Widgets

Διαλύουν την αεράμυνα οι προδότες! Στο σφυρί τα πρώτα F-16

Πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας είκοσι F-16!

Για να ανταπεξέλθουν οι Ένοπλες δυνάμεις στις περικοπές 300.000.000 €. Έντονες αντιδράσεις του ΓΕΑ για τη μείωση των μαχητικών αεροσκαφών.
Σε οικονομικό αδιέξοδο κινδυνεύουν να οδηγηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις εξαιτίας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για περικοπές.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι αμυντικές δαπάνες ανέρχονται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ, οπότε οι περικοπές 100.000.000 ευρώ φέτος και 200.000.000 ευρώ το 2016 θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα.

Και τούτο παρότι συνήθως στο τέλος του οικονομικού έτους το ΥΠΕΘΑ επιστρέφει περίπου 100.000.000, τα οποία δεν κατόρθωσε να απορροφήσει λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Η περικοπή ουδόλως θα επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να επέλθει μια εξισορρόπηση.

Αεροσκάφη F-16 Blk 52+ Adv της Πολεμικής Αεροπορίας. (ΓΕΑ)
Αεροσκάφη F-16 Blk 52+ Adv της Πολεμικής Αεροπορίας. (ΓΕΑ)
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του 1,3 δισ. ευρώ θεωρούνταν ελάχιστο απαραίτητο όριο στο οποίο οδηγηθήκαμε μετά τη μείωση του Προϋπολογισμού κατά 500.000.000 ευρώ στα προηγούμενα χρόνια. Περί τα 800.000.000 ευρώ είναι ανελαστικές δαπάνες για μισθοδοσίες και λειτουργικά έξοδα, ενώ τα υπόλοιπα διατίθενται για συντηρήσεις, εκσυγχρονισμούς και χρεολύσια παλαιότερων εξοπλισμών.

Με τα δεδομένα αυτά, καθώς δεν θα γίνουν μειώσεις προσωπικού, μελετάται η εξοικονόμηση πιστώσεων με την πώληση οπλικών συστημάτων. Πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τις συναλλαγές αυτές ώστε να γίνονται απευθείας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ως συνήθως πάλι θα επιβληθούν νομοθετικές λύσεις της τελευταίας στιγμής.

Μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας. (ΓΕΑ)
Μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας. (ΓΕΑ)
Στην πρώτη γραμμή της λίστα πωλήσεων είναι ένας αριθμός (περί 20) μαχητικών αεροσκαφών F-16C Block 30, τα πρώτα από τα οποία είχαν αγοραστεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ως μέρος της περίφημης «αγοράς του αιώνα». Για τα αεροπλάνα αυτά έχει βρεθεί και αγοραστής, αφού ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από την βουλγαρική αεροπορία, η οποία προχωρεί σε βήματα αναβαθμίσεως και τυποποιήσεως του υλικού της με άλλες χώρες του NATO.

Όπως είναι φυσικό, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει αντιδράσει εντονότατα, επισημαίνοντας ότι η μείωση του πραγματικού αριθμού των μαχητικών μας θα αφήσει κενά στην άμυνα του Αιγαίου, καθώς οι απαιτήσει για αναχαιτίσεις των Τούρκων ουδόλως έχουν μειωθεί.

Μάλιστα αρμόδιοι επιτελείς τόνιζαν ότι αποτελεί πραγματική ανάγκη της ΠΑ ο εκσυγχρονισμός των παλαιότερων αυτών αεροσκαφών, ώστε να έλθουν σε επίπεδο ανάλογο με των τελευταίων F-16 της Αεροπορίας μας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα διαθέτουμε συνολικά 156 μαχητικά F-16, από τα οποία τα 32 είναι του παλαιότερου block 30. Είχαν αγοραστεί συνολικώς 40, αλλά στα προηγούμενα χρόνια απωλέσθηκαν τα οκτώ. Από τα υπόλοιπα μαχητικά του τύπου, τα 38 είναι block 50, τα 56 block 52+ και τα 30 τελευταίου τύπου block 52+ advanced.

