Widgets

10 Ιουνίου 1944: Η σφαγή του Διστόμου


Ήταν απόγευμα της 10ης Ιουνίου 1944, τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμαντί, όταν άνδρες του 2ου και 10ου τάγματος του 7ου συντάγματος της 4ης μεραρχίας αστυνομικών και τεθωρακισμένων Grenadier των SS, μπήκαν στο χωριό Δίστομο κοντά στη Λειβαδιά Βοιωτίας διαπράττοντας φρικτή σφαγή έναντι του άμαχου πληθυσμού.

Είχε προηγηθεί μάχη στην ευρύτερη περιοχή, στη διάρκεια της οποίας οι Γερμανοί έχασαν 6 στρατιώτες. Απέδωσαν την εναντίον τους επίθεση σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επιστρέφοντας με πρωτοφανή θηριωδία έκαψαν την κωμόπολη, εκτέλεσαν 218 κατοίκους, από τους οποίους 20 βρέφη και 45 παιδιά και έφηβοι. Οι Γερμανοί στρατιώτες αφηνιασμένοι, μέχρι να πέσει ο ήλιος, έσφαζαν τους κατοίκους του Διστόμου, έκαιγαν και κατέστρεφαν ότι έβρισκαν μπροστά τους. Πραγματική θηριωδία!

Μαρτυρίες απεσταλμένων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού λίγο αργότερα, περιγράφουν τη φρίκη που αντίκρισαν. Κάθε δέντρο, κατά μήκος του δρόμου και για εκατοντάδες μέτρα, κρεμόντουσαν ανθρώπινα σώματα, σταθεροποιημένα με ξιφολόγχες, κάποια εκ των οποίων ήταν ακόμη ζωντανά.

Ήταν οι κάτοικοι του χωριού που τιμωρήθηκαν με αυτό τον τρόπο: θεωρήθηκαν ύποπτοι για παροχή βοήθειας στους αντάρτες της περιοχής, οι οποίοι επιτέθηκαν σε δύναμη των Ες-Ες.

Η μυρωδιά ανυπόφορη. Μέσα στο χωριό σιγόκαιγε ακόμη φωτιά στα αποκαΐδια των σπιτιών. Στο χώμα κείτονταν διασκορπισμένοι εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, από υπερήλικες έως νεογέννητα. Σε πολλές γυναίκες είχαν σχίσει τη μήτρα με την ξιφολόγχη και αφαιρέσει τα στήθη, άλλες κείτονταν στραγγαλισμένες, με τα εντόσθια τυλιγμένα γύρω από το λαιμό. Φαινόταν σαν να μην είχε επιζήσει κανείς…

Η σφαγή του Διστόμου προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση που ανάγκασε τη Γερμανική Διοίκηση στην Ελλάδα να ψελλίσει δικαιολογίες του τύπου ότι δήθεν «οι Έλληνες έφταιγαν διότι δεν συμμορφώθηκαν στις στρατιωτικές διαταγές». ΠΗΓΗΤα θύματα του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στο Δίστομο. Γι’ αυτά ο «Ιός» δεν πρόκειται να κάνει αφιέρωμα...Την γνωστή «μαθηματική» θεώρηση με τον αστυνομικό, το όργανο και το μπουζούκι θύμισε η νέα (αποτυχημένη) απόπειρα του «Ιού» να συκοφαντήσει την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Πολύ «συγκινητική» η προσπάθεια των συγκεκριμένων εθνομηδενιστών να επιχειρήσουν πολιτική σπέκουλα πάνω στα θύματα της γερμανικής θηριωδίας στο Δίστομο, στις 10 Ιουνίου 1944.

Δεν θα μπούμε, φυσικά, σε διάλογο με την περιθωριακή και παρακμιακή αυτή ομαδούλα, η οποία επί μονίμου βάσεως κινείται στον γραφικό μικρόκοσμό της. Όχι μόνον επειδή η «επιχειρηματολογία» της θυμίζει την θεώρηση, που αναφέρουμε στη  αρχή του κειμένου, αλλά κυρίως επειδή δεν δεχόμαστε στο ελάχιστο μαθήματα ιστορίας, πατριωτισμού και ευθιξίας από τους υπερασπιστές των φιλοσκοπιανών και των τουρκόφιλων στην Θράκη, τους χαρακτηρίζοντες την Γενοκτονία των Ποντίων ως «νεοπαγές θεώρημα», τους μετατροπείς 37χρονων τρομοκρατών σε «νεαρούς» και 23χρονων μαντράχαλων σε «μωρά», τους ανακαλύψαντες «τεκμήριο αθωότητας» στον Μαζιώτη, τους δικαιολογήσαντες τους κομμουνιστές σφαγείς στον Μελιγαλά και τόσα άλλα.

Μιας, όμως, και οι τόσο «ευαίσθητοι» -στο θέμα του Διστόμου- συντάκτες του «Ιού»  αναφέρθηκαν στο όντως φρικιαστικό και απεχθές γεγονός της εν ψυχρώ δολοφονίας αμάχων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ας πληροφορηθούν ότι το Δίστομο θρηνεί κι άλλα θύματα, αυτά της κομμουνιστικής θηριωδίας για τα έτη 1944-49

Στην κεντρική εκκλησία του Διστόμου, τον Άγιο Νικόλαο, υπάρχουν δυο αναμνηστικές πλάκες θυμάτων. Η μία αφορά στα θύματα των Γερμανών. Η άλλη, κάτω από τον τίτλο «ΓΟΝΟΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΦΑΓΙΑΣΘΗΣΑΝ ΤΟ 1944-49 ΠΑΡΑ ΤΩΝ ΕΑΜΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΟΤΙ ΗΓΑΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΔΑ», παραθέτει τα ονόματα 23 Διστομιτών, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από το ΕΑΜ και το ΚΚΕ, κατά την διάρκεια της περιόδου 1944-49.


