Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

15 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

360.—Εγκαίνια τού πρώτου ναού της αγίας Σοφίας, τού οποίου η ανέγερση άρχισε επί τού μεγάλου Κωνσταντίνου και αποπερατώθηκε υπό τού υιού του Κώνσταντος. Είχε σχήμα βασιλικής και αφιερώθηκε στην θείαν τού Θεού σοφίαν. Σε αυτόν ανεγνώσθησαν τα πρακτικά της Β’ Οικουμενικής Συνόδου και από τού άμβωνός του, θριάμβευσε ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός, ο δε Ιωάννης ο Χρυσόστομος, κατεκεραύνωσε την σύζυγο τού Αρκαδίου Ευδοξία. Μετά την εξορία τού Χρυσοστόμου, ο λαός της Κωνσταντινουπόλεως, ως αναφέρει ο Παπαρρηγόπουλος : «ενόμισεν ότι το περιττόν να ίσταται όρθιον το θέατρον εκείνο τών απαραμίλλων τού χρυσορρήμονος πατρός της Εκκλησίας άθλων, κατεπυρπόλησεν αυτόν»[20/6/404]. Τον ναό ανοικοδόμησε μετά έντεκα έτη ο αυτοκράτωρ Θεοδόσιος Β’, μετά δε την εκ νέου πυρπόλησή του, κατά την στάση τού Νίκα (532), κτίσθηκε ο νέος ναός της Αγίας Σοφίας υπό τού Ιουστινιανού.

438.—Δημοσιεύεται ο Θεοδοσιανός κώδικας με ημερομηνία ισχύος την 1η Ιανουαρίου 439. Περιλάμβανε με χρονολογική σειρά όλες τις αυτοκρατορικές διατάξεις και τα θεσπίσματα και σκοπό είχε την διευκόλυνση των δικαστικών στην αναζήτηση παλαιών διαταγμάτων και νόμων. Για το λόγο αυτό σύστησε το 435 δεκαεξαμελή επιτροπή, που ολοκλήρωσε το έργο μέσα σε τρία χρόνια. Μέχρι τη νέα κωδικοποίηση στα χρόνια του Ιουστινιανού Α’, χρησιμοποιήθηκε ως αποκλειστικό μέσο απονομής δικαίου.

.—Ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Πρόκλος αρχίζει να διδάσκει στην Αθήνα. Ο Πρόκλος (410-485) συνδυάζει τη μεταφυσική με την Ευκλείδειο Γεωμετρία και ανάγει το νεοπλατωνισμό στην πληρέστερη μορφή του. Θεωρείται ένας από τους τέσσερεις μεγαλύτερους Νεοπλατωνικούς φιλοσόφους, μαζί με τον Πλωτίνο, τον Πορφύριο και τον Ιάμβλιχο, υπήρξε δε από τους τελευταίους Σχολάρχες της Ακαδημείας των Αθηνών, πρίν κλείσει επί Ιουστινιανού. Η ζωή του ήταν λιτή, ασκητική σχεδόν, ήταν βαθύτατα θρησκευόμενος, εσωτεριστής, οραματιστής και φιλάνθρωπος με σπουδαία κοινωνική δράση. 
1772.—Ο εκ Μεσογείων Αττικής αρματολός Μητρομάρας, [Μητρολέκας], ο οποίος έδρασε κατά την επανάσταση τού Ορλώφ και έγινε επί μακρόν διάστημα ο τρόμος των τούρκων, βρίσκει τον θάνατο στη μάχη παρά την νησίδα Αγκίστρι.

1826.—Οι πολιορκητές του Μεσολογγίου, ενεργούν δύο εφόδους που καταλήγουν σε αποτυχία. Προκλήθηκαν όμως σοβαρές απώλειες και στις δύο πλευρές. Η πόλις κανονιοβολείται ακατάπαυστα.

1835.—Γεννιέται στην Ερμούπολη της Σύρου ο Δημήτριος Βικέλας, [Μπικέλας] λόγιος και πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Από την πλευρά του πατέρα του είχε καταγωγή από μεγάλη εμπορική οικογένεια της Βέροιας στην Μακεδονία. Η οικογένεια της μητέρας του Σμαράγδας, ήταν η επίσης μεγάλη εμπορική οικογένεια Μελά. Η μητέρα του Σμαράγδα, καταγόταν επίσης από μεγάλη εμπορική οικογένεια [Μελά] και λόγω της εξαίρετης για την εποχή µόρφωσή της, διαµόρφωσε τον χαρακτήρα του γιου της. 
1854.—Ο λοχαγός του Ελληνικού Στρατού Νικόλαος Λεωτσάκος, με την ανοχή του υπουργού Στρατιωτικών, άνοιξε τις φυλακές Χαλκίδος και στρατολόγησε 250 καταδίκους, για να μετάσχει στον αγώνα προς απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον τουρκικό ζυγό [Ηπειροθεσσαλική εκστρατεία].

