Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

31 Ιανουαρίου


/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1686.—Ημέρα μνήμης του νεομάρτυρα Αγίου Ηλία (Αρδούνη). Ο Άγιος, μαρτύρησε από τους τούρκους το 1636 στην Καλαμάτα, ενώ, λόγω του επαγγέλματός του θεωρείται προστάτης των κουρέων και των κομμωτών.

1827.—Μετά την τελευταία αψιμαχία στο Δίστομο [21/1], κατά τη διάρκεια διελεύσεως του Στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη δια μέσου των τουρκαλβανικών στρατευμάτων προς ενίσχυση των πολιορκουμένων Ελλήνων, μεσολάβησε απραξία, με τους οθωμανούς ν’αναμένουν ενισχύσεις. Στις 31 Ιανουαρίου έφτασαν δυο τάγματα του τακτικού τους στρατού, αυξάνοντας εντυπωσιακά την αριθμητική τους υπεροχή, έναντι των Ελλήνων. Η τουρκική επίθεση εκδηλώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου και έληξε στις 5 του ιδίου μηνός, με σαρωτική Ελληνική νίκη. 


1833.—[19/1 π.ημ.] Ο Όθων αποβιβάζεται μετά των μελών της Αντιβασιλείας δι’ ακάτου της αγγλικής φρεγάτας «Μαδαγασκάρη», της οποίας τα κουπιά κρατούσαν Άγγλοι δόκιμοι εν μεγάλη στολή, στους Αποβάθμους του Ναυπλίου. Κατά την αποβίβαση, γλύστρησε και παρ’ ολίγον να πέσει στην θάλασσα, αν δεν τον συνεκράτει Γάλλος στρατιώτης, του οποίου το όπλον ξέφυγε από τα χέρια του και έσπασε. Τούτο εθεωρήθη ως κακός οιωνός. Ο ελληνικός λαός τον υποδέχτηκε με ενθουσιασμό, γιατί πίστευε ότι η άφιξή του θα τερμάτιζε τις εμφύλιες έριδες και θα σηματοδοτούσε μία νέα ειρηνική περίοδο. Τον Όθωνα συνόδευε η αντιπροσωπεία των Ελλήνων, ένα πολυάριθμο πολιτικό και στρατιωτικό επιτελείο και περίπου τρισίμησι χιλιάδες Βαυαροί στρατιώτες. Επί της βασιλείας του πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ανακατατάξεις στην εθνική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Δυστυχώς, λίγο διάστημα μετά την άφιξή του, θα εκδηλωθούν διαφωνίες μέσα στους κόλπους της Αντιβασιλείας, επηρεαζόμενες από τον οξύ ανταγωνισμό των τριών Μεγάλων Δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας που είχαν ήδη προκαλέσει τη διαίρεση του ελληνικού λαού.1850.—[ν.ημ.12/2] Η άρνηση του βασιλέως Όθων και του Κριεζή να καταβάλλουν το παράλογο ποσό αποζημιώσεως που απαιτούσε ο Πατσίφικο μέσω της Αγγλικής κυβερνήσεως, οδήγησε [3/1] στον ναυτικό αποκλεισμό του Πειραιά, της Σύρου και της Πάτρας, από τον εγγλέζο ναύαρχο Πάρκερ και τη ναυτική του μοίρα. Στις 31 Ιανουαρίου [12/2 ν.ημ.], ορίστηκε ως μεσολαβητής ο Γάλλος βαρόνος Γκρος, ώστε να τερματιστεί ο ναυτικός αποκλεισμός, που είχε δημιουργήσει μεγάλο επισιτιστικό πρόβλημα στη χώρα μας. Η ενέργεια της Αγγλίας να αποστείλει τον στόλο της για να επιβάλλει τις απόψεις της σε εντελώς ασήμαντα και δευτερεύοντα διμερή θέματα, έμεινε γνωστή στην παγκόσμια διπλωματική γλώσσα με τον όρο “πολιτική της κανονιοφόρου”. Μερικούς μήνες μετά απεκαλύφθη το παράλογο των βρετανικών απαιτήσεων.

1867.—Ο Κρήτας οπλαρχηγός Ανδρέας Βολάνης πίπτει σε μάχη με τους τούρκους παρά τον Θερισό.

1913.—Ο αγώνας των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Ηπείρου συνεχίζεται υπό σκληρές καιρικές συνθήκες, προβλήματα στον ανεφοδιασμό και συνεχή βομβαρδισμό από το οχυρωμένο Μπιζάνι. «Ο καιρός ήταν όλο χιόνια και βροχές. Έλειπε ακόμη και ο άρτος. Εδώ πάνω που ήμασταν ήταν δύσκολη η μεταφορά και τα μεταγωγικά είχαν λιγοστέψει. Ευτυχώς, οι Στρατιώτες του Μηχανικού, μας φτιάξανε καλύβες από μεγάλα κλαριά δέντρων και βελτιώθηκε κάπως ο καταυλισμός. Ήταν όμως και ένα σημάδι αυτό ότι η πολιορκία θα βαστούσε πολύ ακόμη. Οι μέρες περνούσαν πολύ αργά. Κάθε μέρα συνεχές κανονίδι κι από τις δυο μεριές. 


