Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

07 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

457.—Μετά τον θάνατο του Αυτοκράτορα Μαρκιανού, νέος Αυτοκράτωρ ανακηρύσσεται ο Λέων ο Α’ [Μέγας]. Θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι τις 18 Ιανουαρίου του 474. Ο παντοδύναμος αρχηγός του Βυζαντινού μισθοφορικού στρατού, ο Aλανός Άσπαρ, μη μπορώντας ο ίδιος να γίνει αυτοκράτορας λόγω καταγωγής και επειδή είχε ασπασθεί τον Αρειανισμό, ανέβασε στον θρόνο τον Λέοντα, ο οποίος ήταν έμπιστος χιλίαρχός του, καταγόταν από την Θράκη και ήταν Ορθόδοξος, ελπίζοντας έτσι, ότι έχοντάς τον υποχείριο, θα κυβερνούσε στην ουσία ο ίδιος. Η στέψη του Λέοντος Α΄, έγινε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ανατόλιο. Ο νέος Αυτοκράτορας ήταν άνθρωπος συνετός και δραστήριος και για τον λόγο αυτό δεν μπόρεσε να ανεχθεί την επιβολή των απόψεων του Άσπαρ.

623.—[7-12]Ο βυζαντινός στρατός χάρη στην ιδιοφυή στρατηγικὴ και το απαράμιλλο θάρρος του αυτοκράτωρος Ηρακλείου, κατατροπώνει τους Πέρσες στην περιοχή Σάταλα. Μόλις οι Πέρσες κατέβηκαν από τα βουνά γιά να επιτεθούν έπεσαν στην ενέδρα: οι Βυζαντινοί τους περίμεναν, τους περικύκλωσαν και τους σφαγίασαν κυριολεκτικά. Μόλις και μετά βίας σώθηκε ο Σαρβαραζάς με ελάχιστα υπολείμματα του στρατού του.

780.—Πεθαίνει ο εικονομάχος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικήτας ο Α’.

1307.—Ο Αμάλριχος Λουζινιάν, κατορθώνει να συλλάβει τον αδελφό του και βασιλιά της Κύπρου Ερρίκο Β,’ και να αναλάβει πλήρως την εξουσία. Από τις 26/4/1306, ο Αμάλριχος με την υποστήριξη των ευγενών της νήσου, επεκράτησε αναίμακτα μετά το κίνημα που εκδηλώθηκε, και χρήσθηκε συμβασιλεύς του Ερρίκου Β’. Την στάση υποστήριξαν, εκτός από την πλειονότητα των ευγενών και τα μέλη της Λατινικής Εκκλησίας της Κύπρου καθώς και οι Ναΐτες ιππότες που βρίσκονταν στο νησί. Ο Ερρίκος αποσύρθηκε με την ακολουθία του στο κτήμα που είχε κοντά στη Λευκωσία. Προσπάθειά του να ανακαταλάβη την εξουσία απέτυχε, με αποτέλεσμα την σύλληψή του στις 7 Φεβρουαρίου και την εξορία του στην Αρμενία. 
1821.—Ο οθωμανός ανακριτής που εστάλη από την Τρίπολη στην Δημητσάνα, μετά από καταγγελία ότι κατασκευαζόταν πυρίτιδα για τον Αλή πασά των Ιωαννίνων, επέστρεψε άπρακτος διαψεύδοντας τις καταγγελίες, αφού προηγουμένως δωροδοκήθηκε αδρά από τους Σπηλιωτόπουλους. Η Δημητσάνα, κατά την διάρκεια της Επαναστάσεως εργαζόταν δραστήρια με τους πέντε μπαρουτόμυλούς της, με την πυρίτιδα που παρήγαγε να αποθηκεύεται σε μοναστήρια, απρόσιτα σπήλαια, απομακρυσμένους λιμούς και διάφορα απρόσιτα σημεία.

