Widgets

Ζαμάν: «Ο Ερντογάν βούτηξε στο βάλτο της Μέσης Ανατολής»


Ο τούρκος ακαδημαϊκός, δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζενγκίζ Ακτάρ, κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία της τουρκικής κυβέρνησης: «Τα αυταρχικά καθεστώτα δεν σέβονται τους νόμους, δεν συμβουλεύονται κανέναν και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να εποπτεύει ή να αντισταθμίζει τις ενέργειές τους. Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο επιρρεπή στα λάθη. Τα αυταρχικά καθεστώτα που δρουν με βάση τη φόρμουλα δοκιμάζω - και - αποτυγχάνω, στο τέλος πάντα καταρρέουν. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα ανά τον κόσμο. Φαίνεται πως αυτός είναι ο δρόμος προς τον οποίο κατευθύνεται το καθεστώς Ερντογάν. […]


Τα αυταρχικά καθεστώτα των οποίων η πολιτική ισχύς είναι λιγοστή στο εσωτερικό συχνά επιδιώκουν τη διεξαγωγή επεισοδιακών στρατιωτικών επιχειρήσεων ώστε να φαίνονται επιτυχημένα. Αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να διεξαχθούν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Αυτήν τη στιγμή η Άγκυρα επιδιώκει και τα δύο». Αυτά γράφει σε άρθρο του στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Ζαμάν» ο τούρκος ακαδημαϊκός, δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζενγκίζ Ακτάρ, κάνοντας λόγο για παταγώδη αποτυχία της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί.

Σημείο αναφοράς, τουλάχιστον επίσημα, της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας - σημειώνει ο Ακτάρ - είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, γενικά, και ειδικότερα «η μάχη κατά της τρομοκρατίας των Κούρδων». Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Άγκυρα εμφανίζεται ιδιαίτερα ασαφής όσον αφορά την πάταξη συγκεκριμένων τρομοκρατικών ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο Ιράκ και τη Συρία και οι κλώνοι του, πολεμώντας, ωστόσο, τους Κούρδους της Συρίας - το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και τη συγγενή οργάνωση Δημοκρατικό Κογκρέσο της Συρίας.

«Η Τουρκία είναι μέλος της διεθνούς συμμαχίας κατά του ISIS αλλά την ίδια ώρα, οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας - η στρατιωτική πτέρυγα του PYD - τις οποίες πολεμά η Τουρκία αποτελούν την μοναδική ένοπλη χερσαία δύναμη που μάχεται με επιτυχία κατά του ISIS. Υπό αυτήν την έννοια η Τουρκία παρέχει έμμεση στήριξη προς το ISIS», αναφέρει ο Ακτάρ, με αποτέλεσμα να «κανένας να μην λαμβάνει σοβαρά την μάχη της Άγκυρας κατά όλων των μορφών τρομοκρατίας».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αντιπαράθεση της Άγκυρας με τη Ρωσία υπονομεύει και τις προσπάθειες της Δύσης να αντισταθμίσει τις όποιες ενέργειες του Κρεμλίνου στη Συρία, τότε είναι ξεκάθαρο πως η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνον για την ίδια αλλά και για τους δυτικούς συμμάχους της και για το μέλλον της Συρίας..

«Το καθεστώς Ερντογάν βούτηξε στον βάλτο της Μέσης Ανατολής με μηδενικές γνώσεις και καμία εμπειρία […] Και μην υπολογίζοντας την έλλειψη γνώσεων και εμπειρίας του Υπουργείου Εξωτερικών σε αυτά τα ζητήματα, δύσκολα μπορεί να βρει κανείς άτομα στην πρωτεύουσα της Τουρκίας που μιλάνε αραβικά. Αυτές οι ελλείψεις πολλαπλασιάστηκαν από την πανταχού παρουσία της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (MIT) όσον αφορά τη χάραξη της (εξωτερικής) πολιτικής. 


