Widgets

Έφυγε από τη ζωή η ελληνόψυχη δασκάλα της Χιμάρας, Στέλλα Πάνου...


Η Στέλλα Νίκα (το γένος Πάνου) από σήμερα (19 Νοεμβρίου 2015) δεν είναι πια μαζί μας. Πέθανε στο σπίτι όπου ζούσε μόνη μετά τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου. Στο κάστρο της Χιμάρας, στο παλαιό αρχοντικό της οικογένειας Πάνου, εκεί όπου είχε διαμείνει πριν από κάπου 230 χρόνια ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Η Στέλλα Νίκα είχε αφιερώσει την ζωή της στα παιδιά της Χιμάρας. Πριν να ξαναλειτουργήσει το ελληνικό σχολείο, μάζευε τα παιδιά της Χιμάρας σε ένα δωμάτιο, στην πίσω πλευρά της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας. Εκεί λειτουργούσε το κρυφό σχολειό της. Μάθαινε στα παιδιά της Χιμάρας τα ελληνικά γράμματα, την ιστορία, τα τραγούδια και τις παραδόσεις. Κράτησε τα παιδιά με εθνικό πατριωτικό φρόνημα υψηλό.

Όταν το 2007 λειτούργησε το ελληνικό σχολείο και πάλι μετά 62 χρόνια, η Στέλλα διορίστηκε νηπιαγωγός και συνέχισε το λειτούργημά της. Το σχολείο σύντομα βρέθηκε πολύ μικρό για την τόσο μεγάλη προσέλευση των μαθητών της Χιμάρας.

Το νηπιαγωγείο μεταφέρθηκε στο υπερώο του γειτονικού ναού των Αγίων Πάντων όπου μέχρι χθες η Στέλλα Νίκα συνέχιζε αυτό που θεωρούσε καθήκον προς τα παιδιά της. Προς όλα δηλαδή τα παιδιά της Χιμάρας. Και βέβαια δεν ήσαν μόνο τα παιδιά, για την Στέλλα Νίκα ότι το ελληνικό ήταν και ιερό και έπρεπε με όλη της την δύναμη να το υπηρετήσει. Ας είναι αιώνια η μνήμη της.  

Δημήτρης Περδίκης


* Η κηδεία θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 12 η ώρα στη Αργυρόκαστρο. Πομπή αυτοκινήτων θα ξεκινήσει από την Χιμάρα προς το Αργυρόκαστρο στις 9πμ.

Ένα χρόνο πριν η ιστορία της δασκάλας Στέλλας έγινε γνωστή στο πανελλήνιο μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής 360°. 


Πηγή: http://www.himara.grΟ θάνατος μιας Ελληνίδας δασκάλας της Χιμάρας και η υποκρισία των ΜΜΕ

Ο θάνατος μιας Ελληνίδας δασκάλας της Χιμάρας και η υποκρισία των ΜΜΕ

Πριν από λίγες ημέρες έφυγε από την ζωή η δασκάλα Στέλλα Πάνου - Νίκα, η οποία είχε αφιερώσει κυριολεκτικά την ζωή της στα μικρά Ελληνόπουλα της Χιμάρας στην Βόρειο Ήπειρο και στην εκμάθηση - διάδοση των Ελληνικών γραμμάτων στην αλύτρωτη περιοχή! Πριν ακόμη επαναλειτουργήσει το Ελληνικό σχολείο στην Χιμάρα το 2007, η αείμνηστη και γενναία δασκάλα μάζευε τα παιδιά πίσω από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, όπου και τα μάθαινε Ελληνικά γράμματα και Ιστορία, καθώς και τα τραγούδια και τις παραδόσεις της Ηπείρου.

Εννοείται, φυσικά, ότι η είδηση του θανάτου της δεν απασχόλησε ούτε στο ελάχιστο τόσο τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια όσο και τα αντίστοιχα κρατικά, τα οποία συνεχίζοντας να λειτουργούν με μια απαράδεκτη συντεχνιακή αντίληψη επιμένουν να μας πληροφορούν με λεπτομέρειες για τον βίο και την πολιτεία του κάθε εντελώς αγνώστου δημοσιογράφου που έφυγε από την ζωή. Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για τον κάθε εκπρόσωπο του «προοδευτισμού» που είχε την ίδια μοίρα.

Μόνο για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που έχουν τάξει την ζωή τους στην προάσπιση των Εθνικών Ιδεωδών και στην αναβίωση (έστω και με έμμεσο τρόπο) του «Κρυφού Σχολείου» δεν επιτρέπεται να υπάρξει η παραμικρή πληροφόρηση για την απώλεια της ζωής τους. Ακριβώς γιατί η απαραίτητη αναφορά στις εν ζωή δραστηριότητές τους θα δημιουργούσε τις αναπόφευκτες συγκρίσεις με τους ποικίλους εκπροσώπους του εθνομηδενισμού, της πολυπολιτισμικότητας και της αποδόμησης της Ελληνικής Ταυτότητας, Ιστορίας και Παράδοσης, οι οποίοι πολλές φορές όχι μόνο κηδεύονται «δημοσία δαπάνη» αλλά και ζούσαν με τον ίδιο τρόπο.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ 7246700615210504421

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item