Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

30 Ιανουαρίου


/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό


1689.—Μεγάλη λιτανεία στην Ζάκυνθο αφιερωμένη στον Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο για να διασωθεί η νήσος από επιδημία πανούκλας. Η επιδημία αυτή αποδόθηκε σ’ εκδίκηση για την κλοπή και την βεβήλωση της εικόνας του, και όλοι οι κάτοικοι, με προσευχές και νηστείες παρακαλούσαν τον Μεγαλομάρτυρα να τους απαλλάξει από το θανατικό· «όλες οι γειτονιὲς, στις τριάντα του Ιανουαρίου του χίλια εξακόσια ογδόντα εννέα, έμειναν παντελώς ελεύθερες από κάθε υποψία κακού». Την εικόνα είχαν φέρει το 1669, Κρήτες πρόσφυγες μετά την πτώση του Χάνδακα στους οθωμανούς. 
1822.—Ο τουρκικός στόλος προσβάλλει από την θάλασσα το Νεόκαστρο, ενώ οι τούρκοι της Μεθώνης το πολιορκούν από την ξηρά. Τα Ελληνικά τμήματα, υπό την αρχηγία του Γερμανού φιλέλληνα Νόρμαν, αποκρούουν τις επιθέσεις και αναγκάζουν τα εχθρικά πλοία να αποπλεύσουν.

1823.—Ανακαλύπτεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τήνου. 

1827.—Στην Καστέλα Πειραιώς, οι Έλληνες υπό τον Μακρυγιάννη κατόπιν μάχης εναντίον των τούρκων νικούν αυτούς. Ο συμπτυσσόμενοι τούρκοι, εγκατέλειψαν πάνω από 300 νεκρούς, ενώ ο στρατός μας είχε 60 πεσόντες. Αυτή η νίκη έδωσε θάρρος στους αγωνιστές μετά την ήττα που υπέστη το Σώμα του Διονυσίου Βούρβαχη στις 27 Ιανουαρίου.

1828.—Ο Ελληνικός Στόλος κυριεύει δύο τουρκικά πλοία έξω από την Χίο. 1854.—Ο υιός του Γεωργίου Καραϊσκάκη, Δημήτριος, υπηρετών ως αξιωματικός στα τάγματα της Οροφυλακής, εισβάλλει στην Ήπειρο με τους στρατιώτες του και κηρύσσει την επανάσταση, η οποία εξαπλώνεται αμέσως στις περιοχές Ροδοβιτσίου, Γζουμέρκων, Σουλίου, Λημερίου καί Λάκκου, απευθύνει δε από το εκεί στρατόπεδο του Πέτα, προκήρυξη, η οποία άρχιζε ως εξής: «Ἕλληνες! Ἀποθνήσκων ὁ πατήρ μου ἔκραξε: Λυτροῦτε τὰς Ἀθήνας!, ἀφεῖς δὲ ὡς μόνην κληρονομίαν εἰς ἐμέ τὴν μάχαιραν αὐτοῦ, ἐξέπνευσε. Λαβῶν τὸ κληροδότημα τοῦ πατρός καὶ τὰς μὲν Ἀθήνας εὔρων ἐλευθέρας, τὴν δὲ ἦν τῆς γεννήσεώς του δούλην, ἔδραμον πρὸς ὑμᾶς, ὦ λαὲ τῆς Ἠπείρου, καὶ τὴν σημαίαν τῆς ἐλευθερίας ὕψωσα μεθ’ ὑμῶν, Ἕλληνες! Ὁ δεύτερος τουρκικὸς πόλεμος ἀρχίζει, ἡ πυρκαγιὰ ἡ ἐπαναστατική ἤναψε καὶ τὸ ἅγιον πνεῦμα τῆς ἐλευθερίας καὶ τῆς πίστεως ἐπιφοιτᾶ καὶ αὐξάνει τὰς φλόγας τῆς πυρκαγιᾶς. Ἰδοῦ ἡ Ἑπτάνησος ὥς ἑπτακέφαλος δράκων συρίζει, ἡ Ἤπειρος κινεῖται, ἡ Θεσσαλό σείεται, ἡ Μακεδονία σαλεύει, ἡ Θράκη περιμένει, ἡ δὲ αὐτόνομος Ἑλλάς ὡς Αἴτνα σφενδονίζει φλογεροὺς μύδρους τοὺς στρατηγοὺς της, Θαρρεῖτε». Στο στρατόπεδο του Πέτα, συγκεντρώθηκαν εντός ολίγου πάνω από τρείς χιλιάδες πολεμιστές.