Προσθέτοντας σ' αυτούς τους περιορισμούς την στρατιωτική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ και τη Δύση, το μόνο που πραγματικά απομένει για την Άγκυρα είναι η ρητορική και οι απειλές», επισημαίνει ο Ακτάρ, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο αναπάντητο ερώτημα αφορά το πώς θα επιδράσει αυτή χαοτική κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, ειδικά, όταν τα σύνορα με τη Συρία τεθούν ξανά υπό έλεγχο και οι τζιχαντιστές από την εμπόλεμη χώρα καταφύγουν στην τουρκική επικράτεια. BHMA


Οι Τούρκοι έκαψαν ζωντανούς 150 Κούρδους στην Τσίζρε – Έκοψαν και κεφάλια (εικόνες)
Περίπου 150 Κούρδοι πολίτες της Τουρκίας κάηκαν ζωντανοί από τον τουρκικό στρατό, σε «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις των Τούρκων στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας.


Η Κούρδισσα βουλευτής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Φελεκνάς Ουτσά, κατήγγειλε στο ρωσικό Sputnik: «Στην πόλη Τσίζρε της επαρχίας Σιρνάκ, περίπου 150 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε διαφορετικά κτίρια από τον τουρκικό στρατό. Κάποιες σοροί βρέθηκαν αποκεφαλισμένες. Κάποιες άλλες είχαν καεί εντελώς, σε σημείο που να μην μπορεί να γίνει αναγνώριση», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο την Πέμπτη.

Η Φελεκνάς Ουτσά δεν είναι μια τυχαία Κούρδισσα πολιτικός. Είναι Γιαζίντι (Ζωροάστρισσα) στο θρήσκευμα και επί 10 χρόνια (1999-2009) ήταν ευρωβουλευτής εκλεγμένη με το γερμανικό αριστερό κόμμα Die Linke. Η Ουτσά έχει και γερμανική υπηκοότητα. Στο τουρκικό κοινοβούλιο εκλέχτηκε το 2015 ως βουλευτής του Ντιγιάρμπακιρ, της Άμιδας δηλαδή, της πρωτεύουσας του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν. Η Ουτσά μιλώντας στο Sputnik υπογράμμισε ότι όλοι οι απανθρακωμένοι ήταν κουρδικής καταγωγής.


Οι άνθρωποι αυτοί κάηκαν ενώ είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια σπιτιών για να γλιτώσουν από τις τουρκικές σφαίρες και βομβαρδισμούς. Κατήγγειλε επίσης ότι υπάρχουν και περίπου 200 κουρδικής καταγωγής Τούρκοι πολίτες παγιδευμένοι στα υπόγεια των σπιτιών τους στη συνοικία Σουρ, του Ντιγιάρμπακιρ, η οποία επίσης δέχεται την επίθεση του τουρκικού στρατού. Οι τουρκικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν στους αμάχους να βγουν από τα υπόγεια και να καταφύγουν σε ασφαλές σημείο. Οι Κούρδοι στο διαδίκτυο αναρτούν φωτογραφίες των θυμάτων που κάηκαν ζωντανοί από τους Τούρκους στην Τσίζρε. Δείτε ορισμένα από τα θύματα:
Σουλτάν Ιρμάκ, 16 χρονών, προφανώς μέλος της κουρδικής νεολαίας και ίσως της πολιτοφυλακής YPS. Κατέφυγε τραυματισμένη σε ένα υπόγειο, όπου κάηκε ζωντανή. Δεξιά η φωτογραφία είναι από τον τάφο της.


