Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.


02 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

871.—Ο μέγας ναύαρχος του Βασιλείου Α’, Νικήτας Ωορύφας, απελευθερώνει το Βόριο (Μπάρι) εις την Ν.Ιταλίαν και εκδιώκει του Άραβες. Οι αυτοκράτορες της Ρωμανίας, έδειναν περισσότερη σημασία στην οργάνωση και ενίσχυση του στρατού ξηράς, παρά στη δημιουργία ενός πλήρως οργανωμένου στόλου. Η στάση αυτή άλλαξε όταν παρουσιάστηκαν οι Βάνδαλοι και κατέλαβαν τη βόρειο Αφρική δημιουργώντας δικό τους στόλο. Μόλις ο κίνδυνος από τους Βανδάλους εξαλείφθηκε, [επί Ιουστινιανού], η προσπάθεια ατόνισε, μέχρις ότου εμφανίσθηκαν οι άραβες στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. 

Τότε η δυναστεία του Ηρακλείου, με τον ίδιο ως πρωτεργάτη, φρόντισε να δημιουργήσει ναυτικές βάσεις και ισχυρό στόλο για περιφρούρηση των θαλασσινών οδών και αντιμετώπιση του αραβικού κινδύνου. Μεσολάβησε η περίοδος της εικονομαχίας, που διαδραμάτησε τον ρόλο της στην αποδυνάμωση για άλλη μία φορά της ναυτικής δυνάμεως, έως τη δεύτερη επανεμφάνιση των Αράβων. Το ανανεωμένο ναυτικό της Ρωμανίας, κατάφερε να εκδιώξει τους άραβες από τη Νότιο Ιταλία και να κυριαρχήσει έως τις Δαλματικές ακτές. Με τον Νικηφόρο Φωκά και την απελευθέρωση της Κρήτης, η ναυτική κυριαρχία των Σαρακηνών έλαβε τέλος. 933.—Ο Θεοφύλακτος, νεότερος γιος του Ρωμανού Α’, αναδεικνύεται σε ηλικία μόλις 16 ετών Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, προς εξυπηρέτηση των πολιτικών σκοπιμοτήτων του πατρός του.

1328.—Ο Ανδρόνικος Γ΄, ανέλαβε την εξουσία [1328-1341] της Τραπεζούντας με πραξικόπημα, εκτοπίζοντας τον παππού του, Ανδρόνικο Β΄ σε μοναστήρι, όπου και έμεινε ως το θάνατό του, το 1332. Οι Οθωμανοί έχουν πλέον εγκατασταθεί στην Προύσα και ο κλοιός, κλείνει ασφυκτικά γύρω από Τραπεζούντα, την Νίκαια και τη Νικομήδεια.

1650.—Ο νεομάρτυρας Ιορδάνης εκ Τραπεζούντος, κατηγορήθηκε ως υβριστής του ισλάμ· κατά τη διάρκεια της δίκης του, αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει με αποτέλεσμα τον αποκεφαλισμό του.

1676.—Αποκεφαλίζεται στην Κωνσταντινούπολη ο νεομάρτυρας μοναχός Γαβριήλ από την Προικόνησο.

1828.—Ο Καποδίστριας μετά την εγκατάστασή του στην Αίγινα ξεκινά το τιτάνιο έργο δημιουργίας οργανωμένου κράτους. Στις 2 Φεβρουαρίου, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τα εσωτερικά κεφάλαια, ίδρυσε την «Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα» στην Αίγινα. Παράλληλα ίδρυσε νομισματοκοπείο και έκοψε το πρώτο εθνικό νόμισμα, τον φοίνικα τον αργυρό φοίνικα, το χάλκινο 20λεπτο, 10λεπτο, 5λεπτο και μονόλεπτο. Αυτά τα νομίσματα αποσύρθηκαν μετά την έλευση του Όθωνα. 1837.—Ο Όθων και η Αμαλία φθάνουν στην Αθήνα και εγκαθίστανται με ενοίκιο στο διαμορφωμένο για Ανάκτορο, συγκρότημα των οικιών του Χιώτου Τραπεζίτου, Σταματίου Δεκόζη Βούρου [σημερινό κτήριο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών] Η διαμονή τους θα διαρκέση έως το 1843, ώσπου να οικοδομηθούν τα οριστικά ανάκτορά τους.

