Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

10 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

754.—Αρχίζει τις συνεδριάσεις της η εικονομαχικών προθέσεων Σύνοδος της Ιέρειας [ανάκτορο στην ασιατική ακτή του Βοσπόρου]. Την Σύνοδο κάλεσε ο Κωνσταντίνος Ε’, έχοντας ως σκοπό να θέση τις βάσεις μιας εικονοκλαστικής πολιτικής. Σε αυτή συμμετέχουν 338 επίσκοποι, αλλά δεν εκπροσωπούνται τα πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Αντιοχείας, καθώς και η εκκλησία της Ρώμης. 

Αργότερα,το γεγονός της μη συμμετοχής, χρησιμοποιήθηκε από όσους δεν δέχονταν τη Σύνοδο, για να ανακηρύξουν τις αποφάσεις της ως άκυρες. Λόγω των διώξεων που υπέστησαν τα μοναστήρια [μεταβλήθηκαν σε στρατώνες και οπλοστάσια, οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν και οι «λαϊκοί» απαγορευόταν να καταφεύγουν σ’ αυτά], εκδηλώθηκε εκτεταμένη μετανάστευση των μοναχών σε περιοχές που δεν επηρεάζονταν από τους εικονοκλαστικούς διωγμούς του αυτοκράτορα. 


Την εποχή του Κωνσταντίνου και του πατέρα του Λέοντα, μετανάστευσαν στην Ιταλία, αρκετοί εικονολάτρες. Το γεγονός αυτό υπήρξε πολύ σημαντικό για την τύχη της μεσαιωνικής Ιταλίας, επειδή συνετέλεσε στην ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

1822.—Στην περιοχή Αμπαδιάς-Φουρφουρά, τέσσερις χιλιάδες Οθωμανοί, συγκρούονται με τους Έλληνες. Η προσπάθεια αναχαιτήσεώς τους,αποτυγχάνει, με νίκη των Οθωμανών. Στη μάχη τραυματίσθηκε ο πεντακοσίαρχος Χατζή-Γεώργιος Κελαϊδής. 
.—Συνάπτεται σφοδρή μάχη μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των Τούρκων παρά τον ποταμό Λιγιώτη της περιφερείας Μυλοποτάμου Κρήτης. Οι Τούρκοι, ορμηθέντες από το Ρέθυμνο, επιτίθενται κατά των Ελλήνων οι οποίοι είχαν αρχηγούς, τους Μελιδόνη, Βουρδουμπά και Δαμβέργη. Οι Έλληνες αντιστέκονται σθεναρά και στην συνέχεια επιτίθενται και τρέπουν σε φυγή τους Τούρκους, σκοτώνοντας περί τους 300. Από τους Έλληνες δολοφονήθηκαν 50 μεταξύ των οποίων ο Γ. Μουριώτης.

1841.—Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος [αρχηγός του αγγλικού κόμματος], αναλαμβάνει την προεδρία του υπουργικού συμβουλίου· προσπάθησε να επιβάλει ορισμένες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. [10/02/1841 έως 10/08/1841]. Μετά την παραίτησή του, διορίσθηκε υπουργός Εσωτερικών και ουσιαστικά προεδρεύων της κυβερνήσεως ο Δημήτριος Χρηστίδης, μέχρι την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843. 1867.—Ο Γρηγόριος ΣΤ΄, κατά κόσμον Γεώργιος Φουρτουνιάδης, επανεκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης, [10 Φεβρουαρίου 1867 – 10 Ιουνίου 1871]. Επαύθη από το Σουλτάνο Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ στις 20 Φεβρουαρίου 1840, και επανεξελέγη 27 έτη αργότερα, μετά την παραίτηση του Πατριάρχη Σωφρονίου. «Καὶ ἡ β´ αὕτη ἱερατεία τοῦ πατριάρχου ὑπῆρξεν ἱστορική, πρωτίστως ἕνεκα τοῦ φλέγοντος τότε βουλγαρικοῦ ζητήματος, πρὸς λύσιν τοῦ ὁποίου προέτεινεν ἐπισήμως τὴν σύγκλησιν οἰκουμενικῆς συνόδου, ἀλλὰ μὴ τυχὼν τῆς πρὸς τοῦτο ζητηθείσης παρὰ τῆς κυβερνήσεως ἀδείας, ὑπέβαλεν αὐτῇ τὴν ἀπὸ τοῦ θρόνου παραίτησιν αὐτοῦ τῇ 20ῇ Αὐγούστου 1870, μὴ γενομένην ὅμως ἀποδεκτήν».