Ντέρυα Κοτς, γνωστή Κούρδισσα ακτιβίστρια, έβγαινε και στα κανάλια και μετέδιδε τα όσα συνέβαιναν στην Τσίζρε. Ο τουρκικός στρατός την εκτέλεσε και στη συνέχεια την έκαψε.Τα απανθρακωμένα πτώματα που βλέπετε είναι Κούρδων από την Τσίζρε. Σε αυτή την κατάσταση βρέθηκαν περίπου 150 σοροί ανθρώπων.

www.tribune.gr«ΒΟΜΒΑ»! Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΣΤΕΝΑ!
Η Τουρκία σκοπεύει να κλείσει τα Στενά για τα ρωσικά πλοία με το αιτιολογικό ότι η Ρωσία ενισχύει και στηρίζει την κουρδική οργάνωση PYD της Συρίας, που η Άγκυρα την θεωρεί τρομοκρατική και υπεύθυνη για την τελευταία τρομοκρατική επίθεση στην τουρκική πρωτεύουσα με 22 νεκρούς.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah, η Τουρκία θα καταγγείλει ότι η Ρωσία με τα πολεμικά της πλοία που διέρχονται από τα Στενά με κατεύθυνση την ανατολική Μεσόγειο, μεταφέρουν οπλικά συστήματα και πολεμοφόδια με τα οποία προμηθεύουν τους Κούρδους για τις τρομοκρατικές τους επιχειρήσεις.

Για τον λόγο αυτό έχει το δικαίωμα, όπως τονίζει η τουρκική εφημερίδα που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, να προχωρήσει στο κλείσιμο των Στενών για τον ρωσικό στόλο, αποκλείοντας έτσι την Μεσόγειο από την Μαύρη Θάλασσα στον ρωσικό στόλο. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει διακηρύξει με σαφήνεια πως κλείσιμο των Στενών από την Τουρκία θα σημάνει αυτομάτως πόλεμο με την Ρωσία!

Να δούμε αν όλα αυτά είναι μόνο λόγια για επικοινωνιακούς σκοπούς, ή τελικά η Άγκυρα και ο Ερντογάν θα αποφασίσουν να… μπουν στο τρελοκομείο! Το πρόβλημα όμως είναι ότι μετά θα μπουν και πολλοί άλλοι και ύστερα… κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr


Τα τρία μέτωπα του Κουρδικού


Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣΗ πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Αγκυρα, ανεξάρτητα από την πραγματική ταυτότητα των υπαιτίων, φωτίζει το κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας να επιδεινώνεται δραματικά σε τρία μέτωπα που έχουν μεταξύ τους σχέση συγκοινωνούντων δοχείων:

• Στη Συρία με τον τουρκικό στρατό να βάλλει με ομοβροντίες πυροβολικού κατά της οργάνωσης PYD, αδελφή οργάνωση του ΡΚΚ που ελέγχει τη Βορειοανατολική Συρία παρά την ταυτόχρονη στήριξή της από ΗΠΑ και Ρωσία. Ενα είναι βέβαιο, η επόμενη μέρα στη Συρία περιλαμβάνει τη σταθεροποίηση μιας ντε φάκτο ανεξάρτητης κουρδικής οντότητας στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας που θα ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα των συνόρων με την Τουρκία.

• Στο Βόρειο Ιράκ όπου χθες βομβαρδίστηκαν θέσεις του ΡΚΚ από την τουρκική αεροπορία. Εκεί η τουρκική παρουσία γύρω από τη Μοσούλη προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με τις ΗΠΑ απλώς να έχουν πιο προσεκτικά διατυπωμένη ρητορική. Δυνάμεις του PYD από τη γειτονική Συρία βρίσκονται δυτικά της Μοσούλης, ενώ ο ηγέτης του κουρδικού Βορείου Ιράκ Μπαρζανί, σύμμαχος της Αγκυρας, είναι αποδυναμωμένος από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και έτσι πιο ευάλωτος στις πιέσεις της Βαγδάτης και της Τεχεράνης.


• Στη Νοτιοανατολική Τουρκία οι πρόσφατες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού δεν ήταν μόνο καταδίωξη δυνάμεων του ΡΚΚ σε δύσβατες ορεινές περιοχές αλλά οδομαχίες με χαρακώματα σε μια σειρά πόλεων της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.


Το Κουρδικό εντός Τουρκίας δεν είναι πλέον η παλιά ρουτίνα της σύγκρουσης των ανταρτών του ΡΚΚ που κτυπούν και αναδιπλώνονται στις απρόσιτες ορεινές κοιλάδες του Βορείου Ιράκ δίπλα στη μεθόριο. Είναι πλέον ένα αντάρτικο πόλεων που παραπέμπει στη δραματική κορύφωση του Πολέμου της Αλγερίας, ένα επίπεδο σύγκρουσης που μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας.


