Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

24 Ιανουαρίου


/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1825—[π.ημ.] Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και των πολιτικών τζακιών του νεοϊδρυθέντος ελληνικού κράτους, φάνηκε από την Α’Εθνοσυνέλευση, εκδηλώθηκε όμως κατά την Β’Εθνοσυνέλευση του Άστρους Κυνουρείας, με επακόλουθο μία εμφύλια διαμάχη με οδυνηρές συνέπειες, μεταξύ των οποίων και η άνανδρη δολοφονία του πρωτότοκου γιού του Πάνου. Μετά από αυτό, απογοητευμένος, και με σκοπό την παύση της καταστροφικής εμφυλίου συρράξεως, παραδόθηκε στις 24 και φυλακίστηκε στις 25 για τέσσερεις μήνες, στην Μονή του Προφήτη Ηλία της Ύδρας. Μετά την αποβίβαση του Ιμπραήμ, αποφυλακίσθηκε για να ξαναδώσει πνοή στον πνέοντα τα λοίσθια αγώνα. Αποβιβαζόμενος στο Ναύπλιο βροντοφώναξε : “ Πριν βγώ στη στεριά έριξα στη θάλασσα όλα τα περασμένα· κάνετε κι εσείς το ίδιο και βοηθήστε να διώξουμε τον καινούργιο εχθρό απ’τον τόπο μας”.
1827.—Ενώ ο Καραϊσκάκης σαρώνει στην Ρούμελη τους τούρκους, οι πολιορκημένοι της Ακροπόλεως, αποφασίζουν να στείλουν τον Μακρυγιάννη στην κυβέρνηση της Αίγινας για να εκθέση τις ανάγκες τους και να ζητήση βοήθεια. Ο Μακρυγιάννης αν και υπό ανάρωση μετά από τριπλό τραυματισμό του τον Οκτώβριο του 1826, πραγματοποίησε έξοδο τον Νοέμβριο, πέρασε τις τουρκικές γραμμές και κατάφερε να φτάση στην Αίγινα. Επέστρεψε στις 24 Ιανουαρίου 1827, συνοδευόμενος από τον Σκωτσέζο Φιλέλληνα Τόμας Γκόρντον και τον Ιγγλέση Χαράλαμπο με το «Τακτικό τάγμα» του. Αποβιβάσθηκε στο λιμάνι της Ζέας υπό την υποστήριξη των κανονιών του πολεμικού ατμοπολοίου «ΚΑΡΤΕΡΙΑ», ανατρέποντας την τουρκική άμυνα και οχυρώθηκε στην Καστέλα. Τις επόμενες δύο ημέρες οι ναυτική μοίρα του Άστιγκος θα βομβαρδίση θέσεις των τουρκαλβανών του Κιουταχή [Ρεσίτ πασά], ο οποίος, για να δικαιολογήσει στο Σουλτάνο την απώλεια του Πειραιά, έστειλε στην Κωνσταντινούπολη μια οβίδα των 68″ της “ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ”..1837.—[ 14 ἤ 24/1 ] Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας· το βασιλικό διάταγμα φέρει τον τίτλο : «Περί της καθ’ οδόν απαντήσεως των αμαξών, εφίππων κλπ», προς αποφυγήν συγκρούσεων ως εκ της καθ’ οδόν συναντήσεως των αμαξών, εφίππων κλπ. και δια να κατασταθή ούτως η διάβασις εύκολος και μάλιστα ακίνδυνος. 1871.—Πυρκαγιά καταστρέφει μεγάλο μέρος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου στο Άγιον Όρος. Σύμφωνα με την παράδοση, στην αρχαιότητα στην θέση της Μονής βρισκόταν Ασκληπιείο και αιώνες αργότερα κτίστηκε ένας μικρός μοναστικός οικι­σμός στο ίδιο σημείο. Όμως δεν είναι γνωστό πότε αυτός ο οικισμός αναπτύχθηκε σε μεγάλη μοναστική κοινότητα. Το 18ο αιώνα στη µονή ασκήθηκε ο ισαπόστολος της νεότερης ελληνικής ιστορίας άγιος Κοσµάς ο Αιτωλός.

