Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΑνοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

08 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

421.—Ο Κωνστάντιος Γ’ [Flavius Constantius Augustus] γαμπρός του Θεοδοσίου Α’,γίνεται συναυτοκράτορας της Δυτικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

1204.—Ο Αυτοκράτωρ Αλέξιος Δ’ Άγγγελος, μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη Βασιλεύουσα και την καθαίρεσή του, εκτελείται κατά διαταγή του νέου Αυτοκράτορος Αλεξίου Ε’ Δούκα Μούρτζουφλου.[βλ. 25/1 & 28/1].

1828.—Με απόφαση της Κυβερνήσεως Καποδίστρια, καθορίζονται οι ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων με το γρόσι, το οποίο αποτελεί ακόμη το κύριο νόμισμα συναλλαγών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το διάταγμα, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει την αισχροκέρδεια, μια λίρα στερλίνα ισοδυναμεί με 73 γρόσια και ένα γαλλικό πεντόφραγκο με 13,30 γρόσια. 
1833.—Δια διατάγματος της Αντιβασιλείας, η δραχμή αντικαθιστά ως νομισματική μονάδα τον φοίνικα που είχε καθιερωθεί από τον Καποδίστρια.Κόβονται χρυσά και αργυρά νομίσματα σε σχέδιο του Conrad Voigt και χάλκινα σε σχέδιο του Karl Lange. Η αργυρή δραχμή, βάρους 4,477 γραμμαρίων [4,029 γραμμάρια ασήμι], φέρει στη μία της όψη την κεφαλή του Όθωνα και στην άλλη το εθνόσημο. Στο νομισματοκοπείο του Μονάχου κόβονται ανάμεσα στο 1832 και το 1834, 351.000 χρυσά εικοσάδραχμα, 3.660.000 αργυρά πεντάδραχμα, μονόδραχμα και νομίσματα των 50 και 25 λεπτών και 248.000 χάλκινα νομίσματα των πέντε, των δύο και του ενός λεπτού. Ανάλογος αριθμός νομισμάτων κόβεται στο Παρίσι τη διετία 1834-1835. Ο Ερμαίος [Φεβρουάριος] υπήρξε ο μοιραίος μην δια την δραχμήν. Την 8/2/1833, αντικατέστησε ως νομισματική μονάδα τον φοίνικα του Καποδίστρια και την 28η Φεβρουαρίου 2002, αντικαταστάθηκε από το ΕΥΡΩ.

1862.—Γύρω από το Ναύπλιο συνάπτονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των υπό τον Μίχο και Κορωναίο επαναστατών. Την 1η Φεβρουαρίου, εξερράγη η Ναυπλιακή Επανάστασις, κατά του Όθωνος. Εκτοπισμένοι στο Ναύπλιο αξιωματικοί όλων των όπλων για πειθαρχικά παραπτώματα, μεταξύ των οποίων οι Αρτ.Μίχος, Πάνος Κορωναίος, Δ.Μπότσαρης και Χ. Ζυμπρακάκης, άρχισαν τις συνομωσίες για την ανατροπή του Όθωνα και πέτυχαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να μυήσουν ένα μεγάλο μέρος των αξιωματικών και των υπαξιωματικών της φρουράς του Ναυπλίου, του Ιτς-Καλέ και του Παλαμηδίου. Παρέσυραν δε τον Δήμαρχο, την πλειονότητα του Δημοτικού Συμβουλίου και τον πρόξενο Ζαβιτσιάνο. Η κυβέρνησις των Αθηνών,πέτυχε να συγκεντρώσει εντός τεσσάρων ημερών, 6.000 άνδρες με πυροβολικό, ιππείς και εθελοντικές ομάδες. Οι πρώτες αψιμαχίες και συγκρούσεις μεταξύ στασιαστών και κυβερνητικού στρατού, άρχισαν από τα Δερβένια Κορινθίας. Στις 8/2, ο Ζυμπρακάκης αφού εγκατέλειψε το Άργος, κλείστηκε στο Ναύπλιο.
1863.—Στρατιωτικό κίνημα στην Αθήνα [Φεβρουαριανά]. Από την έξωση του βασιλέα Όθωνα και μέχρι την άφιξη του Γεωργίου Α’, μεσολάβησε ένα διάστημα όπου δύο φατρίες, οι Ορεινοί και οι Πεδινοί, καταταλαιπώρησαν τη χώρα διαφιλονικώντας διαρκώς για την εξουσία. Προκαλούσαν ταραχές, αιματοκύλισαν την καθημερινή ζωή και μετέβαλαν τον τόπο σε αληθινή κόλαση. Στην πλατεία Λουδοβίκου, [σημερινή πλατεία Κοτζιά] μεταξύ ενός τάγματος στρατού, της χωροφυλακής και από την άλλη αποσπασμάτων Πεζικού και Ιππικού καθώς και ανδρών της διλοχίας των πυροσβεστών, ξέσπασε άγριος εμφύλιος πόλεμος. Σύντομα επεκτάθηκε και στους πολίτες. Στις 9 Φεβρουαρίου, η Αθήνα ξύπνησε σε χαώδη κατάσταση.