Δυστυχώς για τους Ερντογάν - Νταβούτογλου δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης της συγκυρίας σε κανένα από τα τρία ταυτόχρονα φλεγόμενα μέτωπα του Κουρδικού. Εκτός συνόρων στη Συρία και στο Ιράκ η Αγκυρα είναι απέναντι στις ΗΠΑ και στη Ρωσία αλλά και στο Ιράν και στους συμμάχους του και στο Ισραήλ, ενώ έντονη είναι η φημολογία ότι η στρατιωτική ηγεσία αρνείται να εμπλακεί σε μονομερή εκτός συνόρων επέμβαση.


Εντός συνόρων οι Ερντογάν - Νταβούτογλου τελούν υπό διπλή ομηρεία, καθώς εκ των πραγμάτων η στρατιωτική ηγεσία συναποφασίζει, ενώ οι ακροδεξιοί εθνικιστές του ΜΗΡ δεν πρόκειται να επιτρέψουν εύκολα ακόμη και προσχηματική προσπάθεια επανόδου στην αναζήτηση πολιτικής λύσης με την εκ νέου εργαλειοποίηση του Οτσαλάν κατά της στρατιωτικής ηγεσίας του ΡΚΚ.

kapopoulos@pegasus.gr
www.ethnos.grΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ-ΡΟΥΚΕΤΟΒΟΛΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ


Εντείνει τις πολεμικές της κινήσεις η Άγκυρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας και λίγα μέτρα από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας όπου βρήκαν τον θάνατο 28 άτομα οι περισσότεροι στρατιωτικοί, με κύριο στόχο να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην συνοριακή γραμμή με την Συρία λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Azaz, όπου αυτές τις μέρες διεξάγονται σκληρές μάχες μεταξύ του συριακού στρατού των Κούρδων και από την άλλη μεριά των Ισλαμιστών.Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα, τις τελευταίες ώρες έχουν μεταφερθεί και εγκατασταθεί στην συνοριακή γραμμή τα τελευταίου τύπου ροκετοβόλα με πολλούς εκτοξευτές, τα Sakarya (ÇNRA), που έχουν την δυνατότητα ταυτόχρονης εκτόξευσης πολλών ρουκετών σε εχθρικούς στόχους.

Παρατηρητές από την άλλη πλευρά των συνόρων έχουν σημειώσει τις μετακινήσεις αυτές που ανεβάζουν την ένταση, καθώς τα ρουκετοβόλα αυτά που έχουν την δυνατότητα να εκτοξεύουν 40 ρουκέτες έχουν στραμμένες τις κάνες τους προς την πλευρά των Κούρδων του Afrin, που επιχειρούν για τη κατάληψη του Azez. Οι Τούρκοι προσδοκούν ότι με την κίνηση αυτή θα δώσουν ένα μεγάλο πλήγμα στις κουρδικές δυνάμεις και όχι μόνο, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψουν την πτώση του Azez.

Για πολλούς η κίνηση αυτή της Αγκύρας θεωρείται το τελευταίο βήμα πριν από μια πιθανή χερσαία επιχείρηση αν δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα οι τουρκικές ρουκέτες και πέσει το Azez στα χέρια των Κούρδων εξέλιξη που θα σημάνει το τέλος του Χαλεπιού για τους Ισλαμιστές. Από εκεί και πέρα…βλέπουμε! www.nikosxeiladakis.grΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΕΡΝΑ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑΔυνάμεις αντικαθεστωτικών και Ισλαμιστών από χτες περνούν τα σύνορα Τουρκίας και Συρίας συνοδεία αρμάτων μάχης για να πάρουν μέρος στις σκληρές μάχες του Αzez, τελευταίο οχυρό που αντιστέκεται στην προέλαση στων Κούρδων και των Σύριων προς τα σύνορα με την Τουρκία.

