Widgets

Πεπρωμένο - Πρόνοια - Υστεροφημία


Μόνο οι Καθαρές, Ελεύθερες, Ειλικρινείς Καρδιές είναι σε θέση να δουν την πραγματικότητα με ένα τόσο βαθύ και διαπεραστικό βλέμμα και μέσα από ένα ψυχικό πρίσμα, το οποίο δύναται να ανακαλύψει το Καλό και το Ευτυχές, ξεδιπλώνοντας με υποδειγματικό τρόπο αστείρευτες και ανιδιοτελείς σκέψεις και γνώσεις της Ζωής, οι οποίες ξεπερνούν τα στενά όρια της καθημερινότητας και φτάνουν μέχρι τις εσχατιές του Χώρου και του Χρόνου.

Η Κασσάνδρα, μέσα από την διορατική ματιά των τραγικών προβλέψεών της για τον θάνατο του αδερφού της Έκτορα, λόγω της ερωτικής επιλογής του άλλου αδερφού της του Πάρη, αποπειράται να δώσει στους αμύητους μια πρώτη ιδέα από το αληθινό νόημα της ίδιας της ύπαρξης. Είναι η «Ιερή τριάδα», η οποία καθόρισε τον ρου της Ελληνικής Αρχαιότητας και κινεί τα νήματα της εξέλιξης και της κατάληξης: το Πεπρωμένο, η Πρόνοια και η Υστεροφημία. Λέξεις (και πολύ περισσότερο έννοιες) γύρω από τις οποίες έχουν περιστραφεί σημαντικές και ουσιαστικές φιλοσοφικές διενέξεις και αναλύσεις, αλλά και έχουν αφιερωθεί σκληρές μάχες τόσο πνευματικού περιεχομένου, όσο και πολυαίμακτες υλικές.

Οι συνδέσεις προσώπων και γεγονότων μεταξύ τους οδηγούν στην δημιουργία της υστεροφημίας. Η πίκρα για τον χαμό μετουσιώνεται δια του Ηρωικού θανάτου σε Δόξα. Η μοιραία όσο και τραγική επιλογή του Πάρη στο πρόσωπο της Ωραίας Ελένης της Σπάρτης χάρισε στην ανθρωπότητα ένα ασύλληπτου κάλλους αιώνιο έπος, το ομηρικό, αλλά στην Τροία τον όλεθρό της. Αν το πεπρωμένο είναι το νήμα εκείνο που ενώνει τα ασύνδετα και εκδηλώνεται ως μια συνεχής ακολουθία των γεγονότων, τότε η πρόνοια είναι εκείνη η αναγκαιότητα, η οποία βρίσκεται πριν και πάνω από το πεπρωμένο και το ορίζει απόλυτα. Στην ενδοελληνική σύγκρουση μεταξύ Αχαιών και Τρώων, ο Έκτορας πλήρωσε το τίμημα για την αρπαγή της Ελένης από τον Πάρη, καθώς και την συνεχή μαλθακότητα του τελευταίου. Εν τούτοις, έδωσε την μάχη μέχρι τέλους για την σωτηρία της Πόλης του, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η αναμέτρησή του με τον Αχιλλέα θα ήταν άνιση για τον γιο του Πριάμου και της Εκάβης.

Όλα αυτά, όμως, κατέληξαν στην Υστεροφημία, μια διαφορετική διάσταση της Αθανασίας. Η υστεροφημία του νεκρού αποτελεί για τους ζώντες μια πρόταση ακολουθίας γενναίων πράξεων, έναν προϊδεασμό της αιώνιας ζωής και της θέωσης της ανθρώπινης ψυχής. Όπως ο Έρωτας μαγεύει και «σπρώχνει» το είδος μας προς την φυσική και πνευματική δημιουργία, ακριβώς επειδή είναι ένας έμπρακτος υπαινιγμός του αισθήματος της πληρότητας και της ένωσης με την θεία ουσία, έτσι και η υστεροφημία είναι ένα μήνυμα υπέρβασης του Άδη και εξουδετέρωσης της λήθης. Στην μακραίωνη Ιστορία του Έθνους μας, οι Έλληνες έχουν δώσει τον αγώνα ενάντια στην λήθη και την λησμονιά με πολλαπλές επιτυχίες.

Ακόμη κι αν φαινομενικά έχουν ηττηθεί ορισμένες φορές στο υλικό πεδίο, εν τούτοις έχουν καταφέρει να επιβληθούν σ’ ένα πολύ πιο ισχυρό επίπεδο, το οποίο αφήνει παρακαταθήκες συμπεριφοράς για τις επόμενες γενιές. Τόσο η υπάρχουσα γενιά όσο ενδεχομένως και η επόμενη είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένες να ακολουθήσουν το αιώνιο παράδειγμα του Έκτορα, ανεξαρτήτως από την τελική κατάληξη του αποτελέσματος, με τους ίδιους ή ακόμη και χειρότερους όρους και φρικτές ισορροπίες δυνάμεων, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί για πολλοστή φορά η αθάνατη φύση του Έθνους των Ελλήνων. Είναι ολοφάνερο ότι η Πρόνοια και το Πεπρωμένο δεν προβλέπουν για κάθε Συνειδητοποιημένο Έλληνα κανένα άλλο Καθήκον παρά το να (από)δείξει σε πλήρη και μόνιμη βάση την Αρετή και την Ανδρεία που τον διακατέχουν και συντεταγμένα τον οδηγούν στην Υστεροφημία.

