Widgets

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ

Άρθρο του Γ. Φράγκου στην εφημερίδα «Εμπρός».

Κραυγή αγωνίας υψώνουν οι κοινότητες των Ελλήνων στο εξωτερικό, που καταγγέλλουν το υπουργείο Παι­δείας ότι «καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην λειτουργήσουν φέτος τα ελληνόφωνα σχολεία σε Ευ­ρώπη και Αφρική».

Ο άθεος υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, που διαδέχθηκε τον επίσης οπαδό του υλιστικού μαρ­ξισμού Αριστείδη Μπαλτά, κωφεύει στις εκκλήσεις των ορ­γανώσεων της ομογένειας, για τις τραγικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό που υπάρχουν στα συγκεκριμένα σχο­λεία.

Οι εκπρόσωποι των Ελλήνων της διασποράς κάνουν ήδη λόγο για «προμελετημένο έγκλημα, σε βάρος των Ελληνό­πουλων που ζουν μακριά από την Πατρίδα τους», καθώς όπως αποκαλύπτουν, με εντολή Μπαλτά ανακλήθηκαν στην χώρα μας οι 997 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που δίδα­σκαν στα Ελληνικά σχολεία της αλλοδαπής.

Η δικαιολογία που πρόβαλε ο γενικός γραμ­ματέας του υπουργείου Δημήτρης Χασάπης, που ανήκει στον κύκλο όσων απεργάζονται τον διαχωρισμό της Εκκλησίας και του Κρά­τους, λες και πρόκειται για ένα απλό διαζύγιο μεταξύ ανδρόγυνου, ότι «αυτό έγινε για να δο­θούν ίσες ευκαιρίες και σε άλλους εκπαιδευτι­κούς να υπηρετήσουν στο εξωτερικό», είναι τουλάχιστον αστεία. 

Στην πραγματικότητα, χαρακτηρίζεται ως «ένα ακόμη βήμα για το κλείσιμο των Ελληνι­κών σχολείων που λειτουργούν ανά την υφήλιο». Κι αυτό γιατί στο διάστημα που μεσολάβη­σε του «διατάγματος» Μπαλτά, δεν καταβλήθη­κε καμία προσπάθεια για την αντικατάστασή τους.

Σύμφωνα δε με συλλόγους γονέων και κη­δεμόνων από την περιοχή Ρηνανίας – Βεστφα­λίας στην κοιλάδα του Ρήνου στην Γερμανία, ο Χασάπης τους ξεκαθάρισε σε συνομιλία που είχαν μαζί του, «να ετοιμάζονται για λουκέτο στα σχολεία».

Έτοιμοι να ανέβουν στην Αθήνα δηλώνουν οι Αιγυπτιώτες και μέλη των Ελληνικών κοινοτήτων σε Αλεξάνδρεια, Κάιρο και Πορτ-Σάιντ. Οι διαθέσιμοι δάσκαλοι και καθηγητές δεν καλύπτουν ού­τε το 40% των θέσεων που προβλέπονται από το οργανό­γραμμα.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί σχεδόν σε όλα τα 65 αμιγώς Ελληνικά σχολεία, που λειτουργούν συνολικά στην γηραιά και στην μαύρη ήπειρο. Για παράδειγμα, στο Παρίσι οι 500 Έλληνες μαθητές βρί­σκουν συνεχώς άδειες αίθουσες, αφού δεν υπάρχουν διευθυντές και το μισό διδακτικό προσωπικό έχει επιστρέψει στην Αθήνα.

Τα μέλη της εκεί Ελληνικής κοινότητας απηύθυναν σήμα κινδύνου, ζητώντας να μην αποσπαστούν οι τελευταίοι 12 εκ­παιδευτικοί, οι οποίοι δεν λαμβάνουν κανένα επιμίσθιο (παρότι εργάζονται στο εξωτερικό) και κατορθώνουν να διατηρούν ψηλά την Ελληνική εκπαίδευση στην γαλλική πρωτεύ­ουσα. Οι γονείς εμφανίζονται, μάλιστα, έτοιμοι να πληρώσουν, από την τσέπη τους, το ενοίκιο για τα κτίρια που θα κάνουν τα μαθήματά τους τα παιδιά τους, προκειμένου να μην επι­βαρύνουν στο ελάχιστο το Ελληνικό Κράτος.

Στην Γερμανία, όπου ζουν περίπου 600.000 Έλληνες, μπορεί το κουδούνι της νέας χρονιάς να ήχησε στις 12 Αυ- γούστου, ωστόσο οι μικροί μαθητές, σε ελάχιστες περιπτώ­σεις, συνάντησαν κάποιον εκπαιδευτικό στις σχολικές αί­θουσες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά σχολεία λειτουργούν χάρις στους Έλληνες ομογενείς, που προσφέρουν σημαντικά πο­σά για ενοίκια, θέρμανση και υλικοτεχνική αναβάθμιση των κτιρίων όπου αυτά στεγάζονται.

Πολλά Λύκεια, όπως της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, βρίσκονται στα πρόθυρα της έξωσης, καθώς έχουν να πληρώσουν τα μισθώματα εδώ και 6 μήνες, και έχουν αφή­σει απλήρωτους τους λογαριασμούς τηλεφώνου και ρεύματος. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι έχουν κλείσει τα Ελληνικά Λύ­κεια στο Βερολίνο, το Σβάινφουρτ, το Αμβούργο, το Μανχάιμ, το Άουγκσμπουργκ κ.ά.

