Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

18 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

842.—Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, χήρα του Θεόφιλου και επίτροπος τού ανήλικου υιού της Μιχαήλ τού Γ’, διατάσσει την αναστήλωση των εικόνων, συμφώνως προς τις αποφάσεις της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου. Η αναστήλωση γίνεται μεγαλοπρεπώς σε όλους τους ναούς της αυτοκρατορίας την επομένη, η οποία συνέπιπτε να είναι η πρώτη Κυριακή των Νηστειών.

1799.—Ρωσοτουρκικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην 
αρχαία Πτυχία γνωστή ώς νησίδα Βίδο, παρακείμενο νησάκι της Κερκύρας. Λίγο νωρίτερα η Βίδος δέχθηκε σφοδρότατο βομβαρδισμό. Το νησί του Βίδο, ήταν το μόνο που εφοδίαζε τους κατοίκους της πόλεως, λαθραία τις βραδυνές ώρες, με είδη διατροφής και οι Γάλλοι αμύνοντο σθεναρά στην τετράμηνη πολιορκία της Κερκύρας από δέκα ρωσικά πλοία γραμμής, τέσσερεις φρεγάτες, κορβέτες, και τριάντα τουρκικά πλοία. Με τη συνεργασία του πολεμικού Γενναίος, κατάφερναν να ελέγχουν και διαφυλάσσουν την βόρειο πλευρά του Φρουρίου, έως την ημέρα που το Γενναίος διατάχθηκε να πλεύσει προς Αγκόνα. Το κενό που δημιουργήθηκε στην άμυνα, εκμεταλλεύθηκαν οι Ρώσοι και το πρωῒ της 18ης Φεβρουαρίου, άρχισαν την επίθεση κατά της Βίδου, με καταιγισμό κανονιοβολισμών. Ακολούθησε αποβίβασις αγήματος στρατιωτών, σε τρεία διαφορετικά σημεία. Το νησί έπεσε μετά από τρίωρη αντίσταση της γαλλικής φρουράς. Οι τούρκοι κατέσφαξαν σχεδόν όλους τους αιχμαλώτους, και γέμισαν το νησί με αποκεφαλισμένα πτώματα παρ’ όλη την προσπάθεια των Ρώσων να τους προστατέψουν. 
1828.—Ο Ανδρέας Μιαούλης, κατ’ εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια, ξεκινά την εκκαθάριση των Σποράδων νήσων απ’ τους πειρατές.

1837.—Το βαυαρικό κράτος δανειοδοτεί την Ελλάδα με 4.640.000 δραχμές για την ανέγερση των Ανακτόρων.

1856.—Εγκαινιάζεται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία η περίοδος των Τανζιμάτ (μεταρρυθμίσεων). Ο Σουλτάνος αποφασίζει την έκδοση του ‘’Χάτι Χουμαγιούν’’, διατάγματος που προβλέπει πολλά δικαιώματα για τις μειονότητες στην επικράτειά της. Υπόσχεται πλήρη ισότητα των υπηκόων του, ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή καταγωγής..

