Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.


13 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1332.—Πεθαίνει ο Αυτοκράτωρ της Ρωμανίας, Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος, τη νύχτα μεταξύ 12ης και 13ης Φεβρουαρίου, ως μοναχός Αντώνιος. Κηδεύτηκε στη Μονή Λιβός, στην Κωνσταντινούπολη. Διέθετε εξαιρετικά υψηλή μόρφωση και έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιστήμες και τη λογοτεχνία, έτσι ώστε σε μία περίοδο όπου η αυτοκρατορία παρήκμαζε πολιτικά, να συμβάλλει στην πολιτιστική της άνθηση, γνωστή ως «Παλαιολόγεια Αναγέννηση». 

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, προσπάθησε [ανεπιτυχώς] να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση της αυτοκρατορίας, εφαρμόζοντας αύξηση των εισφορών σε είδος, με ένα νέο νόμο, το λεγόμενο «σιτόκριθον» και ελαχιστοποιώντας δραματικά τις στρατιωτικές δαπάνες, με την μείωση του στρατού ξηράς και την κατάργηση του στόλου το 1284. Στην τρίτη φάση του εμφύλιου πολέμου, και σε προχωρημένη πλέον ηλικία, παραιτήθηκε του θρόνου, τον Μάϊο του 1328, υπέρ του νικητή εγγονού του, Ανδρονίκου Γ΄. Τον Ιανουάριο του 1330, συνεργάτες του Ανδρονίκου Γ’, τον ανάγκασαν να περιβληθεί το μοναχικό σχήμα και να παραιτηθεί γραπτώς από το θρόνο.

1816.—Οι Τούρκοι, έσφαξαν εντός της οικίας του, τον Μοραγιάννη Ιωάννη Δεληγιάννη. Ο υιός του Κανέλλος και οι άλλοι Δεληγιανναίοι, όρκιζαν κατόπιν τους Φιλικούς, επάνω στην υπάρχουσα επί του τοίχου κηλίδας αίματος. «Ο Γιάννης Ντεληγιάννης ήταν γενάρχης της ιστορικής οικογενείας των Δεληγιανναίων. Γεννήθηκε στα Λαγκάδια το 1750 και το αρχικό του όνομα ήταν Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος. Έμεινε γνωστός σαν Ντεληγιάννης, λόγω του ζωηρού του χαρακτήρα [από το "ντελής"=ζωηρός]. Το 1787 έγινε ο πρώτος προεστός της Πελοποννήσου [Μορογιάννης]. 


Αργότερα όμως κίνησε τις υποψίες των Τούρκων, με αποτέλεσμα το1816 με μυστικό φιρμάνι, να αποκεφαλιστεί μέσα στο σπίτι του από οθωμανό αξιωματικό, που έφτασε αιφνιδιαστικά στα Λαγκάδια. Άφησε 11 παιδιά που συμμετείχαν στον αγώνα του ‘21. Από τους γιους του, ο Θεοδωράκης υπήρξε φιλικός, αλλά συνελήφθη από τους τούρκους, φυλακίσθηκε στην Τριπολιτσά και πέθανε από τις κακουχίες λίγο πριν την άλωσή της. Άλλοι γιοι του ήταν ο στρατηγός του αγώνα Κανέλλος Δεληγιάννης και ο Αναγνώστης Δεληγιάννης, που συμμετείχαν ενεργά στην επανάσταση. Η οικογένεια των Δεληγιάννηδων εκτός από τις προσωπικές θυσίες, έδωσε και ολόκληρη τη μεγάλη περιουσία της για τις ανάγκες του αγώνα» [πηγὴ βιογραφικοῦ, http://arcadia.ceid.upatras.gr/ ]

