Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΑνοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.


29 Ιανουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1802.—Ο νεομάρτυρας Δημήτριος από τη Χίο, μετά από βασανιστήρια, αποκεφαλίστηκε από τους οθωμανούς. 


1827.—Προετοιμασίες του στρατεύματος του Κιουταχή με σκοπό την ανακατάληψη της Καστέλας. Μετά την επιτυχή απόβαση των Ελληνικών δυνάμεων στον Πειραιά, με σκοπό να βοηθήσουν τους πολιορκουμένους της Ακροπόλεως, η περιοχή βρέθηκε υπό Ελληνικό έλεγχο, με τα τουρκοαλβανικά στρατεύματα να έχουν υποχωρήση.


1829.—Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών υπό τον Υψηλάντη και τούρκων, παρά το Μαρτίνο Λοκρίδος. Δύναμη 3.500 τούρκων και 600 ιππέων υπό τον Μαχμούτ Πασά και τους τουρκαλβανούς του Καριοφίλμπεη, επιτίθεται εναντίον της ΣΤ’ Χιλιαρχίας, υπό τον Μαυροβουνιώτη. Τρεις σφοδρές επιθέσεις των τούρκων αποκρούσθηκαν με επιτυχία λόγω της άριστης στρατηγικής που εφάρμοσε ο Μαυροβουνιώτης. Οι τούρκοι υποχώρησαν στην Εύβοια, εγκαταλείποντας στο πεδίο της μάχης πάνω από 300 νεκρούς. 


Στην μάχη συμμετείχαν και οι κάτοικοι του Μαρτίνου [γυναίκες κι άνδρες], που υπερασπίσθηκαν το χωριό τους, ταμπουρώνοντας τους δρόμους και τα σπίτια τους. Οι οθωμανοί εγκατέλειψαν εννέα πολεμικές τους σημαίες. Μία από αυτές βρίσκεται στο Πολεμικό Μουσείο επί της Βασιλίσσης Σοφίας. 


Η πλατεία του σημερινού χωριού όπου έγινε η μεγάλη σφαγή των τουρκαλβανών από τον Μαυροβουνιώτη, ονομάζεται 29ης Ιανουαρίου, εις ανάμνηση του γεγονότος. Στη θέση όπου είχαν στρατοπεδεύσει οι τούρκοι υπάρχει το άγαλμα του Μαυροβουνιώτη. Το ηρωϊκό χωριό που δεν κατάφερε να ισοπεδώση η τουρκική λαίλαπα, καταστράφηκε ολοσχερώς από τον ισχυρότατο σεισμό του 1894. 
1854.—Ο υπουργός των Στρατιωτικών Σ.Σούτσος, με την προοπτική εκστρατείας προς απελευθέρωση της Θεσσαλίας και Ηπείρου, στις περιοχές των οποίων είχαν ήδη εισέλθει επαναστατικά σώματα υπό τους Χριστόδουλον Χατζηπέτρον, Πετροπουλάκη, Πλαπούτα, Βλαχόπουλο και άλλους οπλαρχηγούς, απέστειλε προς όλα τα υπουργεία την κάτωθι εγκύκλιον: «Παρακαλούμεν όπως διατάξητε τας υποδεεστέρας υμών αρχάς, να παραδώσωσι τα άχρηστα αρχεία αυτών εις τας πλησιεστέρας πυριταποθήκας και εφορείας του υλικό του πυροβολικού, προς κατασκευήν πυριτοβολών». 


Ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, όντας υπασπιστής του Όθωνος, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού στρατού, ώστε να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελληνική κυβέρνηση που παρέμενε φαινομενικά ουδέτερη. Οι διεθνείς εξελίξεις όμως ματαίωσαν τα Ελληνικά όνειρα, καθώς οι μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις συντάχθηκαν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία για να εμποδίσουν την Ρωσική έξοδο στο Αιγαίο.


