Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.


03 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1451.—Πεθαίνει ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μουράτ Β’ και τον διαδέχεται ο γιος του Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής, που θα αλώσει την Κωνσταντινούπολη το 1453. «Ο Μουρὰτ ο Β’, σουλτάνος των Τούρκων, ο επικληθείς Γαζής [δηλ. νικητὴς], γεννήθηκε το 1404 μ.Χ., ανέβηκε στον θρόνο το 1421, εγκατέλειψε το 1443, και ανήλθε ξανά, για δεύτερη φορὰ, το 1444, εγκατέλειψε και πάλι μετὰ τη μάχη της Βάρνης, για να ανέλθει στο θρόνο για τρίτη φορά, δύο μόλις μήνες μετὰ την παραίτησή του, όπου βασίλευσε από τότε μέχρι το 1451, οπότε και πέθανε.»

1791.—Γεννιέται ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Έλληνας πολιτικός.

1821.—Σε έγγραφο που διεσώθη, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης βεβαιώνει ότι, η Στόνα, σύζυγος του περιφήμου αρματωλού Γεωργάκη Ολυμπίου, δάνεισε στην Φιλική Εταιρία 5.500 χρυσά φλουριά «πληρωτέα έκ τού μέλλοντος εθνικού ταμείου». Τά χρήματα αυτά ουδέποτε πληρώθηκαν στην φιλοπάτριδα Στόνα. 1822.—Αποκεφαλίζονται στην Χίο οι νεομάρτυρες Σταμάτιος και Ιωάννης Γκίννης και ο Νικόλαος Συνοδίτης. Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Σταμάτιος, Ιωάννης και Νικόλαος κατάγονταν από τις Σπέτσες και μαρτύρησαν υπέρ του Ονόματος του Χριστού στη Χίο, το έτος 1822 μ.Χ. Από αυτούς οι δύο πρώτοι, ο Σταμάτιος και ο Ιωάννης, ήταν αδελφοί.

1823.—Πέντε περίπου χιλιάδες Κρήτες εξεγείρονται εναντίον των Τούρκων και τους αναγκάζουν να κλειστούν στα φρούρια Καστελίου και Γραμβούσας. Οι πολιορκούμενοι αποδεκατίζονται από επιδημία πανώλης. 1827.—Στο Δύστομο της Στερεάς Ελλάδος έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων -υπό τον Γ.Καραϊσκάκη- και Τούρκων. Οι Έλληνες, κατά την μάχη πολέμησαν με αθυμία και παρ’ ολίγον να φονευτεί ο Γ.Καραϊσκάκης τον οποίον έσωσε εγκαίρως και με θαρραλέα επεμβάση ο Διαμαντής Ζέρβας. Στην μάχη αυτή οι Έλληνες διαπίστωσαν για άλλη μία φορά ότι δεν μετράει η ποσότητα του αντιπάλου, αλλά η ψυχή. Και σ’ αυτήν υπερτερούσαν οι Έλληνες. Στις 5 Φεβρουαρίου ο Καραϊσκάκης θ’αντεπιτεθεί αιφνιδιαστικώς, συντρίβοντας τον τουρκικό στρατό· όσοι Οθωμανοί επέζησαν, την επομένη, πήραν τον δρόμο για την Εύβοια. Η μάχη του Δυστόμου ήταν καθοριστική για την απελευθέρωση ολόκληρης της Στερεάς, με εξαίρεση το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο και τη Βόνιτσα.[Βλ. 17/1 & 31/1]

1849.—Ο Όθων απονέμει τον χρυσό Σταυρό του τάγματος των Ιπποτών του Σωτήρος, στον εθνικό ποιητή, Διονύσιο Σολωμό. 1868.—Στην Κρήτη ο Αλή πασάς, απεσταλμένος του Σουλτάνου, βάζει σε εφαρμογή τον λεγόμενο ‘’Οργανικό Νόμο’’ δηλαδή μία δέσμη διοικητικών μέτρων για τους Χριστιανούς. Το πρώτο άρθρο αυτού του νόμου όριζε ότι η Κρήτη ήταν «βιλαέτη της οθωμανικής αυτοκρατορίας». Κατά την τριετή επανάσταση του 1866 της Κρήτης, η δράσις του Ελληνικού Ναυτικού υπήρξε αποφασιστική για την έναρξή της, καθώς και κατά τη διάρκειά της, δύναται δε να χαρακτηρισθεί ότι «μια αστείρευτη πηγή την άρδευε». Κατόρθωσε παρά τον στενό αποκλεισμό του τουρκικού στόλου να διαφεύγει και να εκφορτώνει εφόδια, ως και τους εθελοντές, ανελλιπώς, τα δε δρομολόγια μεταξύ Σύρου και Κρήτης να εκτελώνται υπό των Ελληνικών πλοίων τακτικώτατα, σαν να ήταν η θαλάσσια οδός εντελώς ελεύθερη.