1824.—Αποτυγχάνει για δεύτερη φορά, πολιορκία του κάστρου της Κορώνης από τους Έλληνες με σκοπό την απελευθέρωσή της. Η πρώτη προσπάθεια έγινε με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επαναστάσεως την Άνοιξη του1821. Οι τούρκοι είχαν κρατήση τότε ως ομήρους, τον επίσκοπο Κορώνης Γρηγόριο, με το διάκο του και έναν ακόμα κληρικό, οι οποίοι κατακρεουργήθησαν ζωντανοί, και τα πτώματά τους, ρήχθηκαν στα νότια βράχια του κάστρου, στο «ρεσάλτο». Η δεύτερη απόπειρα απελευθερώσεως του κάστρου έγινε τα ξημερώματα της 13 ης προς 14η Φεβρουαρίου 1824. Αλλά μια διαμάχη με Βούλγαρους μισθοφόρους, κατέστρεψε την απόπειρα. Κατά την τελική έφοδο, όσοι Κορωναίοι ανέβηκαν στο κάστρο συνελήφθησαν και σφαγιάστηκαν. 
1825.—Οι Έλληνες εδέχθησαν παρά το Νεόκαστρο Πυλίας επίθεση εκ μέρους των τουρκοαιγυπτίων του Ιμπραήμ, αλλά κράτησαν τις θέσεις τους.

1826.—Το Μεσολόγγιο κανονιοβολείται συνεχώς από τις τουρκικές στρατιές των Ιμπραήμ – Κιουταχή. Ύστερα από την αποχώρηση του Ελληνικού στόλου και τον τελευταίο ανεφοδιασμό, [παρ’όλο τον στενό αποκλεισμό από τις οθωμανικές ορδές], η πίεση γίνεται πιο δυνατή με τον συστηματικό κανονιοβολισμό του Μεσολογγίου από το πυροβολικό του Ιμπραήμ [2.000 βόμβες το εικοσιτετράωρο, ενάντια στο «αλωνάκι» κι όμως αντέχει].

1832.—Οι τρεις μεγάλες δυνάμεις προσφέρουν το στέμμα της Ελλάδος στον πρίγκιπα της Βαυαρίας Όθωνα και υπογράφεται στο Λονδίνο το βασιλικό πρωτόκολλο. Όταν ο Όθων απεδέχθει το στέμμα, ήταν δεκαεπτά ετών και ένα χρόνο μετά έφθασε στην πατρίδα του, με το καθεστώς της αντιβασιλείας να αποφασίζει για λογαριασμό του έως την ενηλικίωσή του. Δέχθηκε πολλές ραδιουργίες από τα «ξένα» κόμματα, όπως ήταν γνωστά τα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα, τα οποία διαιρούσαν και καταδυνάστευαν την Ελλάδα. Αναμφισβήτητη είναι η αγάπη του για την Ελλάδα καθώς και ο ειλικρινής και παρορμιτικός του χαρακτήρας.

1863.—Η συνέλευση στην οποία πλειοψηφούν οι προοδευτικοί που αποκαλούνται «Ορεινοί», εκλέγει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ζηνόβιο Βάλβη [13 Φεβρουαρίου 1863–27 Μαρτίου 1863]. Συγχρόνως αποφασίζει ότι μέχρις ελεύσεως του νέου βασιλέως, την εκτελεστική εξουσία θα ασκεί ο πρόεδρος της κυβερνήσεως. Ο Μεσολογγίτης Βάλβης, υπηρέτησε στον δικαστικό κλάδο ως εισαγγελέας μέχρι το 1841, οπότε υπέβαλε την παραίτησή του και επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Παντρεύτηκε την κόρη του Ραζηκώτσικα, Αρσινόη, και απέκτησαν εννέα παιδιά.

1888.—Γεννιέται στο Καλέτζι, Αχαΐας ο Γεώργιος Παπανδρέου. 
1903.—Πεθαίνει ο Μητροπολίτης Σάμου Αθανάσιος (Καπουράλης). Επί των ημερών του θεμελιώθηκε στην Σάμο ο μεγαλοπρεπής ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος δεσπόζει στο πανέμορφο χωριό και είναι ο μεγαλύτερος ναός της Σάμου με μήκος 41,5μ. και πλάτος 17μ. Ο περικαλλής αυτός ιερός ναός, ο οποίος ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής μετά τρούλου και συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους και επιβλητικότερους ναούς του Αιγαίου, θεμελιώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1902 επί των ημερών του Ηγεμόνος Αλεξάνδρου Μαυρογένους και του Δημάρχου Κοκκαρίου Φωτίου Φραγκούλη Γαρουφαλή..—Συνεχίζονται οι σφαγές στη Μακεδονία από Βούλγαρους και Τούρκους.