1897.—Στην Γενική Συνέλευση των Κρητών, στο Τζερμιάδο Λασιθίου, κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα. 
.—Ο Πρίγκηπας Γεώργιος καταχειροκροτούμενος από το πλήθος επιβαίνει στη θαλαμηγό «ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ» [Κυβερνήτης πλοίαρχος Δ. Βουδούρης, Υπασπιστής του Βασιλιά] επικεφαλής των 6 τορπιλλοβόλων γερμανικού τύπου [ήταν οι καλύτερες που διέθετε το ναυτικό] και αποπλέει για την Κρητική θάλασσα με αποστολή που του δόθηκε από το Υπουργείο Ναυτικών: «Να παρεμποδίσει δια της βίας κάθε αποβίβασιν τουρκικού στρατού στην Κρήτη και να προστατεύση τα μεταφερόμενα από Κρήτη σε λοιπή Ελλάδα γυναικόπαιδα». Του απόπλου  της «ΣΦΑΚΤΗΡΙΑΣ»  είχαν  προηγηθεί τέσσερα πολεμικά πλοία το προηγούμενο διήμερο, με επικεφαλής τον Μοίραρχο Ράϊνεκ, Υπασπιστή του Βασιλέως.


.—Καθώς έχασε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου, ο Πατριάρχης Άνθιμος Ζ΄, εξαναγκάζεται σε παραίτηση μετά από διετή μόλις Πατριαρχία. Αφού εγκατέλειψε τα Πατριαρχεία την 31η Ιανουαρίου 1897 μετέβη στο σπίτι του στο Φανάρι. Μετά πήγε και έμεινε στο νησί Αντιγόνη, και ασχολήθηκε με την μελέτη και την συγγραφή πάνω στα συγγράμματα των πατέρων και ιδίως του ιερού Χρυσοστόμου· πέρασε τα τελευταία έτη της ζωής του στο Σισλί, όπου και πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 1913, υπέργηρος στην ηλικία.


1900.—Η Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου Συγγρού, σύζυγος του Ανδρέα, δωρίζει στο ελληνικό δημόσιο 13 εκατομμύρια δραχμές, για την σκυρόστρωση των πλατειών και των κυριότερων δρόμων της Αθήνας. Μετά το θάνατό της, το 1921, κληροδότησε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το Μέγαρο Συγγρού στη συμβολή της σημερινής Βασιλίσσης Σοφίας και Ζαλοκώστα, αλλά και σημαντικά χρηματικά ποσά για σκοπούς κοινωφελών ιδρυμάτων· κληροδότησε δε στην τότε Ελληνική Γεωργική Εταιρεία, το κτήμα Συγγρού, προκειμένου να ιδρυθεί σχολή κηπουρικής, πτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, σηροτροφίας, και κτηνοτροφίας, με αποστολή την εκπαίδευση «καλών γεωργών και κηπουρών». 
1909.—Μετά την παραίτηση του υπουργού δικαιοσύνης Δ. Στεφάνου, [κυβέρνησις Γεωργίου Θεοτόκη], τη θέση του καταλαμβάνει ο κύριος Λομβάρδος, βουλευτής Ζακύνθου. Μεταξύ 1903-1904, ο Λομβάρδος, διετέλεσε υπουργός Εκκλησιαστικών και Παιδείας και εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής από το 1920 έως το 1922.


1911.— [11/2 ν.ημ.] Δριμύτατος χειμώνας σε ολόκληρη την Ελλάδα, επιφέρει το θάνατο δύο ανθρώπων, αρκετούς τραυματισμούς, ναυάγια ατμόπλοιων και διακοπή στις συγκοινωνίες. [Σύμφωνα με το βιβλίο του μετεωρολόγου Δημήτρη Ζιακόπουλου, αναφέρεται χιονόστρωση ύψους έως και 1,5 μέτρου στην Αθήνα].


1912.—Αντιπροσωπεία της Επαναστατικής Κυβερνήσεως της  Κρήτης, συναντά προξένους των Μεγάλων Δυνάμεων, με σκοπό την αναγνώρισή της. Οι πρόξενοι αρνήθηκαν.


1913.—Στο μέτωπο της Ηπείρου, συνεχίζεται η προετοιμασία του Ελληνικού Στρατού υπό την αρχηγία του διαδόχου Κωνσταντίνου, δια την απελευθέρωσή της.


1920.—Στην Μ.Ασία ο Ελληνικός στρατός συνάπτει μικροσυμπλοκές με τους τούρκους.    
1921.—Σε όλο το μέτωπο της Μ. Ασίας γίνεται δράση πυροβολικού.

1922.—Η Ελληνική στρατιά Μ. Ασίας δρα διά πυροβολικού και περιπόλων.