.—Ο Βαυαρός Ιγνάτιος φον Ρούδχαρτ, διαδέχεται τον επίσης Βαυαρό κόμη Άρμανσμπεργκ στην προεδρία του υπουργικού συμβουλίου. Θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

1853.—Γεννιέται ο λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφές και σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής. Το πιο γνωστό έργο του Σουρή είναι η έκδοση του έμμετρου εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού «Ο Ρωμηός», που πρωτοκυκλοφόρησε στις 2 Απριλίου του 1883 και διήρκεσε με δύο προσωρινές διακοπές ως τις 17 Νοεμβρίου του 1918. Στο Ρωμηό έγραφε σχεδόν αποκλειστικά μόνο ο Σουρής [εξαίρεση αποτέλεσαν κάποια άρθρα του Δημητρίου Κόκκου στα πρώτα φύλλα]. Η σάτιρα των άρθρων του στρεφόταν κατά πάντων, ακόμη και ισχυρών κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων.

1854.—Στις αρχές Φεβρουαρίου του 1854, ο Σπύρος Γ.Καραϊσκάκης, πέρασε τα σύνορα και ενώθηκε με τον Δημήτριο Θεοδώρου Γρίβα. Στις 7 Φεβρουαρίου στο Κομπότι μετά από συμβούλιο ανέλαβε αρχηγός του αγώνα ο παλαίμαχος Θεόδωρος Γρίβας.[βλ.& 30/1]. Θα ακολουθήσει σκληρή μάχη με τους Τούρκους να υποχωρούν στην Άρτα αφήνοντας και το Πέτα στους επαναστάτες.Το Ραδοβύζι ήταν προσωρινά ελεύθερο έως στις 12 Μαΐου του 1854, όταν 6000 Τούρκοι νίκησαν τους επαναστάτες στο Πέτα και το Κλειδί. Τόση ήταν η μανία τους που πυρπόλησαν όλα σχεδόν τα Χωριά ακόμα και τα μοναστήρια.

1862.—Μετά την έκρηξη της Ναυπλιακής Επανάστασης τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου, θορυβημένος ο Όθωνας και οι περί αυτόν, συγκρότησαν μεγάλη στρατιωτική δύναμη στην Κόρινθο. Αρχηγός της βασιλικής εκστρατείας διορίστηκε ο Ελβετός Χαν. Όταν έφτασε στην Αργολίδα, έστησε το αρχηγείο του κοντά στην Γεωργική Σχολή στην Τίρυνθα και άρχισε την πολιορκία του Ναυπλίου και των γύρω περιοχών που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των επαναστατών. 1878.—Κηρυχθείσης της επαναστάσεως εις Θεσσαλία και Ήπειρο, επαναστατικές ομάδες υπό τον Α. Ζέρβα, εισβάλλουν εις το υπό τουρκική κατοχή έδαφος και απελευθερώνουν την Υψηλή Παναγιά (παρά το Πέτα).

.—Ο Στρατηγός Σκαρλάτος Σούτσος, λαμβάνει διαταγή να περάσει τα σύνορα και να ενισχύσει τα επαναστατικά κινήματα Θεσσαλίας και Μακεδονίας. Δυστυχώς, με την έλευσή του στον Δομοκό, ανακαλείται η διαταγή.

.—Λυσσώδεις μάχες διεξάγονται, εξ άλλου, παρά τον Πλάτανο Αλμυρού, μεταξύ των εγκατεστημένων εκεί επαναστατικών ομάδων και των επιτιθεμένων εναντίον των Τούρκων και Αλβανών. Οι μάχες αυτές, συνεχίστηκαν μέχρι τις 12ης του μηνός, όπου έλαβε μέρος ο παλαιός αγωνιστής της Κρήτης και καθηγητής των Μαθηματικών του Πανεπιστημίου, Ν. Νικολαῒδης, καθώς και ο Ιερός Λόχος των Θηβαίων, υπό τον ιατρόν Μπέλλο και τους βουλευτές Κουκούλεζα και Πετώση.

