Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΑνοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

26 Ιανουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

457.—[κατά προσέγγιση] Πεθαίνει ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μαρκιανός, Θρακικής καταγωγής, που όπως και ο Λέων Α’ που ακολούθησε στον θρόνο, χαρακτηριζόταν από αυστηρά Ορθόδοξες αρχές. Επί βασιλείας του, συγκλήθηκε η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος. Λόγω της απορριπτικής απόφασης της Συνόδου για τους Μονοφυσίτες, δημιουργήθηκε στα Ανατολικά τμήματα της Αυτοκρατορίας [κυρίως στη Συρία και Αίγυπτο] μία τάση συμμαχίας των μονοφυσιτών με τους εχθρούς της αυτοκρατορίας, που εκδηλώθηκε αργότερα. Πάντως στα επτά χρόνια που ήταν στο θρόνο εξασφάλισε πολιτική και θρησκευτική σταθερότητα.

1669.—Στο Κάρλοβιτς της Κροατίας υπογράφεται η ομώνυμη συνθήκη ανάμεσα σε Τουρκία, Αυστρία, Ρωσία, Πολωνία και Βενετία. Σύμφωνα με την συνθήκη, η Τουρκία αναγνωρίζει την κυριαρχία της Βενετίας στην Πελοπόννησο, τη Λευκάδα και την Αίγινα. Στην Αυστρία οι Τούρκοι παραχωρούν την Τρανσιλβανία και μέρος της Ουγγαρίας, την Ποδολία στην Πολωνία (δυτική Ουκρανία) και το Αζόφ στη Ρωσία. Η Βενετία με τη σειρά της αναγνωρίζει την κυριαρχία της Τουρκίας στη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου και υποχρεώνεται να εκκενώσει τα φρούρια της Ναυπάκτου, του Αντίρριου και της Πρέβεζας. Η Συνθήκη του Κάρλοβιτς αναδεικνύει την Αυστρία σε κυρίαρχη ευρωπαϊκή δύναμη και αποτελεί την αφετηρία απώλειας εδαφών για την οθωμανική αυτοκρατορία.
1821.—Συνέλευση της Βοστίτσης (Αιγίου), [26-29/1], συγκροτηθείσα τη πρωτοβουλία του Παπαφλέσσα, με συμμετοχή των προκρίτων όλης της Αχαΐας. Κατά ταύτην, ελήφθησαν αποφάσεις διά την έναρξιν του απελευθερωτικού αγώνος. «Ο Παπαφλέσσας αφού γνωστοποίησε για πότε είχε οριστεί κήρυξη της Επανάστασης, αναχώρησε για τη Μάνη, αφού πρώτα έβαλε κάποιους φιλικούς να οργανώσουν επεισόδια που θα εξέθεταν τους προκρίτους στα μάτια των Τούρκων, έτσι ώστε να διασφαλίσει τυχόν υπαναχώρησή τους. Στις τάξεις των κοτζαμπάσηδων επικρατούσε εκνευρισμός, ορισμένοι πρότειναν να καταδώσουν τον «τρελόπαπα» στις τουρκικές αρχές και κάποιοι άλλοι πρότειναν την δολοφονία του ώστε να είναι σίγουροι». 1822.—Δύναμη τουρκικών στρατευμάτων ανερχόμενη σε 2.000 άνδρας, επιτίθεται στην Κρήτη εναντίον των Κρητών οπλαρχηγών Μανουσέλη, Δεληγιάννη, Τσουδερού, Μεληδόνη. Κατά την σφοδρή μάχη εις περιοχή Ρεθύμνου (Ακόνια) φονεύεται από τον Μανουσέλη ο αρχηγός των Τούρκων και ακολούθως τρέπεται σε φυγή το τουρκικό στράτευμα.