1913.—Στο μέτωπο της Ηπείρου γίνεται σφοδρή προπαρασκευή πυροβολικού δια την επίθεση των ελληνικών δυνάμεων εναντίον του Μπιζανίου.

1914.—Οι μεγάλες Δυνάμεις ανακοινώνουν στην ελληνική κυβέρνηση τις αποφάσεις της επιτροπής προς χάραξη των αλβανικών συνόρων (πρωτόκολλο Φλωρεντίας 1914). Συμφώνως προς ταύτας, η Κορυτσά, η Χιμάρα, οι Άγιοι Σαράντα, το Βουθρωτό, το Αργυρόκαστρο, το Δέλβινο και η νήσος Σάσων, παρεχωρούντο εις την Αλβανία. Δι’ ετέρας αποφάσεως, η Ελλάς απεξενώθη της κυριαρχίας επί των νήσων Ίμβρου, Τενέδου και Καστελλορίζου. Με παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, δηλώνει ότι κάθε αντίσταση εκ μέρους του ελληνικού ή ηπειρωτικού λαού, θα είχε κακές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή […!!..]

1920.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα δια περιπόλων εναντίον των τούρκων.
1921.—Στο ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ.Ασία συμπληρώνει και προπαρασκευάζει την άμυνα.
1923.—Ημερομηνία ενάρξεως για την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τούρκοι κρατούσαν τέσσερις στρατηγούς, τετρακόσιους ανώτερους αξιωματικούς, χίλιους εννιακόσιους κατώτερους και πενήντα δύο χιλιάδες οπλίτες.

1941.—Οι ελληνικές δυνάμεις δια της 5ης Μεραρχίας εξαπέλυσαν θυελλώδη επίθεση εναντίον των ιταλικών δυνάμεων στο μέτωπον της Αλβανίας και πέτυχαν την κατάληψη του όγκου Μαριτσά υψ. 1207.

.—Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε το Αργοστόλιον και την Κέρκυρα. Η Κέρκυρα αν και δεν είχε ναυτικές και στατιωτικές βάσεις και αντιαεροπορική άμυνα μπήκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο των ιταλικών βομβαρδιστικών. Ο Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών Μεθόδιος σημείωσε στο βιβλίο του Αρχείον: “ Οι Ιταλοί εστράφησαν αεροπορικώς κατά της Κερκύρας την τετάρτην ημέραν μετά την εξόρμησιν του Ιταλικού στρατού εξ αλβανίας κατά της Ελλάδος. Την 1η Νοεμβρίου ώραν 9 και 25 π.μ. ήρχισαν αι αεροπορικαί επιδρομαί και οι βομβαρδισμοί της Κερκύρας υπό των Ιταλών με συνέχειαν ημέραν παρ’ημέραν ή με διαλείμματα 2 και 3 ημερών. Την 25 και 26 Νοεμβρίου έγιναν οι σφοδρότεροι ιταλικοί βομβαρδισμοί της Κερκύρας αριθμούμενοι μέχρις 8 ημερησίως. Έληξαν την 21η Απριλίου 1941.

1943.—Το Αντιτορπιλικό Αδριάς, παρά το ακρωτήριο Finisterre, ενδεχομένως να βύθισε ή να έβλαψε σοβαρά το U-623 [η τελευταία αναφορά του Υ/Β αυτού ήταν στις 9 Φεβρουαρίου 1943].

1955.—Νέος Δήμαρχος Αθηναίων, για 8 περίπου μήνες, Παυσανίας Κατσώτας. [13/2/1955-8/10/1955]. Να σημειωθεί εδώ ότι στην ανάστατη πολιτικά Ελλάδα της εποχής, το κλίμα δεν άφηνε ανεπηρέαστο τον δημαρχειακό θώκο των Αθηνών. Χαρακτηριστικό είναι πως από τον Φεβρουάριο που ανέλαβε ο Κατσώτας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, η Πρωτεύουσα άλλαξε Δήμαρχο άλλες 4 φορές (!) όπου τις δύο ήταν ο ίδιος Δήμαρχος και άλλες δύο ο Φωκίων Θεοδωρόπουλος. Σε σύνολο εκείνη την χρονιά, η Αθήνα είδε να αλλάζει ο Δήμαρχός της πέντε (5) φορές…