1880.—Ο Ιωακείμ Γ΄ Μεγαλοπρεπής, θέτει τα θεμέλια του νέου οικοδομήματος της Μεγάλης του Γένους Σχολής στο λόφο του Φαναρίου. Από τη σύστασή της μέχρι το 1803, η Πατριαρχική Ακαδημία στεγάσθηκε σε διάφορα οικήματα του Φαναρίου. Το 1804 η Σχολή μεταφέρθηκε στο μέγαρο του Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου στην Ξηροκρήνη (Κουρούτσεσμε). Εκεί λειτούργησε μέχρι το 1825. Χάρη στις δωρεές του Γεωργίου Ζαρίφη, των πατέρων της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου καθώς κι άλλων δωρητών, στις 30 Ιανουαρίου 1880, εορτή των Τριών Ιεραρχών, εγκαταστάθηκε ο θεμέλιος λίθος ενός επιβλητικού ως έμελλε να είναι κτιρίου, που δεσπόζει επί του Κερατίου Κόλπου στη συνοικία του Μουχλίου και πλησίον του ομωνύμου ναού της Παναγίας. Αρχιτέκτονας ήταν ο Κωνσταντίνος Δημάδης. 
1901.—Ο σύλλογος ‘’Παρνασσός’’ και η Μουσική Εταιρεία διοργανώνουν την ‘’Εσπερίδα Βέρντι’’, εις ανάμνηση του θανώντα μουσουργού (27 Ιανουαρίου).

1911.—Κύπρος : «Συνεστήθη εν Βαρωσίοις και υφίσταται από 30 Ιανουαρίου 1911, αναγνωστήριον υπό την επωνυμία Ανόρθωσις, επί της ηθικής αναπλάσεως, της ελληνικής μορφώσεως και της ψυχαγωγίας των μελών αυτού». Βασικοί σκοποί του νέου σωματείου, ήταν η μόρφωσις και η εθνικοχριστιανική διαπαιδαγώγηση των νέων της πόλης και της επαρχίας. Γι’ αυτό και δόθηκε στο σωματείο ο χαρακτήρας αναγνωστηρίου. 1913.—Μεταξύ των εμπολέμων τούρκων και Ελλήνων στην Ήπειρο γίνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων.

1914.—Αρχίζει η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης και της Ιωνίας. Οι κάτοικοι εκτοπίζονται βίαια από της εστίες τους. 1918.—Σκοτώθηκε ο αεροπόρος μας Ιωάννης Καφετζόπουλος στο Μούδρο, λόγω αεροπορικού ατυχήματος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως. Είχε πάρει μέρος και στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου στα πλαίσια της δράσεως της Συμμαχικής Αεροπορίας.

1919.—Μετά τον τερματισμό του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, το Ανώτατο Συμβούλιο των Συμμάχων αποφασίζει την διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Από την απόφαση αυτή υπανεχώρησαν βραδύτερα η Γαλλία και η Ιταλία, ούτω δε η Ελλάς, στην οποίαν είχε ανατεθεί πρωταρχικός ρόλος για την πραγματοποίηση της ως άνω αποφάσεως, εγκατελείφθει μόνη της στην γιγαντιαία προσπάθεια που είχε αναλάβει στην Μικρά Ασία. Αποτέλεσμα αυτής της εγκαταλείψεως ήταν η επακολουθήσασα καταστροφή. 
1920.—Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί για το Λονδίνο, προκειμένου να παραστεί στο συνέδριο των πρωθυπουργών.

.—Ο Ελληνικός στρατός στην Μ. Ασία συνάπτει μάχες προφυλακών.

1921.—Στο μέτωπο Μ.Ασίας οι Έλληνες δρούν δια πυροβολικού εναντίον των τουρκικών τμημάτων, τα οποία ανασυντάσσονται.

