Widgets

Επιμένει στην τουρκική γλώσσα ο Αναστασιάδης - Απέστειλε επιστολή στους θεσμούς της ΕΕΜελετάται το αίτημα της Λευκωσίας από την ΕΕ

Λευκωσία: Επιστολή προς τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με γνωστοποίηση στην ολλανδική Προεδρία της ΕΕ απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζητώντας όπως συμπεριληφθεί η τουρκική γλώσσα στις επίσημες της Ένωσης.

Η επιστολή διαβιβάσθηκε στις 17 Φεβρουαρίου προς τους Προέδρους του Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου ενώ ενημέρωσε και την τρέχουσα Προεδρία, αυτή της Ολλανδίας. Σύμφωνα με την EUobserver, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι «σας γράφω για να σας ενημερώσω για την απόφαση της Κυβέρνησής μου να επιδιώξει ενεργά την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ενόψει, όπως σημειώνει, της δυνατότητας για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, τόνισε ότι έχει έλθει η ώρα να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να μπορέσει η Ένωση να αρχίσει να χρησιμοποιείται η τουρκική ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ μετά την επανένωση.

Σημείωσε ότι ήδη κατατέθηκε το αίτημα αυτό κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ το 2002. Ωστόσο, όπως υποδεικνύει, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης συμβούλευσαν τότε τη Λευκωσία να μην επιμείνει στο θέμα αυτό λαμβάνοντας υπόψη την πρακτική σημασία αυτής της κίνησης αλλά και το σημαντικό κόστος.

Αξιωματούχος της ολλανδικής Προεδρίας ανέφερε στην εφημερίδα ότι θα μελετηθεί το περιεχόμενο της επιστολής και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε στη EUobserver ότι η απόφαση αυτή είναι «μια πολύ σημαντική, πολύ θετική χειρονομία».

Η ΕΕ έχει σήμερα 24 επίσημες γλώσσες. Απασχολεί περίπου 6.000 πλήρους απασχόλησης και μερικής απασχόλησης διερμηνείς, μεταφραστές και τους βοηθούς, με κόστος €450 εκατομμύρια το χρόνο. Η ΕΕ υπολογίζει συνολικά το κόστος της διαδικασίας να προστεθεί μια 25η γλώσσα ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ, σε 37 εκατ. ευρώ. Η τελευταία γλώσσα που καθιερώθηκε ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ, ήταν η ιρλανδική, το 2007.

Κώστας Βενιζέλος - Φιλελεύθερος

Η Τουρκία χλευάζει την Κύπρο, αξιώνει νέο συνεταιριστικό κράτος
Ο «Φ» αποκαλύπτει έγγραφο της Άγκυρας προς Ευρωβουλή - Αξιώσεις για πρωτογενές δίκαιο.

Βρυξέλλες:
Η Κυπριακή Δημοκρατία «καταστράφηκε το 1963 από τους Ελληνοκυπρίους» και «ο στόχος των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων δεν είναι απλώς να επανενώσουμε την Κύπρο, αλλά να εγκαθιδρύσουμε εκεί ένα νέο συνεταιριστικό κράτος» διαμηνύει η Άγκυρα, στο πλαίσιο εγγράφου που απέστειλε στο τουρκικό λόμπι ευρωβουλευτών, ενόψει της συζήτησης και έγκρισης της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο εξασφάλισε ο «Φ» (βλέπε φωτοτυπία), χλευάζει το κυπριακό κράτος, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι οι Ελληνοκύπριοι διέπραξαν πειρατεία και το υφάρπαξαν (the Greek Cypriots effectively hijacked the state), και ότι έκτοτε το κράτος «αυτοπαρουσιάζεται ως Κυπριακή Δημοκρατία» (purports to be the «Republic of Cyprus»)... 


