Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

28 Ιανουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό


1204.—Ο Αλέξιος Ε΄ο Μούρτζουφλος, δεύτερος σύζυγος της κόρης του Αλεξίου Γ΄ Ευδοκίας, αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Η ανάρρησή του στο θρόνο είναι αποτέλεσμα της εξέγερσης του λαού της Κωνσταντινουπόλεως, λόγω της καταπίεσης και βαριάς φορολογίας που υφίστατο εξ αιτίας των λατίνων που έφερε ο Αλέξιος Δ’ για να τον υποστηρίξουν. Ο Αλέξιος Ε’ Μούρτζουφλος, δεν θα μείνει για πολύ στο θρόνο, διότι σύντομα η βασιλεύουσα θα αλωθεί από τους φράγκους σταυροφόρους.

1823.—Ο Γ. Καραϊσκάκης κατατροπώνει τον Ισμαήλ Πλιάσα παρά την Λεπενού του Βάλτου και τον αναγκάζει ν’ αποσυρθεί αρχικώς εις Κραβασαρά (Αμφιλοχία) και ακολούθως εις Πρέβεζα. Προηγήθηκε μονομαχία του Καραϊσκάκη με έναν από τους αρχηγούς, τον Χατζή Μπέντο όπου και τον τραυμάτησε θανάσιμα. Μετά απ’αυτό, το ηθικό των οθωμανών έπεσε ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα την σαρωτική τους ήττα. Έτσι πήραν ανάσα οι πολιορκούμενοι του Μεσολογγίου.
1824.—[π.ημ.] Λίγες μέρες μετά την άφιξη των Ορλάνδου και Λουριώτη στην Αγγλία, εγκρίθηκε ένα δάνειο ονομαστικής αξίας 800.000 λιρών, εκταμιεύθηκε το 52% [472.000], όπου μετά την αφαίρεση προμηθειών, χρεολυσίων, την προκαταβολή τόκων δύο ετών, έφθασαν στην Ελλάδα μόλις 298.000 λίρες, με την κυβέρνηση να σπαταλά το μεγαλύτερο μέρος του στην εμφύλια διαμάχη.

1828.—Αρχίζει τις εργασίες του το “Πανελλήνιο” ως όργανο διοίκησης των Ελλήνων. Το προσωρινό πολιτειακό σχήμα που ενέκρινε η Βουλή, με εισήγηση του Καποδίστρια, προέβλεπε την κατάργησή της και την σύσταση ενός κεντρικού εξουσιαστικού συμβουλίου από 27 μέλη, του Πανελληνίου, που θα συμπαρίσταται στον Κυβερνήτη, με γνωμοδοτική βασικά και νομοπαρασκευαστική αρμοδιότητα. Οι πράξεις του Κυβερνήτη για να είναι έγκυρες, έπρεπε να είναι “θεμελιωμένες επάνω εις τις εγγράφους αναφορἐς του Πανελληνίου ή των τμημάτων του”.

1864.—Γεννιέται εις την Καρύταινα ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος, ιδρυτής του Προοδευτικού κόμματος Ελλάδος. Διετέλεσαι πολλάκις Βουλευτής αλλά υπήρξε και Υπουργός. Χαρακτηριστικό του ήθους του, ήταν η απόφασή του το 1909 να μην δεχθεί το υπουργείο που τον κάλεσαν να αναλάβει, επειδή δεν είχε ψηφιστεί από τον λαό. 
1900.—Επιδημία τύφου ξεσπά στην Αθήνα.

1903.—Οι αρχές συλλαμβάνουν βούλγαρο κομιτατζή ο οποίος σκόπευε να ανατινάξει τον Παρθενώνα την ημέρα του Αγίου Γεωργίου. Θα ακολουθήσουν κι άλλες τρομοκρατικές ενέργειες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στον ελληνικό Μητροπολιτικό Ναό, στο ταχυδρομείο και στην οθωμανική Τράπεζα. Η δε Μακεδονική ύπαιθρος υπέφερε τα πάνδηνα.

1908.—Καθίσταται υποχρεωτικό το μάθημα της γυμναστικής για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάσταση Συγκλήτου και Υπουργείου Παιδείας.

1910.—Η διοικούσα επιτροπή του “Στρατιωτικού Συναγερμού” αποφασίζει τη διάλυσή του.