1899.—Η Κρητική Βουλή αρχίζει τις εργασίες της. Το πρώτο σημαντικό διάταγμα «Περί συγκροτήσεως της Κρητικής Συνελεύσεως», δημοσιεύθηκε ένα μήνα μετά την άφιξη του Υπάτου Αρμοστού Κρήτης, πρίγκηπος Γεωργίου της Ελλάδος, [9/12/1898]. Αυτή η Συνέλευσις, αποτελουμένη από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, ανέλαβε την σύνταξη σχεδίου Συντάγματος και προκήρυξε εκλογές για τις 24 Φεβρουαρίου. Α’Πρόεδρος της Κρητικής Βουλής διετέλεσε ο Ιωάννης Σφακιανάκης από το Βραχάσι Μεραμπέλλου. Μετά την επικύρωσή του από τον Ύπατο Αρμοστή, και την έγκρισή του με ελάχιστες μεταβολές από τις Μεγάλες Δυνάμεις, το Σύνταγμα δημοσιεύθηκε στις 16 Απριλίου 1899 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

1903.—Ο προϋπολογισμός της χώρας για το έτος 1903 παρουσιάζει έσοδα 119.406.501 δραχμές , ενώ τα έξοδα είναι 114.151.539 δρχ.

1905.—Αιματηρές συμπλοκές φοιτητών εντός του χώρου του Πανεπιστημίου της Ιατρικής και των Φυσικών επιστημών. 
1908.—Κατόπιν απαιτήσεως των Βουλγάρων, οι Οθωμανοί πιέζοντας το Πατριαρχείο πετυχαίνουν την απομάκρυνσή του από την Μακεδονία. Την Άνοιξη του ιδίου έτους, ο τέως Μητροπολίτης Καστοριάς Καραβαγγέλης,διορίστηκε στην Αμάσεια του Πόντου. Η μεγάλη του πατριωτική προσφορά στο Μακεδονικό αγώνα και η αγαστή συνεργασία του με τον Παύλο Μελά στον αγώνα κατά των βουλγάρων κομιτατζήδων, ενόχλησε την οθωμανική κυβέρνηση τόσο που υποχρέωσε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλως να τον ανακαλέσει από τη μητρόπολη Καστοριάς και να τον θέσει σε διάθεσή του, κάπου στον Πόντο ή στην Μ.Ασία. Έτσι, τοποθετείται μητροπολίτης Αμάσειας του Πόντου. Αλλά ούτε εκεί επρόκειτο να καθήσει «φρόνημα».

.—Πέφτει ηρωικά μαχόμενος στην Μπέσιστα ο Μακεδονομάχος Ιωάννης Στ. Καρκάνης. Είχε καταγωγή την Άσκυφο των Χανίων.
1912.—O Εμμανουήλ Αργυρόπουλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος πετώντας με ένα αεροσκάφος Nieuport IV.G. Alcuin. Στη δεύτερη πτήση που εκτέλεσε ο Αργυρόπουλος την ίδια μέρα, πέταξε με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο λόγος που εκφώνησε Βενιζέλος μετά την πτήση αποτελεί μια από τις πιο πρώϊμες δηλώσεις περί Αεροπορικής Ισχύος από Αρχηγό Κράτους και αποκαλύπτει τι αναμενόταν από τη χρήση των αεροπλάνων: «To αεροπλάνο ενδείκνυται ως όπλο των αδυνάτων. Η ριψοκίνδυνος μάλιστα και τολμηρά φύσις του Έλληνος, θα καταστήσει τούτο λαμπρόν εν πολέμω όπλον μέλλον να προσφέρει μεγάλας υπηρεσίας.» Ο Αργυρόπουλος είχε σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στη Γερμανία και είχε αποκτήσει πτυχίο ιδιώτη χειριστή αεροπλάνου στη Γαλλία. Όταν γύρισε στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 1912, είχε φέρει μαζί του συσκευασμένο το αεροπλάνο Nieuport ΙVG με κινητήρα 50 ίππων, με το οποίο πέταξε στις 8 Φεβρουαρίου. 


