Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.

1941.—Στο μέτωπο της αλβανίας μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών, συνεχίζεται η δράσις του πυροβολικού και περιπόλων.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε περιοχές της Μακεδονίας.
.—Το Ελληνικό υποβρύχιο “Νηρεύς”, βυθίζει στην Αδριατική μεγάλο ιταλικό εμπορικό σκάφος που συνοδευόταν από δύο αντιτορπιλικά. 


.—Επιστρέφοντας από διατεταγμένη αποστολή αναχαιτίσεως εχθρικών αεροσκαφών, ο πιλότος μας Χριζόπουλος Κωνσταντίνος ,αναγκάστηκε λόγω τραυματισμού του να προσγειώσει ανωμάλως το αεροπλάνο του Gladiator της 21ης Μοίρας Διώξεως, στη θέση Κεράσοβο 15 χλμ. ΒΑ της Παραμυθιάς. Κατά την ανώμαλη προσγείωση το αεροσκάφος έπιασε φωτιά και απανθρακώθηκε μαζί με τον χειριστή.

.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Νικόλαος Σκρούμπελος, όταν κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής συνοδείας φίλιου αεροσκάφους ενεπλάκη σε αερομαχία με εχθρικά ιταλικά διώξεως βόρεια της Κλεισούρας και καταρρίφθηκε.

1942.—Η Ελληνική κυβέρνηση αποστέλλει σε διακόσια σημαίνοντα πρόσωπα των εκκλησιών, του Τύπου και της πολιτικής των συμμαχικών χωρών υπόμνημα, στο οποίο περιγράφει το λιμό που μαστίζει τον ελληνικό λαό και κάνει έκκληση για αποφασιστική βοήθεια. 
1943.—Ιδρύεται στην Αθήνα η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.).

1949.—Ο Κομμουνιστικός Στρατός ηττάται κατά την επιχείρησή του εναντίον της Φλώρινας.

1953.—Η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η τουρκία, υπογράφουν αμυντική συμφωνία πενταετούς διάρκειας.

1960.—Συγχωνεύονται τα ελληνικά σιδηροδρομικά δίκτυα των Σ.Ε.Κ. και Σ.Π.Α.Π. και καταργούνται δευτερεύουσες γραμμές.

1961.—Βλέπουν το φως στοιχεία, σύμφωνα τα οποία μέσα σε διάστημα δέκα ετών, 350.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τις επαρχίες, για την Αθήνα. 
1964.—Ξεκινά το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης, με την συμμετοχή 10 ομάδων, με τους αγώνες Ολυμπιακός-Τρίτων 43-40, Παναθηναϊκός–Πανελλήνιος 67-56 και ΑΕΚ–Σπόρτιγκ 66-64. Στην πρώτη θέση θα ισοβαθμίσουν η ΑΕΚ και ο Ηρακλής με 31 βαθμούς αλλά μετά από αγώνα μπαράζ, στις 10/5/1964, πρωταθλήτρια θα αναδειχτεί η ΑΕΚ. Στο προηγούμενο πρωτάθλημα, που είχε διοργανωθεί υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, μεταξύ 29/7/63 και 4/8/1963, πρωταθλήτρια είχε πάλι αναδειχτεί η ΑΕΚ με 16 βαθμούς.

1965.—Τηλεοπτικοί δέκτες λαμβάνουν για πρώτη φορά το πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ.

.—Ο Γεώργιος Παπανδρέου αποκαλύπτει στη Βουλή σχέδιο εκτροπής από την ομαλότητα με την ονομασία «Περικλής», χαρακτηρίζοντάς το μηχανισμό «βίας και νοθείας» που εφαρμόσθηκε στις εκλογές του 1961 από την ΕΡΕ, και χρησιμοποιώντας το ως αντιπερισπασμό για την υπόθεση «Ασπίδα» που έγινε ταυτοχρόνως γνωστή την ίδια περίοδο. Ο αρχηγός της ΕΡΕ Π. Κανελλόπουλος ισχυρίσθηκε ότι το «Περικλής» ήταν σχέδιο εξουδετέρωσης της «5ης Φάλαγγας» σε περίπτωση πολέμου. Ιθύνων νους της οργάνωσης «Ασπίδα» ήταν ο γιός του Γ.Παπανδρέου, Ανδρέας. 
1968.—Χάνουν την ζωή τους οι πιλότοι Κουθουρίδης Γεώργιος και Βενετσάνος Άγγελος, όταν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, τα αεροσκάφη στα οποία επέβαιναν ως χειριστές, προσέκρουσαν στην οροσειρά της Πίνδου, 2 μίλια βορειοδυτικά του χωριού Πηγές Άρτας.

1979.—Παγώνουν οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στην Ελλάδα, για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

1983.—Το επιβατηγό-οχηματαγωγό Χρυσή Αυγή, απέπλευσε υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με 42 επιβαίνοντες [21 άτομα πλήρωμα και 21 επιβάτες], μεταφέροντας οχήματα έμφορτα με καύσιμα συνολικού βάρους 298 τόνων και εκτελώντας το δρομολόγιο Λαυρίου-Πάρου-Νάξου. Λόγω μετατόπισης σειράς βυτιοφόρων οχημάτων και εκρήξεως που ακολούθησε, το πλοίο βυθίστηκε. Από τη βύθιση διασώθηκαν 14 άτομα από τους 42 συνολικά επιβαίνοντες. 
1993.— Έκρηξη στη ΔΟΥ Χαλανδρίου από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

1992.—Πεθαίνει ο Μάρκος Βαφειάδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός του παρανόμου «Δημοκρατικού Στρατού».

1996.—Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θέτει επίσημα υπό τη σκεπή του τη μικρή ορθόδοξη εκκλησίας της Εσθονίας, αποσπώντας την από το Πατριαρχείο της Μόσχας.

1999.—Στην Άγκυρα, ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο δικαστήριο. Κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία δικηγόρων, του απαγγέλλεται η κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, ενώ ο εισαγγελέας ζητά την ποινή του θανάτου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητά διευκρινίσεις από την τουρκία για τις συνθήκες σύλληψης και κράτησης του Οτσαλάν. Η Άγκυρα απορρίπτει την έκκληση της Ε.Ε για παρουσία ξένων παρατηρητών στην επικείμενη δίκη, ενώ ταυτόχρονα υποδεικνύει την απαίτηση εξηγήσεων για την υπόθεση, από την Ελλάδα, “που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να συνεργάζεται με τρομοκρατική οργάνωση”. 
2013.—Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, συνέλαβαν στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, υπάλληλο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος μετέφερε με κρατικό αυτοκίνητο μεγάλη ποσότητα κάνναβης.


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 1394537934056046388

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item