1857.—Αρχίζει η απομάκρυνση του Αγγλογαλλικού στρατού κατοχής. Με το ξέσπασμα του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1854, και τον ξεσηκωμό των υπόδουλων περιοχών της Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Ηπείρου και Κρήτης, εκτός πολλών άλλων, οι πρέσβεις Αγγλίας και Γαλλίας, υπέβαλλαν χωριστές διακοινώσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, με τις οποίες απαιτούσαν απ’ την Ελλάδα, να μη φέρει προσκόμματα στην προσπάθεια των «συμμάχων» να βοηθήσουν την τουρκία, και ως λύση υπαινίσσονταν την παραίτηση της κυβέρνησης και τοποθέτηση άλλης πιο φιλικής προς αυτούς. Ο ενθουσιασμός και η απόφαση του βασιλέως Όθωνα να ‘’εξέλθει’’ των συνόρων και να ηγηθεί προσωπικώς της επανάστασης, εμποδίστηκε από την διστακτικότητα των υπουργών του. Εν των μεταξύ, αγγλογαλλικά πολεμικά πλοία κατέλαβαν τα λιμάνια των Σπετσών, Χαλκίδος, Ναυπλίου και Πατρών και τα πληρώματά τους εξερχόμενα στη στεριά, προκαλούσαν, ύβριζαν και ερέθιζαν το λαό. Όλα δε τα ελληνικά πλοία συλλαμβάνονταν κι ερευνούνταν και ό,τι πολεμικά, φαρμακευτικά και άλλα εφόδια βρίσκονταν σ’ αυτά κατάσχονταν και ρίχνονταν στη θάλασσα. 
1878.—Πεντακόσιοι Έλληνες επαναστάτες από την δυτική Μακεδονία συγκεντρώνονται υπό τον οπλαρχηγό Ιωσήφ Λιάτη και τον αξιωματικό Κωνσταντίνο Δημητριάδη στο όρος Βουρινό, νοτίως της Κοζάνης. Σκοπός τους η εξέγερση ολόκληρης της Μακεδονίας, η οποία από καιρό ήταν σε κατάσταση επαναστατικής αναμονής.

1883.—Γεννιέται ο Νίκος Καζαντζάκης, μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός. Θεωρείται από τις κορυφαίες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας. Πολυγραφότατος ασχολήθηκε με όλα τα είδη της και έκανε πάρα πολύ καλές μεταφράσεις ξένων συγγραφέων. Όταν ασπάσθηκε τον βουδισμό, ξεκίνησε να γράφει την «Ασκητική» και μέσω αυτής εξέφρασε την θεώρησή του για τον άνθρωπο, την πορεία του προς τον θάνατο και την σχέση του με τον Θεό. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου, ειδικώς μετά την περίοδο που διορίστηκε διευθυντής του μεταφραστικού τμήματος της UNESCO στο Παρίσι. [Όταν τα Σοβιετικά στρατεύματα εισέβαλλαν στην Βουδαπέστη το 1956, ο Καζαντζάκης, με παγκόσμια δήλωσή του, χαιρέτησε τον «ελευθερωτή σοβιετικό στρατό», εξασφαλίζοντας την κάλυψη και προβολή από την παγκόσμια αριστερά. Από τότε η γραμμή κάθε κομμουνιστικού κόμματος, θεωρούσε τον Καζαντζάκη, μεγάλο συγγραφέα]. 
1896.—Γεννιέται ο διάσημος μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος. Διευθυντής ορχήστρας, πιανίστας, συνθέτης και παιδαγωγός, δεν ανήκει στις περιπτώσεις εκείνων που αγνοήθηκαν στην εποχή τους· αντιθέτως, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους αρχιμουσικούς της γενιάς του και τιμήθηκε με ανώτατες διακρίσεις τόσο από την ελληνική Πολιτεία όσο και από τα σημαντικά μουσικά ιδρύματα της Eυρώπης και της Aμερικής. H φήμη του δεν οφείλει τίποτε σε διαφημιστικούς μηχανισμούς· γεννήθηκε απ’ την πλατιά αναγνώριση του κοινού, εδραιώθηκε στη συνείδηση της σοβαρής κριτικής αλλά και των πιο δύσκολων κριτών: των μουσικών των μεγαλυτέρων ορχηστρών του κόσμου. 1900.—Ο Φώτιος (κατά κόσμον Γεώργιος Πέρογλου) εκλέγεται νέος πατριάρχης Αλεξανδρείας μετά τον θάνατο του προκατόχου του Σωφρονίου. Γεννήθηκε στην Τήνο το 1853. Κατά τη διάρκεια της Πατριαρχείας του διακρίθηκε για τα πατριωτικά του αισθήματα, ενώ ενίσχυσε παντοιοτρόπως τον Μακεδονικό Αγώνα. Πέθανε στη Ζυρίχη το 1925.

