Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.


17 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

364.—Ο αυτοκράτορας Ιοβιανός, ενώ επέστρεφε από τη Συρία στην Κωνσταντινούπολη, πεθαίνει στα Δαδάστανα της Βιθυνίας, κάτω από ύποπτες συνθήκες, μετά από βασιλεία οκτώ μηνών. Αναγορεύθηκε αυτοκράτορας από τον στρατό, μετά τον θάνατο του Ιουλιανού [363]. Πρώτο του έργο ως αυτοκράτορας, ήταν η κατάργηση των διαταγμάτων υπέρ της Εθνικής λατρείας και η απόδοση εις τους Χριστιανούς των καταργημένων προνομίων τους, επιτρέποντας παράλληλα στους Εθνικούς την ελεύθερη χρήση των ναών τους.

1568.—Ο Σελίμ Β’, γιος και διάδοχος του Σουλεϊμάν Β’, υπογράφει συνθήκη ειρήνης για οκτώ χρόνια με τον Γερμανό αυτοκράτορα Μαξιμιλιανό Β’ (1527 – 1576). Η συνθήκη αυτή, που τερμάτιζε τον ουγγρικό πόλεμο, ελευθέρωνε τα χέρια του σουλτάνου έτσι ώστε να αρχίση κρυφές ετοιμασίες για την δημιουργία ενός μεγάλου στόλου με σκοπό την κατάληψη της Κύπρου. Η επιθυμία των οθωμανών να καταλάβουν την Κύπρο είναι κιόλας ζωηρή κατά τα τελευταία χρόνια το Σουλεϊμάν Α’, αλλά διάφοροι λόγοι συντελούσαν στην αναβολή της εκστρατείας.

1795.—Πρωτοφανή μαρτύρια και τελικά η αγχόνη, δίνουν τέλος στην ζωή του νεομάρτυρα Θεόδωρου του Βυζαντίου. Ήταν μόλις 20 ετών και μαρτύρησε από τους τούρκους στην Μυτιλήνη. 1826.—Τρία Μεσολογγίτικα πλοία τρέπουν σε φυγή τουρκική μοίρα από τριάντα δύο πολεμικά σκάφη και την αναγκάζουν ν’ αποσυρθεί στην νήσο Σκύλλα.

1828.—Ο Καποδίστριας απηύθυνε διαταγή προς τους ‘’αυτόνομους’’ οπλαρχηγούς των Σποράδων, με την οποία κατέστησε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης για την εκκαθάριση των νησιών και ταυτόχρονα τους καλούσε να ακολουθήσουν τον Μιαούλη στην Σαλαμίνα και να ενταχθούν στο νόμιμο στράτευμα.

1831.—Ο Κυβερνήτης ανακοινώνει την έκδοση 3.000.000 φοινίκων σε χαρτονομίσματα.

1832.—Χριστιανοί αλλά και τούρκοι της Μυτιλήνης, τίμησαν παντοιοτρόπως τον άγιο νεομάρτυρα Θεόδωρο τον Βυζάντιο, αλλά και τον επίσης προστάτη τους Άγιο Αθανάσιο, στους οποίους απέδωσαν την σωτηρία του νησιού τους από την πανώλη που παρολίγον να το αφανίσει.

1892.—Η ενέργεια του βασιλέα Γεωργίου Α’ να αποπέμψει τον πρωθυπουργό Δηλιγιάννη (μολονότι η κυβέρνησή του έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής) αποτελεί άρνηση της Αρχής της Δεδηλωμένης. 1901.—Γίνεται γνωστό ότι την προηγούμενη χρονιά, οι νεκροί από τη φυματίωση που μαστίζε για αρκετό καιρό την Αθήνα έφθασαν τους 600.

1905.—Οι ομάδες των μακεδονομάχων Καούδη και Κουκουλάκη οι οποίες βρίσκονται στο Λέχοβο και παραμένουν εκεί εξαιτίας του χιονιού που έχει κατακλύσει την περιοχή, συλλαμβάνουν δύο εξαρχικούς, κατοίκους της Ζαγορίτσανης, και τέσσερις από τη Μπόμπιστα, οι οποίοι μετέφεραν όπλα στη Ζαγορίτσανη. Τους σκοτώνουν όλους, εκτός από έναν ιερέα ο οποίος προσποιείται τον πατριαρχικό.