1825.—Συνάπτεται στην Αγγλία δεύτερο δάνειο ονομαστικής αξίας 2.000.000 αγγλικών λιρών, με την συμφωνία να εκχωρηθεί το 55,5% της ονομαστικής αξίας, ήτοι 1.100.000 λίρες. Μετά την παρακράτηση τόκων διετίας και λοιπών εξόδων, προμηθειών, «αμοιβών» κ.λ.π., το χρηματικό ποσό που «εκταμιεύθηκε» ήταν 816.000 λίρες. Οι Λουριώτης και Ορλάνδος για άλλη μία φορά εκπροσώπησαν τα ελληνικά συμφέροντα. Τη διαχείρηση όμως αυτού του δανείου δεν ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση αλλά οι Άγγλοι τραπεζίτες. Από τις 816.000 λίρες, αναχρηματοδοτήθηκε το δάνειο του 1824, με 212.000 λίρες και δόθηκαν 207.000 για την αγορά οπλισμού και την κατασκευή έξι ατμοκίνητων πλοίων συν κάτι προκαταβολές του Κόχραν· από τα δύο εκατομμύρια, οι διαχειριστές του δανείου έλαβαν ό,τι απέμεινε, [230.116 λίρες] τα δε παραγγελθέντα έξι ατμόπλοια μετά από καθυστερήσεις και περιπέτειες περιορίσθηκαν σε τρία : «ΚΑΡΤΕΡΙΑ», «ΕΡΜΗΣ» και «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ».

1828.—Στη νήσο Αίγινα, ο Ιωάννης Καποδίστριας δίδει τον νενομισμένον όρκον ενώπιον της Συνελεύσεως και αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντα τού Κυβερνήτου. «Στις 26 Ιανουαρίου 1828 στον ιερό ναό της Μητρόπολης, ορκίζεται ο Κυβερνήτης, το Πανελλήνιον (Βουλή) και ο Γραμματέας της Επικράτειας (Πρωθυπουργός): Γενική Εφημερίς της Ελλάδος αρ. 7 έτος Γ΄ Σάββατον 28 Ιανουαρίου 1828». 1837.—Ο Άγγελος Γέροντας είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηνών. Υπήρξε Δήμαρχος για 4,5 μόλις μήνες, [26/1/1837 - 10/6/1837] και ακολούθως ανέλαβε ο Δημήτριος Καλιφρονάς με θητεία κάτι λιγότερο από έναν μήνα [11/6/1837 - 5/7/1837] όπου ανέλαβε και πάλι καθήκοντα ο κος Γέροντας [6/7/1840 - 5/9/1840].


1866.—Ο Μπενιζέλος Ρούφος καλείται να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση. Ο προσανατολισμός την νέας κυβέρνησης είναι κατά του Αγώνα Ενώσεως της Κρήτης με την Ελλάδα, παρ’όλο που η Κρήτη βρίσκεται σε αναβρασμό. 1868.—Μετά την πρόωρη διάλυση της κυβερνήσεως Μωραϊτίνη στις 25/1, προκηρύσσονται εκλογές για την 21η Μαρτίου. Η νέα βουλή που θα προκύψει, θα ορκισθεί στις 25/4/1868.

1900.—Αίρονται οι αφορισμοί των ποιητών μας Παναγιώτη Συνοδινού και Ανδρέα Λασκαράτου. Σχετικά με τον Λασκαράτο, την άρση του αφορισμού του ζήτησε και πέτυχε μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες ο ιερέας Γεράσιμος Δορίζας, φίλος και θαυμαστής του συγγραφέα, με το Λασκαράτο να αρνείται κατηγορηματικά να απολογηθεί.

1911.—Η κατάσταση για τους Χριστιανούς της Μακεδονίας είναι πλέον ανυπόφορη . Οι βασανισμοί και οι δηώσεις από πλευράς Τούρκων είναι φαινόμενο καθημερινό. 1912.—Η Τουρκία αποφασίζει την εφαρμογή στρατιωτικού νόμου στις περιοχές της Βορείου Ελλάδος που μαστίζονται από τις βουλγάρικες συμμορίες.

1913.—Ο αγώνας μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Τούρκων περιορίζεται σε δράση πυροβολικού και περιπόλων.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός Μ. Ασίας δέχεται μικροεπιθέσεις ατάκτων Τούρκων.


.—Ο Κεμάλ καλεί όλους τους Τούρκους στα όπλα. 1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται μάχες περιπόλων.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά αντιδρά με περιπόλους εναντίον των Τούρκων ατάκτων και ληστών.