1924.—Η ομογένεια της Ανατολίας,  εξακολουθεί να σφαγιάζεται από τα κτηνώδη τουρκικά στίφη.


1926.—Καταργείται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας του οποίου οι υπηρεσίες συγχωνεύονται στα Γεωργίας και Βιομηχανίας.


.—Ιδρύεται η Γενική Ασφάλεια του κράτους. Αιτία για την πρώτη αυτόνομη Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών, στάθηκε το γεγονός της δολοφονίας, του Ιταλού Στρατηγού Τελλίνι, το 1923, με αποτέλεσμα τον βομβαρδισμό και την κατάληψη της Κέρκυρας. Για να αντιμετωπίση τον Ιταλικό επεκτατισμό, η Ελλάδα, ίδρυσε το «Κέντρο Πληροφοριών Κέρκυρας» την Άνοιξη του1924, και λειτούργησε έως το Φθινόπωρο του 1925.
Η ίδρυση του ΚΚΕ και η ποικιλοτρόπως δηλωμένη θέση του για την αυτονόμηση Μακεδονίας και Θράκης, είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση της «Υπηρεσίας Ειδικής Ασφαλείας», τον Σεπτέμβριο του 1925. Η ΥΕΑ, θα διαρκέσει τέσσερεις μήνες, για να αντικατασταθή από την «Υπηρεσία Γενικής Ασφάλειας του Κράτους», με το νομοθετικό διάταγμα 22 της 29ης Ιανουαρίου 1926.


1927.—Στην Γαλλία καθελκύθηκε το ιστορικότατο εκπαιδευτικό Ιστιοφόρο Άρης IV. Χρησιμοποιήθηκε εντατικά για τον σκοπό που είχε αγοραστεί και περήφανα περιέφερε την Ελληνική Σημαία στη Μεσόγειο και πολλές φορές πέρα από αυτή. Χρησιμοποιήθηκε σαν πλωτό Νοσοκομείο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αιχμαλωτίσθηκε από τη Γερμανία και μετονομάσθηκε σε ‘GRAZ’. Στις 5 Δεκεμβρίου 1942 προσέκρουσε σε νάρκη στο λιμάνι Μπιζέρτας της Τυνησίας, και βυθίστηκε.


1931.—Η Ελληνική γλώσσα ξεκινά να διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.


1941.—Ο Ιωάννης Μεταξάς απεβίωσε, σε ηλικία 70 ετών, την 94η ημέρα του πολέμου, στην οικία του στην Κηφισιά, στις 6 τα χαράματα, την Τετάρτη 29  Ιανουαρίου 1941, αφού την προηγουμένη κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων.Υπήρξε ανώτατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού [εκ των ικανοτέρων] και στη συνέχεια πρωθυπουργός (1936-1941). Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους και το 1917 λόγω διαφωνίας του με τον Βενιζέλο, εξορίστηκε στην Κορσική. 


Η μεγαλειώδης λακωνική απάντηση που έδωσε ο Ιωάννης Μεταξάς, στο ιταλικό φασιστικό τελεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα μείνη αιώνια γραμμένη στις σελίδες της Ελληνικής ιστορίας και είναι απόφασι που του ανήκει ολοκληρωτικά, όπως του ανήκει και η ταχεία πολεμική προπαρασκευή της Ελλάδος ενόψει του ελληνοϊταλικού πολέμου και της Γερμανικής εισβολής, καθώς και η ενδυνάμωση της ψυχής των Ελλήνων. 
.—Ο βασιλεύς Γεώργιος, με βαθειά συγκίνηση, ζήτησε από τους Υπουργούς να παραμείνουν εις τας θέσεις των υπηρετούντες την πατρίδα και ανακοίνωσε ότι ανέθεσε την κυβέρνηση στον Αλέξανδρο Κορυζή, Διοικητήν της Εθνικής Τράπεζας, τέως Yπουργό Κοινωνικής Προνοίας της Κυβερνήσεως του Ιωάννη Μεταξά.


.—Στο αλβανικό μέτωπο, οι Έλληνες μάχονται εναντίον των Ιταλών εις τον τομέα της Τρεμπεσίνας.