1881.—(π. ημερ.) Από το Συνέδριο του Βερολίνου, μεσολάβησαν σχεδόν τρία χρόνια, με τις ελληνικές κυβερνήσεις να μην καταφέρνουν να εκμεταλλευθούν τις διεθνής συγκυρίες, και την Τουρκία να κωλυσιεργεί εσκεμμένα στην λήψη αποφάσεως. Η συνεχιζόμενη επί μακρόν εκκρεμότητα και ο κίνδυνος διεθνών περιπλοκών εξαιτίας του ελληνικού ζητήματος, οδήγησε σε νέα συνδιάσκεψη μεταξύ των πρεσβευτών των ισχυρών χωρών, με αντιπροσωπεία της Οθωμανικής κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο του 1881, όπου οι πρεσβευτές τόνισαν στους Οθωμανούς ότι η χρονίζουσα εκκρεμότητα έπρεπε να λήξει. Κατόπιν τούτου η Ελλάδα αποκτούσε τη Θεσσαλία, εκτός από την περιοχή της Ελασσόνας, καθώς και την επαρχία της Άρτας. Η υπόλοιπη Ήπειρος παρέμεινε στην Οθωμανική αυτοκρατορία. 
1910.—Η Έφη Μπέμπο, μετέπειτα Σοφία Βέμπο, γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Έχοντας ήδη μία επιτυχημένη πορεία ως ερμηνεύτρια του ελαφρού τραγουδιού, κατά τη διάρκεια του ηρωϊκού έπους του 1940, μετατράπηκε σε σύμβολο του ελληνικού αγώνα για ελευθερία και μας χάρισε με τη φωνή της μια σειρά από αξέχαστες επιτυχίες. Η φωνή της συνοδεύει ιδανικά τα πατριωτικά και σατιρικά τραγούδια, εμψυχώνοντας τους στρατιώτες μας που έδιναν τη ζωή τους στο μέτωπο.

1911.—Συνεχίζονται τα αιματηρά επεισόδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ έντονες είναι οι παραστάσεις της Ελλάδος προς την Υψηλή Πύλη.

1913.—Ο 
1822.—Στην περιοχή Αμπαδιάς-Φουρφουρά,  υπηρετώντας στον στρατό κατά τους Α’ Βαλκανικούς Πολέμους, πεθαίνει από οξεία μηνιγγίτιδα.

1913.—Συνεχίζεται μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ο αγώνας πυροβολικού στο Μπιζάνι. .—Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, αφού επισκέπτεται το πολεμικό μέτωπο της Ηπείρου, επανέρχεται στην Αθήνα.

1914.—Η Πανηπειρωτική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Αργυρόκαστρο, στέλνει έντονη διαμαρτυρία στις Μεγάλες Δυνάμεις και εκλέγει επιτροπή που αναλαμβάνει την ηγεσία του Αυτονομιστικού Αγώνος. Ένοπλα τμήματα με την επονομασία “Ιεροί Λόχοι” αρχίζουν να οργανώνονται στις πόλεις και τα χωριά της Βορείας Ηπείρου. Την ίδια ημέρα, ο αρχηγός των Χειμαριωτών Σπ.Σπυρομήλιος, καταργεί τις Ελλαδικές Αρχές και κηρύσσει την αυτονομία της Χιμάρας.

.—Η Ελληνική Κυβέρνηση διατάζει τον συνταγματάρχη Δ. Δούλη, να συλλάβει τον Σπ. Σπυρομήλιο, μη γνωρίζοντας ότι τόσο αυτός όσο και πλήθος άλλων αξιωματικών, έχουν προσχωρήσει στην Βορειοηπειρωτική Επανάσταση. Φυσικά ο Δ. Δούλης αρνείται να εκτελέσει την διαταγή.

