Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.


22 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1814.—Στην Πάργα της Ηπείρου, Γάλλοι στρατιώτες μετά την ήττα του Ναπολέοντα, παραδίδουν την πόλη στις Βρετανικές δυνάμεις και συλλαμβάνονται. Το 1817 οι Άγγλοι θα την πουλήσουν στον Αλή Πασά. Η τραγικές στιγμές πρίν το ξερίζωμα των κατοίκων και την καταφυγή τους στην Κέρκυρα, αποδίδονται στο Δημοτικό Τραγούδι «Πάρτε, μανάδες, τα παιδιά, παπάδες, τους Αγίους./Άστε, λεβέντες, τ’ άρματα κι αφήστε το τουφέκι,/σκάψτε πλατιά, σκάψτε βαθιά όλα σας τα κιβούρια,/και τ’ αντρειωμένα κόκαλα ξεθάψτε του γονιού σας· /τούρκους δεν επροσκύνησαν,/τούρκοι μην τα πατήσουν». [Ν. Γ. Πολίτη, Εκλογαί από τα τραγούδια του ελληνικού λαού]

1821.—Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο και εισέρχεται στην Μολδοβλαχία.

1822.—Οι επαναστατήσαντες Μακεδόνες επιτίθενται κατά της Βεροίας.
.—Οι οπλαρχηγοί Γάτσος και Καρατάσος μετά των εντοπίων οπλαρχηγών και πολεμιστών επιτίθενται εναντίον των τούρκων της Ναούσης και απελευθερώνουν την πόλη. 


.—Ο Νικόλαος Κριεζιώτης έδωσε μάχη στα Στύρα και ανάγκασε τον στρατό του Ομέρ Μπέη να κλεισθεί στο φρούριο της Καρύστου. Μετά το θάνατο των δύο οπλαρχηγών Αγγελή Γοβιού και Ηλία Μαυρομιχάλη, ο Κριεζώτης απέμεινε μόνος αρχηγός σε όλη την Εύβοια.

1833.—Με βασιλικό διάταγμα της Αντιβασιλείας, ο φον Μάουρερ προέβη στη σύσταση των πρώτων τριμελών δικαστηρίων. Όταν ο Καποδίστριας ανέλαβε την διακυβέρνηση της Ελλάδος, με το ΙΘ’ψήφισμα «περί του Διοργανισμού των Δικαστηρίων», στις 15/12/1828, έθεσε τις βάσεις για τα πρώτα δικαστήρια. Μετά την δολοφονία του, η κυβέρνηση που ακολούθησε, με διάταγμά της στις 20 Οκτωβρίου του 1832, κατάργησε όλα τα δικαστήρια εκτός από τα ειρηνοδικεία.

1841.—Κηρύσσεται επανάσταση στα Σφακιά της Κρήτης. Αφορμή ήταν η συνθήκη του Λονδίνου (17 Ιουλ. 1840), με την οποία η Κρήτη δεν αποκτούσε την ελευθερία της, αλλά επανερχόταν από την αιγυπτιακή κυριαρχία στην τουρκική.

1878.—Οι τούρκοι πυρπολούν το Λιτόχωρο. Στην Πιερία η επανάσταση καταπνίγηκε στο αίμα και σφραγίστηκε με το ολοκαύτωμα-θυσία στην Ιερά Μονή των Αγίων Πάντων. Η κυβέρνηση του Μπούρινου επέζησε για δώδεκα ημέρες μόνο. Το εθελοντικό σώμα που αναμενόταν από την ελεύθερη Ελλάδα, δεν έφτασε ποτέ, η Επανάσταση του Ολύμπου κατάρρευσε αμέσως κι έτσι τα σώματα διασκορπίστηκαν. Πολλοί αγωνιστές, ρακένδυτοι μα αγωνιστικοί, διέσχισαν την Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία και συσσωρεύτηκαν στην Νότιο Ελλάδα. Παρ’ότι τον Απρίλιο του 1878 δόθηκε με την συμφωνία του Δομοκού, γενική αμνηστεία στους αγωνιστές, οι τούρκοι, κατά το σύστημα και την πονηριά τους, εφάρμοσαν σκληρά αντίποινα στους Έλληνες. 
1881.—(ν. ημερ.) Η Διάσκεψη των Μεγάλων Δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη, παραχωρεί στην Ελλάδα τη Θεσσαλία (εκτός της περιοχής Ελασσόνας) και από την Ήπειρο την περιοχή της Άρτας.[βλ. & 10/2]

1897.—Μάχη στην Ιεράπετρα Κρήτης. Οι επαναστάτες αντιμετωπίζουν εκτός από τους τούρκους και οβίδες ιταλικού θωρηκτού.

1902.—Οι τούρκοι διαμαρτύρονται στις Μεγάλες Δυνάμεις για την συνεχιζόμενη προσπάθεια Ενώσεως της Κρήτης με την Μητέρα Πατρίδα.