Παρά του ότι η Τουρκία δεν έχει εισβάλλει επίσημα μέσα στο συριακό έδαφος, εντούτοις σύμφωνα με αποκαλύψεις της μεγαλύτερης κυκλοφορίας τουρκικής εφημερίδας Zaman, την τελευταία μέρα πέρασαν τα σύνορα Τουρκίας Συρίας μεγάλη δύναμη 2000 ισλαμιστών που έχουν εκπαιδευτεί στο τουρκικό έδαφος από Τούρκους αξιωματικούς, για να ενισχύουν την άμυνα του Azez από την συριακή επίθεση.

Στην δύναμη αυτή μετέχουν και Τούρκοι που κατευθύνουν την επιχείρηση κατά των επιτιθέμενων. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως μαζί με τους Ισλαμιστές πέρασαν τα σύνορα και άρματα μάχης για να πάρουν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Η μάχη του Azez θεωρείται πολύ κρίσιμη και θα κρίνει και την τύχη του Χαλεπιού, ενώ η Άγκυρα επαναλαμβάνει καθημερινά πως η πτώση της περιοχής αυτής θα σημάνει το πέρασμα της «κόκκινης γραμμής» για να εισβάλει στο συριακό έδαφος, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις και από την Ρωσία και από το Ιράν.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός των Ισλαμιστών, Ebu İssa, που έδωσε τα εύσημα στην Τουρκία που ενισχύει τον αγώνα τους, οι Ισλαμιστές είναι εφοδιασμένοι με άρματα μάχης, πυραύλους εδάφους εδάφους και ελαφρό οπλισμό, προφανώς από τουρκικές πολεμικές αποθήκες, που θα τα χρησιμοποιήσουν κατά του συριακού στρατού και κατά των Κούρδων.

Προβλέπεται να γίνει το.. «έλα να δεις», μέχρι που η Άγκυρα θα κάνει το μεγάλο «ατόπημα» και τότε εκεί θα μετρούν τα… φέρετρα, (Şehitler), τους! İnşallah! www.nikosxeiladakis.grΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ-ΚΑΥΚΑΣΟ-ΚΑΣΠΙΑ


Την είδηση ότι μετά την μεγάλη στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας στον Νότιο Τομέα, η Μόσχα προχωρεί στην εγκατάσταση στην περιοχή ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων προφανώς με στόχευση την Τουρκία, αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Zaman, επισημαίνοντας τον κυκλωτικό κίνδυνο από την κίνηση αυτή.

Όπως αναφέρεται, ο άξονας Μαύρη Θάλασσα- Καύκασος και Κασπία έχουν αποτελέσει ένα ισχυρό ενιαίο άξονα συγκέντρωσης μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων από τη Ρωσία, γεγονός που δείχνει και την μεγάλη σημασία της Μόσχας στην στρατηγική αξία της περιοχής αλλά και στην άμεση γειτνίαση της με την Τουρκία

Ενδεικτικό των προθέσεων της Μόσχας είναι ότι ο υπουργός Άμυνας, Sergey Şıygu, ο οποίος σημειωτέον προέρχεται από τους τουρκόφωνους πληθυσμούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε δηλώσεις που έκανε ανέφερε ότι η συγκέντρωση αυτών των τεράστιων δυνάμεων στην περιοχή σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στην Συρία και με την αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Σημειωτέον ότι στην πρόσφατη άσκηση που χαρακτηρίστηκε απ τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, πήραν μέρος 8.500 στρατιώτες, 200 πολεμικά αεροσκάφη και πενήντα πολεμικά πλοία.

Η Μόσχα όπως αναφέρεται από τις τουρκικές πηγές, έχει ενεργοποιήσει στο μέγιστο όλες τις αμυντικές γραμμές από την Αμπχαζία στην Μαύρη Θάλασσα, το Νταγκεστάν, στην Κασπία και την Αρμενία στον Καύκασο, που έχει και κοινά σύνορα με την Τουρκία. Μάλιστα έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις αεροπορικές βάσεις στην περιοχή όπου σταθμεύει μεγάλος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών έτοιμα προς αεροπορικές επιχειρήσεις.

