Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

17 Οκτωβρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1860 ή 1864 - Γεννιέται ο Διονύσιος Λαυράγκας, Έλληνας συνθέτης.

1912 - Ο Ελληνικός Στρατός (ΙV Μεραρχία) απελευθερώνει τη Νάουσα, όπου στο μεταξύ, με την προσέγγιση των ελληνικών δυνάμεων, οι κάτοικοι έχουν καταλύσει τις τουρκικές αρχές. Ελληνικές δυνάμεις εισέρχονται στην πόλη των Γρεβενών.

1918 - Ανακωχή του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και των Δυνάμεων της Αντάντ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα). Η τουρκική αντιπροσωπεία υπογράφει με το Ναύαρχο Κάλθορντ, ο οποίος εκπροσωπεί τους Συμμάχους, στο Μούδρο της Λήμνου, την ομώνυμη ανακωχή. Με βάση τους όρους της ανακωχής καθορίζονται τα εξής: Ο διάπλους των Δαρδανελλίων καθίσταται ελεύθερος και τα φρούριά του καταλαμβάνονται από συμμαχικά στρατεύματα. Ο τουρκικός στρατός υποχρεώνεται να αποστρατευτεί, εκτός από μερικά τμήματα, τα οποία χρειάζονται για τη φύλαξη των συνόρων και την τήρηση της τάξης στο εσωτερικό. Πρέπει να παραδοθούν όλα τα πολεμικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα στα τουρκικά ύδατα. Οι Σύμμαχοι έχουν το δικαίωμα να καταλάβουν οποιοδήποτε στρατηγικό σημείο του τουρκικού εδάφους. Όλα τα τουρκικά λιμάνια είναι στη διάθεση των συμμαχικών πλοίων. Οι τουρκικές φρουρές της Χετζάζης, Υεμένης, Συρίας και Μεσοποταμίας πρέπει να παραδοθούν στο διοικητή των συμμαχικών στρατευμάτων, που είναι πιο κοντά. Οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί υπήκοοι, στρατιωτικοί, ναυτικοί και ιδιώτες υποχρεούνται να εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος μέσα σ’ ένα μήνα και η Τουρκία να διακόψει κάθε σχέση με τις Κεντρικές Δυνάμεις.

1931 - Ο Μητροπολίτης Κιτίου Νικόδημος κηρύσσει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

1941 - Δύο λόχοι του γερμανικού στρατού κατοχής της περιφέρειας Νιγρίτας πυρπολούν τα σπίτια των χωριών Άνω και Κάτω Κερδύλια του νομού Σερρών και εκτελούν 150 κατοίκους, σε αντίποινα για το φόνο ενός Γερμανού στρατιώτη.  Το γεγονός είναι γνωστός ως η Σφαγή των Κερδυλίων.

1981 - Διεξάγονται Ευρωεκλογές για πρώτη φορά και με συμμετοχή της Ελλάδας (στην Ελλάδα διεξάγονται μία ημέρα μετά, συμπίπτοντας με τις βουλευτικές).

Πηγές
sdiep.army.gr
el.wikipedia.org

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 8701946038056396241

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item