1897.—Το υπό τον Συνταγματάρχη Βάσσο «σώμα κατοχής της Κρήτης» αποτελούμενο από 1.500 άνδρες, αποβιβάστηκε στον όρμο Κολυμπάρι, κοντά στην ιστορική μονή Κερα-Γωνιάς, 22 χιλιόμετρα περίπου δυτικά των Χανίων.Οι Βρετανοί, δυσμενώς διακείμενοι προς τους Τούρκους, λόγω της πρόσφατης σφαγής 300.000 Αρμενίων σε όλη την Οθωμανική επικράτεια, απέκρυψαν τις πληροφορίες που είχαν για την απόβαση από τους λοιπούς ναυάρχους και έτσι δεν υπήρξε χρόνος διαβουλεύσεων και αντιδράσεως από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα υποδέχθηκαν 5.000 Κρήτες αγωνιστές με ιαχές ενθουσιασμού και εορταστικούς πυροβολισμούς, που εντάθηκαν όταν ο συνταγματάρχης Βάσσος κοινοποίησε προκήρυξη ότι «καταλαμβάνει τη Νήσο εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων». [βλ. 01/02] 1901.—Θαλάσσιο ατύχημα σπογγαλιευτικού στα ανοικτά της Τριπολίτιδας, προκαλεί τον πνιγμό 17 από τα 19 μέλη του πληρώματός του.

1905.—Ο μεγάλος Μακεδονομάχος Α. Καραλίβανος καταφέρνει να εξοντώσει τον αιμοδιψή Βούλγαρο ληστή Μήτρο Βλάχο.

1908.—Μετά από έντονες διαμαρτυρίες του λαού των Αθηνών, παραιτείται από την θέση του διπλωματικού πράκτορα, ο από τις 05/01 διορισθείς Βουλγαρο-κομιτατζής Ρίζοφ.

1913.—Οι τουρκικές δυνάμεις παρά την Βροντούσα και Χρυσοβίτσα επιτίθενται εναντίον των ελληνικών και αναγκάζουν αυτές να συμπτυχθούν προς το Μέτσοβο.

.—O αγώνας δια την κατάληψη του Μπιζανίου συνεχίζεται. Παράλληλα με τον στρατό ξηράς, συμμετέχει και ο «Λόχος Αεροπορίας». Η πρώτη του αποστολή στο Μπιζάνι πραγματοποιήθηκε στις 05 Δεκεμβρίου 1912 από τον υπολοχαγό Μουτούση, με αναγνώριση και βομβαρδισμό θέσεων του τουρκικού στρατού. Οι αποστολές συνεχίστηκαν έως τις 21 Φεβρουαρίου που οι Τούρκοι του Μπιζανίου παραδόθηκαν. 1916.—Τα Γαλλικά στρατεύματα της Θεσσαλονίκης καταλαμβάνουν τις γέφυρες του Αξιού διακόπτοντας την συγκοινωνία με την Δυτική Μακεδονία. Από τη στιγμή που οι Γάλλοι και οι Βρετανοί αποβιβάστηκαν στην Θεσσαλονίκη εγκατέλειψαν την επιφυλακτικότητα που έδειχναν μέχρι την εποχή εκείνη και δεν περιορίζονταν μόνο σε παρασκηνιακές ενέργειες και σε υποσχέσεις, αλλά άρχισαν να εφαρμόζουν πιέσεις που προκαλούσαν το δημόσιο αίσθημα.

1920.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας γίνονται τοπικές επιδρομές των Τούρκων.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο επικρατεί ηρεμία.

1922.—Στην Μ.Ασία η ελληνική στρατιά οχυρώνει τις θέσεις της.

1924.—[3 - 8 Φεβρουαρίου]: Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο του ΚΚΕ (ΣΕΚΕ) και καθαιρεί ολόκληρη την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος με εξαίρεση τον Γ.Γραμματέα της. Διορίζει τριμελή Κεντρική Επιτροπή από τους Θωμά Αποστολίδη, Γιάννη Κορδάτο και Σεραφείμ Μάξιμο με αποστολή «την εκκαθάριση του Κόμματος». Εξαπολύονται μαζικές εκκαθαρίσεις… 1941.—Στο αλβανικό μέτωπο των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών, συνάπτεται σφοδρή δράση πυροβολικού και περιπόλων.