Εντωμεταξύ σύμφωνα με το περιοδικό της αρμενικής Διασποράς, «Horizon Weekly Asbarez», η αρμενική Διασπορά στηρίζει με όλα τα μέσα την ρωσική κινητικότητα στην περιοχή κατά της Τουρκίας και παράλληλα το Ερεβάν έχει προωθήσει στρατιωτικά τμήματα στα σύνορα με τον θύλακα του αζερμπαιτζανικού Ναχιτσεβάν, που συνορεύει με την Τουρκία και αποτελεί προωθημένο θύλακα των Τούρκων στην περιοχή. Η Άγκυρα ανησυχεί και με τις εξελίξεις στην Γεωργία όπου μετά την πτώση του αντιρωσικού καθεστώτος Σακασβίλι, η κατάσταση εκεί έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.

Με όλα αυτά στην Άγκυρα ανησυχούν άλλα τέτοια «ανησυχία» δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος! www.nikosxeiladakis.grΑΝΟΙΓΕΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ
Η περιοχή όπου ο βιβλικός ποταμός Ευφράτης διέρχεται από τα τουρκικά σύνορα στο συριακό έδαφος, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, είναι το δεύτερο καυτό σημείο σύγκρουσης μετά το Azez μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων που υποστηρίζονται από τους Ρώσους.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η περιοχή αυτή νότια της τουρκικής πόλης του Gaziantep, όπου οι Τζιχαντιστές είχαν την μεγαλύτερη βάση τους μέσα στην Τουρκία, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015 έχει κηρυχτεί εμπόλεμη ζώνη και εκεί συγκεντρώνονται τουρκικά στρατεύματα για να επέμβουν στην περίπτωση που οι Κούρδοι περάσουν δυτικά του Ευφράτη.

Στην περιοχή παρατηρείται αυτές τις μέρες μεγάλη κινητικότητα από πλευράς Κούρδων, ενώ συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν σημειωθεί κάποιες αψιμαχίες από τις δυο πλευρές των συνόρων ενώ η ένταση είναι πολύ μεγάλη.

Αλλά εκείνο που προκαλεί το μεγάλο ενδιαφέρων είναι η πληροφορία που έρχεται από τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι από τις 19 Φεβρουαρίου, δηλαδή λίγες μέρες μετά, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής και της Διεύθυνσης Ασφαλείας εν όψει εξελίξεων η περιοχή θα είναι απαγορευμένη για κάθε κίνηση πολιτών ενώ θα προωθηθούν άρματα μάχης και Ειδικές Δυνάμεις προς τα σύνορα με την Συρία. Ίδωμεν! www.nikosxeiladakis.grΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ…ΚΙΕΒΟ!


Σε μια ακόμα εμφανή και προκλητική αντιρωσική κίνηση προχώρησε η Άγκυρα, φέρνοντας τις σχέσεις των δυο χωρών μια ανάσα πριν από μια σκληρή σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες κυρίως για την ίδια την Τουρκία.

Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποίησε σημαντική επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, όπου είχε σημαντικές συναντήσεις με τον πρόεδρο Petro Poroşenko, τον πρόεδρο της βουλής, Volodomir Groydmsn και τον πρωθυπουργό Arsenıy Yatsenyuk, δηλαδή με όλη την ηγεσία του ναζιστικού ουκρανικού καθεστώτος προκαλώντας την έντονη οργή των Ρώσων της ανατολικής Ουκρανίας.

Αλλά το ενδιαφέρων ήταν ότι συναντήθηκε με τον γνωστό ηγέτη Τατάρων της Κριμαίας, Mustafa Kırımoğlu και με τους ηγέτες των τουρκόφωνων μειονοτήτων Ahıska και των Γκαγκαούζων, (εδώ θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή ένεκα του ελληνικού ενδιαφέροντος στην μειονότητα αυτή που διεκδικούν ανιστόρητα οι Τούρκοι), μοιράζοντας υποσχέσεις για στήριξη της Τουρκίας στην… «απελευθέρωση» της Κριμαίας από τους Ρώσους.

