Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

01 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

999.—Πεθαίνει ο Ελληνικής καταγωγής εκ Σικελίας ιδρυτής της πόλεως του Καῒρου, Τζάουχαρ [Τζαουχάρ ας Σικιλλί αλ-Ρούμι ήταν ολόκληρο το όνομά του].Η οικογένειά του προήλθε από το Εμιράτο της Σικελίας [ως εκ τούτου το επίθετο «ο Σικελιάνος»], και στα νιάτα του ήρθε ως σκλάβος στη βόρεια Αφρική, όπου έγινε Μαμελούκος. Λόγω της νοημοσύνης του, κέρδισε την ελευθερία του και ανήλθε στα ανώτερα στρατιωτικά κλιμάκια. Για κάποιο διάστημα διετέλεσε αντιβασιλέας της Αιγύπτου.

1655.—Ημέρα μαρτυρίου του Αγίου Αναστασίου του Νεομάρτυρα εκ Ναυπλίου, πολιούχου της πόλεως. Όταν οι Αγαρηνοί προσπάθησαν να τον αλλαξοπιστήσουν, απάντησε : «εγώ Χριστιανός ήμουν, Χριστιανός είμαι και Χριστιανός θα είμαι».

1806.—Οι Τούρκοι πολιορκούν εις την παρά την Δημητσάνα μονή της Παναγίας των Αιμιαλών, τους Κολοκοτρωναίους Γιάννη (τον επικαλούμενο Ζορμπά), Γεώργιο και άλλους συντρόφους τους, και τους αναγκάζουν να βγούν από το ληνό, όπου είχαν καταφύγει, ρίψαντες αναμμένα θειαφοκέρια, ακολούθως δε τους κατακρεουργούν. 1832.—Κατά το συγκροτηθέν στο Λονδίνο συνέδριο μεταξύ Αγγλίας, Ρωσίας και Γαλλίας, εκλέγεται ως Βασιλεύς της Ελλάδος ο Όθων, δευτερότοκος υιός του βασιλέως της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α’.

1862.—Η φρουρά του Ναυπλίου, υπό τους αντισυνταγματάρχες Α.Μίχο και Π.Κορωναίο, συμμετεχόντων και πολιτών, επαναστατεί. Εις την κυκλοφορήσασα προκήρυξή της, η εκλεγείσα πενταμελής Διοικητική Επιτροπεία εκ των Ι.Παπαζαφειροπούλου, δικηγόρου, ως προέδρου, και των Γ.Πετμεζά εφέτου, Πέτρου Α. Μαυρομιχάλη, πρωτοδίκου, Γ. Δημητριάδη και Κ. Αντωνοπούλου, δικηγόρων, ζητεί την συγκρότηση Εθνοσυνελεύσεως «πρὸς ἀνάκτησιν τῶν ἐλευθεριῶν καὶ πλήρωσιν παντὸς εὐγενοῦς πόθου». Η στάση και η κατάληψη των φρουρίων είχε ορισθεί για τη νύχτα της 3ης προς 4η Φεβρουαρίου, αλλά εξαιτίας ενός τυχαίου περιστατικού οι συνωμότες στασίασαν τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου προς 1η Φεβρουαρίου.

1869.—Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φουάτ Πασάς, γνωστοποιεί με τηλεγράφημά του στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι κατεστάλη οριστικά η επανάσταση της Κρήτης που είχε εκραγεί πριν από τρία χρόνια. Εκ του τριετούς εκείνου αγώνος έμεινε γνωστή ευρέως μόνον η ολοκαύτωσις του Ακραδίου. Εκτός όμως της ολοκαυτώσεως του Αρκαδίου, κατά την επανάσταση εκείνη έλαβαν χώρα αγώνες κατά ξηράν και θάλασσαν τους οποίους μόνον ως θρύλους είναι δυνατόν να παραδεχθεί η ψυχρά λογική. Εις την ξηρά οι Επαναστάτες με τους εθελοντές της Ηπειρωτικής Ελλάδος, μάχονταν κατά 45 χιλιάδων Τουρκοαιγυπτίων και χωρίς υπερβολή δεν έμεινε σπιθαμή γής απότιστης με αίμα. 1897.—Ο απεσταλμένος της Ελληνικής Κυβερνήσεως Τιμολέων Βάσσος, αποβιβάζεται στην Κρήτη. Τον συνοδεύει στράτευμα 2.000 ανδρών. Η τηλεγραφική επικοινωνία με την Κρήτη είχε διακοπεί για να μη γίνει γνωστή αμέσως η αποστολή και παρεμποδιστεί η αποβίβασις από τις Δυνάμεις. Όμως το αγγλικό τορπιλοβόλο «Δράκων» που ναυλοχούσε στον Πειραιά, απέπλευσε αμέσως για να πληροφορήσει τον Βρετανό ναύαρχο στην Κρήτη, για το τόλμημα των Ελλήνων. 