Φαίνεται ότι για τους συντάκτες του «Ιού» αξία και σημασία έχουν μόνον όσοι δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς. Όσοι έπαθαν τα ίδια από τους εγχώριους κομμουνιστές ίσως και να το... άξιζαν, κρίνοντας τουλάχιστον από τα όσα συμπεραίνει ο «Ιός» για την περίπτωση των σφαγών του Μελιγαλά.

Αντί, λοιπόν, να κάθονται και να εφευρίσκουν διάφορες πραγματικά νεοπαγείς θεωρίες περί έμμεσης σύνδεσης της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ με τους Γερμανούς σφαγείς του Διστόμου, ας δουν την δική τους σύνδεση με την ιδεολογία εκείνων, οι οποίοι δολοφονούσαν τους Έλληνες του Διστόμου, επειδή δεν συμφωνούσαν στην φρικτή προοπτική να γίνει η Ελλάδα ένα ακόμη προτεκτοράτο του σοβιετικού «παραδείσου». Επίσης, αντί για «εξυπνάδες» περί «λύκων» και «παγίδων», ας ασχοληθούν καλύτερα με ψάρια και αγκίστρια...

Γιώργος Μάστορας

www.xryshaygh.comΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗ ΕΛΛΑΣ
ΕΘΝΙΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΟΝ ΑΡΧΗΓΕΙΟΝ Ραδιοτηλεγραφικώς
ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ-Γραφείον ΙΙΙον ΠΡΟΣ
Αριθμ.Πρωτ.10561 Την Ελληνικήν κυβέρνησιν ΚΑΙΡΟΥ
ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Ανήκουστον και φρικιαστικόν έγκλημα συνετελέσθη εις Αμφιλοχίαν ΣΤΟΠ.
Η Σφαγή ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, η σφαγή ΚΟΜΜΕΝΟΥ, η σφαγή ΔΙΣΤΟΜΟΥ ωχριούν προ της σφαγής της ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΣΤΟΠ.
Αι τελευταίαι είναι έργον των Ούνων, η πρώτη είναι αποκλειστικόν έργον του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και Κ.Κ.Ε ΣΤΟΠ.
Καταγγέλλομεν προς υμάς το πρωτάκουστον τούτο διά την ιστορίαν της χώρας μας έγκλημα και εκλιπαρούμεν την άμεσον επέμβασίν σας. ΣΤΟΠ.
Καθιστώ γνωστόν ότι θα είναι ανθρωπίνως αδύνατον συγκρατήσω άνδρας Εθνικών Ομάδων εις περίπτωσιν κατά την οποίαν δεν θα ηδύνασθε να παρέμβητε ενεργώς και εγκαίρως ΣΤΟΠ.
Η σφαγή έλαβε χώραν ως εξής ΣΤΟΠ.
Την 3ην ώραν της 14ης τρέχοντος προσεβλήθη υπό ΕΑΜ-ΕΛΑΣ η ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ και αμέσως ήρξαντο εμπρησμός οικιών και σφαγή των οικογενειών των Ελλήνων Πατριωτών από τον απελευθερωτικόν Στρατόν του ΕΑΜ ΣΤΟΠ.
Ο αριθμός των σφαγέντων και καέντων δεν εξηκριβώθη απολύτως πάντως υπερβαίνει τους εκατόν (100) ο δε αριθμός των απαχθέντων ανεξακρίβωτος ΣΤΟΠ.
Μεταξύ τούτων 13 χωροφύλακες Ανθ/στής και 1 Ιερεύς, οικογένειες ανταρτών μας πολλοί των οποίων εφονεύθησαν εις αγώνας κατά των Ούνων και άπαντες πρόσφυγες από ΕΑΜοκρατούμενας περιοχάς ΣΤΟΠ.
Άπαντες οι απαρτίζοντες την Επιτροπήν Εθνικού Αγώνος μετά των οικογενειών των ΣΤΟΠ.
Αι οδοί της πόλεως επληρώθησαν από ακρωτηριαμένα σώματα γυναικών και παιδιών ΣΤΟΠ.
Το παν ελεηλατήθη και ανηρπάγη, πολλαί οικίαι επυρπολήθησαν ΣΤΟΠ.
Την 8ην ώραν άμα ενεφάνη Γερμανική φάλαγξ αυτοκινήτων από ΑΓΡΙΝΙΟ απεχώρησαν οι σφαγείς χωρίς να κτυπήσουν Γερμανούς ΣΤΟΠ.
Η μικρά Γερμανική φρουρά ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ εκ 35 Γερμανών και 13 Ιταλών απομωνωθείσα και μη προσβληθείσα ουδεμίαν απώλειαν έσχε ΣΤΟΠ. 

Σ.Δ.Γ.Α τη 22 Ιουλίου 1944
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Κοινοποίησις Ν.ΖΕΡΒΑΣ
Συμμαχική αποστολή
Άπασαι αι Μονάδες

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗ ΕΛΛΑΣ
Ε.Ο.Ε.Α
VΙΙΙ ΜΕΡΑΡΧΙΑ
Γραφείον ΙΙ ον
Αριθμ.Πρωτ.5385 Κοινοποιείται

προς άπασας τας Μονάδας της Μεραρχίας
Σ.Δ.VΙΙΙ.Μ τη 27 Ιουλίου 1944
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ
Τ.Σ.Υ
Κωνσταντινίδης Απόστ.
Συντ/ρχης


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 3124289413158212947

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item