Widgets

Η απόλυτη τρέλα: «Δώρα» για την Τουρκία με οικονομική συνεισφορά Κύπρου ζητά η Κομισιόν


Αποκαλύπτεται ο βρώμικος ρόλος της Κομισιόν - Ζητά συνολικά €2,5 δισ. από τα κράτη-μέλη για στήριξη της Τουρκίας που δεν είναι μέλος της ΕΕ (!) 
Η Κομισιόν καλεί τη Λευκωσία να καταβάλει συνολικά 2.886.684,40 ευρώ προκειμένου να στηρίξει την Τουρκία στο προσφυγικό ζήτημα, με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή στη χώρα 2,2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. Έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο εξασφάλισε ο «Φ», καθορίζει τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει ένα έκαστο των κρατών-μελών, ούτως ώστε οι «28» να συγκεντρώσουν ποσό ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της Τουρκίας στο προσφυγικό. Η Κομισιόν θα συμβάλει μέσω του υφιστάμενου κοινοτικού προϋπολογισμού με άλλα 500 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία διεκδικεί «ως σημείο εκκίνησης» (starting point) η Άγκυρα από την Ε.Ε. 
Με βάση το έγγραφο της Κομισιόν, η συμβολή των κρατών-μελών υπολογίζεται αναλογικά στη βάση του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (GNI-Gross National Income), που όπως επισημαίνεται, στην περίπτωση της Κύπρου υπολογίζεται στο 0,12% και αντιστοιχεί σε 2.886.684 ευρώ και 40 σεντ. Σημειώνεται ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν έχει εγκριθεί από τα κράτη-μέλη, ενώ είναι προφανές ότι οι Βρυξέλλες λειτούργησαν με απόλυτα λογιστικούς όρους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος σε μνημονιακό πρόγραμμα, αλλά και υπό κατοχή από την Τουρκία. 
Άλλωστε, το στοιχείο της κατοχής, δεν λήφθηκε υπόψη ούτε στην απόφαση που έλαβε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να προωθήσει το ξεπάγωμα τεσσάρων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων (23-Θεμελιώδη Δικαιώματα, 24-Δικαιοσύνη, 15-Ενέργεια και 26-Παιδεία-Πολιτισμός), τα οποία έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2009.
Η κίνηση Γιούνκερ για ξεπάγωμα των τεσσάρων τουρκικών κεφαλαίων, τον Μάρτιο 2016, οδήγησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διευκρινίσει ενώπιον της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου Κορυφής, στη Μάλτα, ότι η όποια πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή εξαρτάται από την Τουρκία, επανασυνδέοντας την ενταξιακή της πορεία με τη στάση της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε συνάρτηση με την επίλυση του Κυπριακού.
Η Κομισιόν εμφανίζεται πάντως αποφασισμένη να δώσει γη και ύδωρ στην Άγκυρα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή της στο Σχέδιο Δράσης για αντιμετώπιση του προσφυγικού, κάτι που επιθυμεί διακαώς η Άνγκελα Μέρκελ και φέρεται να σχετίζεται με τη διασφάλιση της πολιτικής της επιβίωσης, υπό το φως των αντιδράσεων που προκάλεσαν στη Γερμανία οι πρόσφατοι χειρισμοί της.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, «κατά 99% θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου». Όπως πληροφορείται ο «Φ», η Γερμανία εισηγήθηκε όπως η Σύνοδος πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 22 Νοεμβρίου, ενώ έχουν ακουστεί και άλλες ημερομηνίες (Κυριακή 29 Νοεμβρίου, ή αρχές Δεκεμβρίου), κάτι που θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το πρόγραμμα του Ταγίπ Ερντογάν.
 
Η Κομισιόν αναμένει ότι όλα τα κράτη-μέλη θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, ανεξαρτήτως πολιτικών ή οικονομικών δυσχερειών, προκειμένου να αποτραπεί νέο μεθοδευμένο κύμα προσφύγων από την Τουρκία προς την ΕΕ. Φαίνεται δε να επικεντρώνεται στην αποτροπή νέων προσφυγικών ροών και όχι στην επίδειξη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, κάτι για το οποίο έχει επανειλημμένα επικριθεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
Η Ελλάδα, επίσης χώρα σε μνημονιακό πρόγραμμα, θα κληθεί σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν να καταβάλει ποσό 31.330.077 ευρώ και 48 σεντ για τη διατήρηση των 2,2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στη Τουρκία, ενώ η Βρετανία, η οποία απειλεί με BREXIT (έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση) καλείται να καταβάλει 409.538.796 ευρώ. Η Γερμανία θα κληθεί να καταβάλει το μεγαλύτερο ποσό, το οποίο ξεπερνά τα 534 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Ιταλία 281 εκατ. ευρώ. Από τη Γαλλία ζητείται να καταβάλει πέραν των 386 εκατ. ευρώ, κάτι πάντως που φέρεται να παζαρεύει το Παρίσι, ζητώντας από την Κομισιόν να αυξήσει τη συμμετοχή της (προκειμένου να μειωθεί αντίστοιχα το ποσό, το οποίο θα καταβάλουν τα κράτη-μέλη).
 
