Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

06 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1689.—Πεθαίνει ο Γεράσιμος Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ο Γεράσιμος Β΄ καταγόταν από τη Χίο. Έγινε κληρικός σε νεαρή ηλικία και κατόπιν ανέλαβε τις Μητροπόλεις Προϊλάβου στη Βουλγαρία και Τορνόβου στη Ρουμανία, οι οποίες ήταν τότε επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκλέχθηκε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στις 14 Αυγούστου του 1673, όπου και παρέμεινε για ένα χρόνο λόγω εκθρονίσεώς του. 


1778.—Γεννιέται στη Ζάκυνθο από την Διαμαντίνα Σπαθή, ο ποιητής Ούγκο Φώσκολο, που στην Ιταλία θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος του κλασικισμού με σπουδαία μυθιστορηματικά έργα. Παρόλο που λόγω του θανάτου του πατέρα του, έφυγε από την Ζάκυνθο για την Ιταλία, σε ηλικία δέκα ετών, ποτέ δεν λησμόνησε την πατρίδα του και δεν σταμάτησε να ονειρεύεται την επιστροφή. Με οικογενειακή καταγωγή από την Κρήτη, οι πρόγονοί του βρέθηκαν στην Κέρκυρα ως πρόσφυγες, μετά την κατοχή της νήσου από τους οθωμανούς. Το πατρικό του σπίτι, που μετατράπηκε από τον Δήμο Ζακύνθου σε βιβλιοθήκη, δυστυχώς καταστράφηκε το 1940, από τους βομβαρδισμούς. 

Η προσωπική εξέλιξη του Φώσκολο, μέσα από τα έργα του, επηρεαζόμενος από προσωπικές εμπειρίες και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, χαρακτηρίζεται από τρείς φάσεις. Την μαγική και ξέγνοιαστη περίοδο, που πέρασε μικρός στη λατρεμένη του Ζάκυνθο, την εποχή όπου κυριαρχεί το πάθος και η φαντασία σε κάθε του κάθε πράξη, συγκινημένος από τους αγώνες της πατρίδας του, και την ώριμη εποχή όπου εκφράζεται μέσω μίας φιλοσοφικής διάθεσης. Στα τελευταία του χρόνια στην Αγγλία [πέθανε το 1827 σε ηλικία 49 ετών] ο Ιωάννης Καποδίστριας εξεδήλωσε ενδιαφέρον για το έργο του και τον συνέδραμε οικονομικώς. 1822.—Οι Κρήτες επαναστάτες συντρίβουν τους Τούρκους στο Αμίρι.

1825.—Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος επιστρέφοντας στην Πελοπόννησο, ανέλαβε τις θέσεις του γραμματέα του Εκτελεστικού και στη συνέχεια εκείνη του γραμματέα επί των Εξωτερικών.

.—[ν.ημ.] Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και των πολιτικών τζακιών του νεοϊδρυθέντος ελληνικού κράτους, φάνηκε από την Α’Εθνοσυνέλευση, εκδηλώθηκε όμως κατά την Β’Εθνοσυνέλευση του Άστρους Κυνουρείας, με επακόλουθο μία εμφύλια διαμάχη με οδυνηρές συνέπειες, μεταξύ των οποίων και η άνανδρη δολοφονία του πρωτότοκου γιού του Πάνου. Μετά από αυτό, απογοητευμένος, και με σκοπό την παύση της καταστροφικής εμφυλίου συρράξεως, παραδόθηκε στις 5/2 και φυλακίστηκε στις 6/2 για τέσσερεις μήνες, στην Μονή του Προφήτη Ηλία της Ύδρας. Μετά την αποβίβαση του Ιμπραήμ, αποφυλακίσθηκε για να ξαναδώσει πνοή στον πνέοντα τα λοίσθια αγώνα. Αποβιβαζόμενος στο Ναύπλιο βροντοφώναξε : “ Πριν βγώ στη στεριά έριξα στη θάλασσα όλα τα περασμένα· κάνετε κι εσείς το ίδιο και βοηθήστε να διώξουμε τον καινούργιο εχθρό απ’τον τόπο μας”. 
1827.—Ο Ομέρ Πασάς, μετά από σοβαρές απώλειες, αναγκάζεται να λύσει την πολιορκία του Διστόμου. Έτσι ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα [με εξαίρεση το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο και τη Βόνιτσα] περιέρχεται στους Έλληνες επαναστάτες. [Βλ. 17/1, 31/1]

1833.—Επίσημη ενθρόνηση του βασιλέως Όθωνος. Στο Ναύπλιο είχε έλθει από τις 31 Ιανουαρίου 1833. .—Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος διορίζεται από την Αντιβασιλεία υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος. Πρωθυπουργός ήταν ο Σπυρίδων Τρικούπης. 