Τα κανόνια της Καστρίτσας είχανε λυσσάξει. Οι τούρκοι ρίχνανε κυρίως κατά του δρόμου, ακόμη κι όταν ένας μόνο Στρατιώτης εμφανιζόταν, με σκοπό να εμποδίζουν την συγκοινωνία μεταξύ Αετορράχης και Λοζέτσι. Τι μας βάσταγε; Το όνειρο για τα Γιάννενα και για το τέλος του πολέμου» [Απόσπασμα από το βιβλίο, ιστοριογράφημα "Εμπρός δια της λόγχης - Η μεγάλη εξόρμηση 1912-1913", Συγγραφέας: Φώτης Μ. Σαραντόπουλος].
1914.—Οι Πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων, απαιτούν από την Ελληνική Κυβέρνηση, την άμεση αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από την Βόρεια Ήπειρο, εκβιάζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα παραχωρούνταν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην Ελλάδα.

.—Επιστρέφει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, έπειτα από πολυήμερο ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ευρώπη για τα ελληνικά δίκαια. Οι μεγάλες δυνάμεις, ανακοινώνουν σε Ελλάδα και τουρκία την απόφαση να παραδόση η δεύτερη όλα τα κατεχόμενα νησιά πλήν της Ίμβρου και της Τενέδου.

1915.—Οι φρικαλεότητες στην Μ.Ασία από τους τούρκους συνεχίζουν με ένταση. Λεηλασίες εκκλησιών και οικίες ομογενών είναι στο στόχαστρο. Οι Κυδωνίες είναι πολιορκημένες από τούρκους οι οποίοι ζητούν την καταβολή 12.000 λιρών για να απαλλάξουν την πόλη. 
1916.—Σοβαρότατη οικονομική κρίση απειλή την χώρα μας. Η κυβέρνηση αντιδρά με γενική φορολογία σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως.

.—Μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Δεμίρ Ισσάρ από τους συμμάχους , η πόλη των Σερρών κοντεύει να λιμοκτονήσει.

.—[π.ημ.] Η Κέρκυρα βρίσκεται ήδη υπό «συμμαχική»κατοχή για λόγους ασφαλείας…και ο Νομάρχης έχει ενημερωθεί από τον γάλλο ναύαρχο Σοσεπρά για την άφιξη τμήματος διαφυγόντος Σερβικού στρατού. Στις 31/1/1916, τα πρώτα σερβικά τμήματα αποβιβάζονται στην Κέρκυρα, παρ’όλες τις διαμαρτυρίες της ελληνικής κυβερνήσεως.

1917.—Η Γερμανία ξαναρχίζει την υποβρύχια πολεμική της δράση. Τους αμέσως προηγούμενους μήνες είχαμε τουλάχιστον τρία Ελληνικά επιβατηγά πλοία βυθισμένα με πολλά θύματα.
1920.—Ο ελληνικός στρατός στην Μ. Ασία συνάπτει μάχες με τούρκους ατάκτους και τακτικούς. 


1921.—Εις ολόκληρον το μέτωπο στην Μ. Ασία σημειώνεται δράση προφυλακών.

.—Νέα υποτίμηση της δραχμής.
1922.—Η Ελληνική στρατιά Μ.Ασίας συμπτυχθείσα στις καθορισμένες από το στρατηγείο θέσεις της οργανώνει την άμυνά της.

1926.—Στα πλαίσια των παντός τύπου διώξεων της ομογένειας στην Τουρκία, χιλιάδες Έλληνες απολύονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

1934.—Ένας από τους ογκωδέστερους σε πλήθος θεατών αγώνας πυγμαχίας διεξάγεται στο Σικάγο, με 20.000 θεατές να παρακολουθούν τον Έλληνα Τζιμ Λόντος να κερδίζει τον Τζόε Σαλβόντι. Από το 1930 μέχρι το 1946, ο Λόντος έχασε μόνο μια φορά, από ένα μέτριο αθλητή στη Βοστόνη, τον Μαχόνεϊ. Ήταν τραυματισμένος, αλλά αν ακύρωνε το παιχνίδι, θα πλήρωνε ρήτρα 10 χιλιάδες δολάρια. Αποσύρθηκε το 1946, περνώντας σαν ένας από τους μεγαλύτερους πρωταθλητές στην ιστορία. Κατά την εκτίμησή του έλαβε μέρος σε πάνω από 2.500 αγώνες και έχασε μόνο λίγους. Ασχολήθηκε με τα ορφανά ελληνόπουλα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 
1936.—Πέθανε από συγκοπή [31/1 πρός 1/2], ο στρατηγός Γεώργιος Κονδύλης, τον οποίον οι στρατιώτες του είχαν αποκαλέσει «Κεραυνό», για την ορμητικότητά του. Είχε διατελέσει πρωθυπουργός και αντιβασιλεύς κατά το μεσολαβήσαν διάστημα μεταξύ του διενεργηθέντος την 3ην Νοεμβρίου 1935 δημοψηφίσματος και της επανόδου του βασιλέως Γεωργίου Β’. Γεννήθηκε στον Προυσό Ευρυτανίας στις 14 Αυγούστου 1879. Εις ηλικίαν 18 χρονών κατατάχθηκε εθελοντής στο στρατό. Ήταν οπλαρχηγός στο Μακεδονικό αγώνα (1904-1908), υπολοχαγός και λοχαγός στους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913), ταγματάρχης και αντισυνταγματάρχης κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού μετώπου (1916-1918), συνταγματάρχης στην εκστρατεία στην Ουκρανία (1919) και στις επιχειρήσεις στην Μικρά Ασία (1920).