Και όλα αυτά δεν είναι παρά η αρχή. Όπως είχαμε δημοσιεύσει, το ποσό των 3 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Τουρκία από την ΕΕ κρίνεται από το ενισχυμένο εκ του εκλογικού αποτελέσματος δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου ως να επαρκή απλώς για την κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών παραμονής των Σύρων προσφύγων στη χώρα. Γίνεται λοιπόν κατανοητό, ότι τα 3 δισ. ευρώ δεν θα αποτελέσουν μια εφάπαξ οικονομική ένεση της ΕΕ προς την Τουρκία, αλλά απλώς την αφετηρία των οικονομικών διεκδικήσεων της Άγκυρας.
Διπλός σκόπελος για τη Λευκωσία 
Πέραν της οικονομικής στήριξης της Τουρκίας για την παραμονή 2,2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στο έδαφός της, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα κράτη-μέλη, η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να αντιμετωπίσει δύο σκοπέλους:
 
>1. Την υλοποίηση της δέσμευσης που έχουν αναλάβει όλα τα κράτη-μέλη για «επανενεργοποίηση» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Η Κομισιόν εκλαμβάνει την εν λόγω δέσμευση των κρατών-μελών, η οποία αναλήφθηκε στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής τον Οκτώβριο, ως όρο εντολής που εκ των πραγμάτων οδηγεί στο ξεπάγωμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων. «Είναι αστείο να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, η έννοια της επανενεργοποίησης της ενταξιακής πορείας, την οποία προσυπέγραψαν όλα τα κράτη-μέλη, δεν μπορεί να αποκτήσει πρακτικό νόημα χωρίς άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων», ανέφερε στον «Φ» έγκυρη κοινοτική πηγή, αιτιολογώντας την απόφαση Γιούνκερ να προωθήσει το ξεπάγωμα τεσσάρων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Λευκωσία. 

>2. Η ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες, στην οποία εμμένει η Άγκυρα, θέτοντας μάλιστα ως χρονοδιάγραμμα τον Ιούνιο 2016. Προϋπόθεση για την ελευθέρωση των θεωρήσεων αποτελεί η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών με όλα τα κράτη-μέλη, κάτι που η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να πράξει στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η θέση της Άγκυρας κοινοποιήθηκε μάλιστα επίσημα προς την Κομισιόν, διά επιστολής. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να συζητείται μεταξύ Άγκυρας και Κομισιόν η απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων, ενώ είναι τοις πάσι γνωστό ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υλοποιήσει την απαραίτητη προϋπόθεση που τίθεται, για εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής με όλα τα κράτη-μέλη;
Μάρτιο 2016 το ξεπάγωμα 

Τον Μάρτιο του 2016, η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει πρόταση για προώθηση τεσσάρων διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έβαλε στο ψυγείο η Κυπριακή Δημοκρατία, με μονομερή απόφαση που λήφθηκε τον Δεκέμβριο 2009. Οι προθέσεις των Βρυξελλών καταγράφονται με κάθε επισημότητα στο έγγραφο στρατηγικής που εξέδωσαν για την Τουρκία στις 10 Νοεμβρίου, σημειώνοντας ότι «η Κομισιόν προγραμματίζει, μέχρι την άνοιξη 2016, την υποβολή αναθεωρημένων προπαρασκευαστικών εγγράφων για τα κεφάλαια 15 (Ενέργεια), 23 (Θεμελιώδη Δικαιώματα), 24 (Δικαιοσύνη) και 26 (Παιδεία-Πολιτισμός)».
 
Η Λευκωσία διατηρεί μεν δικαίωμα άσκησης βέτο, αλλά η υποβολή επίσημης πρότασης από την Κομισιόν αναμένεται εκ των πραγμάτων να δημιουργήσει κύματα πιέσεων, στο ίδιο ακριβώς χρονικό σημείο κατά το οποίο ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα οραματίζεται τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για λύση του Κυπριακού. Είναι προφανές ότι οι πιέσεις που θα δεχθεί η Λευκωσία, με τη δρομολόγηση του ξεπαγώματος τουρκικών κεφαλαίων και της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για λύση του Κυπριακού, θα είναι αφόρητες, κάτι στο οποίο φέρεται να επενδύει ο διεθνής παράγοντας.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρμόδιος Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι «θα μπορούσα να φανταστώ» ότι η επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε να συμπέσει χρονικά με το σημείο υποβολής της πρότασης της Κομισιόν για ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, παραπέμποντας, όπως και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στην επιβολή ενός άτυπου χρονοδιαγράμματος, που φέρεται να εκπνέει πριν τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.  Αυτό άλλωστε δήλωσε και το πρόσωπο στο οποίο επενδύουν οι Βρυξέλλες για την αναχαίτιση νέων προσφυγικών κυμάτων, ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως ακριβώς ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα και ο Γιοχάνες Χαν, παρέπεμψε σε λύση του Κυπριακού την προσεχή άνοιξη, σημειώνοντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα προβεί σε άλλες διευθετήσεις που παραπέμπουν στο γνωστό σχέδιο Β’ για αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων.
 
Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει ήδη εξασφαλίσει το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, το οποίο είχε μπλοκάρει μονομερώς η Γαλλία το 2007. Το εν λόγω κεφάλαιο αναμένεται να ανοίξει εντός Δεκεμβρίου, επί Λουξεμβουργιανής Προεδρίας. 

www.elamcy.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 256723942765210454

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item