1822.—Παραχωρείται υπό όρους αμνηστεία στους Αγιορείτες. Έτσι λήγει η επανάσταση στην Χαλκιδική. Σε ολόκληρη τη Χαλκιδική εξήντα ένα ελληνικά χωριά, πενήντα οκτώ μετόχια του Αγίου Όρους και δεκαέξι χωριά και τσιφλίκια τούρκικα, κάηκαν αφού πρώτα λεηλατήθηκαν και οι κάτοικοί τους διασκορπίστηκαν. Σε απέραντη καμένη γή στην οποία δεν υπήρχαν ούτε άνθρωποι ούτε ζώα είχε μετατρέψει την καταπράσινη Χαλκιδική ο αιμοσταγής Μπαϊράμ πασάς. Μετά την καταστροφή της Κασσάνδρας, το Άγιο Όρος συνθηκολόγησε και ο σουλτάνος έδωσε αμνηστία στους Αγιορείτες Πατέρες αρχικά, και στην συνέχεια στους Μαντεμοχωρίτες και τους άλλους Χαλκιδιώτες για να αρχίσουν πάλι να εισρέουν στα θησαυροφυλάκια της Πύλης οι φόροι των υπηκόων. 
1825.—Ιδρύεται στο Ναύπλιο νοσοκομείο για τους τραυματίες αγωνιστές.

1867.—Αποκεφαλίζεται ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανού της Κυδωνίας Κρήτης. Είχε συλληφθεί κατά την επανάσταση των Κρητών κατά των Τούρκων.

1869.—Γίνεται μια πρώτη γενική δοκιμή του ατμοκίνητου σιδηροδρόμου Αθηνών-Πειραιά.

1878.—Δύναμη 1.500 περίπου Ελλήνων επαναστατών αναπτύσσει μεγάλη δράση κατά των τούρκων στις περιοχές Κορεστίων-Περιστερίου-Μοριχόβου της Δυτικής Μακεδονίας. Οι Μακεδονικές επαναστάσεις ξέσπασαν στο κλίμα που δημιουργήθηκε με τον Β’ρωσοτουρκικό πόλεμο [1/4/1877-Ιανουάριο 1878] και τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, όπου με το άρθρο 6, η γειτονική βουλγαρία φερέφωνο του πανσλαβισμού, ανακηρύχθηκε σε μεγάλη αυτόνομη ηγεμονία. Σ’αυτήν δωρίζονταν ολόκληρη η σημερινή Βόρεια Ελλάδα, μέχρι τα Βόρεια πρόθυρα της Κοζάνης. Γι’αυτό οι Παμμακεδόνες εξεγέρθηκαν και με τις επαναστάσεις τους όπλισαν τη διπλωματική φαρέτρα στο συνέδριο του Βερολίνου πετυχαίνοτας ακύρωση της Συνθήκης Αγίου Στεφάνου.

1897.—Το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου 1897, ο λόχος των ευζώνων υπό τον λοχαγό Ραπτάκη τοποθετήθηκε στους οχυρούς λόφους Μονοκούμαρο και Μονοδένδρι, όπου αμύνονταν ήδη οι Κρήτες Π. και Δ. Φανδρίδης με τους άνδρες τους. Η τουρκική δύναμη ανερχόταν σε 6.000 άνδρες και είχε 14 ορεινά πυροβόλα. Εκεί, “εντός των τάξεων”, επικεφαλής της διμοιρίας του, μαχόμενος γενναίως έπεσε ο Γεράσιμος Δανάλης, όπως αναφέρει και ο Συνταγματάρχης Βάσσος. Στην ίδια μάχη φονεύθηκαν οι ανθυπολοχαγός Τριγγέτας Δημήτριος και ανθυπολοχαγός Σαράτσογλου.

.—Η Εθνική Εταιρεία διατάσσει την είσοδο αντάρτικων ομάδων στην Ήπειρο και την κατεχόμενη ακόμη υπό των Τούρκων βόρεια ζώνη της Θεσσαλίας.

.—Οι κατέχοντες το Ακρωτήρι Κρήτες επαναστάτες, καταλαμβάνουν οριστικά την θέση του Προφήτη Ηλία και υψώνουν την μεγάλη πολεμική Ελληνική Σημαία με την “κορώνα” στη μέση που τους είχε παραδώσει ο ύπαρχος του θωρηκτού «Ύδρα», Κωνσταντίνος Κανάρης, εγγονός του ένδοξου ναύαρχου Κανάρη. 
1900.—Κατόπιν υποδείξεως και παρακίνησης των Αυστριακών, οι αλβανοί ζητούν από την διεθνή κοινότητα αυτονομία. Οι ανθέλληνες ένθεν και ένθεν, επικαλέστηκαν το παράδειγμα της Κρήτης.

1903.—Σημειώνεται αυτοκτονία νεαρού, λόγω της επιλήψιμης διαγωγής της αδελφής του [….]

