Widgets

Μείωση θητείας της Ε.Φ. & Ημι-επαγγελματικό Στρατό ζητούν οι Κύπριοι!Λευκωσία: Απαραίτητη θεωρούν τηνΜείωση θητείας και ημιεπαγγελματικό στρατό ζητούν οι Κύπριοι Εθνική Φρουρά οι Κύπριοι, ωστόσο την ίδια ώρα η συντριπτική πλειονότητα ζητά μείωση της θητείας στους 14 μήνες ή ακόμα και μεγαλύτερη μείωση. 

Πιστεύουν παράλληλα στην μετατροπή της ΕΦ σε ημι-επαγγελματικό στρατό, ενώ αξιολογούν μέτρια το βαθμό εκπαίδευσης που παρέχεται στους κληρωτούς.

Όλα αυτά και άλλα πολλά καταγράφονται στην έρευνα που παρουσίασε χθες στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας η οργάνωση πολιτών Πολιτεία. Την έρευνα πραγματοποίησε για λογαριασμό της οργάνωσης το Γραφείο IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και παρουσιάστηκε από τον κοινωνιολόγο και μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης Πολιτεία, Νίκο Περιστιάνη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Μαΐου και 2 Ιουνίου και είχε παγκύπρια κάλυψη, τόσο σε αστικές όσο και αγροτικές περιοχές. Στην έρευνα συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών και το μέγεθος του δείγματος ήταν 400 άτομα. Η επιλογή του δείγματος ήταν τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία και η συλλογή στοιχείων έγινε με τη χρήση δομημένων ερωτηματολογίων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία ξεκινούσε με το ερώτημα εάν θεωρούν απαραίτητο ή όχι να υπάρχει Εθνική Φρουρά, το 79% απάντησε θετικά. Την ίδια ώρα, ωστόσο, στο επόμενο ερώτημα, το 47% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η στρατιωτική θητεία θα πρέπει να παραμείνει, αλλά να μειωθεί η χρονική διάρκειά της στους 14 μήνες.

Παράλληλα, ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό (24%) δήλωσε ότι θα ήθελε να καταργηθεί εντελώς η στρατιωτική θητεία και να υπάρχει μόνο επαγγελματικός στρατός.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες απαντήσεις, 13% δήλωσε ότι θέλει να διατηρηθεί η θητεία με την ίδια χρονική διάρκεια, δηλαδή 24 μήνες, ποσοστό 9% δήλωσε ότι επιθυμεί να καταργηθεί εντελώς και να μην υπάρχει καθόλου στρατός, ένα ποσοστό 4% δήλωσε ότι θέλει να διατηρηθεί η στρατιωτική θητεία αλλά με μείωση της χρονικής διάρκειας περισσότερο όμως από 14 μήνες και ένα ποσοστό 3% δήλωσε ότι θέλει να διατηρηθεί η θητεία αλλά με μείωση της χρονικής διάρκειας λιγότερο όμως από 14 μήνες.

Στην πλαίσιο της έρευνας τέθηκε και το ερώτημα κατά πόσο να μπορεί να γίνεται εξαγορά της θητείας, με το 89% ωστόσο να απαντά αρνητικά.

Όσον αφορά για το τι πιστεύουν για τη στελέχωση της ΕΦ, το 37% δήλωσε ότι θέλει τη μετατροπή της σε ημι-επαγγελματιό στρατό, το 34% ότι θέλει μετατροπή της σε πλήρη επαγγελματικό στρατό, 21% ότι θέλει την παρούσα σύνθεσή της και 8% ότι επιθυμεί πλήρη διάλυσή της. Χαμηλός ήταν και ο μέσος όρος της αξιολόγησης της εκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς. Με κλίμακα 1=καθόλου και 10=πολύ καλή, ο μέσος όρος βαθμολογίας ήταν 5,3. Ελάχιστα δηλαδή πάνω από τη βάση.