1874.—Γεννιέται στην πόλη Σουλίνα της Ρουμανίας ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και ποιητής Ηλίας Βουτιερίδης. Αποφοίτησε από το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάσθηκε με Ελληνικό Προξενείο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια αρθρογράφησε στην εφημερίδα Σκριπ. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων και της μικρασιατικής εκστρατείας ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας Πατρίς. Ασχολήθηκε επίσης με την ποίηση, την πεζογραφία, τη λογοτεχνική μετάφραση, το δοκίμιο και τη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

1878.—Επαναστατικές ομάδες, στις οποίες συμμετέχουν και φοιτητές του Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή Ν.Νικολαϊδη αποκρούουν δι’ όλης της ημέρας τις εναντίον της Μακρυνίτσας (Πήλιο) επιθέσεις 4.000 πεζών τούρκων, μετά 2 ιλών ιππικού και 2 πυροβόλων. Στην μάχη έλαβαν μέρος και πολλές γυναίκες της Μακρυνίτσας. Εκ τούτων, διεκρίθη για την ανδρεία και την τόλμη της η Μαργαρίτα Μπασδέκη Μαλιούφα
1887.—Πεθαίνει σε ηλικία πενήντα ετών ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ ο Δ΄. Γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1837 στην Καλλιμασιά Χίου και το κοσμικό του όνομα ήταν Νικόλαος Κρουσουλούδης. Στον θώκο του Πατριαρχείου υπηρέτησε από την 1η Οκτωβρίου 1884 μέχρι τις 14 Νοεμβρίου 1886, οπότε και παραιτήθηκε εξ αιτίας της φυματιώσεως που τον βασάνιζε από το 1883.

1894.—Στα πλαίσια των «σταφιδικών», πραγματοποιήθηκε εκ νέου ειρηνικό συλλαλητήριο, όπου συντάχθηκε επιστολή προς τον Βασιλέα για την τακτοποίηση των φόρων. Η επιστολή υπογράφτηκε απο τους: Ζώη Πολυζογόπουλο, Ιωάννη Λιούρδη, Δ. Καστόρχη, Χρήστο Παπαδόπουλο, Φ.Αρμυριώτη, Α Αθανασιάδης και Σ. Μπαντούνας. Παρ’όλα αυτά η αδιαφορία της κυβερνήσεως συνεχίστηκε. Ακολούθησαν και άλλες συγκεντρώσεις μικρότερης σημασίας.

1905.—Αιματηρές προεκλογικές συμπλοκές σε Τρίκαλα και Θεσσαλία. Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι τα θύματα.

1906.—Μετά από έντεκα ημέρες βιαιοπραγιών, λεηλασιών αλλά και κρατικής τρομοκρατίας εναντίων των Ελλήνων της Ρουμανίας, σημειώνεται ύφεση στους διωγμούς.

1907.—Διατίθεται δωρεά 6.000.000 δραχμών γιά τον εξωραϊσμό του χώρου περί την Ακρόπολη και το Θησείο. Δωρητής ένας από τους μεγαλύτερους εθνικούς ευεργέτες της Ελλάδος, ο Μαρίνος Κοργιαλένιος. Ακόμα και μετά τον θάνατό του, φρόντισε να αφήσει ένα τεράστιο για την εποχή του ποσό, υπέρ κοινωφελών σκοπών στην Κεφαλονιά και στην Αθήνα. 
1911.—Στην χώρα μας, ο εισηγητής της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Κωνσταντίνος Ρακτιβάν, εισηγείται τα 17 πρώτα άρθρα του νέου Συντάγματος, με βάση σχετική έκθεση της Επιτροπής.

1913.—Στο μέτωπο της Ηπείρου το Ελληνικό πυροβολικό σφυροκοπεί τις τουρκικές θέσεις του Μιζανίου.

1920.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας συνάπτονται μικροσυμπλοκές και μάχες περιπόλων.

.—Απονέμεται ο βαθμός του ναυάρχου στον υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ.Ασίας γίνεται δράση περιπόλων και επιθέσεις ατάκτων τούρκων εναντίον Ελλήνων.

1922.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας γίνεται δράση περιπόλων.

1923.—Έξι ημέρες μετά την άρση του “εμπάργκο” από τους τούρκους του λιμανιού της Σμύρνης, οι Σύμμαχοι αποφασίζουν να αποσύρουν τα πολεμικά πλοία τους από τη Σμύρνη. 
1925.—Μετά την πρωτοφανή απόφασή τους να θεωρήσουν ανταλλάξιμο τον Οικουμενικό Πατριάρχη και να τον απελάσουν, οι τούρκοι προχωρούν σε απελάσεις και άλλων Ιεραρχών από την Κωνσταντινούπολη.

1926.—Το καθεστώς της χώρας διατάσσει την οριστική παύση των εφημερίδων “Δημοκρατία” και “Αθήναι”.