Η Χαρισματική Κασσάνδρα με τις μαντικές της ικανότητες δείχνει αυτόν τον δρόμο, θέτοντας ως πρότυπο αιώνιας συμπεριφοράς τον Έκτορα, ο οποίος όπως αναφέρεται από τα χείλη της: «Και το ριζικό του Έκτορα, που σου φαίνεται πικρό, άκου το πώς είναι: χάθηκε, μα, πριν χαθεί, έδειξε την παλληκαριά του, και της δόξας του αιτία στάθηκε ο ερχομός των Αχαιών, αν μένανε στον τόπο τους εκείνοι, δεν θα φανερωνόταν η παλληκαριά του». Ο ηρωικός θάνατος, ως το αποτέλεσμα της υπεράσπισης της Πατρίδας, αποτελεί το σάρωμα της μεμψιμοιρίας και της νωθρότητας στις σκέψεις και τις πράξεις των ανθρώπων. Αποτελεί ένα ελιξίριο αιωνιότητας, γκρεμίζοντας φθαρμένες και μίζερες νοοτροπίες που επί δεκαετίες μολύνουν το πνευματικό και πρακτικό DNA των συμπατριωτών μας. Ο Έκτορας κατόρθωσε να μην έχει πικρό ριζικό, επειδή «πριν χαθεί, έδειξε την παλληκαριά του». Πόσα αποθέματα «παλληκαριάς» μας έχουν μείνει, άραγε, για να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα του Έκτορα, του Λεωνίδα, του Διαίου, του Παλαιολόγου, του Παπαφλέσσα, του Μελά, του Αυξεντίου, του Ισαάκ, του Σολωμού;

Αφουγκραζόμενοι την μυστική φωνή του Αίματος, τον απόηχο του παρελθόντος και δημιουργώντας την σπορά του μέλλοντος, μπορούμε να έχουμε το κλειδί της Ευτυχίας στα χέρια μας, αν συνειδητοποιήσουμε ότι το τρίπτυχο του Πεπρωμένου, της Πρόνοιας και της Υστεροφημίας αποτελεί την «σκάλα» για το ανέβασμα του Ανθρώπου σε ανώτερες κλίμακες αντίληψης του αληθινού νοήματος της Ζωής, το οποίο ξεπερνά την οποιαδήποτε φθαρτή από τον Χρόνο ασημαντότητα πράξεων που χάνονται χωρίς να αφήσουν απολύτως τίποτα στην μνήμη της Ιστορίας. ΖΗΤΩ Η ΝΙΚΗ!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

www.xryshaygh.com
Απέναντι στην ηγεμονία του τίποτε


Απέναντι στην ηγεμονία του τίποτε

Άρθρο της διευθύντριας της εφημερίδας "Εμπρός", Ειρήνης Δημοπούλου - Παππά στην στήλη "Εγέρθητι".

Για να συνθέσουμε την εικόνα του κόσμου μας χρειάζεται να φανταστούμε το πώς θέλουμε να εξελιχθεί το κρατικό αρχιτεκτόνημα στον χώρο όπου οικοδομήθηκε, στο εγγύς και απώτερο μέλλον. Αυτό κάνουν τα γειτονικά μας κράτη. Χαράσσουν εξωτερική πολιτική που λίγη σημασία δίνει στις ούτως ή άλλως ξεθυμασμένες ελληνικές αντιδράσεις. Mε την δικαιολογία ότι θα προστατεύσουν την «τουρκοκυπριακή μειονότητα», οι τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο και κατέχουν το βόρειο τμήμα της από το 1974. Παρά τις φραστικές καταδίκες και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η Κύπρος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατοχή και χιλιάδες Έλληνες να είναι εκτοπισμένοι. Οι τούρκοι αντικαθιστούν τους μουσουλμάνους κυπρίους (εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Έλληνες εξισλαμισμένοι λόγω της άγριας φορολογίας που ευνοούσε τους μουσουλμάνους μεταξύ 16ου και 19ου αιώνα), με τούρκους της Ανατολίας, αλλά κανείς ανθρωπιστικός οργανισμός δεν συγκινείται.