1913.—Στο μέτωπο της Ηπείρου το ελληνικό πυροβολικό σφυροκοπεί τις οχυρές θέσεις των Tούρκων στο Μπιζάνι.

1914.—Η Ελληνική Κυβέρνηση υποχωρεί στις πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων και εκκενώνει την Βόρειο Ήπειρο. Η διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων περί εκκενώσεως, είχε επιδοθεί στην ελληνική κυβέρνηση στις 31 Ιανουαρίου 1914. Τότε άρχισε η εξέγερση των Βορειοηπειρωτών. 
1916.—Οικτρή η κατάσταση της υγείας των Σερβικών στρατευμάτων που κατέχουν την Κέρκυρα. Οι θάνατοι είναι δεκάδες καθημερινά και τα πτώματα ρίπτονται στην θάλασσα.

1919.—Τμήματα του 1ου και 34ου Ελληνικών Συνταγμάτων Πεζικού αντιμετωπίζουν μεγάλες δυνάμεις των Ερυθρών στο Βασιλίνοβο και την Μπερζεβόβκα [Μπερεζόβκα] της Μεσημβρινής Ρωσίας. Οι μάχες διήρκεσαν μέχρι τις 5 Μαρτίου 1919, οπότε, μετά από σχετική διαταγή, τα Ελληνικά τμήματα υποχώρησαν.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται μικροεπιδρομές ατάκτων Τούρκων.

1921.—Στην Μ.Ασία οι Έλληνες δρουν δια περιπόλων και πυροβολικού.

.—Η Διασυμμαχική Συνδιάσκεψη στο Λονδίνο, προτείνει ένα πλαίσιο συμβιβασμού της Ελλάδας με την κεμαλική τουρκία. Η Ελλάδα απορρίπτει το προτεινόμενο σχέδιο.

1922.—Ολόκληρη η ελληνική στρατιά Μ.Ασίας οργανώνεται για άμυνα.

.—Οι μπολσεβίκοι της Ρωσίας, εφοδιάζουν με τεράστια ποσότητα όπλων και πυρομαχικών την Τουρκία, ενώ γίνονται προσπάθειες καταρτισμού και τουρκικού στόλου. 
1928.—Στις εκλογές της χώρας, επανεκλέγεται ο Αλέξανδρος Ζαΐμης των Φιλελευθέρων. Βραχεία και πάλι η θητεία του, αφού θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις 4 Ιουλίου.

1941.—Οι ιταλικές δυνάμεις στο μέτωπο της Αλβανίας επιτίθενται εναντίον των ελληνικών εις τον τομέα Μπούμπεσι άνευ αποτελέσματος.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Πρέβεζα. 
.—Στις 8 προς 9 Φεβρουαρίου 1941, δύο ακόμα Wellington της 37 μοίρας των Συμμάχων στην Αίγυπτο, επέδραμαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Γαδουρά Καλάθου Ρόδου, καταστρέφοντας αεροσκάφη και ποσότητες αποθηκευμένων καυσίμων στο έδαφος. Λίγο αργότερα, πάνω απο τη ίδια περιοχή εμφανίστηκαν 8 ακόμα Wellington της 38 μοίρας που επανέλαβαν τον βομβαρδισμό ενώ η βάση φωτιζόταν απο τις πυραγιές που είχε προκαλέσει η προηγούμενη επιδρομή.

1949.—Οι εθνικές δυνάμεις, μετά σκληρούς αγώνες 18 ημερών, εισέρχονται στο Καρπενήσι, που από της 20 Ιανουαρίου είχε καταληφθή από τους συμμορίτες.


1960.—Δημιουργείται Ανώνυμη Εταιρία Αστικών Συγκοινωνιών Πρωτευούσης, στην οποία ανατίθεται η εκμετάλλευση των λεωφορείων επτά γραμμών Αθηνών και Πειραιά, από τις οποίες αποσύρθηκε η ΗΕΜ.