1878.—Λόγω των γεγονότων που εξελίσσοντο και της αδράνειας της κυβέρνησης Δηλιγιάννη, ο βασιλεύς Γεώργιος ανέλαβε την πρωτοβουλία να παραιτήση τους υπουργούς και να διορίση ως πρωθυπουργό τον Κουμουνδούρο. Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κουμουνδούρο, γνωστοποιήται παράλληλα και το γεγονός ότι οι οθωμανοί ήταν έτοιμοι να υπογράψουν συμφωνία με τους σλάβους νικητές, με αποτέλεσμα την παραχώρηση ελληνικών εδαφών και την βουλγαροποίησή τους. Ξέσπασαν βίαια επεισόδια κατά των πολιτικών για την ελλειπή τους στάση σε εθνικά θέματα, και ο Κουμουνδούρος αποφάσισε έστω και την τελευταία στιγμή να καταστρώση σχέδιο δράσεως. Ήδη σε Θεσσαλία, Κρήτη και Μακεδονία, είχαν εκδηλωθεί επαναστατικά κινήματα. Όταν τελικά δόθηκε εντολή στον στρατό να εισβάλλει στα οθωμανικά εδάφη, η οθωμανική κυβέρνηση είχε ήδη συνθηκολογήσει με την Ρωσία.
1899.—Ένα μήνα μετά την άφιξη του Υπάτου Αρμοστού Κρήτης, πρίγκηπος Γεωργίου της Ελλάδος, δημοσιεύτηκε το πρώτο σημαντικό διάταγμα «Περί συγκροτήσεως της Κρητικής Συνελεύσεως», με το οποίο ανατέθηκε σε δεκαεξαμελή επιτροπή αποτελούμενη από 12 χριστιανούς και 4 μουσουλμάνους, με [Α’ πρόεδρο της Κρητικής Βουλής] τον Ιωάννη Σφακιανάκη, [ἀπό τὸ Βραχάσι Μεραμπέλλου], η σύνταξις σχεδίου Συντάγματος. Ταυτοχρόνως, προκηρύχθηκαν για τις 24 του ιδίου μηνός εκλογές των πληρεξουσίων. Η Κρητική Βουλή άρχισε τις εργασίες της στις 8 Φεβρουαρίου 1899.
1902.—Το βουργαρικό Κομιτάτο, με προπαγανδιστικό υπόμνημα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις, ζητά την επέμβασή τους για να σταματήσουν οι διωγμοί εις βάρος των βουργάρικων πληθυσμών στην Μακεδονία (…)

1905.—Οι αρχές διατάσσουν την κατάσχεση της μεταφράσεως της Καινής Διαθήκης.
1908.—Ταραχές σε Τρίκαλα και Θεσσαλία. Οι Τρικαλινοί εξεγείρονται και ξεσπούν εις βάρος Δημοσίων κτιρίων και καταστημάτων εξ αιτίας δυσβάστακτων φόρων.

1913.— [23πρὸς 24/1] Το υδροπλάνον «ΝΑΥΤΙΛΟΣ», του οποίου επέβαινον ο υπολοχαγός μηχανικού Μιχαήλ Μουτούσης ως πιλότος και ο σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης ως παρατηρητής, αποθαλασσωθέν εκ Μούδρου, [ν.ημ.6/2] έφθασε μέχρι του τουρκικού ναυστάθμου του Νιαγαρά (παρά την Καλλίπολιν), όπου έρριψε τέσσαρας χειροβομβίδας κατά των εκεί ελλιμενισμένων τουρκικών πολεμικών σκαφών, αλλ’ άνευ αποτελέσματος, ακολούθως δε επέστρεψεν εις την βάσιν του. Οι δύο τολμηροί αεροπόροι, είχαν πάρει μαζί τους και τα πιστόλια τους διά να αυτοκτονήσουν, εις περίπτωσιν καθ’ ην θα συνελαμβάνοντο, διότι, κατά την εποχήν εκείνην, δεν είχε καθορισθή ακόμη αν οι πέπτοντες εις τας εχθρικάς γραμμάς αεροπόροι, θα εθεωρούντο ως αιχμάλωτοι πολέμου ή ως κατάσκοποι. Η πτήσις των εχαιρετίσθη ως μέγα κατόρθωμα από τον διεθνή τύπον, διότι δι’ αυτής κατεδείχθη η χρησιμότης του εναερίου όπλου εις πολεμικάς επιχειρήσεις. Και αυτός ο τουρκικός τύπος ανεγνώρισεν επίσης ότι «τας μεγαλυτέρας προόδους εις την αεροναυτικήν εξ όλων των βαλκανικών χωρών, έχει επιτελέσει η Ελλάς». Ο υπολοχαγός Μουτούσης είχεν εκτελέσει προηγουμένως επιτυχή αναγνωριστικήν πτήσιν άνωθεν του Μπιζανίου δι’ αεροπλάνου.
1920.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνονται συμπλοκαί Ελλήνων και τούρκων.

1921.—Μετά από διαφωνία του με τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Δημήτριο Γούναρη, παραιτείται ο πρωθυπουργός Δημήτριος Ράλλης.

.—Σχηματίζεται νέα ελληνική Κυβέρνηση, υπό τον Νικόλαο Καλογερόπουλο, που αναχωρεί για τη Διάσκεψη του Λονδίνου.

.—Ο Ελληνικός Στρατός εκκαθαρίζει τις περιοχές τις οποίες κατείχε.
1922.—Η Ελληνική Στρατιά Μ. Ασίας οχυρώνει τις θέσεις της και καταδιώκει ληστοσυμμορίες τούρκων.

.—Ο Μελέτιος Δ’ (Μεταξάκης) ανέρχεται εις τον Πατριαρχικόν θρόνον της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Πατριάρχης Μελέτιος γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1871 στο χωριό Παρσάς του Λασιθίου Κρήτης και το κοσμικό του όνομα ήταν Εμμανουήλ Μεταξάκης. Ο ΚΠόλεως Μελέτιος Δ´ ανεχώρησεν εξ Αμερικής την 1ην Ιανουαρίου 1922 διὰ του ατμοπλοίου «Ολυμπιακός», μέσω Αγγλίας (9 Ιανουαρίου) καὶ διὰ της Γαλλίας έφθασεν ατμοπλοϊκώς, διὰ του γαλλικού ἀτμοπλοίου Tadla, εις την πόλιν ημών την Δευτέραν 24ην Ιανουαρίου 1922.