.—Η χώρα μας με σκοπό να κατευνάσει τα πνεύματα στην χιλιοδοκιμασμένη Μακεδονία, δίνει αμνηστία στους αλλοεθνείς κρατουμένους φυλακών και κυρίως στους Βουλγάρους [….].

1920.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα δια περιπόλων εναντίον των Τούρκων.

.—Νέο εθνικιστικό στράτευμα συγκροτείται στην Τουρκία, υπό την αρχηγία του Μουσταφά Κεμάλ, για να αντιταχθεί στην έξωση των Τούρκων από την Ευρώπη..—Η πόλις Ούρφα της Κιλικίας, πολιορκήθηκε από τις 10/2 [ν.ημ.] από τον Κεμάλ, αναγκάζοντας την γαλλική φρουρά να συνθηκολογήσει και να εγκαταλείψει την πόλη. Καθ’οδόν, προσεβλήθη υπό των Τούρκων, σε μία μάχη που διήρκεσε μέχρι της 17ης Μαρτίου 1920, όταν οι Γάλλοι απεσύρθησαν παρά τα Συριακά σύνορα. Εξ αιτίας αυτής της καταστάσεως, οι Γάλλοι, από τον Μάϊο του 1920, επεδίωξαν επαφή με τους Κεμαλικούς για διαπραγματεύσεις. Η περιοχή της Κιλικίας είχε περιέλθει εις τους Γάλλους κατόπιν συμφωνίας Αγγλικής και Γαλλικής κυβερνήσεως. [ΓΕΣ, ἡ εκστρατεία στην Μικρά Ασία. 7ος-11ος 1920,σ.7]

1921.—Ευνοϊκά είναι τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο. Ωστόσο, ο Κεμάλ εξακολουθεί τις απειλές για επανάληψη του αγώνα.

.—Σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

1922.—Βάσει σχεδίου του Ελληνικού επιτελείου, η Ελληνική στρατιά καθαρίζει τις περιοχές της.

1925.—Η χώρα μας, απευθύνεται στην Κοινωνία των Εθνών για το Πατριαρχικό ζήτημα. Οι Τούρκοι θεώρησαν ανταλλάξιμο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντίνο ΣΤ’ και τον απέλασαν. 1926.—Οι σφαγές από συμμορίες Βουλγάρων και κομιτατζήδων στην Μακεδονία συνεχίζουν. Μία νέα συμμορία εισέβαλε στο Σιδηρόκαστρο και διέπραξε φόνους και άλλα κακουργήματα.

1927.—Τεράστια πανελλαδική απεργία των επαγγελματιών της χώρας. Το αίτιο της κινητοποιήσεως ήταν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το νέο ενοικιοστάσιο.

1938.—Συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Πάρο, ο πολιτικός και διατελέσας Πρωθυπουργός, Ανδρέας Μιχαλακόπουλος. Ήταν ασθενής και ενάμιση μήνα μετά θα καταλήξει. Κουρασμένος ο βασιλεύς από τις συνεχής παλινωδίες των παλαιοκομματικών και την αδυναμία τους να συνεννοηθούν σε στοιχειώδη θέματα, ενώ ήδη η κυβέρνηση Μεταξά είχε καταφέρει να σταθεροποιήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την Χώρα και να ρυθμίσει σημαντικές εκκρεμότητες από το παρελθόν, αγνόησε το μυστικό υπόμνημα που του έστειλαν, ζητώντας να καθαιρέσει τον Μεταξά διότι ήταν έτοιμοι για σχηματισμό οικουμενικής κυβερνήσως. Η απάντηση του Μεταξά ήταν μια αυστηρή πολιτική εκτοπισμών εις βάρος όλων των σημαντικών πολιτικών προσώπων των αστικών κομμάτων. Παρ’όλη την ειδική εξαίρεση που έκανε στον Μιχαλακόπουλο, επιτρέποντάς του μάλιστα να ταξιδέψει στην Γαλλία για λόγους υγείας, εκείνος ήλθε σε επαφή με με τον Άγγλο πρέσβη ζητώντας του να επέμβει η Αγγλία και να εκδιώξει τον Μεταξά, με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό του στην Πάρο. 1941.—Στο Αλβανικό μέτωπο μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών σημειώνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Κρήτη, Πρέβεζα και Βόλο.