Πάντως τα πλοία, ασυνόδευτα έφθασαν στο Κολυμπάρι, 30 χιλιόμετρα ανατολικά από τα Χανιά όπου ήταν αγκυροβολημένη μαζί με τα πλοία των Μ. Δυνάμεων και η Ελληνική μοίρα. Παρά την πανηγυρική υποδοχή με πιστολιές και φωτιές από τους Κρητικούς Επαναστάτες, η απόβαση έγινε χωρίς επεισόδια. Μόνο, προς το τέλος της, έγινε κάποια αναταραχή όταν εμφανίσθηκε το πολεμικό πλοίο «ΠΗΝΕΙΟΣ», φέροντας κυβερνητική εντολή για αλλαγή της ακτής αποβάσεως. Η απόβασις όμως είχε περατωθεί.

1902.—To Υπουργείο Στρατιωτικών διατάσσει την κατάσχεση των μεταφράσεων του Ευαγγελίου στην ‘’μαλλιαρή’’ (προτυποποίηση δημοτικιστών).

1910.—Στη Σάμο, πεθαίνει ο πατέρας του πολιτευτή Θεμιστοκλή Σοφούλη, Παν. Σοφούλης.

1913.—Συνεχίζεται υπό αντίξοες συνθήκες, ο σκληρός αγώνας του ελληνικού στρατού για την απελευθέρωση της Ηπείρου. 1914.—Επιδίδεται στην ελληνική κυβέρνηση η διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων για τα νησιά του Αιγαίου και την Ήπειρο βάσει της οποίας παραχωρούνται στην χώρα μας τα κατεχόμενα από την τουρκία νησιά του Αιγαίου, εκτός Ίμβρου, Τενέδου και Καστελόριζου.

1918.—Άγριοι διωγμοί και σφαγές Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.

1920.—Ο στρατός της Ελλάδος στην Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις από Τούρκους.

.—Εγκαινιάζεται στην Αθήνα η νεοσύστατη Γεωπονική Σχολή στον Δενδροκομικό Σταθμό Αττικής μετά το από 31 Ιανουαρίου 1920 Βασιλικό Διάταγμα «Περί εκτελέσεως του νόμου 1844 περί Ανωτέρας Γεωπονικής Σχολής». Ακολούθησε το Βασιλικό Διάταγμα στις 21 Νοεμβρίου 1920 «Περί εργαστηρίων Ανωτέρας Γεωπονικής Σχολής» (ΦΕΚ τ. Α′ αριθμ. 274/28-11-1920).

1921.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας σημειώνεται δράση πυροβολικού και πυροβόλων.

1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.

1925.—Παγκόσμια κατακραυγή κατά των Τούρκων, για την απόφαση εκδιώξεως του Οικουμενικού Πατριάρχου από την Κωνσταντινούπολη. 1932.—Ο Βενιζέλος πέρασε πάλι από το Παρίσι, για να συναντήσει εκ νέου τους Γάλλους ιθύνοντες. Έφτασε εκεί την 1η Φεβρουαρίου και πρώτα συνάντησε τον Υπουργό Οικονομικών, Flandin, ο οποίος συμφώνησε με τους Άγγλους, ότι η αναστολή πληρωμών συνδεόταν άμεσα με τους ομολογιούχους. Επίσης, αν η Ελλάδα προχωρούσε σε διακοπή πληρωμών, δεν μπορούσε ταυτόχρονα να ζητάει και νέο δάνειο, καθώς η αξιοπιστία της θα ήταν ανύπαρκτη. Ο Βενιζέλος απάντησε ότι, αν τελικά λάμβανε το δάνειο που ζητούσε, δε θα προχωρούσε σε χρεοστάσιο.

1935.—Κατ’απαίτηση του Κεμάλ Ατατούρκ, η ΑΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑ, αποφασίζεται να γίνει Μουσείο στις 24/10/1934. Τα εγκαίνια θα γίνουν την 01/02/1935. 
1940.—Λαμβάνει χώρα η 8ή και τελευταία Σύνοδος της Βαλκανικής Συνεννοήσεως στο Βελιγράδι, όπου γίνεται η ανανέωση του Συμφώνου. Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι μεν βούλγαροι δοκίμασαν να συνεννοηθούν με τους Γιουγκοσλάβους για επίθεση εναντίον της Ελλάδος, οι δε Γιουγκοσλάβοι πρότειναν να κατασκευάσουν όπλα για τους Βουλγάρους. Αρνητική υπήρξε και η συνεννόηση με την Ρουμανία, που ενώ στην αρχή έδειχνε το ενδιαφέρον της για κοινή στάση με την Ελλάδα, ενάντια προς τον άξονα, η καιροσκοπική της πολιτική την οδήγησε στο τέλος να παραδοθεί αμαχητί.