1907.—Δολοφονείται από τους βούλγαρους ο Μακεδονομάχος Βαρθολομαίος Προσαλέντης.

1908.—Δολοφονείται από τους βούλγαρους στον Νικήτα [Νικήτη] Χαλκιδικής ,ο Μακεδονομάχος Ευάγγελος Λύκας.

1913.—Από τις 16 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, έγιναν όλες οι απαραίτητες προκαταρκτικές ενέργειες και η συγκέντρωση των μονάδων του Β’τμήματος στρατιάς που θα ενεργούσαν την κύρια επίθεση στο μέτωπο των Ιωαννίων στην Ήπειρο. Παράλληλα, η Μοίρα Ιονίου του ελληνικού στόλου, εκτελούσε βολές κατά των τουρκικών θέσεων στους Αγίους Σαράντα και εικονικές αποβάσεις, με σκοπό τον αντιπερισπασμό. .—Η τουρκική κυβέρνηση, με επανειλημμένα διαβήματά της προς τον νέο Οικουμενικό Πατριάρχη, ζητά τη μεσολάβησή του για σύναψη ειρήνης με την Ελλάδα.

1913.—[17-21/2] Μάχη στα Πλατανούδια, κοντά στην Τερπνή του νομού Σερρών μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων. Στις αρχές Φεβρουάριου 1913 οι μέχρι τότε σύμμαχοι των Ελλήνων Βούλγαροι, θέλοντας νά φτάσουν στή Θεσσαλονίκη, εισέβαλαν από τις γέφυρες του Στρυμόνος στό Στρυμονικό καί στην Κουμαριά, έσφαξαν τις ελληνικές φρουρές των γεφυρών από 5 καί 5 άντρες, έσφαξαν στό Δημητρίτσι άλλη μία φρουρά 10 άντρων, καί στρατοπέδευσαν στό Ξυλότρο (Άγια Παρασκευή), έσφαξαν δέ καί άμαχο πληθυσμό ιδίως στό Δημητρίτσι. Ο λοχαγός Γαργαλίδης, έστειλε στήν Τερπνή γιά την αντιμετώπιση των βούλγαρων εισβολέων τον ένα λόχο του, με 130 οπλίτες καί 6 αξιωματικούς.

1914.—Καταρτίζεται προσωρινή κυβέρνηση της αυτονόμου Βορείου Ηπείρου. Στο Αργυρόκαστρο η Ελληνική Επαναστατική Συνέλευση ανακηρύσσει την “Αυτόνομη Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου” και ο στρατός της αρχίζει αμέσως δράση. Ο ηρωικός αγών των Βορειοειπηρωτών είχε ως ευτυχή κατάληξη, μερικούς μήνες αργότερα, την επίσημη αναγνώριση της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, με το Πρωτόκολλο της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914). Αυτονομία, η οποία κατελύθη δυστυχώς αργότερα, και η Βορειοηπειρωτική υπόθεση παραμένει αδικαίωτος έως σήμερα. .—Ο εθνικός στρατός εγκαταλείπει την Βόρειο Ήπειρο.

1915.—Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος συναντάται με τον πρωθυπουργό και εγκρίνει την αποστολή ελληνικού στρατού στη Θράκη.

.—Μετά από διαφωνία Βενιζέλου και Μεταξά, η οποία προήλθε από ωμή και ατυχή παρέμβαση του Βενιζέλου στο Σώμα Στρατού, ο αρχηγός του Επιτελείου Μεταξάς παραιτείται.

1919.—Το 7ο ΣΠ καταλαμβάνει την πόλη Νικολάϊεφ της Μεσημβρινής Ρωσίας, την οποία όμως εγκαταλείπει κατόπιν διαταγής στις 1 Μαρτίου 1919.

1920.—Οι Ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας, κατόπιν σφοδρής μάχης εναντίον των τούρκων, κατέλαβαν την οχυρά θέση Λουμπεϊδαϊλά.

.—Οι Σύμμαχοι διεθνοποιούν τα Δαρδανέλλια και το Βόσπορο.

1921.—Στο μέτωπο της Μ.Ασίας επικρατεί ηρεμία.