.—Τα ιταλικά βομβαρδιστικά προξενούν σοβαρές ζημιές στον παλαιοχριστιανικό ναό της Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη. ««Και η σειρήνα» – γράφει ο Ντ. Χριστιανόπουλος – «μπήκε στη ζωή μας. Μόλις την ακούγαμε αφήναμε τις δουλειές μας και τρέχαμε όλοι στο καταφύγιο που ήταν φίσκα γιατί μαζεύονταν όλοι οι κάτοικοι του δρόμου μας (…) Συνήθως ένας συναγερμός κρατούσε είκοσι λεπτά με μισή ώρα (…) Όταν βγήκαμε από το καταφύγιο διαπιστώσαμε ότι είχε βομβαρδιστεί το ίδιο μας το σπίτι! Το συγκλονιστικό είναι ότι μαζί μ’ αυτό βομβαρδίστηκε και η ίδια η Αγία Σοφία. Ίσως οι Ιταλοί είχαν ένα σατανικό σχέδιο: να βομβαρδίσουν τα μνημεία μας. Κι άρχισαν από την Αγία Σοφία και την Παναγία Χαλκέων. Γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ τι άλλο ήθελαν να βομβαρδίσουν σε εκείνη την περιοχή (…)» .—Κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνωρίσεως, το αεροπλάνο του Γεώργιου Σταυραετού καταρρίφθηκε από την Ιταλική Αεροπορία Διώξεως στην περιοχή Βοσκοπόλια Θερεπέλι της Αλβανίας. Ο παρατηρητής Βολωνάκης Νικόλαος σώθηκε, εγκαταλείποντας το αεροπλάνο με αλεξίπτωτο, ενώ ο χειριστής Σταυραετός δεν μπόρεσε λόγω βλάβης ν’ ανοίξει το δικό του με αποτέλεσμα να σκοτωθεί. Ο Σμηναγός Σταυραετός Γεώργιος, είναι ο πρώτος αεροπόρος που έπεσε στο αλβανικό Μέτωπο κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

1945.—Ο ιερέας Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, αφού υπέστη εξευτελισμούς και βασανισμούς από τους συμμορίτες του ΕΑΜ, μεταφέρθηκε μισοπεθαμένος στο σπίτι του, όπου και εξέπνευσε.

1947.—Υπεγράφη στο Παρίσι η συνθήκη ειρήνης μεταξύ των νικητριών δυνάμεων, εν αις και η Ελλάς αφ’ ενός και αφ’ ετέρου της Ιταλίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Φινλανδίας και Ουγγαρίας. Διά ταύτης, η Ιταλία υποχρεώθηκε να εκχωρήσει την Δωδεκάνησο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την συνθήκη: α) Η Αλβανία γίνεται ανεξάρτητο κράτος. β) Η Ιταλία παραχωρεί στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα και στην Αλβανία την νήσο Σάσωνα. γ) Η Βουλγαρία παραιτείται της προσαρτήσεως σε βάρος της Ελλάδος της Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης. δ) Παραμένουν προς επίλυση τα ζητήματα της Βορείου Ηπείρου και της Κύπρου. [Σημ. Φ.Μ.: Τουτέστιν, στις ελληνικές καλένδες.] ε) Η Βουλγαρία αποκτά οριστικά την Δοβρουτσά με περιορισμό στις στρατιωτικές της δυνάμεις και απαγόρευση εκτέλεσης οχυρωματικών έργων βορείως των Ελληνικών συνόρων. [Σημ. Φ.Μ.: Ουσιαστικώς πήραμε τα Δωδεκάνησα, τα οποία ευτυχώς είχε ήδη απελευθερώσει ο Ελληνικός Στρατός, και προδωθήκαμε οικτρώς ή μάλλον προδώσαμε οι ίδιοι πρώτα Βόρειο Ήπειρο και Κύπρο.