.—Στον ελλαδικό χώρο από τις αρχές του 1921, οργανώνονταν από το ΚΚΕ, διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις με οικονομικά, πολιτικά αιτήματα και αντιπολεμικά συνθήματα. Ο Άγις Στίνας υποστήριξε ότι η «δουλειά» οργανώθηκε από τη δική τους «φράξια», μαζί με τον Πουλιόπουλο, για να υπονομεύσουν την πολεμική προσπάθεια, να επιταχύνουν την «ήττα των ιμπεριαλιστών», δηλαδή να συμβάλουν στη νίκη του κεμαλικού στρατού επί των Ελλήνων και να διαδώσουν τις ιδέες για μια κομμουνιστική επανάσταση. 


1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ.Ασία μάχεται με πυροβολικό και περιπόλους.


1923.—Στο πλαίσιο της «Συνδιασκέψεως Ειρήνης» της Λωζάνης, υπογράφηκε μεταξύ άλλων και η «Σύμβαση περί ανταλλαγής των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών». Διά ταύτης, ορίζονταν ότι θα γινόταν ανταλλαγή υποχρεωτικώς μεταξύ τούρκων υπηκόων, αυτών ελληνικού ορθοδόξου θρησκεύματος, οι εγκατεστημένοι επί τουρκικού εδάφους, και οι Έλληνες υπήκοοι, μουσουλμανικού θρησκεύματος, οι εγκατεστημένοι επί ελληνικού εδάφους. Εξαιρέθηκαν οι Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως καί οι Μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης. Διά της εν λόγω συμφωνίας, 1.100.000 περίπου Έλληνες ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους και συνέρρευσαν εις την Ελλάδα ως πρόσφυγες. 1925.—Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνος ΣΤ’, χαρακτηρισθείς ως ανταλλάξιμος, οδηγείται από ομάδα αστυνομικών που εισέβαλε στις 06:30 τα ξημερώματα στο Πατριαρχείο, στην Ελληνοτουρκική μεθόριο και απελαύνεται. Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη εντύπωση τόσο στην Ελλάδα, όπου οι μνήμες της Μικρασιατικής καταστροφής ήταν νωπές, όσο και στο εξωτερικό. Ο πατριάρχης, ο οποίος έφτασε στη Θεσσαλονίκη, έγινε δεκτός με ανάμεικτα συναισθήματα από χιλιάδες λαού, ενώ οι εφημερίδες της εποχής προφανώς ερμηνεύοντας τις απόψεις της κοινής γνώμης, μιλούσαν ακόμη και για επανάληψη των εχθροπραξιών. 


Ο ΥΠΕΞ της τουρκίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χακιμιέτ», δήλωνε ότι “ Η ιδιώτης ως Πατριάρχου του κυρίου τούτου, επήλθε κατόπιν του γεγονότος της υπαγωγής αυτού εις ανταλλαγή. Η επιτροπή δεν δικαιούται να εξετάσει την ιδιότητα των ανταλλαξίμων οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή, διότι η ανταλλαγή είναι υποχρεωτική”. Φυσικά πρόθεση της κυβερνήσεως της Αγκύρας ήταν, να εκλεγεί ένα δικό της δημιούργημα, να μετατρέψει το Πατριαρχείο του Φαναριού σε τουρκικό πατριαρχείο, να ελαττώσει την εξουσία και το γόητρο του, και να υποκαταστήσει σιγά-σιγά την ελληνική γλώσσα με την τουρκική.


1941.—Ο πρόεδρος της κυβέρνησης Αλέξανδρος Κορυζής, υπογράφει τον εισαγωγικό νόμο του νέου αστικού κώδικα που εκπόνησε επιτροπή νομομαθών υπό τον καθηγητή Γεώργιο Μπαλή. Ο νέος αστικός κώδικας δεν θα ισχύσει λόγω της κατάληψης της χώρας από τα γερμανικά στρατεύματα. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ΝΔ 7 10/5/1946 [ΦΕΚ Α' 151], ο ΑΝ 2250/1940 “Αστικός Κώδιξ” και ο ΑΝ 2783/1941 “Εισαγωγικός Νόμος του Αστικού Κώδικα”, θεωρούνται ως ουδέποτε καταργηθέντες και θεωρούνται ως τεθέντες σε ισχύ από 23/02/1946.