Θέμα χρόνου είναι να πάψουν να ‘χουν Ελληνική Παιδεία τα 1.300 παιδιά που φοιτούν στα Ελληνικά τμήματα των σχο­λείων της Νότιας Αφρικής. Όλοι οι εκπαιδευτικοί διατάχθηκαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αφήνοντας τα παιδιά αυτά που έχουν γεννηθεί στο σύνολό τους εκεί, χωρίς καμία επαφή με την Πατρίδα τους, την πατρογονική τους γλώσσα και τον πολιτισμό των προγό­νων τους.

Η εκπαιδευτική άλωση της Πόλης

Μέχρι το 1922 υπήρχαν στην Κωνσταντινούπολη 158 σχο­λεία αρρένων με 586 δασκάλους και 19.084 μαθητές και 79 σχολεία θηλέων με 247 δασκάλες και 10.485 μαθήτριες. Συνολικά την περίοδο προ της Μικρασιατικής Καταστρο­φής λειτουργούσαν 237 σχολεία, με 883 δασκάλους και 29.568 μαθητές. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, οι μαθητές έγιναν 15.766 και το 1934 τα σχολεία μειώθηκαν σε 38, με 7.667 μαθητές και 252 δασκάλους Ελληνικής και 182 τουρκικής γλώσσας.

Σήμερα, μετά την γενοκτονία των Σεπτεμβριανών του ‘55, έχουν απομείνει τρία σχολεία:

Η Ζάππειος Σχολή που περιλαμβάνει από νηπιαγωγείο μέ­χρι και Λύκειο, η Ζωσιμαία και η Μεγάλη του Γένους Σχολή, οι οποίες λειτουργούν ως Γυμνάσια και Λύκεια. Μάλιστα, υπάρχουν και δύο δημοτικά σχολεία που λειτουρ­γούν ακόμη, ένα είναι στην νήσο Πρίγκηπο, όπου φοιτούν 4 μαθητές και το άλλο στην Φλόγκα (συνοικία της Πόλης).

Συνολικά στην Κωνσταντινούπολη, στα παραπάνω Ελλη­νικά σχολεία φορούν μόνο 50 παιδιά Ελλή­νων. Τα υπόλοιπα 200 είναι παιδιά αραβόφω­νων ελληνορθόδοξων Σύριων. Το πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με πλη­ροφορίες, πολλοί από τους 16 Έλληνες εκ­παιδευτικούς, γιατί οι υπόλοιποι 54 είναι τούρκοι στα συγκεκριμένα σχολεία, έχουν επιστρέψει στην χώρα μας.

Την ίδια ώρα, θεσμοθετήθηκε η επιλογή αποκλειστικά και μόνο σχολικών συμβούλων που θα προέρχονται από την μουσουλμανι­κή μειονότητα της Δυτικής Θράκης στα σχο­λεία της συγκεκριμένης θρησκευτικής μειο­νότητας, όπου ως μόνη γλώσσα θα διδά­σκεται η τουρκική.

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα που κυκλοφορούν τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη και την Ροδόπη «αποτρέψαμε την υπηρεσία εκπαιδευτικών που δεν προέρ­χονται από την μειονότητα (σ.σ. των χριστια­νών) στο πρόγραμμα μαθημάτων στην μητρική γλώσσα των μειονοτικών σχολείων.

Κάτι βέβαια, που δεν είναι αλήθεια, αφού ποτέ δεν επιτρά­πηκε (γιατί άραγε;) σε χριστιανούς εκπαιδευτικούς να φοιτή­σουν στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην κατεύθυνση Δασκάλων Μειονοτικού Προγράμματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Προφανώς, για να μην μαθαίνουν οι χριστιανοί δάσκαλοι και καθηγητές τα όσα δηλητηριώδη διδάσκουν κατά του Ελ­ληνισμού οι μειονοτικοί συνάδελφοί τους και κυρίως πώς προσπαθούν να σύρουν πίσω από το άρμα της Άγκυρας τους Πομάκους και τους Ρομά, που αποτελούν την πλειοψηφία μέσα στην μειονότητα.

Αλλά για το Συριζαίο κράτος των Αθηνών και δη για τον αρνητή της Ορθοδοξίας Νίκο Φίλη, όπως και την τουρκολάγνα Αθανασία Αναγνωστοπούλου, αναπληρωτή υπουργό «ανθελληνικής εκπαίδευσης», πέρα βρέχει… Ο σύντροφος Κεμάλ (Ατατούρκ) να είναι καλά!

Να τονίσουμε ότι για το θέμα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση ο συναγωνιστής Ηλίας Παναγιώταρος όπου ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς  τα εξής :
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ξεκινήσει άμεσα η απόσπαση εκπαιδευτικών στο εξωτερικό προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και να λειτουργήσουν τα σχολεία;
  • Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να στηριχθεί ο θεσμός των ελληνόφωνων σχολείων και να ενδυναμωθεί ο δεσμός των ομογενών με την πατρίδα;
  • Η απαγόρευση της παράτασης παραμονής των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό πέραν της πενταετίας έγινε για να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους εκπαιδευτικούς να υπηρετήσουν στο εξωτερικό. Ποια είναι η εναλλακτική λύση σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί;

http://ethnikismos.net/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ-ΛΑΜΟΓΙΑ-ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ 4913100905182225929

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item