1927.—Οπαδοί του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου, προβαίνουν σε νέα κίνηση εναντίων της κυβέρνησης και της Δημοκρατίας. Ο Πάγκαλος 
(παππούς του σημερινού στελέχους του ΠΑΣΟΚ), μεταφέρεται στις φυλακές «Ιτζεδήν» της Κρήτης. 1931.—Mείζον θέμα δημιουργείται στην Ελληνική Βουλή, λόγω του διορισμού στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του αντιπροέδρου του εν λόγω δικαστηρίου, Κωνσταντίνου Γεωργιάδη, που είχε επιλεγεί ως εισαγγελέας στη δίκη των Έξι, το 1922.

1932.—Μετά την άφιξη του Βενιζέλου στο Λονδίνο [25/1], στις 26 Ιανουαρίου συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών, Nέβιλ Τσάμπερλεν. Του είπε ότι, αν δε βοηθούσαν την ελληνική οικονομία, αυτή θα χρεοκοπούσε σύντομα και ότι μόνο οι προτάσεις που είχε στο υπόμνημα μπορούσαν να είναι κάποια σοβαρή βοήθεια. Ο Άγγλος απάντησε ότι η αναστολή πληρωμής των χρεών δε θα είχε σοβαρό αποτέλεσμα. Αλλά, ακόμα κι αν γινόταν, χρειαζόταν τόσο τη συγκατάθεση της ΔΟΕ, όσο και των ομολογιούχων. 

.—Η αγροτική εξέγερση, λόγω της φτώχειας που μαστίζει τον αγροτικό πληθυσμό, αρχίζει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις. 
1936.—Στις εκλογές οι Φιλελεύθεροι καταλαμβάνουν 126 έδρες και το Λαϊκό Κόμμα 72. Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με το σχήμα του «Παλλαϊκού Μετώπου» λαμβάνοντας 73.441 ψήφους και καταλαμβάνει 15 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι καταλαμβάνουν 126 έδρες και το Λαϊκό Κόμμα 72.

1940.—Αμυντική και εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Μ. Βρετανία, προκαθορίζει και την στάση της Ελλάδας απέναντι σε μελλοντική επίθεση της Ιταλίας ή της Γερμανίας.

1941.—Οι ιταλικές δυνάμεις στην Αλβανία συνεχίζουν την επίθεσή τους εναντίον των Ελλήνων στον τομέα τού Α’ σώματος. Αρχίζει η μάχη της Τρεμπεσίνας. Ο Ελληνικός Στρατός μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου είχε καταλάβει την κορυφογραμμή της Τρεμπεσίνας, το Μάλι Σπαντάριτ, το χωριό και τον αυχένα Μπούμπεσι, το ύψωμα Κιάφε Λουζίτ και τα υψώματα 717 και 731 που σε λιγότερο από έναν μήνα από τότε θα μετατρέπονταν σε εφιάλτη για τους Ιταλούς. 1944.—Έξω από την Κοζάνη εκτελούνται 43 Έλληνες από τα στρατεύματα κατοχής.

1945.—Ο π. Ζήκος Παντούλας συνελήφθη από ομάδες του ΕΛΑΣ, όπου μετά από σκληρά και απάνθρωπα βασανιστήρια δολοφονήθηκε σε μιά χαράδρα, όχι μακριά απ’ το χωριό Λίππα.

1949.—Περί τις μεσημβρινές ώρες το προσωπικό αεροσκάφος του Χάρρυ Τρούμαν τροχοδρομούσε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μεταφέροντας τον νεοεκλεγέντα Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα τον Α΄. Πριν ακόμη να φθάσει στο Πατριαρχείο, ο νέος Πατριάρχης πέρασε και κατέθεσε στεφάνι με λουλούδια στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ […] Για την τουρκική κυβέρνηση, συμφωνούντων και της ελληνικής και της αμερικανικής, μοναδικός υποψήφιος του Πατριαρχικού θρόνου ήταν ο Αμερικής Αθηναγόρας. Με την άφιξή του έλαβε και το τουρκικό διαβατήριο. .— Σκοτώθηκαν οι Μαυρονικόλας Κωνσταντίνος και Κοτζαμάνης Κωνσταντίνος, εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή μεταφοράς αεροσκάφους Oxford από το Σέδες στο Ελληνικό, όταν λόγω κακών καιρικών συνθηκών, το αεροσκάφος κατέπεσε και συνετρίβη στην περιοχή της Μαλακάσας Αττικής.