1900.—Ξεκίνησαν τα έργα τής μήκους 400 χιλιομέτρων γραμμής Πειραιά – Θήβας – Λιβαδειάς – Λιανοκλάδι – Παπαπούλι. Η γραμμή ολοκληρώθηκε το 1909. Οι πρώτες ράγες στην ιστορία του ελληνικού κράτους, στρώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1850. Η αρχική πρόταση για κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στην Ελλάδα έγινε από τον Γάλλο Φραγκίσκο Φεράλδη στις αρχές του 1835, όμως ο σιδηρόδρομος δεν θα έμπαινε σε τροχιά κατασκευής για πολλά χρόνια ακόμα.

Το 1883 θα ξεκινήσει την λειτουργία της, η σύνδεση Πύργου – Κατάκολου. Ένα χρόνο μετά την ένωση της Θεσσαλίας με την Ελλάδα, την άνοιξη του 1882, η κυβέρνηση Τρικούπη υπογράφει σύμβαση με τον τραπεζίτη από την Κωνσταντινούπολη Θεόδωρο Μαυρογορδάτο για δύο γραμμές, την Βόλος – Βελεστίνο – Λάρισα, μήκους 60 χλμ και την Βελεστίνο – Φάρσαλα – Καρδίτσα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα μήκους 142 χλμ. 

Τα επίσημα εγκαίνια της γραμμής Βόλος – Βελεστίνο – Λάρισα έγιναν μόλις δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, το 1884, ενώ το 1886, παραδόθηκε στην κυκλοφορία και η γραμμή από τον Βόλο έως την Καλαμπάκα. Το 1895 παραδόθηκαν τα πρώτα 12 χλμ της γραμμής Βόλος – Λεχωνιά, ενώ το 1900 υπεγράφη η σύμβαση για την επέκταση της γραμμής έως τις Μηλιές Πηλίου. 
1904.—Η πριγκίπισσα Σοφία έφερε στον κόσμο τη θυγατέρα της, πριγκίπησσα Ειρήνη.

1907.—Ο αφορισμός πέντε χωριών του Νομού Φθιώτιδος από τον τοπικό Μητροπολίτη, εξεγείρει τους κατοίκους.

1913.—Στο Γρεβενίτι Δρεστένικο του Μετσόβου, τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον Ελληνικών και αναγκάζουν αυτές να συμπτυχθούν.

.— «Τέλος με όλες τις κακουχίες ήλθε η 2η Φεβρουαρίου της Παπαντής όπου έγινε η μεγάλη τρικυμία του χειμώνα, μας επλάκωσε το χιόνι έπεσαν τα αντίσκηνα επάνω μας εκ του βάρους και απελπίστημεν , αλλ΄ο θεός ελυπήθη τον κόσμον ειρήνευσε ο καιρός και το έλυωσε το χιόνι». [ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ (1881- 192..) -ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912-1913]

1915.—Αρχίζει η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων σε όλη την Ελλάδα, μηδέ εξαιρουμένης και της Βορείου Ηπείρου.

1920.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας μάχες προφυλακών.

1921.—Εις Μ.Ασία οι εμπόλεμοι Έλληνες και Τούρκοι, συνάπτουν μάχες περιπόλων.

1922.—Η ελληνική στρατιά Μ. Ασίας δέχεται μικροεπιθέσεις από Τούρκους.

.—Ο Κεμάλ Ατατούρκ περιμένει να εκκενωθεί η Μικρά Ασία από τα ελληνικά στρατεύματα, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει δυνάμεις για να απειλήσει τα Δαρδανέλια και να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη. .—Η Αγγλία κινητοποιεί το στόλο της στη Μεσόγειο.

1924.—Νέες μεταβολές στην παιδεία. Ιδρύεται πεντατάξιο διδασκαλείο, συγχωνεύονται τα ελληνικά σχολαρχεία με το γυμνάσιο και το δημοτικό σχολείο γίνεται εξατάξιο. Με τον νόμο 3182/1924, «παράλληλα προς τα λειτουργούντα τριτάξια και μονοτάξια- ιδρύονται πολυτάξια (πεντατάξια – εξατάξια) Διδασκαλεία. Στα πεντατάξια -που λειτουργούσαν σε περιφέρειες που υπήρχαν Ελληνικά σχολεία- γίνονταν δεκτοί, ύστερα από εισιτήριες εξετάσεις, κάτοχοι απολυτηρίου Ελληνικού σχολείου.

1941.—Στο αλβανικό μέτωπο οι Ιταλοί συνεχίζουν τις επιθέσεις των εναντίον των Ελλήνων χωρίς αποτέλεσμα.