Αντίθετα οι σύμμαχοι, προστάτες και εγγυητές βρετανοί συναλλάσσονται και νομιμοποιούν τα κατεχόμενα. Η απάντηση των ελλαδικών κυβερνήσεων ήταν να επιδοθούν σε σαφάρι εξοπλισμών. Μάλιστα κάποιοι Υπουργοί Αμύνης που υπέγραψαν τις χρυσοφόρες συμβάσεις έγιναν αρχηγοί κομμάτων. Στο μεταξύ αυξάνουν οι ενδείξεις ότι η Τουρκία αποκτά πυρηνικά όπλα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αμπντουλάχ Γκιουλ σε συνέντευξή του στην επιθεώρηση «Foreign Affairs» το 2013 στην οποία ο τούρκος ΠτΔ ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μια γειτονική χώρα (εννοεί το Ιράν) να έχει όπλα που η ίδια δεν έχει».

Στην Συρία, η Ρωσία κατεβάζει δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη για να στηρίξει τα ενεργειακά και οικονομικά συμφέροντά της, να τονώσει την παρουσία της στην Μέση Ανατολή, και να παίξει το χαρτί της θρησκείας ως επίδοξη προστάτιδα των Χριστιανών, υπερασπιζόμενη κάπως αργά, είναι η αλήθεια, τους εσταυρωμένους Χριστιανούς της Ανατολής. Η Ρωσία έρχεται έτσι για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο σε ευθεία αντίθεση με την συμμαχία ΗΠΑ-Αλ κάιντα-Ισλαμικού Χαλιφάτου έχει εξαπολύσει το αντάρτικο ενάντια στην κυβέρνηση Ασαντ. Ενώ Τουρκία, Συρία, Ρωσία, ακόμη και η Αλβανία και τα Σκόπια, ασκούν ενεργητική εξωτερική πολιτική, η Ελλαδική πολιτική δρα τόσο επιτυχημένα αντεθνικά που κάνει και εξαγωγές πολιτικών εγκεφάλων.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση, ο πολύς κύριος Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Politico, στις 25-9, ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες είναι οι μόνες που μπορούν να δώσουν λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα επειδή οι γραφειοκράτες της Ε.Ε. δεν ενδιαφέρονται να επανεκλεγούν από τους λαούς. «Για εμάς το πολιτικό κόστος δεν σημαίνει τίποτε», είπε ο επονομαζόμενος και «κ. Τίποτε». Οι αλαζόνες ευρωκράτες, ως οιονεί ηγεμόνες της πεφωτισμένης δεσποτείας των Βρυξελλών αποκαθηλώνουν την Δημοκρατία και τους θεσμούς των κρατών-μελών στο όνομα μιας μη εκλεγμένης υπερκυβέρνησης. Όπως προφητικά αναρωτήθηκε κάποτε ο Άγγλος πολιτικός των Εργατικών Τόνι Μπεν αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόβλημα με αυτήν θα είναι «Πώς θα μπορούν οι άνθρωποι να απομακρύνουν τους ανθρώπους της εξουσίας;».

Απέναντι στα αδιέξοδα αυτών που έφτιαξαν και συντηρούν τις υπερεθνικές δομές είτε ως καπιταλιστές είτε ως μαρξιστές, στέκονται οι Εθνικιστές. Απαλλαγμένοι από τις ιδεολογικές μονομανίες των πολιτικών τους αντιπάλων, και την κενή συνθηματολογία, με μαχητικότητα και σοβαρότητα, οι φωτεινές ψυχές ενός κόσμου χιλιετηρίδων που απειλείται από την ασιατική και αφρικανική πλημμυρίδα εισβάλλει στο ευρωπαϊκό έδαφος, στέκονται φύλακες και υπερασπιστές ενός παρελθόντος ακόμα ζωντανού, που όρισε τον πολιτισμό απέναντι στην βαρβαρότητα.

Το νεοταξίτικο σύστημα μπορεί να νομίζει ότι κερδίζει το πάνω χέρι, η Ιστορία άλλα δείχνει, όμως. Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι Εθνικιστές και ιδιαίτερα οι νέοι, αυτοί που βλέπουν να κλέβουν τα όνειρά τους αδίστακτοι μετανάστες και παγκοσμιοποιητές, ενώνουν τις εμπειρίες και τις δυνάμεις τους απέναντι στον πόλεμο που έρχεται. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, με διαφορετικούς τρόπους και για πολλούς λόγους.

Με τα λόγια του Carl Schmitt ενός από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της πολιτικής τον αιώνα που πέρασε: «Θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι ένας λαός μοναχός του θα μπορούσε να εξαλείψει τον διαχωρισμό μεταξύ φίλων και εχθρών διατρανώνοντας την φιλία του για όλον τον κόσμο, ή προχωρώντας σε εθελοντικό αφοπλισμό του. Όταν ένας λαός φοβάται να αντιμετωπίσει τους πιθανούς κινδύνους της πολιτικής του ύπαρξης, βρίσκεται ένας άλλος λαός που τον ελαφρύνει από αυτό το βάρος αναλαμβάνοντας την προστασία του απέναντι στους εξωτερικούς εχθρούς και κατά συνέπειαν αναλαμβάνοντας και την πολιτική του ύπαρξη. Και τότε ο προστάτης καθορίζει ποιος είναι ο εχθρός ισορροπώντας ανάμεσα στην προστασία και την υποταγή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 2220881938222568711

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item