1951.—Το αποσταλέν εις Κορέα ελληνικό τάγμα υπό τον αντισυνταγματάρχη Αρμπούζη αναλαμβάνει επιθετική ενέργεια, διαρκήσασα επί 4ήμερον και κυριεύει οχυράς εχθρικάς θέσεις. Παράλληλα και οι πρώτες του απώλειες, βορείως της πόλεως Ικτσόν της Κορέας, 3 νεκροί οπλίτες, 2 τραυματίες και 1 αγνοούμενος. Η ανδρεία και η ορμητικότης των Ελλήνων στρατιωτών προεκάλεσαν ενθουσιώδη σχόλια εις τον ξένον τύπον.

1954.—Οι υποψήφιοι του “Ελληνικού Συναγερμού” πλειοψηφούν στις αναπληρωματικές εκλογές της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.

1962.—Χάνουν την ζωή τους ο Νανόπουλος Κωνσταντίνος του Σπυρίδωνος μαζί με τον Ανθυποσμηναγό (Ι) Δεμάγκο Ιωάννη, όταν το αεροσκάφος τους προσέκρουσε σε λόφο δυτικά του αεροδρομίου της 114 Πτέρυγας Μάχης (Τανάγρα) και συνετρίβη. Ο Ανθυποσμηναγός Νανόπουλος Κωνσταντίνος ήταν γιός του επίσης πεσόντα στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο αξιωματικού της Π.Α. Σμηναγού Νανόπουλου Σπυρίδωνα. 1966.—Ο πιλότος μας Παπαγεωργίου Σπυρίδων, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, έπεσε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου-Κατάκολου, με αποτέλεσμα τον πνιγμό του χειριστή.

1972.—Αρχίζουν συνομιλίες για την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. 1977.—Πεθαίνει ο ιδρυτής της «Φίνος Φίλμς», Φιλοποίμην Φίνος. Σε καιρούς δύσκολους κατόρθωσε με ελάχιστα μέσα, και ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια, να δημιουργήσει τις πιο καλογυρισμένες ταινίες του τόπου· άλλοι βλέπουν πάνω του έναν πρωτοπόρο της τεχνικής, άλλοι διακρίνουν έναν συνδυασμό τόλμης και διαίσθησης. O ίδιος δεν έκανε τίποτε άλλο από το να μελετά, να διασταυρώνη και να πειραματίζεται. Κατασκεύασε το πρώτο ηχοληπτικό μηχάνημα στην Eλλάδα, ενώ γύρισε την πρώτη έγχρωμη και στερεοφωνική ταινία. Kι όλα αυτά, χωρίς την παραμικρή κρατική στήριξη. 1989.—Δύο κουκουλοφόροι κλέβουν 47 εκατομμύρια δραχμές από το παράρτημα ΕΛΤΑ στα Χανιά της Κρήτης.

1995.—Την επίσκεψή του στο Άουσβιτς ματαιώνει ο ΥΠΕΞ Κάρολος Παπούλιας, έπειτα από την επιμονή της Πολωνίας να αναρτηθεί η σημαία της ΠΓΔΜ με τον “Ήλιο της Βεργίνας” κατά τη διάρκεια της 50ης επετείου από την απελευθέρωση και των τελευταίων κρατουμένων του ναζιστικού καθεστώτος. 1996.—Κρίση των Ιμίων: Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος παραδέχεται εμμέσως το περιστατικό στα Ίμια, επιβεβαιώνοντας την αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από την Τουρκία. Από την ημέρα [26/12/1995] που το τουρκικό motorship «Φίγκεν Ακάτ» προσάραξε [καθόλου τυχαία] στην Ανατολική Ίμια, μεσολάβησε μία ανταλλαγή διακοινώσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Η Τουρκία συνεχίζοντας την προκλητική της συμπεριφορά αμφισβητεί την ελληνικότητα των βραχονησίδων Ίμια. Στις 25/1, ο δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, ύψωσε την Ελληνική σημαία στις βραχονησίδες Ίμια, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. Η συνέχεια και οι χειρισμοί της ελλαδικής κυβερνήσεως Σημίτη, θα δείξει το πραγματικό πρόσωπο αυτών που ορκίστηκαν να προστατεύουν τα Εθνικά Δίκαια.


Βασική πηγή
elldiktyo.blogspot.gr

Πηγές
sdiep.army.gr
sansimera.gr
el.wikipedia.org
Ελληνικὸ ΗμερολόγιοΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 6933570434662999167

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item