Προχωρώντας η έρευνα σε ερωτήματα ως προς το ποια πιστεύουν ότι θα είναι τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα από μείωση της θητείας, το 54% δήλωσε ότι με τη μείωση της θητείας θα βοηθηθούν οι νέοι στη μόρφωσή τους και το 36% ότι θα αρθεί η αδικία να χάνουν οι νέοι δύο χρόνια από τη ζωή τους. Παράλληλα, 15% δήλωσε ότι θα μειωθεί η φυγοστρατία και 13% ότι θα μειωθεί το κόστος για το κράτος και την οικογένεια. Όσον αφορά τα μειονεκτήματα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, είναι αξιοσημείωτο ότι το 49% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα μειονέκτημα. Επιπρόσθετα, το 19% δήλωσε ότι θα προκύψει ανεπαρκής στελέχωση και το 12% ότι θα μειωθεί το επίπεδο της εκπαίδευσης της ΕΦ.

Εξίσου σημαντικό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από το ερώτημα κατά πόσο, σε περίπτωση που μειωνόταν η στρατιωτική θητεία, το αίσθημα ασφάλειας θα παρέμεινε το ίδιο ή θα μειωνόταν. Το 86% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το αίσθημα ασφάλειας που αισθάνονται θα παρέμενε το ίδιο.

Ταυτόχρονα, ένα ποσοστό 69% δήλωσε ότι η πιθανή μείωση της ασφάλειας δεν θα έχει καθόλου οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο με τυχόν απώλεια ξένων επενδύσεων ή φυγή κεφαλαίων κ.λπ.

Buk-m2_ky
Στη μέση οι μίζες…

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που διατίθενται από την Κυπριακή Δημοκρατία για την άμυνά της, το 43% δήλωσε ότι τα θεωρεί ικανοποιητικά, ενώ το 45% ότι δεν τα θεωρεί ικανοποιητικά. Την ίδια ώρα, ωστόσο, το 77% δήλωσε ότι θεωρεί ότι τα κονδύλια για την άμυνα δεν αξιοποιούνται σωστά, ενώ διχασμένη ήταν η άποψη για το κατά πόσον πρέπει να προστεθούν περαιτέρω κονδύλια για τη βελτίωση των οπλικών συστημάτων της ΕΦ, καθώς 49% απάντησε θετικά και 49% αρνητικά.

3cf87cf87
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις για την πορεία των κονδυλίων της ΕΦ, με το 37% να δηλώνει ότι διατίθεται ένα μέρος για τις ανάγκες της ΕΦ και την ίδια ώρα ένα ποσοστό 55% πιστεύει ότι οι επενδύσεις που γίνονται στην ΕΦ έχουν ως κύριο στόχο τις μίζες/προμήθειες.

Πρόταση από την οργάνωση «Πολιτεία»

Ο πρόεδρος της οργάνωσης πολιτών Πολιτεία, Πέτρος Ζαρούνας, παρουσίασε και την πρόταση της οργάνωσης που θα καταθέσει για δημόσιο διάλογο για μείωση της στρατιωτικής θητείας. Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η Πολιτεία προτείνει όπως:

-Η στρατιωτική θητεία μειωθεί στους 14 μήνες.
-Η ΕΦ να προχωρήσει σε πρόσληψη αριθμού επαγγελματιών οπλιτών.
-Η πρόσληψη των επαγγελματιών οπλιτών να γίνεται κατόπιν κλήρωσης ανάμεσα σε όσους πληρούν τα σχετικά κριτήρια και υποβάλουν αίτηση.
-Να προβλέπεται η δυνατότητα για εξαγορά μέρους της στρατιωτικής θητείας (6 μήνες) με ποσό €10.000 ανά κληρωτό.
-Δυνατότητα σε όλους τους εφέδρους άνω των 35 ετών που το επιθυμούν να εξαγοράσουν τις παρουσιάσεις τους με το ποσό των €100 ανά κλήση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ-ΛΑΜΟΓΙΑ-ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ 9216700742787897178

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item