1941.—Οι ελληνικές δυνάμεις του μετώπου της Αλβανίας δια της 5ης Μεραρχίας (Μεραρχία Κρητών) επιτίθενται εναντίον των Ιταλών και καταλαμβάνουν την ράχη Μερτζικόρτζανη – ύψωμα Πούντα Νορντ (υψοδ. 1647) – υψομ. 1260 – 1178 – χωριό Μαριτσάϊ – χωριό Άρτζα Ντι Μέντζο της περιοχής Τρεμπεσίνας.

.—Την ίδια ημέρα το Ι Τάγμα του 39 ΣΠ (ΙΙ Μεραρχία) καταλαμβάνει την κορυφή 1723 του υψώματος Γκόλικο.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Ζάκυνθο.
1944.—Τραγικό αεροπορικό δυστύχημα πάνω από την Ματαριά της Αιγύπτου, όταν κατά την εκτέλεση ασκήσεων κλειστού σχηματισμού μάχης, το αεροσκάφος της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού με χειριστή τον Μαρμαρά Αναστάσιο και συνεπιβάτη τον Φιλιππίδη, συγκρούστηκε με άλλο Baltimore του ίδιου σχηματισμού. Ο χειριστής διασώθηκε εγκαταλείποντας το αεροσκάφος με αλεξίπτωτο, ο Φιλιππίδης όμως κάηκε μαζί με το αεροσκάφος κατά την πρόσκρουσή του στο έδαφος. Στο ίδιο ατύχημα, σκοτώθηκαν επίσης οι Ασανάκης Θεοδόσιος και Πέτρος Στρούμπος.

1962.—Νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εκλέγεται ο μητροπολίτης Καβάλας, Χρυσόστομος. Μεταξύ 1902 – 1907 είχε υπηρετήσει ως αρχιδιάκος δίπλα στον Χρυσόστομο και μετέπειτα Εθνομάρτυρα Σμύρνης, προσφέροντας και αυτός το μερίδιό του στον Μακεδονικό αγώνα.

1964.—Η Βρετανία και η Κύπρος προσφεύγουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή.

.—Οι ΗΠΑ θέτουν σε κατάσταση ετοιμότητας τις μονάδες του 6ου Στόλου και συγχρόνως διαμηνύουν σε Ελλάδα και Τουρκία ότι δεν θα ανεχτούν καμιά επέμβασή τους στην Κύπρο (!!!). 
1971.—Καταργούνται οι λαϊκές αγορές της Κυριακής, έπειτα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

1979.—Ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού, προτείνει συνάντηση όλων των ηγετών των πολιτικών κομμάτων με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας.

1980.—Οι αμβλώσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία, φθάνουν τις 300.000 το χρόνο.

1982.—Ξεχασμένη παντελώς από την Πολιτεία αλλά περιτριγυρισμένη από πολλούς φίλους, συμπολεμιστές αλλά και από τους ευεργετηθέντες της, στις 15 Φεβρουαρίου του 1982, έφυγε απ’ αυτόν τον κόσμο πλήρης ημερών [σε ηλικία 93 ετών], η ηρωίδα. Καλλιόπη Λύκα. Η αείμνηστος Καλλιόπη Λύκα, υπήρξε το πρότυπο Ελληνίδος. Σύζυγος ήρωα, μητέρα ήρωα, στοργική νοσοκόμα στο πλευρό του τραυματία και λέαινα στη μάχη! 
1996.—Το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο επιρρίπτει την ευθύνη της κρίσης των Ιμίων στην τουρκική πλευρά.

1998.—Ο Γλαύκος Κληρίδης κερδίζει τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Κύπρο, με τη στήριξη των Ρολάνδη, Βασιλείου, Γαλανού και Κουτσού, και ανανεώνει για δεύτερη πενταετία τη θητεία του ως Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Επτά ήταν οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών του 1998, οι οποίες, για άλλη μια φορά ήταν υπόθεση δύο γύρων, στις 8 και 15 Φεβρουαρίου. Για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου είχαν οι πολίτες της Δημοκρατίας που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ενώ πέντε νέα εκλογικά κέντρα στήθηκαν για να μπορέσουν να ψηφίσουν και οι εγκλωβισμένοι.

1999.—Ο ηγέτης του κουρδικού PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φεύγει από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα αλλά συλλαμβάνεται από Κενυάτες και παραδίδεται στους τούρκους διώκτες του. Υπουργοί που έφεραν την πολιτική ευθύνοι αλλά και την ευθύνη για το τέλος του Κούρδου ηγέτη ήταν οι Εξωτερικών, Δημοσίας Τάξης και Προεδρίας και Εσωτερικών.[ Σε συνέντευξή του ο Σάββας Καλεντερίδης είπε ότι οι αρμόδιοι της CIA υπέγραψαν συμφωνία με τη ΜΙΤ, για να παραδοθεί ο Οτζαλάν, με τον όρο να μην απαγχονιστεί. Αυτή ήταν μία συμφωνία που έγινε μεταξύ ΗΠΑ και τουρκίας ].Βασική πηγή
elldiktyo.blogspot.gr

Πηγές


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 1072796090165224106

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item