Widgets

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Η Μουσική Αναπτύσσει Τον Εγκέφαλο!


Η μουσική αγωγή επιδρά θετικά σε πολλούς τομείς της ζωής των παιδιών - Ακόμη και μικρής διάρκειας μουσική εκπαίδευση κατά την παιδική ηλικία βελτιώνει διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ακρόαση και τη σύνθετη επεξεργασία του ήχου. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ που παίζουν μουσικά όργανα έχουν, μεταξύ άλλων, αυξημένη αυτοεκτίμηση.


Πολλά παιδιά αρχίζουν μαθήματα μουσικής και έπειτα από λίγα χρόνια εκπαίδευσης σταματούν για διάφορους λόγους. Οι γονείς συχνά προβληματίζονται κατά πόσο θα είναι χρήσιμα αυτά τα μαθήματα για τα παιδιά τους, ειδικά εάν δεν αποφασίσουν να ακολουθήσουν μια σχετική επαγγελματική κατεύθυνση στο μέλλον.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς πιέζουν τα παιδιά να συνεχίσουν ένα μουσικό όργανο παρά την επιθυμία των παιδιών τους να σταματήσουν, με το επιχείρημα «Να μην πάει χαμένος ο κόπος τόσων χρόνων».

Η επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλο είναι ένα καυτό θέμα και απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και δέκα χρόνια. Μια καινούργια έρευνα του Northwestern University που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuroscience έρχεται να απαντήσει σε όλους τους γονείς σχετικά με την ωφελιμότητα της μουσικής εκπαίδευσης, ακόμη και αν αυτή είναι σύντομη. 


Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Northwestern για πρώτη φορά εξέτασαν άμεσα τι συμβαίνει όταν τα παιδιά σταματήσουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο έπειτα από λίγα χρόνια εκπαίδευσης. Ένα φαινόμενο που ομολογουμένως συμβαίνει πολύ συχνά.

Αποτελέσματα της έρευνας 

Στην έρευνα έγινε μια σύγκριση μεταξύ ενηλίκων χωρίς μουσική παιδεία και ενηλίκων με μουσική παιδεία διάρκειας 1-5 και 9-11 χρόνων.*Η έρευνα αυτή αποδεικνύει πως ακόμη και μικρής διάρκειας μουσική εκπαίδευση κατά την παιδική ηλικία βελτιώνει διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ακρόαση και τη σύνθετη επεξεργασία του ήχου.


*Οι ενήλικες που είχαν μουσική εκπαίδευση κατά την παιδική τους ηλικία είχαν διευρύνει την ανταπόκριση του εγκεφάλου σε σύνθετους ήχους και ήταν πιο ικανοί να ξεχωρίζουν τη θεμελιώδη συχνότητα ενός ήχου. Η θεμελιώδης συχνότητα είναι η πιο χαμηλή συχνότητα ενός ήχου. Είναι πολύ σημαντική για την ομιλία και τη μουσική αντίληψη και διευκολύνει την αναγνώριση ήχων σε σύνθετα και θορυβώδη ακουστικά περιβάλλοντα.

*Η μουσική εκπαίδευση κατά την παιδική ηλικία οδηγεί σε πιο υγιή και δυνατή επεξεργασία του ήχου από το νευρικό σύστημα στη μετέπειτα ζωή του παιδιού. 
Πέρα από αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω, η μουσική αγωγή:

*Εμπλουτίζει τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών μέσα από την απόκτηση και απόλαυση αισθητικών εμπειριών.

*Αναπτύσσει τη νοητική ικανότητα των παιδιών, καθώς η κατανόηση, η ακρόαση, η δημιουργία και η εκτέλεση μουσικής απαιτούν εφαρμογή σύνθετων πνευματικών λειτουργιών.

*Ενισχύει την αυτοεκτίμηση. 


Συμβουλές για γονείς 

Η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι κάτι που γνωρίζαμε. Είναι αλήθεια πως πολλά παιδιά λαμβάνουν μουσική εκπαίδευση ομαδικά ή ιδιωτικά, όμως λίγα συνεχίζουν με μαθήματα μουσικής μετά το γυμνάσιο ή λύκειο. Με αυτή την έρευνα, φαίνεται πως ακόμη και μικρής διάρκειας μαθημάτων μουσικής μπορούν να διευρύνουν για πάντα την ικανότητα για ακρόαση και μάθηση των παιδιών. Η μουσική εκπαίδευση κάνει τα παιδιά πιο καλούς ακροατές στη μετέπειτα ζωή τους.

Ενισχύει την πνευματική ανάπτυξη 

Η ΕΡΕΥΝΑ αυτή απαντά στο ερώτημα πολλών γονιών: «Το παιδί μου θα επωφεληθεί αν μάθει να παίζει μουσική και μετά από λίγο καιρό σταματήσει;». Η απάντηση είναι: Φυσικά και θα επωφεληθεί. Δεν πάνε χαμένα αυτά τα χρόνια. Το αφτί του παιδιού, καθώς και πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου διαμορφώνονται, και το παιδί σας αποκομίζει, όπως είδαμε, πολλά έστω και αν δεν πήρε το τελευταίο δίπλωμα πιάνου ή κιθάρας. 


Οι έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν πως τα οφέλη της μουσικής δεν περιορίζονται μόνο στη μουσική, αλλά ενισχύουν διάφορους τομείς της πνευματικής ανάπτυξης των παιδιών, καθώς και τις βασικές λειτουργίες της ακρόασης, της επεξεργασίας του ήχου και της μάθησης γενικότερα. Θα πρέπει να επανεξεταστεί ο ρόλος της μουσικής στην προσωπική ανάπτυξη των παιδιών και από τους γονείς, αλλά και από το σύστημα εκπαίδευσης.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΧΑΤΖΗΕΥΤΥΧΙΟΥ
Μουσικοθεραπεύτρια ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΥΓΕΙΑ 1522043085575707356

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item