.—Ιππικό Ελληνικού Στρατού : Από τις 27 Δεκεμβρίου 1940 έως τις 17 Φεβρουαρίου 1941, η Μεραρχία και οι μονάδες της στάθμευσαν στην περιοχή Ελαίας (Λίμνη), για ανάπαυση και ανασυγκρότηση, με αποστολή γενική εφεδρεία του Αρχιστρατήγου. Το 1ο Σύνταγμα Ιππικού βρισκόταν στη περιοχής Κονίτσης και το 3ο Σύνταγμα Ιππικού στη περιοχή Βασιλικού-Λαχανόκαστρου. Ο περιορισμός των επιχειρήσεων επιβλήθηκε από τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες, με τις συνεχείς χιονοθύελλες. Σε πολλές περιοχές το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 2 μέτρα, προκαλώντας σημαντικές απώλειες μη μάχης σε άνδρες και κτήνη και αδυναμία ανεφοδιασμού. Η γενική ανασυγκρότηση ήταν αναγκαία. 1942.—Έγινε η καθέλκυση του Αντιτορπιλικού Μιαούλης III. Παρελήφθη στις 12 Νοεμβρίου 1942 από τον Αντιπλοίαρχο Μ. Ιατρίδη. Τον Μάρτιο του 1943 κατέπλευσε στο Port Said, μετά τον περίπλου της Αφρικής. Συμμετείχε στον αποκλεισμό της Τύνιδος και στις επιχειρήσεις αποβάσεως της Σικελίας. Συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου, με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Κ. Νικητιάδη. Στις 10 Οκτωβρίου 1943, διέσωσε το πλήρωμα του Βρετανικού Α/Τ ‘Πάνθηρ’. Συμμετείχε στις επιχειρήσεις του εμφυλίου. Επεστράφη στην Βρετανία το 1960.

1952.—Ο ραδιοσταθμός των Παρισίων μεταδίδει ότι ο Σύνδεσμος Σουηδών Λογοτεχνών πρότεινε τον Νίκο Καζαντζάκη για το λογοτεχνικό βραβείο Νόμπελ. 1955 .—Ο Σπύρος Μαρκεζίνης ιδρύει το Κόμμα των Προοδευτικών, με στόχο να εκφράσει την μεγάλη Κεντροδεξιά. Μαζί του, αποχωρούν και ακόμη 22 βουλευτές του Συναγερμού του στρατάρχη Παπάγου.

1957.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Πολυκάρπου Αντώνιος, ετών 42 εκ Βαρωσίων, δολοφονείται από τους Τούρκους στην Αμμόχωστο.

1966.—Η τουρκική κυβέρνηση ανακοινώνει την πρόθεσή της να συνεχίσει την απέλαση και άλλων ομογενών της Κωνσταντινουπόλεως από τους 12.000 που έχουν απομείνει. 1970.—Διακόπτονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΟΚ.

1989.—Το σκάνδαλο Κοσκωτά παίρνει νέα τροπή, όταν ο προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος Λούβαρης, παραπέμπεται για κακούργημα, ως παραλήπτης μεγάλου ποσού, που υπεξαιρέθηκε. Παρ’όλο που ο κ.Λούβαρης καταδικάστηκε, σύντομα βγήκε από την φυλακή με δικαστική απόφαση, κατόπιν ιατρικής βεβαιώσεως, περί ανιάτου ασθενείας. Σχεδόν αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, πήρε την θέση του δίπλα στον νέο πρόεδρο του “θρύλου” κ. Σωκράτη Κόκκαλη. 1990.—Εισβολή 
τεσσάρων ατόμων της 17Ν στο Πολεμικό Μουσείο της Βασιλίσσης Σοφίας, στις 09:30 πρωϊνή, από την κεντρική θύρα και κλοπή από αυτό δύο μπαζούκας.


1995.—Το Τριμελές Εφετείο Πειραιά κρίνει αθώο τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του «Σκάι» Γιάννη Αλαφούζο, που είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπορία καυσίμων με το δεξαμενόπλοιο «Ασπρονήσι».

1998.—Εκρήξεις βομβών σε δυο υποκαταστήματα McDonald’s στην Αθήνα, από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

2012.—Πεθαίνει ο Νίκος Απέργης, Έλληνας ηθοποιός.


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 8336178028925877864

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item