1913.—Συνεχίζεται μεταξύ τούρκων και Ελλήνων στο μέτωπον Ηπείρου, ο αγώνας πυροβολικού. 
.—Ο Γερμανός Ε΄ εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης. Γεννήθηκε στον Μπαλατά του Φαναρίου το Δεκέμβριο του 1835 ή 1840 και το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Καβακόπουλος. Εξελέγη Μητροπολίτης Κω (1867), Ρόδου (1876 – 1888), Ηρακλείας (1888 – 1897) και Χαλκηδόνος (1897 – 1913).

1919.—Στη Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι, η Ιταλία αποδέχεται τις ελληνικές αξιώσεις στη Βόρειο Ήπειρο, υπό τον όρο να γίνει δημοψήφισμα σε ορισμένες περιφέρειες. Παρ’ όλα αυτά στο θέμα των Δωδεκανήσων οι Ιταλοί κατακτητές παραμένουν αμετακίνητοι.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός δέχεται επιθέσεις ατάκτων τούρκων και τις εξουδετερώνει.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπον της Μ. Ασίας γίνονται δράσεις περιπόλων.

1922.—Η Ελληνική στρατιά οργανώνει οχυρώματα αμύνης.

.—Η κυβέρνηση της Άγκυρας, καθορίζει και πάλι τους όρους της ειρήνης: 1) εξάπλωση της Ευρωπαϊκής τουρκίας μέχρι την Αδριανούπολη και 2) εκκένωση της Σμύρνης. 
1924.—Οι ανθελληνικές βιαιοπραγίες κατά του Ελληνισμού από πλευράς βουλγάρων, συνεχίζουν εντονότατα.

1926.—Τα υπουργεία Στρατιωτικών και Εσωτερικών, λόγω οικονομικών προβλημάτων της χώρας, αρχίζουν τις απολύσεις υπαλλήλων.

.—Στη Θεσσαλονίκη συλλαμβάνονται κομμουνιστές, οι οποίοι κυκλοφορούσαν παράνομες και αντεθνικές προκηρύξεις.

1932.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος συνάντησε στο Λονδίνο τον σερ Frederick Leith-Ross του θησαυροφυλακίου, ο οποίος του ανέφερε ότι η αναστολή των πληρωμών δεν αφορούσε την Αγγλία, αλλά τους ομολογιούχους και ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την πίστη της Ελλάδας στο εξωτερικό. Όσο για το δάνειο που ζητούσε ο Βενιζέλος, μπορούσε να εκδοθεί μόνο από την χρηματαγορά. Πρότεινε μάλιστα να εγκαταλείψει η Ελλάδα τον κανόνα του χρυσού. Πάντως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Ρώμη, είχαν συμφωνήσει, ώστε ο Άγγλος εκπρόσωπος της ΔΟΕ, L. G. Roussin, να εξέταζε την οικονομική κατάσταση της χώρας σε συνεργασία με την Τ.τ.Ε. 
1941.—Ο καιρός ψυχρός και χιονώδης. Κατερρίφθησαν τρία εχθρικά αεροπλάνα παρά των αντιαεροπορικών μας πυροβόλων και παρά τον Δεβόλη ποταμόν έγινε μεγάλη αντεπίθεσις παρά του εχθρού και απεκρούσθη λυσσωδώς από τα στρατεύματά μας, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές δεν έπαυσαν καθ’ όλην την ημέραν εκ των δύο πλευρών.

.—Ξημερώματα 28ης Ιανουαρίου 1941, Κλεισούρα. Παραμονές της γενικής επίθεσης του 50ού Συντάγματος Πεζικού. Ο λοχίας Νίκος Σωτηριάδης με την ομάδα του μετράει τις ώρες. Σκάει ένας όλμος. Δεύτερος… “ Να πάρει, θα μας χαλάσουν τα σχέδια οι φρατέλοι ” . Αρπάζει μια χειροβομβίδα. “ Τι κάνεις λοχία; Να σε φάνε τζάμπα, σαν ορτύκι ; ” Το πολυβόλο σωπαίνει… Κοντεύει να φέξη. Ο λοχίας γυρίζει σε έναν φαντάρο. “ Στείλε χαιρετίσματα, πριν ξεκινήσουμε, στον Θεσσαλονικιό, τον Σουγιουλτζή ”. Σάλπισμα, επίθεση.