1903.—Νέος Μητροπολίτης Σάμου, ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Βοτζαλίδης. Έλαβε την θέση του από 13/02 κεκοιμημένου Αθανασίου (Καποράλη).

1904.—Σε μάχες μεταξύ τούρκων και αλβανών, κατά την πολιορκία του Σεμσί-πασά στην περιοχή της Μακεδονίας, οι τούρκοι φονεύουν εκατοντάδες αλβανούς.

1907.—Πεθαίνει στο Παρίσι ο πρίγκηπας Γεώργιος Μουρούζης. Η κηδεία του έγινε στις 20/02 στην Αθήνα.

1909.—Με υπόμνημά τους προς τον βασιλιά, οι επαγγελματίες των Αθηνών καταγγέλουν την επιβολή φόρων και ζητούν να αλλάξει το σύστημα της διοίκησης.

1910.—Σφοδρότατος σεισμός συγκλονίζει την Κρήτη. Σπίτια κατέρρευσαν ενώ πολλές χιλιάδες άλλα υπέστησαν ζημιές. 
1913.—Οι Ελληνικές δυνάμεις Ηπείρου συνεχίζουν το σφυροκόπημα με πυροβολικό εναντίον των εχθρικών θέσεων του Μπιζανίου. Οι προσκοπικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των τούρκων στην θέση Λυκόστανη.

1914.—Η περιοχή Κολωνίας παραδίδεται από τον συνταγματάρχη Κοντούλη με πρωτόκολλο στους τουρκαλβανούς, οι οποίοι υπό τα απαθή βλέμματα Ολλανδών αξιωματικών, προχωρούν σε σφαγές κατά των Ελλήνων. Εν συνεχεία ακολουθούν σκληρές συγκρούσεις με τους Βορειοηπειρώτες επαναστάτες.

1920.—Οι Ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας μάχονται εναντίον των Τούρκων στον τομέα Τμώλου και καταλαμβάνουν την περιοχή.

1921.—Η απάντηση της χώρας μας στη διάσκεψη του Λονδίνου, είναι ότι η Ελλάδα δεν δέχεται την αποστολή εξεταστικών επιτροπών στη Σμύρνη και τη Θράκη και ότι, εννοεί να υπερασπίσει τα ηττηθέντα εδάφη αντί πάσης θυσίας.

.—Σε ολόκληρο το μέτωπο στην Μ. Ασία μεταξύ των εμπολέμων γίνεται δράση περιπόλων.

1922.—Η Ελληνική στρατιά Μ. Ασίας συμπληρώνει την διάταξή της και κάνει εγχειρήματα αναγνώρισης των θέσεων των τούρκων.

1925.—Ο Μητροπολίτης Βουκουρεστίου Μύρων, γίνεται ο πρώτος Πατριάρχης στον νεοϊδρυθέν ρουμανικό πατριαρχείο.

1926.—Οι Τσιάμηδες όπου εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής πληθυσμών μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, δηλώνουν ότι είναι αλβανοί ως προς τη γλώσσα και την καταγωγή, Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα αλλά Έλληνες πολίτες! Αυτό που κυρίως συνέβαλε στην εξαίρεση, ήταν η πίεση της Ιταλίας στην δικτατορική κυβέρνηση Θεοδώρου Πάγκαλου. 
1930.—Δέκα νεκροί είναι ο απολογισμός από την τρομακτική έκρηξη που σημειώνεται στην αποθήκη πυρομαχικών Λιοσίων.

1931.—Άγγλοι επίσημοι παίρνουν μέρος στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κάνιγγος, στην ομώνυμη πλατεία στην Αθήνα.

1941.—Στο μέτωπο της αλβανίας, οι ελληνικές δυνάμεις για τρίτη κατά σειρά ημέραν επιτίθενται εναντίον των Ιταλών για την κατάληψη του Γκόλικο.