Στο σφυρί και η (παροπλισμένη) «Μπουμπουλίνα» και 200 άρματα μάχης

Το Πολεμικό Ναυτικό ελπίζει ότι θα «γλυτώσει» πουλώντας μια φρεγάτα τύπου S και συγκεκριμένα τη «Φ/Γ Μπουμπουλίνα», η όποια είναι σε παροπλισμό. Το πλοίο αυτό, αν και ήταν από τις τελευταία φρεγάτες που αποκτήθηκαν, παροπλίστηκε τον Φεβρουάριο του 2013, μόνο και μόνο διότι οι περικοπές του είχαν αρχίσει να επιβάλλονται κατέστησαν απαγορευτικό το κόστος των επισκευών και συντηρήσεως της. Παραμένει πάντως σε καλή κατάσταση και εύκολα θα μπορούσε να γίνει επιχειρησιακή. 

Είναι αποκλειστικώς ζήτημα κόστους, το οποίο έν προκείμενο θα πρέπει να επιβαρύνει τον αγοραστή γεγονός που σημαίνει ότι η τιμή πωλήσεως του σκάφους θα είναι μάλλον μειωμένη. Πέρα από αυτό, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τη Λιβύη για αγορά δύο κανονιοφόρων. Το θέμα συζητείται από τα αρμόδια γραφεία του υπουργείου, τα οποία περιμένουν από το ΓΕΝ ενημέρωση σχετικά με το ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές.

Ακόμη, 200 τεθωρακισμένα οχήματα τύπου BMP-1 ρωσικής προελεύσεως είναι στην λίστα του προς πώληση υλικού, αν και η τελική του αξία θα είναι αμελητέα. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να δουλέψει η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) που θα πρέπει να τα εκσυγχρονίσει, εφόσον βεβαία λυθούν τα προβλήματα που απορρέουν από το γεγονός ότι η εταιρεία τελεί υπό εκκαθάριση.
Ως ενδιαφερόμενοι για τα οχήματα αυτά (τα οποία αποκτήσαμε μέσω γερμανικής βοήθειας στις αρχές της δεκαετίας του ’90) φέρεται ότι είναι οι Αιγύπτιοι. 

Αρχικά η συζήτηση αφορούσε 100 BMP-1, τα οποία ο Στρατός είχε θέσει εκτός υπηρεσία. Θα επισκευάζονταν τα 75 και τα άλλα 25 θα «κανιβαλίζονταν» ώστε τα απάρτιά τους να χρησιμεύσουν ως ανταλλακτικά. Τώρα συζητείται να πουληθούν άλλα 100, τα οποία είναι εν ενεργεία και προφανώς θα λείψουν από τον σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς.

Να σημειωθεί ότι αρχικών είχαν παραληφθεί περί τα 501 BMP-1, από τα οποία 100 έχουν παραχωρηθεί στο Ιράκ και ένας αριθμός στην Αλβανία ως στρατιωτική βοήθεια. Από υπόλοιπα ένας μικρός αριθμός έχει μετασκευαστεί ώστε ο πυργίσκος του να αντικατασταθεί με το επίσης ρωσικής προελεύσεως δίδυμο αντιαεροπορικό πυροβόλο Zu-23 των 23 χιλιοστών.

Από τον Ευθύμιο Π. Πέτρου

Η Ελλάδα έβγαλε προς πώληση 20 αεροσκάφη F-16


Άρθρο της Χουριέτ: H Ελλάδα που έκανε μια πολύ βαριά οικονομική συμφωνία με την Ε.Ε., στα πλαίσια της πολιτικής της λιτότητας έβγαλε προς πώληση 20 αεροσκάφη τύπου Block 30 F-16C/D.

Η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια της συμφωνίας με τους δανειστές για το τρίτο πακέτο διάσωσης, δέχτηκε 100 εκ. ευρώ περικοπές για το 2015 και 200 ακόμη εκατομμύρια περικοπές για το 2016.

Ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει πως δεν θα μειωθεί ο αριθμός των στελεχών στις Ε.Δ. , ούτε θα υπάρξει μείωση στους μισθούς τους, αλλά ότι έναντι αυτών οι περικοπές των 100 και 200 εκ. ευρώ θα προέλθουν από ''πώληση αμυντικού υλικού''.

ΘΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ 30 F-16


Σύμφωνα με την είδηση που μετέδωσε χτες η εφημερίδα Δημοκρατία, πρώτα στην προς πώληση λίστα είναι τα 20 από τα 40 F-16C Block 30 που αγοράστηκαν στην δεκαετία του 1980. Μάλιστα αναφέρεται πως υπάρχει και αίτημα από την Βουλγαρία. 
ΠΗΓΗ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ-ΛΑΜΟΓΙΑ-ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ 7232329137448917598

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item