1908.—Φασαρίες στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Μαυρομιχάλης και Ράλλης αντεπιτίθενται, ενώ δεν λείπουν οι χειροδικίες αλλά και οι μαγκούρες. Ο Ράλλης είχε παρελθόν σε τέτοιου είδους αψημαχίες· μάλιστα το 1893 είχε μονομαχήσει με τον πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο.

1913.—Ο Ελληνικός Στρατός μάχεται εναντίον των Τούρκων στο Μέτσοβο Ηπείρου και σφυροκοπά το Μπιζάνι με πυροβολικό. 
.—Σε μάχη, που γίνεται ανάμεσα σε τουρκικά και βουλγαρικά στρατεύματα στην Καλλίπολη, οι Τούρκοι χάνουν 5.000 στρατιώτες.

1914.—Σε συγκέντρωσή τους, οι Ηπειρώτες του Λεκανοπεδίου διαμαρτύρονται για την προδοσία της Βορείου Ηπείρου και την παράδοσή της στους αλβανούς.

1920.—Το Συμβούλιο του Λονδίνου αποδέχεται τη διατήρηση της τουρκικής κυριαρχίας στην Κωνσταντινούπολη και την εξασφάλιση της ελευθερίας των Στενών των Δαρδανελίων.

.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ.Ασία δέχεται επιδρομές ατάκτων Τούρκων.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο γίνεται δράση περιπόλων.

.—Αεροπλάνα βομβαρδίζουν τις θέσεις των κεμαλικών στο Εσκί Σεχίρ.

1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία εκδιώκει αιφνιδιασμό τουρκικών προφυλακών.

1929.—Αιματηρές σκηνές μεταξύ κομμουνιστών και αρχειομαρξιστών σημειώνονται στη οδό Σταδίου, στην Αθήνα. 
1931.—Ιδρύεται στην Ελλάδα το Γαλλικό Ινστιτούτο.

1937.—Με την εγκαθίδρυση της 4ης Αυγούστου και μετά από υπόμνημα διαμαρτυρίας στον Γεώργιο Β’, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στην Κύθνο και έπειτα στη Θάσο, λόγω του ότι αντιτάχθηκε στην παλινόρθωση της Μοναρχίας.

1941.—Στο μέτωπο της Αλβανίας οι Ιταλοί επιτίθενται σφοδρά εναντίον των ελληνικών δυνάμεων της Β’ Μεραρχίας άνευ αποτελέσματος.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Πρέβεζα.

1943.—Ο διοικητής της 8ης Βρετανικής Στρατιάς, Στρατηγός Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ (Bernard Montgomery), θέτει τον Ιερό Λόχο υπό διοίκηση της “Φάλαγγος των Ελευθέρων Γάλλων” του Στρατηγού Λεκλέρκ (Leclerc), για να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές Ελαφρού Μηχανοκίνητου Ιππικού.
 


.—Έλληνες εκτελούνται από τους Βούλγαρους στα Ριζανά Σερρών. Την εισβολή των βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής στις Σέρρες, τον Απρίλιο του 1941, ακολούθησαν οι περιορισμοί, οι εκβιασμοί, οι αρπαγές και γενικά η ανοιχτή εκδήλωση της βουλγαρικής θηριωδίας. Όπως σε όλη τη βουλγαροκρατούμενη ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έτσι και στις Σέρρες, οι βούλγαροι έθεσαν ως προτεραιότητά τους την αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού. Σκοπός τους να καταδείξουν αργότερα, στον καιρό της ειρήνης, ότι τα ελληνικά εδάφη ήταν βουλγαρικά και πως σε αυτά οι Βούλγαροι αποτελούσαν την πλειονότητα ενώ οι Έλληνες τη μειονότητα. Ο χαρακτήρας της βουλγαρικής κατοχής ήταν απάνθρωπος και ασφυκτικός. Η είσοδος των τμημάτων του ΕΛΑΣ, το 1944, δεν συνοδεύθηκε από την αποχώρηση των βουλγαρικών στρατιωτικών τμημάτων, ούτε κι άλλων διοικητικών Αρχών, ιδιαίτερα στους νευραλγικούς τομείς της επικοινωνίας και των συγκοινωνιών. Αντίθετα, δημιουργήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις «κοινές επαναστατικές οργανώσεις». —.Ο π. Αβραάμ Μιχαηλίδης, από τούς Βουλγάρους γλύτωσε. Δεν ξέφυγε όμως από τούς κομμουνιστές. Τον έπιασαν και τον εθανάτωσαν έξω από τα Ριζανά, αφού τον εβασάνισαν με τον αγριώτερο τρόπο.