1939.—Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών αποκτά τον πρώτο της ειδικό κανονισμό.

1941.—Εχθρικές επιδρομές λαμβάνουν χώρα καθ’ όλον το μέτωπον. Αποτέλεσμα τούτων υπήρξε η κατάρριψη 2 εχθρικών αεροπλάνων στην περιοχή Μαλίκης και Κορυτσάς.

.—Στο αλβανικό μέτωπο και εις τον τομέα της Τρεμπεσίνας, οι Ιταλοί αντεπιτίθενται εναντίον των Ελλήνων χωρίς να επιτύχουν ουδέν. 
1943.—Ο δείκτης κόστους ζωής φτάνει στις 2.085 μονάδες από τις 125 μονάδες που βρισκόταν στις 31 Ιανουαρίου του 1941. Λίγους μήνες αργότερα (Οκτώβριος του 1943) θα εκτοξευθεί στις 22.825 μονάδες.

.—Κατατάσσεται στον Ιερό Λόχο ο πρίγκιπας της Ελλάδος Πέτρος, καθώς και ο λόρδος Τζώρτζ Τζέλικο [Gellicoe].Ο Τζέλικο με την Special Boat Squadron [SBS] και σε συνεργασία με τον Ιερό Λόχο του Τσιγάντε, θα δράση στο Αιγαίο στην περιοχή της Δωδεκανήσου, στην Σάμο, Μυτιλήνη και Λήμνο.

1949.—Λήγει στην Αλβανία η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, διακηρύσσοντας «την πλέρια λευτεριά στους Σλαβομακεδόνες». Στην εισήγησή του, [30/1] ο Ζαχαριάδης τόνισε ότι : “ο μακεδονικός λαός θα κατακτήσει και το δικαίωμα να καθορίσει την παραπέρα ανάπτυξη και την μορφή και το περιεχόμενο της λεύτερης και ανεξάρτητης κρατικής ζωής και υπόστασής του, όπως αυτός θέλει, όπως αυτός και μόνον αυτός αποφασίζε”. 
1960.—Το θέμα της σύνταξης των αγροτών συζητάται στην ελληνική Βουλή.


1996.—Λίγο πριν από τη 1 π.μ. της 31ης Ιανουαρίου, οι τούρκοι έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο απόβασης των κομάντος τους στα Δυτικά Ιμια. Στις 03.00 αρχίζουν να έρχονται οι πρώτες πληροφορίες πως οι τούρκοι έχουν καταλάβει τα Δυτικά Ιμια. Δίνεται η εντολή πριν ανέβει δεύτερη ομάδα βατραχανθρώπων να υπάρχει η βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στη Δυτική Ιμια. Το ελικόπτερο με τους υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό, απογειώνεται από το «Ναυαρίνο» και πετάει, σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, πάνω από τις βραχονησίδες. 


Στις 04:50 το ΓΕΝ πληροφορείται ότι πάνω στο νησί υπάρχουν δέκα τούρκοι κομάντος. Στις 05:05 το ΓΕΝ πληροφορείται ότι υφίσταται απώλεια επικοινωνίας με το ελικόπτερο. H τελευταία του αναφορά “emergency emergency”, ήταν 1,5 μίλι βόρεια από το σημείο του ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα θρηνεί τα τρία παλλικάρια [υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό] που χάθηκαν για την πατρίδα εκείνο το βράδυ της κρίσης των Ιμίων. ΑΘΑΝΑΤΟΙ! 
.—Οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις αποσύρονται από τη βραχονησίδα Ίμια με αμερικανική παρέμβαση…!!!2000.—Τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του για αναγνώριση δύο λεγόμενων “κρατών” στην Κύπρο ώστε να υπάρξει λύση του Κυπριακού, επανέλαβε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μετά τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, την πρώτη του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που άρχισαν στη Γενεύη. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι ευελπιστεί πως μέχρι το τέλος του 2000, θα επιτευχθεί αρκετή πρόοδος για μια συνολική λύση στο Κυπριακό, τονίζοντας όμως ότι αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά από τα μέρη στο πνεύμα του πάρε-δώσε καθώς και συμβιβασμούς. Παράλληλα είπε ότι στις διαπραγματεύσεις συζητούνται και θέματα τα οποία ήγειρε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους είπε ότι δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Βασική πηγή
elldiktyo.blogspot.gr

Πηγές
sdiep.army.gr
sansimera.gr
el.wikipedia.org
Ελληνικὸ Ημερολόγιο
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 4987832898233478743

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item