1904 .—Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου/6 Μαρτίου 1904, πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης συλλαλητήριο της ελληνικής κοινότητας της πόλης, με τη συμμετοχή 2.000 – 3.000 κατοίκων (ίσως και παραπάνω), για τις ωμότητες Βουλγάρων κομιτατζήδων εναντίων πατριαρχικών. Πράγματι, κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών, υπήρξαν αρκετές δολοφονίες πατριαρχικών, από βούλγαρους κομιτατζήδες. Στόχος του συλλαλητηρίου ήταν η διαμαρτυρία για τη συστηματική δίωξη τους από τις βουλγάρικες ανταρτοομάδες στη Μακεδονία και να ζητηθεί η αποτελεσματική προστασία από τις τοπικές αρχές και το βαλή. 
1907.—Ο μεγάλος Μακεδονομάχος Α.Καραλίβανος καταφέρνει να εξοντώσει τον αιμοδιψή βούργαρο ληστή Μήτρο Βλάχο. [Μήτρε Βλάβοτ] 1908.—[ν.ημ.] Δολοφονία του Θεόδωρου Ασκητή, από την Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Διετέλεσε Α’ Διερνηνέας του Γενικού Προξενείου Θεσσαλονίκης από το 1901 έως το 1908, οπότε και δολοφονήθηκε από τους βούλγαρους, δίπλα στο Προξενείο. [Βλ. & 9/2]

1913.—Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού, εισέρχεται θριαμβευτικώς εις Ιωάννινα, επευφημούμενος υπό των κατοίκων ως ελευθερωτής.

.—Οι βούλγαροι συνεχίζουν την επίθεσή τους εναντίον των Ελλήνων παρά την Νιγρήτα και καταλαμβάνουν το χωρίο Φυτράκι, το οποίο όμως οι Έλληνες κατά τις εσπερινές ώρες ανακαταλαμβάνουν.

1914.—Η ελληνική κυβέρνηση, για να αποδείξει στις Μεγάλες Δυνάμεις ότι δεν ευνοεί το κίνημα των Βορειοηπειρωτών, στέλνει τα πολεμικά πλοία «Αλφειός» και «Ευρώτας» προς καταστολή του, και την παράδοση των Αγίων Σαράντα σε αλβανική αντιπροσωπεία.

1919.—Έκθεση της επιτροπής για τα ελληνικά ζητήματα, αξιώνει τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τη διεθνοποίηση της Κωνσταντινούπολης και των Δαρδανελίων και την παραχώρηση της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα. 
1920.—Ο Ελληνικός στρατός στην Μ.Ασία δρα δια περιπόλων και εκκαθαρίζει την περιοχή του.

1921.—Σ’ ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπόλων.

1922.—Η στρατιά των Ελλήνων στη Μ. Ασία οχυρώνει τις θέσεις της και ανιχνεύει το εχθρικό μέτωπο.

1927.—Βίαιο επεισόδιο με γρονθοκοπήματα εντός της Βουλής.


1928.—Γεννιέται ο Ήρωας της ΕΟΚΑ και Εθνομάρτυρας Γρηγόρης Αυξεντίου.

1930.—Πλημμύρες και καταστροφές παραλύουν την Αθήνα.

1941.—Στο αλβανικό μέτωπο μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών συνεχίζεται ο αγώνας πυροβολικού και περιπόλων.

.—Ο Άγγλος υπουργός των Εξωτερικών Ήντεν και ό αρχηγός τού αυτοκρατορικού βρετανικού επιτελείου Ντήλ φθάνουν στην Αθήνα, για να μελετήσουν μετά της ελληνικής κυβερνήσεως τον τρόπο της προσφορωτέρας αντιμετωπίσεως, της προβλεπομένης γερμανικής εισβολής. 
1943.—Με σκοπό την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους βουλγάρους ιδρύεται στην Ανατολική Μακεδονία η Οργάνωση «Ένωσις Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνος» (ΕΣΕΑ), με Γενικό Αρχηγό τον Έφεδρο Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού, Αντώνιο Φωστερίδη. Η Οργάνωση αυτή ανέπτυξε γρήγορα επτά αρχηγεία στις ορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και μέχρι την απελευθέρωση της χώρας, έδωσε πολλές και σημαντικές μάχες κατά των βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής.

1945.—Υπογράφεται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης συνοδική πράξη επί της οποίας και εκδίδεται “Πατριαρχικός και Συνοδικός τόμος περί του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας. Συγχρόνως με αυτό ήρθη και το Βουλγαρικό σχίσμα.

1952.—Η Ελληνική Βουλή ψηφίζει την προσχώρηση της Ελλάδος εις το Ν.Α.Τ.Ο. 
1959.—Οι βρετανοί καταργούν τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης που είχαν δημιουργήσει στην Κύπρο, από τον Ιούλιο του 1955.

1973.—Η Νομική Σχολή Αθηνών καταλαμβάνεται από φοιτητές που αντιδρούν στο καθεστώς. Από την 21η Φεβρουαρίου, έγινε συνέλευση της Φυσικομαθηματικής σχολής στο Χημείο, η οποία εξέδωσε ψήφισμα που αποφάσισε αποχή επ’ αόριστον από τα μαθήματα και ακολούθως χίλιοι περίπου φοιτητές πήγαν στην προγραμματισμένη συγκέντρωση στην Νομική σχολή.


.—«Φεύγει» μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, η μεγάλη ιέρεια της Τέχνης,  Κατίνα Παξινού

1984.— Μπροστά στά Προπύλαια τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν, κοντά στίς 50.000 κόσμου διετράνωσαν τήν συμπαράστασή τους στούς σκλαβωμένους ἀδελφούς τῆς Βορείου Ἠπείρου. 

1989.—Εκρήξεις σε τρία διαμερίσματα πολιτών από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

1992.—Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, πάνω από 100.000 Έλληνες ομογενείς παίρνουν μέρος σε συλλαλητήριο υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. 
2003.—Τραγικό δυστύχημα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που έπεσε από την ύψους 15 μέτρων γέφυρα του Αλιάκμονα στα παγωμένα νερά του ποταμού στοιχίζει τη ζωή σε 15 άτομα.


Βασική πηγή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 7245111296234649334

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item