Widgets

Ενάντια στην παιδική φτώχεια και την κακοποίηση


Το τραγικό περιστατικό της μικρής Άννυ, που η ιστορία της συγκλόνισε πριν από μερικές εβδομάδες το πανελλήνιο, θα πρέπει ν' αποτελέσει την αφορμή για την αφύπνιση και την κινητοποίηση τόσο του κράτους και των δημόσιων λειτουργών όσο και του συνόλου των πολιτών σχετικά με τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην Ελλάδα της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ανεξάρτητης αρχής του "Συνηγόρου του Παιδιού" σχεδόν το 40% των παιδιών στην Ελλάδα απειλείται από τη φτώχεια. Ολοένα και περισσότερες οικογένειες αναζητούν καταφύγιο σε ιδρυματικές δομές για τη σίτιση των παιδιών τους λόγω της αδυναμίας τους να τα θρέψουν. Ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος, το Χατζηκυριάκειο ίδρυμα δηλώνει αδυναμία να εξυπηρετήσει τα αιτήματα για φιλοξενία παιδιών, εξαιτίας του αυξανόμενου ρυθμού, με τον οποίο οι γονείς απευθύνονται στη διοίκηση του ιδρύματος. 

Η οικονομική κρίση έχει σοβαρές συνέπειες σε βάρος της ευημερίας των παιδιών δυσχεραίνοντας την πρόσβασή τους σε αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, έχει αυξηθεί ανησυχητικά ο αριθμός των παιδιών, που δεν εμβολιάζονται με κίνδυνο να επανεμφανιστούνασθένειες, που είχαν εκλείψει.

Η φτώχεια με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση του φαινομένου της παιδικής εργασίας. Σχετική έκθεση αναφέρει, ότι περίπου 80.000 παιδιά στη χώρα μας ηλικίας άνω των 14 ετών εργάζονται. Το πρόβλημα τείνει να πάρει τεράστιες διαστάσεις δεδομένου, ότι για τις ηλικίες κάτω των 14 ετών δεν υπάρχουν στοιχεία για την εργασιακή εκμετάλλευση. Τα παιδιά που εργάζονται όπως είναι αυτονόητο, δεν πηγαίνουν στο σχολείο.     

Μια άλλη σοβαρή επίπτωση της οικονομικής κρίσης είναι και η αύξηση της παιδικής κακοποίησης: Ένα στα πέντε κορίτσια και ένα στα δέκα αγόρια πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πριν φτάσει στην ηλικία των 18 ετών ενώ μόνο μία στις τρεις περιπτώσεις θα δηλωθεί στις Αρχές.  Το προηγούμενο έτος έγιναν στο "Χαμόγελο του Παιδιού" περισσότερες από 1000 καταγγελίες περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Περίπου τα μισά από αυτά τα παιδιά ήταν κάτω των έξι ετών. Το 43% των καταγγελιών αυτών αφορούσαν σωματική κακοποίηση ενώ σε ποσοστό 31% θύτες ήταν οι ίδιοι οι γονείς.

Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας είναι κρίσιμες και καθοριστικές για την κοινωνικοποίηση και τη διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας. Η παιδική κακοποίηση οδηγεί σε πολλαπλές διαταραχές της υγείας κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, προκαλώντας στο θύμα ένα τεράστιο βάρος για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Δυστυχώς τόσο στο προνοιακό όσο και στο δικονομικό  μας σύστημα παρατηρείται μια σειρά ελλείψεων και προβλημάτων, που καθιστά τόσο την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ιδιαιτέρως δυσχερή. Απαιτούνται ουσιαστικές και άμεσες λύσεις: εισαγγελείς ανηλίκων αποκλειστικής απασχόλησης, εξειδικευμένες υπηρεσίες για την αρωγή των θυμάτων, χώροι βραχυπρόθεσμης αλλά κυρίως μακροπρόθεσμης φιλοξενίας,δομές ψυχολογικής στήριξης, εξειδικευμένο προσωπικό στους ΟΤΑ και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις. 

Ιδιαίτερα για το θέμα της παιδοφιλίας μεγάλη σημασία έχει η δημοσιοποίηση των στοιχείων και των φωτογραφιών των παιδόφιλων καθώς και η θέσπιση αυστηρότερων ποινών μιας και συχνά παρατηρούμε να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης λόγω "ψυχολογικών προβλημάτων"! Τέλος θα πρέπει να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί υποστήριξης της οικογένειας, που αδυνατεί ν' ανταποκριθεί οικονομικά. Κανένα παιδί δεν πρέπει ν' απομακρύνεται από το οικογενειακό του περιβάλλον για λόγους φτώχειας.

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, την αντιμετώπιση της φτώχειας, της εκμετάλλευσης και του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα παιδιά είναι η ελπίδα της κοινωνίας για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον. Ως εκ τούτου είναι χρέος κάθε πολίτη να είναι ευαισθητοποιημένος και να δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη του.

ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ


4η Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών


Η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών το 1983, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αφορμή υπήρξε η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους κατά μεγάλου αριθμού παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής.

Η ημέρα αυτή θα πρέπει να μας θυμίζει ότι σ' όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά, που υποφέρουν από διαφορετικών ειδών κακομεταχείριση -φυσική, ψυχική και συναισθηματική.

Οι στατιστικές τρομάζουν: 2 εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν σε πολεμικές αναμετρήσεις κατά την τελευταία εικοσαετία, ενώ 20 εκατομμύρια έζησαν σε στρατόπεδα περίθαλψης προσφύγων. 80 χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική. πηγή


Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών

Με αφορμή την επιθετικότητα του ισραηλινού στρατού κατά μεγάλο αριθμό παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής, ο ΟΗΕ αποφάσισε σε γενική του συνέλευση και καθιέρωσε από το 1983 την 4η Ιουνίου ως τη Διεθνή Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών.

Μια ημέρα που στόχο έχει να θυμίζει σε όλους ότι υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν σταθεί τόσο τυχερά και που τα δικαιώματα τους συνεχώς και καθημερινά παραβιάζονται.

Παιδιά που βιώνουν την επιθετικότητα σε πολλά επίπεδα, σωματικά, συναισθηματικά, ψυχικά και σεξουαλικά.

Μια ημέρα που τα παγκόσμια στατιστικά σοκάρουν....

Σε μια Ελλάδα έντονων κοινωνικών και οικονομικών ανακατατάξεων, που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα αλλού, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πιστό στο όραμα και τον σκοπό του καλεί όλους μας να σκεφτούμε αυτά τα παιδιά....

Το 2011
 190 παιδιά βίωσαν κίνδυνο και το επιστημονικό προσωπικό του Συλλόγου βρέθηκε κοντά τους μέσω της δράσης της επιτόπιας παρέμβασης
 844 παιδιά βίωναν τον κίνδυνο στο οικογενειακό τους περιβάλλον και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για να βρεθεί λύση
 261 παιδιά που βίωσαν την κακοποίηση και την παραμέληση φιλοξενήθηκαν στα σπίτια του οργανισμού μας

Ενώ συνολικά στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 έγιναν δεκτές 15407 κλήσεις που αφορούσαν παιδιά σε κίνδυνο (Καταγγελίες για κακοποίηση, παραμέληση παιδιών, επιτόπιες παρεμβάσεις, στήριξη παιδιών που επαιτούν,  παράνομη διακίνηση παιδιών/ trafficking.), τις οποίες χειρίστηκαν άμεσα οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των παιδιών και να βρεθεί λύση.

Ήδη διανύουμε το 2012.... Όλες οι δράσεις του Οργανισμού είναι προσανατολισμένες στην προστασία των παιδιών. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενάντια στην επιθετικότητα των παιδιών υπενθυμίζουμε στον κόσμο να σταθεί δίπλα σε κάθε παιδί που κινδυνεύει, σε κάθε παιδί που πονάει.

Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» για παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και γενικά για όποιον ενδιαφέρεται για τα παιδιά.

Λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και οι κλήσεις είναι δωρεάν και ανώνυμες.

Είναι ταυτόχρονα και κλήσεις με αποτέλεσμα.

Εμείς ζητάμε τη στήριξη σας για να μπορέσουμε άμεσα και αποτελεσματικά να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε όλα τα παιδιά. Απλά καλέστε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 και αναφέρετε ο,τιδήποτε γνωρίζετε για ένα παιδί που κινδυνεύει.

Ας δώσουμε όλοι ένα νόημα σε αυτή τη μέρα.... www.hamogelo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΛ.ΑΣ. : Αυτός είναι ο «Κώδικας Επικοινωνίας» των παιδόφιλων στο διαδίκτυο - Γονείς ενημερωθείτε άμεσα και προστατέψτε τα παιδιά σας!

Επαναφορά θανατικής ποινής στους παιδεραστές!

Πρώτοι στην παιδεραστία οι τούρκοι - Η ισλαμική υποκουλτούρα στα κατεχόμενα μας εκθέτει διεθνώς

Έχε το νου σου στο παιδί...

Η βαρβαρότητα του πολέμου μέσα από τα μάτια ενός παιδιού (ΒΙΝΤΕΟ)

Παιδικές φωνές σβήνουν από το σπαθί του Ισλάμ...

Η παγκόσμια τρομοκρατία έχει δύο ονόματα: Ισλάμ και αριστερά

Ψυχολογία: Το παιδί και το παιχνίδι

Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Η πρόληψη και η φροντίδα για τα παιδιά μας - Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μνήμης θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΥΓΕΙΑ 4239453184498173464

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item