1835.—Με βασιλικό διάταγμα, ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Θησείο [Ναός του Ηφαίστου του 5ου αιώνος π.Χ., γνωστότερος περισσότερο ως Θησείο] μετατρέπεται σε μουσείο. Η τελετή υποδοχής του βασιλιά Όθωνα το 1834, πραγματοποιήθηκε στο Θησείο. Έκτοτε ο ναός λειτούργησε ως αρχαιολογικό μουσείο, μέχρι την έναρξη των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής στην Αρχαία Αγορά, το 1930. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ναούς, γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στη μετατροπή του σε χριστιανική εκκλησία. Στο εσωτερικό του σηκού υπήρχε δίτονη κιονοστοιχία σε σχήμα Π και στο βάθος του υπήρχε βάθρο, επάνω στο οποίο στέκονταν τα ορειχάλκινα λατρευτικά αγάλματα του Ηφαίστου και της Αθηνάς, έργα του γλύπτη Αλκαμένη, σύμφωνα με τον Παυσανία, τα οποία πρέπει να φιλοτεχνήθηκαν ανάμεσα στα έτη 421-415 π.Χ.1836.—[ν.ημ] Ετέθη ο θεμέλιος λίθος των Ανακτόρων στο λόφο της Μπουμπουνίστρας, παρουσία του βασιλέως της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α’. Τα σχέδια των Ανακτόρων είναι έργο του αρχιτέκτονα Φρειδερίκου Γκαίρτνερ.

1854.—Ο Στρατηγός Θεόδωρος Γρίβας τίθεται επικεφαλής των επαναστατών και ονομάζεται Στρατάρχης της Ηπείρου. Αρχηγός των επαναστατών της Θεσσαλίας την ίδια περίοδο είναι ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, του Πηλίου ο Νικόλαος Φιλάρετος και ολοκλήρου του Αγώνος ο Κίτσος Τζαβέλας. 
1878.—Μαγνησία. Οι Τούρκοι του Ρετζέη και του Ισκεντέρ Πασά, εκστρατεύουν από το Κάστρο του Βόλου κατά των επαναστατών που είναι οχυρωμένοι στο “Σαρακηνό”, και στον κακοτράχαλο αυτό λόφο του Πηλίου συνάπτονται στις 6 Φεβρουαρίου και στις 16 Μαρτίου δυο φονικότατες για τους Τούρκους μάχες, στην πρώτη από τις οποίες παίρνουν μέρος και διακρίνονται για τον ηρωισμό τους κι αρκετές Κρινιτσιώτισσες, με κορυφαία τη Μαργαρίτα Μπασδέκη ή Μαλιούφα. Η έλλειψη όμως συντονισμού δράσης των επαναστατικών σωμάτων κι οργάνωσης του όλου αγώνα, καθώς και η εμπλοκή στις μάχες της τούρκικης φρεγάτας “Ινζετίν“, με ναύαρχο το φιλότουρκο Άγγλο Χόρβατ, είχε ως αποτέλεσμα ν’ αποσυρθούν τελικά οι επαναστάτες από τη Μακρινίτσα –που πλήρωσε με πολύ αίμα τη συμμετοχή της και σε τούτη την ανταρσία- και τη μεσολάβηση των Άγγλων να σταματήσουν τελικά τον αγώνα μέσα στον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.

1879.—Ο τότε μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Διονύσιος, υφίσταται δολοφονική επίθεση. «Aναφέρεται στα 1879 “ασεβής” επίθεσις [εξαρχικών] κατά του Mητροπολίτη Aδριανουπόλεως Διονυσίου και συνακόλουθη απουσία του στην Kωνσταντινούπολη επί τρίμηνο, οπότε και τα αρχιερατικά καθήκοντα ασκούσε ο Γρηγόριος, μετέπειτα Tραπεζούντος (NB0055, σελ. 668)..Kατά το 1887, ο Aδριανουπόλεως Διονύσιος έγινε Πατριάρχης και στη Mητρόπολη Aδριανουπόλεως εξελέγη ο από Πελαγωνείας Mατθαίος» γράφει η ιστορία του τόπου του. 