1933.—Διαλύεται η ελληνική Βουλή και προκηρύσσονται νέες εκλογές για τις 5 Μαρτίου.Την επομένη των εκλογών θα ακολουθήση ακόμη ένα πραξικόπημα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1937.—Η Γαλλία συμφωνεί να παραδώσει την Αλεξανδρέττα στους τούρκους αν και ανήκε στην Συρία. Η περιοχή ανακηρύσσεται αυτόνομη το 1938 και εκχωρείται τελικά στην τουρκία το 1939 [23/6]. Το 1974 χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο για την εισβολή στην Κύπρο.

1941.—Ο ιταλικός στρατός επιτίθεται σε ολόκληρο το μέτωπο εναντίον των Ελλήνων εις αλβανίαν.

.—Το ΙΙ/13ον τάγμα και ο λόχος όλμων του 13ου Συντάγματος διαβαίνουν τον ποταμόν Αψό και εισβάλουν στην Ζαμπερτζάνην.
1944.—Ο Ιερεύς Γεώργιος Ντόβας, δολοφονήθηκε με τσεκούρι και κομματιάστηκε από τους κομμουνιστοσυμμορίτες.

1945.—Ο π. Μιχαήλ Διαμάντης, αφού βασανίσθηκε από ομάδα του ΕΑΜ, δολοφονήθηκε μαζί με άλλους κρατουμένους. Τον Ιούνιο του 1945 αναγνωρίσθηκε από τούς δικούς του μέσα σε βάραθρο όπου βρέθηκαν έξι πτώματα. Το κεφάλι του έλειπε. Ο ιατροδικαστής γνωμάτευσε, ότι ύστερ’ από φρικτά βασανιστήρια τον είχαν σκοτώσει με μαχαίρι και όπλο.

.—Ο ιερεύς Γεώργιος Ζηκίδης οδηγήθηκε από τμήμα του ΕΛΑΣ στην περιοχή Νταλαμάνι, κι εκεί δολοφονήθηκε με πρωτοφανή θηριωδία. Το πτώμα του βρέθηκε ολότελα παραμορφωμένο. Το μισό κρανίο έλειπε από κτύπημα με ρόπαλο.
1947.—Ο Δημήτριος Μάξιμος σχηματίζει κυβέρνηση που θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις 29 Αυγούστου του 1947. [Από 24/1/1947 έως 29/08/1947]

1956.—Ο Γεώργιος Παπανδρέου και άλλοι πολιτικοί του κεντρώου χώρου αλλά και η ΕΔΑ, ακολουθούν το παράδειγμα του Κ. Καραμανλή και συγκροτούν την Δημοκρατικήν Ένωσιν. Στις εκλογές της 19/2/1956 -στις οποίες ψηφίζουν για πρώτη φορά και οι γυναίκες- η Δημοκρατική Ένωσις υπό την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου αν και υπερίσχυσε της EPE σε ψήφους (48,15% έναντι 47,38%), μειοψήφισε σε έδρες: 132 έναντι 168, εξαιτίας του εκλογικού συστήματος.


1963.—Ο διάδοχος Κωνσταντίνος αρραβωνιάζεται με την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία.

1982.—Ανοικτός ‘’πόλεμος’’ έχει ξεσπάσει μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησίας για τον πολιτικό γάμο.

1991.—Η Βουλή των Σκοπίων ψηφίζει διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία με την ονομασία ‘’Δημοκρατία της Μακεδονίας’’.


1994.—Η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν δολοφονεί στο κέντρο της Αθήνας τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλο και τραυματίζει τον οδηγό του. Κατά τη διάρκεια της δίκης, μάρτυρας αναγνώρισε τον Δημήτρη Κουφοντίνα ως τον άνθρωπο που πυροβόλησε τον Μ.Βρανόπουλο.


1995.—Ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ) τοποθετεί βόμβα στο κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Οδού Πανεπιστημίου. Στην προκήρυξη η πράξη συνδεόταν με την πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης να αναθεωρηθεί το καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο ΕΛΑ, σύμφωνα με την έκθεση Νασιάκου για την τρομοκρατία, «είχε τις διεθνείς σχέσεις των ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων», αλλά την ίδια περίοδο υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν την επαφή μεταξύ μελών του ΕΛΑ και της 17Ν.

.—Σε φυλάκιση 10 μηνών καταδικάζεται ο ψευδομουφτής της Ξάνθης, Μεχμέτ Εμίν Αγγά, για περιύβριση δικαστικών αρχών και αντιποίηση θρησκευτικής αρχής.

Βασική πηγή
elldiktyo.blogspot.gr

Πηγές
sdiep.army.gr
sansimera.gr
el.wikipedia.org
Ελληνικὸ ΗμερολόγιοΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 562892120469856784

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item