Widgets

Πλησιάζει η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Μέση Ανατολή


Ο Ρώσος καθηγητής ιστορίας Αντρέι Φούρσοφ του Πανεπιστημίου της Μόσχας και μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Επιστημών του Μονάχου προέβη στην ακόλουθη ανάλυση σχετικά με τις εξελίξεις στην Συρία: «Η Συρία αποτελεί μαζί με το Ιράν ζώνη εισβολής προς την Κεντρική Ασία, την περιοχή δηλαδή που σύμφωνα με τον Μπρεζίνσκι είναι τεράστιας σημασίας για την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Μόνο μέσω Συρίας και Ιράν μπορεί να κατακτηθεί η Ευρασία, τουτέστιν η γεωγραφική περιοχή της Ρωσίας. Πέραν αυτού η Συρία είναι ο κρίκος συνοχής μεταξύ του σιιτικού Ιράν και των άλλων σιιτικών ομάδων στον αραβικό κόσμο. Απέναντι από τους σιίτες είναι οι σουνίτες, δηλαδή η Σαουδική Αραβία και τα άλλα πλούσια εμιράτα του Αραβικού Κόλπου τα οποία στηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Ένας επίσης σοβαρός λόγος για τον οποίο η Συρία είναι σημαντική στην παγκόσμια σκακιέρα είναι τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο έδαφος της Συρίας. Εάν το καθεστώς του Άσαντ χάσει την εξουσία τότε το Κατάρ θα μπορέσει να διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγού που θα συνδέει αυτό το εμιράτο με λιμάνι της Συρίας στην Μεσόγειο, κάτι που θα αποδυνάμωνε την ενεργειακή θέση της Ρωσίας. Τουτέστιν είναι ξεκάθαρο ότι τα οικονομικά συμφέροντα των αραβικών εμιράτων του Κόλπου συμπίπτουν με την γεωπολιτική στρατηγική των ΗΠΑ που είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας».

Οι απόψεις του καθηγητού Φούρσοφ που σας παρουσιάσαμε εν συντομία επιβεβαιώνουν τις γεωπολιτικές αναλύσεις και επισημάνσεις που έχουν γίνει σχετικά με τον συμμοριτοπόλεμο στην Συρία από αυτή την ιστοσελίδα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τίτλους αναρτήσεων όπως «Ραγδαίες γεωπολιτικές αλλαγές μετά την δυναμική επέμβαση της Ρωσίας στην Συρία», «Γιατί τα γεγονότα στην Συρία προεξοφλούν παγκόσμια σύρραξη;», «Ο σιωνιστής Μπρεζίνσκι προστάζει τον Ομπάμα: Οι ΗΠΑ να χτυπήσουν άμεσα τις ρωσικές δυνάμεις στην Συρία», «Πιθανή στρατιωτική εμπλοκή ΗΠΑ-Ρωσίας στην Συρία», «Γεωπολιτική Ανάλυση: Πυρήνας ενός νέου παγκόσμιου πολέμου η Μέση Ανατολή». Επίσης επιβεβαιώνεται ότι ο κίνδυνος αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο πεδίο μάχης της Συρίας παραμένει υψηλός, καθ’ όσον από τις αρχές του νέου έτους η κατάσταση στην Μέση Ανατολή επιδεινώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η δυναμική ενός πολέμου μεταξύ Συρίας-Ιράκ με συμμετοχή του Ιράν και Τουρκίας αυξάνει ραγδαία αφού η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας επί συριακού και ιρακινού εδάφους για να αποτρέψει την αυτονομία των κουρδικών περιοχών. Μια αυτονομία που θα δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας όπου ζουν εκατομμύρια Κούρδοι. Αν η Τουρκία το επιχειρήσει αυτό θα βρεθεί προφανώς αντιμέτωπη με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, κάτι που σημαίνει αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Το σενάριο να βρεθούν στην Συρία αντιμέτωπες οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις με αυτές του ΝΑΤΟ είναι όντως υπαρκτό και αναμφιβόλως επικίνδυνο. Ο συμμοριτοπόλεμος της Συρίας και η επέμβαση της Ρωσίας έφερε αντιμέτωπα δυο στρατιωτικά μπλοκ. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ από την μια πλευρά και Ρωσία, Κίνα και Ιράν από την άλλη. Η αντιπαράθεση στο πεδίο μάχης της Συρίας μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τα στενά τοπικά όρια και να επεκταθεί περιφερειακά και παγκόσμια.

Γ. Λιναρδής   

www.xryshaygh.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ 7991734623700290722

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item