1885 .—Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη καταρρέει, εξαιτίας του επεισοδίου Νίκολσον και της βαριάς φορολογίας.

1897.—Ο συνταγματάρχης Τιμολέων Βάσσος, πολιόρκησε τον οχυρό πύργο των Βουκολιών που δέσποζε στη διαδρομή προς τα Χανιά, τον οποίο υπεράσπιζε το τουρκικό πρώτο τάγμα του 34ου συντάγματος. Ο πύργος τελικά κατελήφθη εξ εφόδου και οι τούρκοι είχαν 400 νεκρούς και 107 αιχμαλώτους που στάλθηκαν στην Ελλάδα. Μετά την κατάληψή του, ο πύργος ανατινάχτηκε με πυρίτιδα. Την ίδια μέρα οι ναύαρχοι έστειλαν αγγελιαφόρο Ιταλό αξιωματικό προς το συνταγματάρχη Βάσσο και του γνωστοποίησαν ότι απαγορεύουν πάσα εχθροπραξία σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων από τα Χανιά.

1905.—Αναχωρούν από την Μακεδονία ο Μακρής και ο Καραβίτης προκειμένου να επανδρώσουν δικά τους σώματα. Μαζί τους αναχωρούν και οι Έσλιν, Παπαδράκος και καμιά δεκαριά άλλοι καταβεβλημένοι από τις κακουχίες. Την επομένη τους συναντάει ο Γύπαρης ο οποίος συνοδεύει τον άρρωστο Κατεχάκη. Μέσω Κουτσικού, Παλαιοκάστρου φθάνουν στο Ζιγκόστι, στη συνέχεια περνούν τον Αλιάκμονα και Βενέτικο και μέσω Ασπροκκλησιάς, Καλαμπάκας και Βόλου φθάνουν στην Αθήνα στις 16 Φεβρουαρίου / 1 Μαρτίου. 
1913.—Άφιξις στο μέτωπο της Ηπείρου, του Πρωθυπουργού και Υπουργού Στρατιωτικών, Ελευθερίου Βενιζέλου, προκειμένου να συννενοηθεί με τον Αρχιστράτηγο και Διάδοχο Κωνσταντίνο για τις περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις.

.—Οι ελληνικές δυνάμεις παρά το Μέτσοβον με την βοήθεια των χωρικών και ιερέως αναχαιτίζουν επιθέσεις των τουρκικών στρατευμάτων.

1919.—Όργια και δηώσεις των τούρκων κατά των Ελλήνων του Πόντου. Οι Έλληνες υπό απηνή διωγμό και πάλι. 
1920.—Στο Μικρασιατικό μέτωπο συνάπτονται μεταξύ Ελλήνων και τούρκων μάχες περιπόλων.

1921.—Σ’ ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μεταξύ των εμπολέμων μάχες περιπόλων.

1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με περιπόλους.

.—Τίθεται σε κυκλοφορία η φιλοβενιζελική εφημερίδα ‘’Ελεύθερο Βήμα’’. Πρόκειται για το μετέπειτα ‘’Βήμα’’. 
1923.—(ν. ημερ.) Οι Σέρβοι ζητούν μέρος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για το εμπόριο τους, χωρίς να θίγεται η ελληνική κυριαρχία.

.—Κάτω από στρώμα γαιανθράκων που μετέφερε γαλλικό πλοίο, ανακαλύπτεται φορτίο τηλεβόλων, ναρκών και πυρομαχικών, προοριζομένων για τον τουρκικό στρατό της Θράκης.

1924.—Η ανάμειξη ξένων στοιχείων στην πολιτική και ένα πρόβλημα στην υγεία του Βενιζέλου, τον υποχρέωσαν να παραιτηθεί και να υποδείξει ως διάδοχό του τον Γεώργιο Καφαντάρη. Απεχώρισε και πάλι για το Παρίσι.

.—Μετά την παραίτηση του Βενιζέλου, αναλαμβάνει η κυβέρνηση του Γεωργίου Καφαντάρη (η οποία όμως θα υποβάλλει επίσης παραίτηση στις 12 Μαρτίου).