Το νέο τουρκικό έγγραφο δεν επιτρέπει καμιά παρερμηνεία γύρω από τη θέση της Άγκυρας περί κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και περί δημιουργίας ενός νέου μορφώματος. Προς αυτή την κατεύθυνση, το έγγραφο της Άγκυρας φροντίζει να υποδείξει ότι «η βασική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού θα είναι να καταστήσει τη λύση πηγή πρωτογενούς δικαίου της Ε.Ε., για τη βιωσιμότητα της νέας τάξης πραγμάτων (new state of affairs)». Με άλλα λόγια, η Άγκυρα όχι μόνο κλείνει την πόρτα σε κάθε σκέψη για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ζητά όπως η συμφωνία για την «εγκαθίδρυση νέου συνεταιριστικού κράτους» επενδυθεί με τον προστατευτικό μανδύα του πρωτογενούς δικαίου της Ε.Ε., με προφανή στόχο να μη δύναται να προσβληθεί στο Δικαστήριο της Ε.Ε. από όσους έχουν έννομο συμφέρον και κυρίως από Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες που ενδεχομένως να στερηθούν το δικαίωμα επιστροφής και «ελεύθερης εγκατάστασης» στις περιουσίες τους. Επί του προκειμένου, μάλιστα, το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ καλεί τους «φίλιους» ευρωβουλευτές να στηρίξουν την περίληψη συγκεκριμένης τροπολογίας ώστε η λύση του Κυπριακού να καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε., ενώ σε άλλο σημείο επιχειρεί να αναδείξει την κρατική δήθεν υπόσταση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου». 

Το έγγραφο επιχειρεί παράλληλα να απαλείψει κάθε ευθύνη της Άγκυρας για την καταβολή αποζημιώσεων στο κεφάλαιο του περιουσιακού, μεταφέροντάς την στους ώμους της Ε.Ε. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μια πιθανή διευθέτηση του Κυπριακού θα επιφέρει επίσης δαπάνες που σχετίζονται με κάποια μέτρα που θα ληφθούν σε κάποια κεφάλαια όπως στο περιουσιακό. Η Ε.Ε. πρέπει να είναι επίσης έτοιμη να συνεισφέρει στη σχετική οικονομική πτυχή μιας διευθέτησης στο νησί» αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό έγγραφο. Το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο του τουρκικού εγγράφου είναι η διατύπωση πολύ σκληρών θέσεων στο Κυπριακό, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές, που δεν έχουν καμία σχέση με το κλίμα που δημιουργεί η ευθυγράμμιση των άστρων του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αλλά και η αισιοδοξία του διεθνούς παράγοντα για λύση τους προσεχείς μήνες. Το τουρκικό έγγραφο επιλέγει να προβεί σε μια αναδρομή γεγονότων των ετών 1960-1963, κάνοντας λόγο για «εθνοκάθαρση» Τουρκοκυπρίων και «πολιορκία» τους από τους Ελληνοκυπρίους, ενώ επικαλείται και το Σχέδιο Ακρίτας. 

Ενδεικτικά παραθέτουμε, κάποιες από τις αναφορές του τουρκικού εγγράφου: 

• «Η ελληνοκυπριακή ηγεσία, σε συμπαιγνία με την Ελλάδα, κατήρτισε το περιβόητο ‘Σχέδιο Ακρίτας’, το οποίο προέβλεπε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ένωση της νήσου με την Ελλάδα (Ένωσις)». Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του τουρκικού εγγράφου, «η ελληνοκυπριακή ηγεσία» έστειλε αρχικά «τελεσίγραφο» στους Τουρκοκυπρίους για τροποποίηση του Συντάγματος του 1960, «κάτι που απορρίφθηκε, καθώς αποστερούσε από τους Τουρκοκυπρίους όλα τα βασικά τους δικαιώματα. Συνεπώς», συνεχίζει το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ, «στο τέλος του 1963, σύμφωνα με το Σχέδιο Ακρίτας, οι Έλληνες εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά της τουρκικής κοινότητας και η εθνοκάθαρση του τουρκοκυπριακού ‘λαού’ ξεκίνησε». 

• «Οι Τουρκοκύπριοι αποκλείονταν συστηματικά από τους μηχανισμούς του κράτους και υποχρεώνονταν να ζουν σε θύλακες οι οποίοι αποτελούσαν το 3% της Κύπρου, υπό την πολιορκία των Ελληνοκυπρίων». 

• «Η κυριαρχία ανατέθηκε στην Κύπρο το 1960 μέσω της κοινής άσκησης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης από τις δύο κοινότητες». 