1945.—Ξεκινούν διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΑΜ και κυβερνήσεως Νικολάου Πλαστήρα για τη διάλυση του ΕΛΑΣ και την παράδοση του οπλισμού του. Θα καταλήξουν στις 12 Φεβρουαρίου στην συμφωνία της Βάρκιζας.

1950.—Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, μεγάλος Έλλην μαθηματικός και θεωρητικός φυσικός. Υπήρξε μία σπανίζουσα μορφή στην ιστορία της επιστήμης, όπου η δυσθεώρητου ύψους επιστημονική του οντότητα, συναγωνίζεται αυτήν που αφορά τον άνθρωπο Καραθεοδωρή, τον φιλόστοργο οικογενειάρχη, τον σεμνό ώριμο πολίτη της κοινωνίας, τον φιλόπατρη στο επίπεδο του άδολου και ανιδιοτελούς οραματιστή. Η συγκρότηση ενός τέτοιου αδαμάντινου χαρακτήρος, σε συνδυασμό με μια υγιώς αναπτυσσόμενη φιλοδοξία, που είχε τα θεμέλιά της στο ταλέντο του και τον ευφυή νου, δεν μπορούσε παρά να προδιαγράψει λαμπρή φωτοδότρα πορεία, άστρου φωτεινού που μας φωτίζει ακόμα και σήμερα με φως ελληνικό και οικουμενικό και μας κάνει περήφανους. Οι ρίζες του προέρχονται από την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης. 
1955.—Δύο πιλότοι μας, ο Λεωνίδας Παπαδάκος και ο Φίλιος Αθανάσιος, σκοτώθηκαν σε αεροπορικό ατύχημα στην Μακρακώμη Λαμίας, όταν το σκάφος τους κατέπεσε και συνετρίβη λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως.

1956.—Δήμαρχος Αθηναίων για οκτώ (8) ημέρες, ο Αλέξανδρος Μαγριπλής. [2/2/1956-10/2/1956]. Στις 10 Φεβρουαρίου τον διαδέχθηκε ο Παυσανίας Κατσωτάς.

1972.—Στην χώρα μας, κατέπλευσε η «ΤΠΚ ΚΟΝΙΔΗΣ, η πρώτη από τις τέσσερις κανονιοφόρους, που κατασκευάστηκαν στη Γερμανία. Η δεκαετία του 1970 είναι η σημαντικότερη στην Ιστορία της Δοικήσεως Ταχέων Σκαφών, αφού όχι μόνο αποκτήθηκαν οι τέσσερις πρώτες πυραυλάκατoι τύπου ”COMBAΤΤΑΝΤΕ ” αλλά και ο αριθμός τους αυξήθηκε, ώστε σήμερα στη Διοίκηση αυτή ανήκουν συνολικά δεκαπέντε ΤΠΚ COMBAΤΤΑΝΤΕ ΙΙ και ΙΙΙ. Αρχικά ονομάστηκε «ΚΥΜΟΘΟΗ» αλλά στις 23/6/1976, μετοvομάστηκε σε «Υποπλοίαρχος ΚΟΝΙΔΗΣ» προς τιμή του αείμνηστου Υποπλοίαρχου Θ. ΚΟΝΙΔΗ Π.Ν. που χάθηκε κατά την βύθιση του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ.

1980.—Η Ελλάς με επιστολή της προς την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αξιώνει μόνιμη διεξαγωγή των Αγώνων στην χώρα μας.


1991.— Στην Κύπρο, έντονες αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων προκαλεί η έκθεση Μπους για το Κυπριακό, στην οποία παραλείπεται τελείως η τουρκική αδιαλλαξία.

2003
.— Στον εισαγγελέα οδηγούνται οι τρεις πρώτοι συλληφθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας. Ο εισαγγελέας ασκεί ποινική δίωξη για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στους Αγγελέτο Κανά, κοινοτάρχη Κιμώλου, Κώστα Αγαπίου και Ειρήνη Αγγελάκη, οι οποίοι συνελήφθησαν τα ξημερώματα.

Βασική πηγή
elldiktyo.blogspot.gr

Πηγές
sdiep.army.gr
sansimera.gr
el.wikipedia.org
Ελληνικό ΗμερολόγιοΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 1145562254149412392

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item