1950.—Κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσεως, το αεροσκάφος της Σχολής Αεροπορίας κατέπεσε και συνετρίβη στη θέση Σπαθάρι Κανάκι, κοντά στα Σπάτα Αττικής, με αποτέλεσμα το θάνατο του χειριστή Κωνσταντίνου Κολιγιάννη. [http://www.pasoipa.org.gr/]

1952.—Η Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. 
1953.—Η Εθνική Τράπεζα συγχωνεύεται μετά τής Τραπέζης Αθηνών, υπό τον τίτλο «Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και Αθηνών με διοικητή τον Κ. Ηλιάσκο.

1957.—[18-24/2] Η 7η Ολομέλεια του παράνομου ΚΚΕ διαγράφει το Νίκο Ζαχαριάδη, ως «αντικομματικό, φραξιονιστικό, αντιδιεθνιστικό, αντισοβιετικό εχθρικό στοιχείο…».
.—[ΑΓΩΝΑΣ ΕΟΚΑ] Δολοφονείται στη Λεμεσό από τους Άγγλους ο Απόστολος Δημητρίου 61 ετών από το Κοιλάνι. Την ίδια μέρα σκοτώνεται σε μάχη κοντά στο Πελέντρι ο Σωτήριος Τσαγκάρης 34 ετών από το Πελέντρι, καθώς επίσης πέφτει σε συμπλοκή με “δυνάμεις ασφαλείας” παρά την Ποταμίτισσα και ο Δημήτριος Χριστοδούλου 21 ετών από τη Δερύνεια. ΑΘΑΝΑΤΟΙ.

1960.—Εκτοξεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην περιοχή της λίμνης Βόλβης, ο πύραυλος “Τίμιος Τζον”, από ειδικά εκπαιδευμένους στρατιώτες.

1963.—Ο πιλότος Γεώργιος Αθανασούλιας, αναγκάστηκε λόγω βλάβης να εγκαταλείψει με αλεξίπτωτο το αεροσκάφος του αλλά παρασύρθηκε από τον ισχυρό άνεμο, που έπνεε προς τα ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής Αγυιάς Λάρισας, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής.

1964.—Ο Γεώργιος Παπανδρέου, λαμβάνει από το βασιλιά Παύλο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά το θριαμβευτικό 52,87%, που συγκέντρωσε η Ένωση Κέντρου στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου.

1965.—Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου γνωστοποιεί τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή γέφυρας που θα ενώνει το Ρίο με το Αντίρριο. 
1969.—Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Στυλιανός Παττακός
 αποκλείει τη δυνατότητα διενέργειας δημοτικών εκλογών.


1972.—Ένα Learjet 25 της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συνετρίβη κοντά στην πόλη Αντίμπ (Γαλλία). Η πτήση εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα – Νίκαια. Και τα δύο μέλη του πληρώματος που επέβαιναν σκοτώθηκαν.

1989.—Πεθαίνει ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες του Αμερικανικού στρατού, ο Κεφαλλονίτης Βαγγέλης Κλωνής. Πήρε ασυνήθιστα πολλά μετάλλια και δέχτηκε και μια θερμότατη ευχαριστήρια επιστολή από τον Πρόεδρο Τρούμαν με ιδιόχειρη υπογραφή. Πολέμησε στην Αυστρία, την Πολωνία, τη Γερμανία, μπήκε στο Βερολίνο και το Παρίσι, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πήγε και στον Ειρηνικό. Επιπλέον, χάρη στο περιοδικό LIFE, ήταν ο στρατιώτης σύμβολο του Β.Π.Π. των ΗΠΑ.

2009.—Η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, αποπειράθηκε βομβιστική επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Citibank στη Ν. Κηφισιά του νομού Αττικής.


Βασική πηγή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 119403323354096058

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item