• Οι Τουρκοκύπριοι ζούσαν σε άθλιες συνθήκες για 11 χρόνια και δεν ήταν καν σε θέση να καλλιεργήσουν τη γη τους ή να αναπτύξουν τις περιουσίες τους. 

• «Η παρέμβαση της Τουρκίας (σ.σ. όπως χαρακτηρίζεται η τουρκική εισβολή) έσωσε τον τουρκοκυπριακό ‘λαό’ από την αυταρχικότητα των Ελληνοκυπρίων και την προσάρτηση στην Ελλάδα. Επέφερε επίσης δημοκρατία, τόσο στη Νότια Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, οδηγώντας στην ανατροπή της χούντας» (!) ισχυρίζεται με θράσος χιλίων πιθήκων η Άγκυρα. 

• Από το 1963 «δεν υπάρχει καμιά κυβέρνηση η οποία να εκπροσωπεί νόμιμα το σύνολο του νησιού» ισχυρίζεται το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ, συνεχίζοντας την προσπάθεια αδειάσματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Διπλό τουρκικό «όχι» 

Διπλό «όχι» στην υπόδειξη του προσχεδίου της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «έναρξη της απόσυρσης στρατευμάτων» αλλά και για μεταβίβαση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ λέει το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι και τα δύο ζητήματα θα συζητηθούν στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού. Σε ό,τι αφορά στην επιστροφή των Βαρωσίων, το τουρκικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι η Κομισιόν (σ.σ επί προεδρίας Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, με Επίτροπο Διεύρυνσης τον Στέφαν Φούλε) είχε υποστηρίξει ότι η επιστροφή των Βαρωσίων αποτελεί μέρος της συνολικής λύσης του Κυπριακού. 

Αναφορικά με την «έναρξη απόσυρσης στρατευμάτων», το έγγραφο επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν αντιτίθεται στην έννοια της μείωσης των δυνάμεών της στο νησί. Αλλά», όπως προσθέτει η Άγκυρα, «αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω μιας συνολικής λύσης στο νησί, η οποία θα απαιτούσε τη μείωση τόσο των τουρκικών όσο και των ελληνικών δυνάμεων στο νησί, σύμφωνα με τις Συνθήκες Εγγυήσεως και Συμμαχίας». Το τουρκικό έγγραφο φροντίζει να υπενθυμίσει ότι «στην πραγματικότητα, το σχέδιο Ανάν είχε αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα», προσθέτοντας ότι «εάν δεν είχε απορριφθεί από τον ελληνοκυπριακό "λαό", οι τουρκικές δυνάμεις και οι ελληνικές δυνάμεις στο νησί θα είχαν μειωθεί, στη βάση ενός χρονοδιαγράμματος», και θα αριθμούσαν 650 και 950 άνδρες, αντίστοιχα. Αξιοσημείωτες είναι οι τοποθετήσεις της Άγκυρας αναφορικά με το ζήτημα των αγνοουμένων, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι οι Τ/κ αγνοούμενοι ήταν στην πλειοψηφία τους απλοί πολίτες, ενώ οι Ε/κ αγνοούμενοι ήταν στρατιώτες που πολέμησαν το 1974. 

Υποστηρίζει μάλιστα ότι υπεύθυνη για την παροχή πρόσβασης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ούτω καλούμενη τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου. Το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ επαναφέρει παράλληλα και το ζήτημα του Κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο». Καλεί το λόμπι των φιλότουρκων ευρωβουλευτών όπως καταθέσει τροπολογίες για περίληψη του απευθείας εμπορίου στην έκθεση για την Τουρκία. Διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι η διαχρονική προσπάθεια της Λευκωσίας, από το 2004, να μπλοκάρει την έγκριση του επίμαχου Κανονισμού, «θέτει εν αμφιβόλω την ειλικρίνεια» της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού, «παρά το γεγονός ότι είναι δεσμευμένη στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ για την εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού...».

Παύλος Ξανθούλης - Φιλελεύθερος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ-ΛΑΜΟΓΙΑ-ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ 5306872546050762153

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item