Μια μέρα μετά την προκλητική για την Μόσχα επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στο Κίεβο, ήρθε εσπευσμένα στην Άγκυρα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας, Viktor Muzhenko και είχε σημαντική, όπως την χαρακτήρισαν οι Τούρκοι, συνάντηση με τον Τούρκο συνάδελφο, του Hulusi Akar.

Όπως αναφέρεται οι δυο στρατηγοί συζήτησαν την περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, εν όψει και των σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται από την Άγκυρα στην Συρία. Με λίγα λόγια η Τουρκία προσπαθεί να σύρει την Ουκρανία σε ένα ενιαίο αντιρωσικό μέτωπο, άλλο που δεν ήθελαν οι ναζιστές του Κιέβου.

Το σίγουρο είναι ότι όλες αυτές οι τουρκικές κινήσεις έχουν εξοργίσει την Μόσχα και οι Ρώσοι επισπεύσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο συριακό μέτωπο που αυτές τις μέρες έχουν ενταθεί ακουμπώντας πλέον τα ίδια τα τουρκικά σύνορα. Οι εξελίξεις τρέχουν! www.nikosxeiladakis.grΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΛΗΣΙΑΣΑΝ 8 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα και που έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, οι Ρώσοι που έχουν αναλάβει όλη την διοίκηση των συριακών και κουρδικών δυνάμεων που επιτίθενται στο Azez, τελευταία πόλη πριν από τα τουρκικά σύνορα, έχουν ήδη φτάσει σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τις θέσεις των Τούρκων.

Όπως αναφέρεται, (Yeni Şafak 18/2), οι Ρώσοι έχουν προωθήσει στην επίθεση πάνω από 25 ρωσικά άρματα μάχης τύπου Τ72, Τ55 και Τ62, ενώ μεγάλος αριθμός ρωσικών τεθωρακισμένων έχουν προωθηθεί στα περίχωρα της πόλης Azez και μετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις. Παράλληλα στην περιοχή του Kybar έχει ήδη πλασαριστεί μεγάλος αριθμός ρωσικών ολμοβόλων που έχουν στρέψει τις κάνες τους προς την Τουρκία.

Τις επιχειρήσεις των Κούρδων και του συριακού στρατού διευθύνουν όπως αναφέρεται 8 ανώτεροι Ρώσοι αξιωματικοί, ενώ μετέχει και αριθμός Ρώσων κομάντος που καθοδηγούν τους Κούρδους στις επιθέσεις τους. Η επιχείρηση στηρίζεται από την πολεμική γραμμή των ρωσικών βάσεων Λαττάκειας και Hmeymin, από όπου έχουν το στρατηγείο του Ρώσοι στρατηγοί που παρακολουθούν όλες τις κινήσεις στα πεδία των συγκρούσεων.

Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρεται, ότι οι Κούρδοι έχουν εκπαιδευτεί στο Afrin από Ρώσους εκπαιδευτές για τις πολεμικές επιχειρήσεις και τον γενικό συντονισμό Σύριων Κούρδων τον έχουν αποκλειστικά οι Ρώσοι, που ήδη όπως αναφέρεται από χτες το βράδυ οι Τούρκοι συνοριοφύλακες αισθάνονται την «καυτή τους» ανάσα.

Ήδη οι Κούρδοι με την ρωσική καθοδήγηση έχουν καταλάβει την πόλη Tel Rıfat και έτσι έχει κλείσει ο κλοιός γύρω από το Azez, ενώ στην κατάληψη της συνέβαλλαν αποφασιστικά τα ρωσικά άρματα μάχης. Να δούμε τώρα τι θα κάνει η Άγκυρα, καθώς η Αρκούδα είναι ήδη στο προαύλιο της.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ 4491633098660310948

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item