.—Πεθαίνει ο ποιητής και πεζογράφος Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Λογοτέχνης, ποιητής, συγγραφέας ταξιδιωτικών κειμένων, κριτικός τέχνης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των Νεοελληνικών γραμμάτων. Υπηρέτησε στην Κρατική Διοίκηση ως νομάρχης στη Ζάκυνθο, στις Κυκλάδες και στην Καλαμάτα. Το 1918 διορίστηκε διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και τιμήθηκε με το «Εθνικόν Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών». Διετέλεσε ακόμη καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και υπήρξε ως το τέλος της ζωής του ο τακτικός τεχνοκριτικός στο Ελεύθερον Βήμα. Την ίδια χρονιά έγραψε τα «Ψηλά Βουνά» που μένουν ως σήμερα μοναδικά στη φτωχή, σχολική λογοτεχνία μας.

1941.—Οι ελληνικές δυνάμεις στην Αλβανία αποκρούουν ιταλικές επιθέσεις.

1944.—Σκοτώθηκε ο Τσαγκαρούλης Δημήτριος, κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής πτήσεως, όταν το αεροσκάφος της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού στο οποίο επέβαινε ως πλήρωμα, προσέκρουσε λόγω κακής ορατότητος στο έδαφος και έπιασε φωτιά. 
.—Ο Ιερός Λόχος από τις αρχές του Φεβρουαρίου 1944, τέθηκε υπό διοίκηση των Βρετανικών “Δυνάμεων Καταδρομών” [Raiding Forces]. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 1944, διεξήγαγε την ειδική του εκπαίδευσή στα πλωτά μέσα, στις αναρριχήσεις και στις χιονοσκέπαστες περιοχές, με σκοπό την απόβασή του στην κατεχόμενη τότε Ελλάδα. Με το τέλος όμως της περιόδου εκείνης, η αποστολή του άλλαξε σε αντίστοιχη Μονάδας Καταδρομών, η οποία επρόκειτο να δράσει στο Αιγαίο Πέλαγος, σε συνεργασία με βρετανικά ταχύπλοα σκάφη των SBS ( Special Boat Service) και με καΐκια του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού.

1956.—Σφοδρές συμπλοκές στην Κύπρο μεταξύ μαθητών και Άγγλων στρατιωτών.

1957.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Χαραλάμπους Χρίστος, ετών 24 από την Τεμβριά, δολοφονείται από τους Άγγλους στην Λάρνακα. 

1959.—Σκοτώθηκε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, λόγω πτώσεως του αεροσκάφους του F-84G στην θαλάσσια περιοχή του αεροδρομίου της 111 Πτέρυγας Μάχης [Νέα Αγχίαλος], ο διοικητής της 115 Σμηναρχίας Μάχης [Σούδα], Φραγκιάς Αναστάσιος.

1988.—Υπογράφεται η «Συμφωνία του Νταβός» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Ως συνεπακόλουθο της ελληνοτουρκικής κρίσεως του 1987, η Συμφωνία του Νταβός θεωρήθηκε από την ελληνική πλευρά ότι εξασφάλισε την δέσμευση από την Τουρκία, του «μη πόλεμος», και ως αντάλλαγμα αυτής της «παραχωρήσεως» [πού δεν ήταν παραχώρηση αλλά αυτονόητη υποχρέωσις βάσει του άρ.2 παρ. 4 του Χάρτου του ΟΗΕ.], η Ελλάς εγκατέλειψε την πολιτική οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδος ως μόνης «νομικής» διαφοράς, και της παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο Χάγης και συμφώνησε να επανεξετασθούν όλα τα θέματα από δύο επιτροπές από τις οποίες η μία «πολιτική». [Οι διαδικασίες που ακολούθησαν δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα]. 

Η ελληνική πλευρά επιχείρησε να επανεισαγάγει στο πακέτο το Κυπριακό, αλλά συνάντησε την κατηγορηματική άρνηση της τουρκικής πλευράς, η οποία επιχείρησε να εισαγάγει στα θέματα προς συζήτηση και το μειονοτικό θέμα των μουσουλμάνων της Θράκης. Σε ό,τι αφορά το «Σύμφωνο κατανοήσεως» Μαῒου 1989, σχετικά με τις πτήσεις στο Αιγαίο, ουδέποτε τηρήθηκε από την Τουρκία. [βλ & 30/1]. 

1995.—Σκοτώθηκε κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως ο πιλότος μας Περικλής Κουβενταράς, όταν το αεροσκάφος F-5A του οποίου ήταν κυβερνήτης, προσέκρουσε στον λοφίσκο Στηθούρι της Σιθωνίας. .—Στο ίδιο ατύχημα σκοτώθηκαν επίσης και οι Μαρτάκης Αριστείδης,κυβερνήτης, με τον εκπαιδευόμενο Ανθυποσμηναγό Χουσελά Γεώργιο. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 9124107205360027733

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item