1922.—Μετά την επιβεβαίωση της ανεξαρτησίας του νεοσύστατου αλβανικού κράτους την αναγνώριση της κυβερνήσεώς του καθώς και των συνόρων του, [ν.ημ.9/11/1921], από τις Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία, η αλβανία τίθεται υπό Ιταλική κηδεμονία, ενώ η Ελλάς χάνει τα εκατό Ελληνικά ορθόδοξα χωριά της νοτίου περιοχής του αλβανικού κράτους, αρκούμενη στις διαβεβαιώσεις των αλβανών περί σεβασμού των γλωσσικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων των σαράντα περίπου χιλιάδων κατοίκων τους. .—Η Ελληνική στρατιά Μ. Ασίας οχυρώνει τις θέσεις της και εκδιώκει ληστρικά τουρκικά αποσπάσματα.

1926.—Οι αρχές της χώρας ξεκινούν τις συλλήψεις πολιτικών αρχηγών καθώς και αξιωματικών. Σε διάστημα μίας εβδομάδος συνελήφθησαν οι Γ. Κονδύλης, Αλ. Παπαναστασίου, Γ. Καφαντάρης και πολλοί ανώτεροι αξιωματικοί.

1941.—Στο μέτωπο της Αλβανίας οι Ελληνικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των ιταλικών δυνάμεων για την κατάληψη του όρους Γκόλικο.

.—Η Βουλγαρία και η Τουρκία, υπογράφουν σύμφωνο ειρήνης, που επιβεβαιώνει την απροθυμία της Άγκυρας να ενωθεί με τους Συμμάχους. Συμμάχησε και η Τουρκία με τους Ναζί. 1956.—Βρετανική δύναμη στρατού πέφτει σε ενέδρα της ομάδος του Γρηγόρη Αυξεντίου και υφίσταται απώλειες.

1957.—Μάχη στο Πελένδριο της Κύπρου, με τις αγγλικές δυνάμεις κατοχής, όπου έπεσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Τσαγκάρης Σωτήριος, ετών 34 εκ Πελενδρίου.

.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Δημητρίου Απόστολος, ετών 61 εκ Κοιλανίου, δολοφονείται στη Λεμεσό από τους Άγγλους.

.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Χριστοδούλου Δημήτριος, ετών 21 εκ Δερύνειας, έπεσε σε συμπλοκή με «δυνάμεις ασφαλείας» παρά την Ποταμίτισσα.

1960.—Κανένα άλλο είδος κρέατος, πλην των πουλερικών, δεν θα σερβίρουν -σύμφωνα με αγορανομική διάταξη- τα εστιατόρια κάθε Τετάρτη, ημέρα νηστείας, από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Ιουλίου. Εξαιρούνται τα κέντρα πολυτελείας, τα τουριστικά κέντρα, καθώς και τα εστιατόρια πόλεων και κωμοπόλεων την ημέρα τοπικής γιορτής ή εμποροπανήγυρης.

1970.—Ανακαλύπτεται μεγάλος προϊστορικός οικισμός της νεολιθικής εποχής στο Μαραθώνα. 1982.—Καθιερώνεται στην Ελλάδα, ο πολιτικός γάμος ως ισότιμος με το θρησκευτικό.


1985.—Πρόεδρος της ΕΔΑ εκλέγεται ο Μανόλης Γλέζος.

1986.—Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Κοινότητας, υπογράφουν την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη. Με αυτή οι 12 δεσμεύονται να δημιουργήσουν το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 1992, μια πραγματικά ενοποιημένη αγορά στην οποία θα διακινούνται ελεύθερα τα πρόσωπα, τα κεφάλαια, τα αγαθά και οι υπηρεσίες.

1993.—Τέσσερις ακόμα τάφοι της κλασσικής εποχής με πλούσια κτερίσματα, ανασκάπτονται στη λεωφόρο Αμαλίας, στο σημείο όπου γίνονται τα έργα του Μετρό.

1997.—Αρχίζει η δίκη επτά ατόμων, που κατηγορούνται ότι, ως μέλη της οργάνωσης ΜΑΒΗ κατείχαν και μετάφεραν όπλα το Μάρτιο του 1995, στην περιοχή Δελβινάκι Ιωαννίνων.


2008.—Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει όλη την Ελλάδα. Πρωτοφανείς ισχυρές χιονοπτώσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 5087500747041221864

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item