1948.—Οι κομμουνιστοσυμμορίτες, μη δυνάμενοι να ανεχθούν την εθνική και θρησκευτική δράση του π. Αθανάσιου Γεράση, τον αρπάζουν και τον μεταφέρουν στο Μοναστήρι της Φούρκας Κονίτσης. Εκεί είχαν το αρχηγείο τους. Τον υποβάλλουν σ’ απερίγραπτα βασανιστήρια και τον κατακρεουργούν ανελέητα
, διότι διέσωσε 25 παιδιά από το παιδοµάζωµα. Εκεί παρέδωσε την αγία ψυχή του. Οι κομμουνιστοσυμμορίτες ως συνέχεια θα σφάξουν, θα ακρωτηριάσουν και θα σταυρώσουν (!) 450 ιερείς. 

1951.—Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη επίθεση, καταλαμβάνει τα ανώνυμα υψώματα βορείως του υψώματος 402 και νοτίως του ποταμού Χαν, με σοβαρότατες απώλειες για τον εχθρό.

1956.—Σύσταση του Ευγενίδειου Ιδρύματος (εκπαιδευτικό κοινωφελές ίδρυμα), χορηγία του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη. 
.—Ο Παυσανίας Κατσώτας και πάλι Δήμαρχος Αθηνών. [10/2/1956-28/6/1959]. Ένα στοιχείο που καταδεικνύει το πόσο, πολιτικά, ταραγμένα ήταν αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι ο κύριος Κατσώτας υπήρξε 4 φορές Δήμαρχος μέσα σε 12 μόλις μήνες! Στο ενδιάμεσο, παρέμβαλαν άλλοι δύο Δήμαρχοι –Θεοδωρόπουλος και Μαγριπλής- με τον Θεοδωρόπουλο να κάθεται δύο φορές στο δημαρχειακό έδρανο! Η θητεία του κυρίου Κατσώτα έληξε στις 28 Ιουνίου του 1959 όπου τον διαδέχθηκε ο νέος δήμαρχος της πόλης, Άγγελος Τσουκαλάς.

1957.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Κόκκινος Πάτροκλος, ετών 20 από τη Λύση, δολοφονήθηκε στη Λύση μετά από ενέδρα της Αγγλικής περιπόλου ενώ μετέφερε οπλισμό.

1959.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Στεφανίδης Γιαννάκης, ετών 20 από Κώμη Κεπήρ Αμμοχώστου, δολοφονήθηκε στη Λευκωσία. 
1975.—Πεθαίνει ο ποιητής Νίκος Καββαδίας. Γεννημένος στην Άπω Ανατολή στο Νικόλσκι Ουσουρίσκι, της Μαντζουρίας, αναγκάστηκε να έλθει στην Ελλάδα με την οικογένειά του το 1914. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, εγκατέλειψε το γραφείο και τα «χοντρά λογιστικά βιβλία» και μπάρκαρε ναύτης στο φορτηγό «Άγιος Νικόλαος» ξεκινώντας παράλληλα και το μεγάλο του ποιητικό ταξείδι.

1981.—Έξι εργάτες βρίσκουν τραγικό θάνατο μέσα σε φλεγόμενο πλοίο στην Ελευσίνα.

1988.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Κωνσταντίνος Κοντογιώργος, όταν το αεροσκάφος F-1C της 342 Μοίρας Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης (Τανάγρα) που χειριζόταν, βυθίστηκε στην θαλάσσια περιοχή της Άνδρου, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένης ασκήσεως εναερίου μάχης.

1993.—Ο Ραούφ Ντενκτάς τάσσεται υπέρ της κυριαρχίας δύο κρατών στην Κύπρο και απειλεί με εποικισμό της Αμμοχώστου.

.—Τμήμα μουσικού οργάνου, αλεξανδρινής εφεύρεσης, ανακαλύπτεται στο Δίον της Πιερίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 4127868891002111897

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item