Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

21 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

362.—Ο εξόριστος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Αθανάσιος, επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια.

1821.—Στο Γαλάτσι της Μολδαβίας, Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Βασίλειο Καραβιά, επιτυγχάνουν περιφανή νίκη εις βάρος του τουρκικού στρατού. (Πρώτη ένοπλη σύγκρουση της Επαναστάσεως.)

1841.—Οι Σφακιανοί κηρύσσουν εν Ασκύφω επανάσταση κατά της τουρκίας. «Υψώσαμεν ήδη πρώτοι την σημαίαν μας, καθώς και εις άλλας επαναστάσεις και χαιρετίζομεν αυτήν», τονίζουν στην σχετική προκήρυξή τους. Η καταρτισθείσα «πρόσκαιρος κυβέρνηση» της «Κρητών πολιτείας», περιελάμβανε τους Α.Χαιρέτη, πρόεδρο, Ρ.Βουρδουμπά, Α.Κονταξάκη και Μ. Μπιτσάκη. Στρατάρχης ωρίσθη ο Πωλογεωργάκης. 
1858.—Καταστρεπτικοί σεισμοί στην Κόρινθο.

1903.—Μετά από ισχυρή πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων, στα βιλαέτια Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου και Κοσσυφοπεδίου, εφαρμόζεται ένα σχέδιο της Ρωσίας και της Αυστρίας, για την αστυνόμευσητους από Διεθνή Αστυνομία.

1908.—Εκτελείται στον Ίσβορο Χαλκιδικής ο Μακεδονομάχος Μιχαήλ Γαλατσάνος.

.—Ένα παράξενο ιστορικό γεγονός! Ο μεγάλος ιστορικός Γ.Βλαχογιάννης ανακαλύπτει και αγοράζει έναντι 250 δραχμών, έγγραφα τεράστιας ιστορικής αξίας. Είχαν πουληθεί στην αγορά για τύλιγμα σαρδελών….

1910.—Νέος υπουργός εσωτερικών ο Ε. Μαυρομάτης. Ανέλαβε την θέση από τον παραιτηθέντα Πετμεζά.

1913.—Το ξημέρωμα της μέρας που θα άρχιζε η καθοριστική μάχη στο Μπιζάνι, η ανταποκρίτρια της Αλεξανδρινής “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ“, Θάλεια Φλωρά-Καραβία γράφει : «Παρ’ όλο το δριμύ ψύχος, βγαίνουμε από τη σκηνή. Τι γαλήνη στη φύση και τι άγρια την ταράζουν οι βροντές των τηλεβόλων στον καθαρό ουρανό με το βαθύ σαπφειρένιο χρώμα!… Χαρά στα παλληκάρια, που δίνουν τόση ομορφιά στη φωτιά και στο θάνατο, με την υπέροχη περιφρόνηση του κινδύνου και με την αγάπη της ωραίας πάλης για την ελευθερία. Τραγουδούν τα ηρωικά παιδιά, ενώ οι οβίδες πέφτουν επάνω στα βουνά, εκεί που θ’ ανεβούν…». 
.—Ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στο Μπιζάνι και απελευθερώνει τα Ιωάννινα. Ο Εσάτ Πασάς, αναζητά όλο τη νύχτα το στρατηγείο του διαδόχου Κωνσταντίνου, για να παραδοθεί. Οι αιχμάλωτοι φτάνουν τους 30.000.

.—Οι βούλγαροι, συνεχίζουν την επίθεσή τους εναντίον των Ελλήνων στην περιοχή Νιγρήτας.

1915.—Μετά την σύγκρουση του Βενιζέλου με τον Κωνσταντίνο, σχετικά με το θέμα της εξόδου ή όχι της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ, η κυβέρνηση του πρώτου υποβάλει παραίτηση.

1920.—Στη Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει την καταληφθείσα περιοχή.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο των αντιμαχομένων Ελλήνων και τούρκων, σημειώνεται δράση περιπόλων και πυροβολικού.

.—Οι Σύμμαχοι αρχίζουν στο Λονδίνο διεθνή διάσκεψη για την Εγγύς Ανατολή. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στις ελληνοτουρκικές συνοριακές διαμάχες.

1922.—Ο υπουργός οικονομικών Πρωτοπαπαδάκης Πέτρος, της κυβερνήσεως Γούναρη, προτείνει την διχοτόμηση του ελληνικού νομίσματος, προς εξεύρεση λύσεως στο οικονομικό πρόβλημα. 
.—Η Ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία προβαίνει σε μετακινήσεις μονάδων της σύμφωνα με το σχέδιο του στρατηγείου.

.—Δολοφονείται ο ορκισμένος φιλοβενιζελικός δημοσιογράφος και λιβελογράφος του Βασιλέα, Ανδρέας Καβαφάκης.

1939.—Αρχίζει στην Ελλάδα η Βαλκανική Διάσκεψη Βουκουρεστίου, με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού.

1941.—Στο αλβανικό μέτωπο κατόπιν αποτυχιών των Ιταλών για την κατάληψη των θέσεων Γκόλικο και Πέστανη ο αγώνας συνεχίζεται με δράση πυροβολικού και περιπόλων.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε νήσους του Αιγαίου. Επτά από τα ιταλικά αεροπλάνα καταρρίπτονται.

1963.—Το κόμμα της ΕΡΕ καταθέτει στη Βουλή πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, με σκοπό την ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου και την ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας.

1969.—Το ξενοδοχείο “Μον Παρνές” μετατρέπεται σε καζίνο.
1973.—Φοιτητές της Νομικής Αθηνών εξεγείρονται κατά της χούντας.

1981.—Κηδεύεται ο φιλόσοφος και ακαδημαϊκός Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος.

1986.—Αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για το φάκελο της Κύπρου.

1988.—Ο Γιώργος Βασιλείου εκλέγεται πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1993.—Ο τούρκος Πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ, κατηγορεί τους Έλληνες για …”σοβινισμό”, σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

1985.—Κολωνάκι, Δολοφονία του εκδότη της εφημερίδας Απογευματινή Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσσέτη, από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν. 
1994.—Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν την κατάσταση του ελληνισμού της Ίμβρου, οι Έλληνες βουλευτές, που επισκέπτονται το νησί, τονίζοντας την ανάγκη για διεθνοποίηση του προβλήματος.

1997.—Νέος πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής αναδεικνύεται ο Μητροπολίτης Καμερούν Πέτρος Ζ’ [Πέτρος Παπαπέτρου]. Με καταγωγή από την Κύπρο και μάλιστα από το κατεχόμενο τμήμα του νησιού [Σίχαρι, επαρχίας Κυρήνειας], ο Πατριάρχης Πέτρος, βρήκε τραγικό θάνατο στις 11 Σεπτεμβρίου 2004, όταν συνετρίβη στα ανοιχτά της Σιθωνίας το ελικόπτερο Σινούκ στο οποίο επέβαινε.


Βασική πηγή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 7887297939838083085

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item