.—Οι Έλληνες στο αλβανικό μέτωπο, πληροφορούνται τον θάνατο του ηγέτη τους και συνεχίζουν να μάχονται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. 1945.—Λόγω της σοβαρής θρησκευτικής και εθνικής του δράσης, ο π. Αναστάσιος Γεωργιάδης προκάλεσε την οργή των κομμουνιστών. Τον σκότωσαν με όπλο και μαχαίρι. Το λείψανό του βρέθηκε πεταγμένο, ύστερ’ από 25 μέρες μαζί με άλλα. Το κεφάλι του κομμένο με μαχαίρι. Τα πόδια του κάτω από τα γόνατα έλειπαν.

.—Ανασυγκροτείται το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
1949.—Στην Αλβανία συνέρχεται η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Διακηρύσσεται «η πλέρια λευτεριά στους Σλαβομακεδόνες». Στην εισήγησή του, ο Ζαχαριάδης εξύμνησε την προσφορά του «μακεδονικού λαού» στον κοινό αγώνα και προανήγγειλε την αντιπροσφορά του ΚΚΕ. «…Η λαϊκή μας εξουσία για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας αναγνώρισε και έδωσε πραγματική ισοτιμία στο μακεδονικό [σλαβομακεδονικό] λαό. Στο καινούργιο ένοπλο ξεσήκωμα του Λαού μας, ο μακεδονικός λαός τά 'δωσε όλα….Και δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, σαν αποτέλεσμα της νίκης της λαϊκής επανάστασης στην Ελλάδα, ο μακεδονικός λαός θα καταΚτήσει και το δικαίωμα να καθορίσει την παραπέρα ανάπτυξη και την μορφή και το περιεχόμενο της λεύτερης και ανεξάρτητης κρατικής ζωής και υπόστασής του, όπως αυτός θέλει, όπως αυτός και μόνον αυτός αποφασίζει».1951.—[29-30/1] Το ΕΚΣΕ μετά την άφιξή του στην Κορέα, μετακινήθηκε σε περιοχή νοτίως της Σεούλ και πήρε μέρος στην τελευταία μεγάλη υποχώρηση των δυνάμεων των Η.Ε. στο διάστημα Δεκεμβρίου 1950 – Ιανουαρίου 1951. Από 29-30 Ιανουαρίου συμμετείχε στις μάχες του υψώματος 381, αποκρούοντας ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος.


1962.— Πλήρη αποζημίωση όλων των Ελλήνων της Αιγύπτου των οποίων οι περιουσίες δημεύονται, υπόσχεται η αιγυπτιακή κυβέρνηση.
1969.—Σκοτώθηκαν λόγω προσκρούσεως του αεροσκάφους τους F-84F στην κορυφή του όρους Δίκτη του νομού Λασιθίου Κρήτης, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, οι πιλότοι μας, Πιπεράκης Αντώνιος και Νικολακόπουλος Κωνσταντίνος. Ο Πιπεράκης, γεννήθηκε το 1945 στα Ακούμια Ρεθύμνης. 

1974.—Πραγματοποιείται η κηδεία του αρχηγού Γεώργιου Γρίβα - Διγενή στη Λεμεσό.
1988.—[30-31/1] Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, συναντώνται οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος και της Τουρκίας, Α.Παπανδρέου και Τ.Οζάλ. Είχαν προηγηθεί τα επεισόδια στο Αιγαίο με το «ΣΙΣΜΙΚ» και η προβοκάτσια της τουρκίας στην Κομοτηνή. Οι Παπανδρέου και Οζάλ εγκαινίασαν την πολιτική του «μη πόλεμος», συμφωνώντας να σταματήσουν τις έρευνες στην περιοχή της Θάσου και να βάλουν στο ράφι το Κυπριακό.Το μόνο που είπε αργότερα ο Παπανδρέου για την «επιτυχία» της συναντήσεως, ήταν το «mea culpa». Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, τόνισε ότι η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών αποτελούσε «θρίαμβο του δυναμισμού της παγκοσμιότητας των οικονομικών σχέσεων».

Βασική πηγή
elldiktyo.blogspot.gr

Πηγές
sdiep.army.gr
sansimera.gr
el.wikipedia.org

historicphotos.cyprus
Ελληνικὸ ΗμερολόγιοΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 1784819210531472283

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item