.—Το Ισραήλ αποκτά τέσσερις από τους επτά Παπύρους της Νεκράς Θάλασσας. Πρόκειται για αρχαία χειρόγραφα, που περιλαμβάνουν κείμενα στα εβραϊκά, τα αραμαϊκά, τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, τα οποία ανακαλύφθηκαν το 1947 σε σπηλιές κοντά στο Κουμράν, ένα οχυρό που βρίσκεται βορειοδυτικά της Νεκρής Θάλασσας. Αποδίδονται στα μέλη μιας μοναστικής κοινότητας, που ήταν εγκαταστημένη στην έρημο του Κουμράν. Επτά χρόνια μετά την ανακάλυψη από τους βεδουῒνους στο πρώτο σπήλαιο του Κουμράν, όλα τα χειρόγραφα περιήλθαν στην κυριότητα ενός και μόνου κατόχου. Στην Ιερουσαλήμ οικοδομήθηκε ένα ειδικό κτήριο που ονομάζεται «Τέμενος του βιβλίου» και από τότε στεγάζει τα αρχαιολογικά ευρήματα.

1956.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Ονησιφόρου Ανδρέας, ετών 22 εκ Κολοσσίου, δολοφονήθηκε στο Κολόσσι Λεμεσού κατά τη διάρκεια συμπλοκής των κατοίκων με τους στρατιώτες κατοχής, που ήλθαν και κατέβασαν την ελληνική σημαία από το δημοτικό σχολείο του χωριού τους.

1957.—Το σύνθημα δίνουν οι καμπάνες των εκκλησιών και οι σειρήνες συναγερμού. Στις 12 το μεσημέρι τα πάντα νεκρώνουν και με αυτόν τον τρόπο ο ελληνικός λαός αποφασίζει να διαμαρτυρηθεί για τη στάση της Βρετανίας αλλά και άλλων χωρών στο Κυπριακό Ζήτημα.

1958.—Εκτελώντας εκπαιδευτική πτήση «SOLO» με αεροσκάφος Harvard της 121 Πτέρυγας Εκπαιδεύσεως Αέρος, κατέπεσε στη θέση Μπάφι Αττικής, 3′ λεπτά μετά την απογείωση, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος μας Ιωάννης Λαπατσάνης.

1975.—Επτά μήνες μετά την εισβολή τους στην Κύπρο, οι τουρκοκύπριοι ανακηρύττουν το ”τουρκικό Ομόσπονδο Κράτος της Κύπρου”.


1976.—Εντάσεις και επεισόδια στα Σπάτα από κατοίκους με την αστυνομία. Αιτία είναι το νέο αεροδρόμιο που σχεδιάζεται στην περιοχή. 
1993.—Ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός, Κ.Μητσοτάκης, δηλώνει πως το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια δεν έχει σημασία γιατί σε δέκα χρόνια δεν θα το θυμάται κανείς… Η τότε Ελληνική Κυβέρνηση εργαζόταν με αντιφατικές στρατηγικές. Δημόσια και επίσημα, εργαζόταν να αποτρέψει την Κυβέρνηση Μπους να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Παρασκηνιακά όμως η Ελληνική Κυβέρνηση συζητούσε ένα σύνθετο όνομα που θα ήταν κάπως παραδεκτό και θα είχε λιγότερο πολιτικό κόστος. Ο πρώην υπουργός, Νικόλαος Μάρτης, σε ερώτηση [16/6/2012] εάν έχει ευθύνες η Ελλάδα στην διαχείριση του προβλήματος των Σκοπίων τόσα χρόνια μετά, απάντησε γράφοντας [λόγω προβλημάτων υγείας] σε ένα χαρτί «οι άνθρωποι παιδί μου… οι άνθρωποι. Όχι η Ελλάδα… Η Ελλάδα είναι η μεγάλη ιδέα. Η ιστορία… Είσαι εσύ.. εμείς. Τα παιδιά μας. Το ίδιο και η Μακεδονία… έγιναν πολλά λάθη…».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 1848462115951660677

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item