1947.—Ο ΟΗΕ διορίζει ειδική εξεταστική επιτροπή, για να ελέγξει τις ελληνικές αιτιάσεις για παρεμβάσεις των βορείων γειτόνων της Ελλάδας στον Εμφύλιο.


1951.—[29-30/1]  Το ΕΚΣΕ μετά την άφιξή του στην Κορέα, μετακινήθηκε σε περιοχή νοτίως της Σεούλ και πήρε μέρος στην τελευταία μεγάλη υποχώρηση των δυνάμεων των Η.Ε. στο διάστημα Δεκεμβρίου 1950 – Ιανουαρίου 1951. Από 29-30 Ιανουαρίου συμμετείχε στις μάχες του υψώματος 381.


1956.—Ο οπλισμός της ΕΟΚΑ εμπλουτίστηκε με 800 περίπου κυνηγετικά όπλα Ελληνοκυπρίων, που είχαν πάρει απ’ αυτούς μέλη της ΕΟΚΑ.  Ένας άλλος τρόπος, με τον οποίο η ΕΟΚΑ εξασφάλιζε όπλα ήταν οι επιθέσεις σε αστυνομικούς σταθμούς και από νεκρούς Άγγλους στρατιώτες. Μερικά όπλα ήταν επιτόπιας κατασκευής σε ειδικά εργαστήρια, στα οποία κατασκευάζονταν επίσης ωρολογιακές βόμβες, νάρκες και άλλο πολεμικό υλικό. 
1957.—Ο Βενέδικτος (κατά κόσμον Βασίλειος Παπαδόπουλος) εκλέγεται Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Γεννήθηκε το 1892 στο χωριό Τσεσνείρο της Προύσης και πέθανε στα Ιεροσόλυμα στις 10 Δεκεμβρίου 1980, ενώ ο ενταφιασμός του έγινε στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως στο Όρος των Ελαιών.


1959.—Εκτελώντας διατεταγμένη πτήση με αεροπλάνο Harvard, χάνουν την ζωή τους ο πιλότος Μπουλταδάκης Αντώνιος και ο παρατηρητής Σμηνίας Καλαποθαράκος Γρηγόριος. Το αεροσκάφος τους κατέπεσε και συνετρίβη στην Μαλακάσα Αττικής.


1979.—Εγκαινιάζεται η νέα φοιτητική εστία Πατρών, για να καλύψει τις ανάγκες 315 φοιτητών.


1983.—Αναγνωρίζονται πλέον ίσα δικαιώματα στις γυναίκες, ύστερα από αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου. 
1991.—Νέα τρομοκρατική ενέργεια στην Λεωφόρο Κηφισίας από την 17Ν, που εκτοξεύει ρουκέτα κατά της εταιρίας BP.


1995.—Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζο Κλαρκ, εκφράζει την αντίθεσή του για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.


1997.—Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κυπριακό, χαρακτηρίζει τη μεταχείριση των Κυπρίων εγκλωβισμένων από τις κατοχικές αρχές, ως “Δημογραφικό ξεκαθάρισμα”. Από τότε που εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, η τουρκία εφαρμόζει μια συστηματική πολιτική εποικισμού του κατεχομένου τμήματος της νήσου, από το οποίο εκδίωξε 170,000 Ελληνοκύπριους. Ο πρόδηλος στόχος της τουρκίας είναι να αφομοιώση το τμήμα της Κύπρου που κατέχει και τελικά να το προσαρτήση. 
2000.—Την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Μετρό Αθηνών, το επιβατικό κοινό ξεπερνάει κάθε όριο. Μόνο μέχρι το μεσημέρι, υπολογίζεται ότι το χρησιμοποίησαν σχεδόν 1.000.000 επιβάτες.


2015.—Σε κλίμα οδύνης αποχαιρετά σήμερα η Πολεμική μας Αεροπορία και σύσσωμο το Έθνος, τους Σμηναγούς Αθανάσιο Ζάγκα και Παναγιώτη Λάσκαρη, οι οποίοι Έπεσαν κατά την εκτέλεση του Στρατιωτικού Καθήκοντος, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας την Δευτέρα 26/01. ΑΘΑΝΑΤΟΙ.


Βασική πηγή
elldiktyo.blogspot.gr

Πηγές
sdiep.army.gr
sansimera.gr
el.wikipedia.org
Ελληνικὸ ΗμερολόγιοΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 2117541187429514502

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item