1961
.—Είκοσι αθηναϊκά αρτοποιεία συλλαμβάνονται να προμηθεύουν νοθευμένο και κακοψημένο ψωμί σε ιδρύματα με τα οποία είναι συμβεβλημένα.

1962
.—Άρθρο στην εφημερίδα Αλλαγή του Ηρακλείου περί απόσχισης της Κρήτης λόγω της εκλογικής "βίας και νοθείας"προκαλεί την παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής.

1962.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Θεμιστοκλής Καριώτης στο πεδίο Βολής Ποτίδαιας Χαλκιδικής, όταν το αεροσκάφος του προσέκρουσε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως στην επιφάνεια της θάλασσας και συνετρίβη.

1972.—Πεθαίνει ο μεγάλος του ρεμπέτικου τραγουδιού, Μάρκος Βαμβακάρης
1973.—Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος εκλέγεται (χωρίς αντίπαλο) για τρίτη συνεχή φορά πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1980.—Πεθαίνει σε ηλικία 44 ετών ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής, Νίκος Ξυλούρης, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

1981.—Σε τραγωδία καταλήγει το ποδοσφαιρικό ντέρμπυ Ολυμπιακού-ΑΕΚ, στο γήπεδο Καραϊσκάκη στον Πειραιά.
 Δεκαεννέα άτομα, τα περισσότερα νεαρής ηλικίας, πεθαίνουν από ασφυξία όταν, για αδιευκρίνιστους λόγους, στριμώχνονται, στην έξοδο της θύρας 7 κι άρχιζουν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, γράφοντας μία από τις τραγικότερες σελίδες στην ιστορία του αθλητισμού.


1994.—Απορρίπτονται ομόφωνα από το Συμβούλιο Χαρίτων, οι αιτήσεις απονομής χάριτος των Παττακού, Μακαρέζου, Λαδά και Ζωιτάκη, πρωταιτίων της Δικτατορίας 1967-74.

1996.—Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των αρχαίων Μακεδόνων, ο ναός του Ολυμπίος Διός αποκαλύπτεται στο θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Μακεδονίας, το Δίον της Πιερίας. «Θυσίας μεγαλοπρεπεῖς τοῖς θεοῖς συνετέλεσεν ἐν Δίῳ τῆς Μακεδονίας, Ἀλέξανδρος ὁ βασιλεύς και σκηνικοὺς ἀγῶνας Διὶ και Μούσαις οὕς Ἀρχέλαος ὁ προβασιλεύσας πρῶτος κατέδειξε· τὴν δὲ πανήγυριν ἐφ’ἡμέρας ἐννέα συνετέλεσεν, ἐκάστην τῶν Μουσῶν ἐπώνυμον ἡμέραν ἀναδείξας, σκηνὴν δὲ κατασκευασάμενος ἑκατοντάκλινον τοὺς τε φίλους καὶ τοὺς ἡγεμόνας ἔτι δὲ τοὺς ἀπό τῶν πόλεων πρέσβεις παρέλαβεν ἐπί τὴν εὐωχίαν· λαμπραῖς δὲ παρασκευαῖς χρησάμενος, καὶ πολλοὺς μὲν ἑστιάσας πάσῃ δὲ τῇ δυνάμει διαδοὺς ἱερεῖα καὶ τἄλλα τὰ πρὸς τὴν εὐωχίαν ἀνήκοντα»… Μὲ τὰ λόγια αὐτά, περιγράφει ὁ Διόδωρος [17, 16] τὴν παρουσία τοῦ Μ.Ἀλεξάνδρου στὸ Δίον καὶ τὴ συμμετοχὴ του στὰ Ὀλύμπια”. 
2000.—Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιά δεύτερη φορά. Η πρώτη του εκλογή έγινε στις 8 Μαρτίου του 1995.


2004.—Ο Γεώργιος Παπανδρέου εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

2005.—Η Βουλή εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια. Ο κύριος Παπούλιας, παρακολούθησε απαθής την ενημέρωση από την πρόεδρο της Βουλής , Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, σχετικώς με τα σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις που θα σημειωθούν κατά την επόμενη πενταετία της προεδρίας του, από αρχές και εξουσίες πέραν των καθιερωμένων και από νέες μορφές διακυβερνήσεως.

Βασική πηγή
elldiktyo.blogspot.gr

Πηγές

sdiep.army.gr
sansimera.gr
el.wikipedia.org

Ελληνικό Ημερολόγιο


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3429035224103394433

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item