.—Τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου 1941, η επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά έδωσε λαβή για ένα τελείως διαφορετικής μορφής πλου του α/τ «ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ». Κατά παράκληση της οικογενείας του, αποφασίστηκε η μεταφορά από την Τήνο της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας. Έτσι, την νύχτα της 28ης Ιανουαρίου το α/τ «ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», τηρώντας απόλυτη μυστικότητα για να μην γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα της καταστάσεως του ασθενούς, ετοιμάστηκε σε ελάχιστο χρόνο και έπλευσε με ταχύτητα 30 μιλίων παρά την σκληρή καιρική κατάσταση. Όταν όμως πλησίαζε την Τήνο διατάχθηκε να επιστρέψει διότι είχε επέλθει το μοιραίο. 
1944.—Σκοτώθηκε στο Παγγαίο της Μακεδονίας, ο πιλότος μας Κωνσταντίνος Σαρβανίδης. Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940-41.

1950.—Προσφυγή της Ελλάδος στον ΟΗΕ κατά της Σοβιετικής Ένωσης για τις μαζικές εκτοπίσεις Ποντίων Ελλήνων στα βάθη της Σοβιετικής Ασίας. Άλλη μία γενοκτονία για τον πολύπαθο Ποντιακό Ελληνισμό.

1961.—Στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, από το 1952 έως το 1961 ανασκάφηκαν συστηματικά 32 τύμβοι και τα αποτελέσματά της έρευνάς δημοσιεύθηκαν στον τόμο Βεργίνα Ι, που κυκλοφόρησε το 1969. Η ανασκαφική έρευνα της Βεργίνας άρχισε στα 1861, από τον Γάλλο αρχαιολόγο Leon Heuzey. Όταν πια η Μακεδονία επελευθερώθηκε, ο Κ. Α, Ρωμαίος, από τους κορυφαίους της Ελληνικής αρχαιολογικής επιστήμης. συνέχισε την ανασκαφή του λαμπρού ελληνιστικού ανακτόρου. Με τη λήξη του Β’Παγκοσμίου πολέμου, οι εργασίες συνεχίσθηκαν από τον Μανώλη Ανδρόνικο. 
1964.—Οι εκλογείς σε όλη την Ελλάδα ανέρχονταν σε 5.662.965.

1974.—Στην Κύπρο, η κυβέρνηση κηρύττει τριήμερο επίσημο πένθος για το θάνατο [27/1], του Γεωργίου Γρίβα-Διγενή. Γεννήθηκε στη Χρυσαλινιώτισσα, στη Λευκωσία της Κύπρου, στις 5 Ιουλίου 1897 και μεγάλωσε στο χωριό Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου . Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος από τους Γερμανούς μετέβη μυστικά στην Κύπρο με το ψευδώνυμο Διγενής και ίδρυσε την ΕΟΚΑ της οποίας ήταν και ο στρατιωτικός αρχηγός (πολιτικός αρχηγός ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος) με στόχο την εκδίωξη των Βρετανών από το νησί και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ο Μακάριος, παρά την οξύτατη αντίθεσή του με τον στρατηγό, εξήρε την προσφορά του στον Απελευθερωτικό Αγώνα. 
1976.—Καθιερώνεται επισήμως στην εκπαίδευση η δημοτική γλώσσα, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Παιδείας Γεωργίου Ράλλη.

1980.—Μετά 14 χρόνια, επανεκδίδεται η εφημερίδα «Μεσημβρινή».

1991.—Κτύπημα της 17Ν στην Αθήνα, με ρουκέτα κατά της American Express.

1996.—Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι οι ελληνικές δυνάμεις επανατοποθέτησαν στη νησίδα Ίμια την ελληνική σημαία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το «Παναγόπουλος ΙΙ» ανακόπτει μικρή λέμβο με τούρκους κομάντος, που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τα Ίμια. Μέχρι αργά το βράδυ, σημειώνονται αλλεπάλληλες παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά σκάφη.

2008.— Στις 28 Ιανουαρίου του 2008, στις 5:15 το πρωί, άφησε τη τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου συνδέθηκε άμεσα με μία μεγάλη σύγκρουση που ξέσπασε το 2000, μεταξύ εκκλησίας και Κυβερνήσεως Σημίτη, σε σχέση με την αναγραφή του θρησκεύματος στις ελληνικές αστυνομικές ταυτότητες. Η διάσταση απόψεων Εκκλησίας και Κυβερνήσεως Σημίτη παρέμενε αγεφύρωτη και έτσι η Εκκλησία αποφάσισε τη συλλογή υπογραφών, αιτούμενη τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το εν λόγω θέμα.


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 9191117202167498541

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item