—.Το 1ο τμήμα του Ιερού Λόχου αναχωρεί για καταδρομικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος (Σάμο, Ψαρά, Μυτιλήνη, Χίο κλπ), όπου και έφτασε μετά ένα μήνα, ενώ το δεύτερο Τμήμα (ΙΙο) εγκαταστάθηκε στα Δωδεκάνησα με τον ίδιο ρόλο από τα τέλη Μαΐου (είχε έδρα την Αίγυπτο).

1956.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Γιάλλουρος Πετράκης, ετών 18 από το Ριζοκάρπασο, δολοφονείται στα Βαρώσια από τους Άγγλους, ενώ προηγείτο ως σημαιοφόρος παρελάσεως διαμαρτυρίας. 
1957.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Σοφοκλέους Τάκης, ετών 16 από το Κτήμα, δολοφονείται στο Προδρόμι, κατόπιν ενέδρας.

.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Παπαβερκίου Γεώργιος, ετών 19 από τις Αρόδες,
δολοφονείται στο Προδρόμι, από τις «δυνάμεις ασφαλείας», κατόπιν ενέδρας.

1963.—Στις Καμάρες Αιγιαλείας, λόγω κατολισθήσεως, οπισθοχώρησε η ακτή σε βάθος από 100 έως 200 μέτρα και πλάτος 800 μέτρων·το φαινόμενο συνοδεύθηκε από τσουνάμι ύψους 5 μέτρων, που εισήλθε στις ακτές από τις Καμάρες έως τον Λόγγο και το Αίγιο σε βάθος έως και 400 μ.,το οποίο έπληξε και απέναντι τις ακτές του βορείου Κορινθιακού· ως συνέπεια είχε δύο νεκρούς.

1964.—Πεθαίνει ο Σοφοκλής Βενιζέλος, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, από καρδιακή προσβολή στο επιβατηγό πλοίο «Ελλάς» εν πλω από τα Χανιά προς Πειραιά. Ήταν δευτερότοκος γιος του Ελευθερίου Βενιζέλου και μητέρα του ήταν η Μαρία Βενιζέλου, το γένος Σοφοκλή Κατελούζου ή Ελευθερίου. Είχε εκλεγεί τρεις φορές πρωθυπουργός για μικρά διαστήματα και το 1958, μαζί με τον Γεώργιο Παπανδρέου ίδρυσε την Ένωση Κέντρου. Κηδεύτηκε στο Ακρωτήρι Χανίων, ακριβώς δίπλα στον πατέρα του, ενώ ολόκληρη η Κρήτη είχε βυθιστεί στο πένθος. 
1966.—Παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γ.Λαμπράκη ως ηθικός αυτουργός ο μοίραρχος της Χωροφυλακής και ως φυσικοί αυτουργοί οι Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης, ενώ για παράβαση καθήκοντος ανώτεροι αξιωματικοί της Χωροφυλακής.

1973.—Εντυπωσιακή εμφάνιση της ΕΟΚΑ Β΄ στην Κύπρο. Δεκαεννέα αστυνομικοί σταθμοί στην Κύπρο δέχονται την επίθεση ομάδων, πιστών στο έργο του στρατηγού Γρίβα.

1981.—Πεθαίνει στην Ισπανία και σε ηλικία 63 ετών η βασίλισσα των Ελλήνων Φρειδερίκη. Είχε γεννηθεί στις 18 Μαρτίου του 1917.

1992.—Υπογράφεται από τα τότε 12 μέλη της Ε.Ε. η συνθήκη του Μάαστριχτ. Δυστυχώς την συνθήκη αυτή την υπέγραψε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Στο βιβλίο του ‘’Εθνικιστικός λαϊκισμός ή εθνική στρατηγική;’’ όπου ο ίδιος εξυμνεί την συνθήκη, θα βρεί κάποιος όλα τα στοιχεία για το δικό μας, εθνικό «δυστυχώς…». 
1993.—Στην Κύπρο, οι Βασιλείου και Κληρίδης αναδεικνύονται οι νικητές του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

2008.—Ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος ο Β’ (κοσμικό όνομα Ιωάννης Λιάπης), εκλέγεται νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.


Βασική πηγή
elldiktyo.blogspot.gr

Πηγές

elamcy.com
sdiep.army.gr
sansimera.gr
el.wikipedia.org

historicphotos.cyprus
Ελληνικό Ημερολόγιο


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3866643506705423636

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item