1926.—Ο θεσμός της Αστυνομίας πόλεως επεκτείνεται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. 
1930 .—Η Αλίκη Διπλαράκου εκπροσωπεί τη χώρα μας στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη», που διεξάγεται στο Παρίσι. Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, αναδεικνύεται η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης για το 1930.
1941.—Στο Αλβανικό μέτωπο οι ιταλικές δυνάμεις επεκτείνουν την σφοδρή τους επίθεση κατά του Α’ και Β’ σώματος του ελληνικού στρατού χωρίς όμως να επιτύχουν κέρδος.

1943.—Ο οικονομικός πληρεξούσιος του Ράϊχ στην Ελλάδα Νέστλερ, σε έγγραφό του προς την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Από τα κατά τον μήνα Φεβρουάριο 1943 εμβασθέντα 6.000.000.000 δραχμές, αναλογούν 3.000.000.000 δραχμές στον Γενικό Λογαριασμό (δηλαδή έξοδα κατοχής) και 3.000.000.000 στον Ειδικό Λογαριασμό (δηλαδή πιστώσεις)». Αυτή η επισήμανση καταδεικνύει ότι οι αρχές Κατοχής «δανείζονταν» χρήματα από την Ελλάδα.

1952.—Σκοτώθηκε κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως από το Σέδες στο Ελληνικό, λόγω πτώσης του αεροσκάφους του Spitfire στα Σπάτα Αττικής, ο πιλότος μας Δημήτριος Γκαβάκος.

1955.—Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των έργων ανάπλασης του αρχαιολογικού χώρου γύρω από την Ακρόπολη. Τα έργα εκτελούνται υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, με τη συνεργασία του γαμπρού του επίσης αρχιτέκτονα Α. Παπαγεωργίου. 
1967.—Ἐφθασαν στην Ελλάδα οι δυο πρώτες τορπιλάκατοι τύπου Nasty, [από τις έξι που είχαν παραγγελθεί] «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ» και «ΗΝΙΟΧΟΣ», μετά από επίπονο ταξείδι σαρανταεπτά ημερών. Είχαν αποπλεύση από τη Νορβηγία στις 21/12/1966. Τα σκάφη αυτά, τα πρώτα που παραγγέλθηκαν μεταπολεμικά με δαπάνη του Δημοσίου,κατασκευάστηκαν στα Νορβηγικά ναυπηγεία του ΜΑΝDΑL στο διάστημα 1966 – 67 και είxαv εκτόπισμα 72 τόνους και μέγιστη ταχύτητα 41 κόμβους. Η πρόωση επιτυγχάνετο με δυο μηχανές NAPIER/DELTIC (Αγγλικές) 3.100 ΒΗΡ η κάθε μια. Έφεραν δυο πυροβόλα 40 χιλιοστών L -70 και τέσσερεις Τ/Σ 21″. 


1982.—Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας καταργεί τις ποδιές των μαθητριών στα σχολεία.

1995.—Καταψηφίζεται στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα ερευνούσε το “πόθεν έσχες” των πολιτικών αρχηγών… 
.—Ο υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος δηλώνει ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι ανακαλύφθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετά από ενημέρωση της επιστημονικής ομάδας η οποία επισκέφθηκε την όαση της Σίβας. Ωστόσο, η αρχαιολόγος Λένα Σουβαλτζή επιμένει ότι πρόκειται για τον τάφο του Μακεδόνα Στρατηλάτη. Ο Υπουργός, μετά το γεγονός, σταμάτησε την χρηματοδότηση στην Ελληνίδα αρχαιολόγο….! Ο δε τότε ΥΠΕΞ, Θεόδωρος Πάγκαλος την κάλεσε στο γραφείο του τονίζοντας της ότι το θέμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ανέβαζε το εθνικό φρόνιμα των Ελλήνων, ενώ έπρεπε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι...
1996.—Εντοπίζονται τα συντρίμμια του ελληνικού ελικοπτέρου, που είχε καταπέσει ανοικτά των βραχονησίδων Ίμια, καθώς και τα πτώματα των δύο Ηρώων πιλότων. Το πτώμα του ηρωικού κυβερνήτη, βρέθηκε να επιπλέει την επόμενη μέρα από την φρεγάτα “Ναυαρίνο”.


Βασική πηγή
elldiktyo.blogspot.gr

Πηγές

sdiep.army.gr
sansimera.gr
el.wikipedia.orgΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 6852464451951430339

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item