Widgets

Έρευνα Σοκ: Στην Ελλάδα το 20% των παιδιών θα τα προσεγγίσουν παιδόφιλοι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους!


′Ο,τι πρέπει να γνωρίζετε για την παιδοφιλία

Αυτό το άρθρο αφορά όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την παιδοφιλία για να μπορούν να έχουν καλύτερες επιλογές στο πώς να προφυλάσσουν τα παιδιά από τέτοιου είδους συμπεριφορές. Θεωρώ ότι αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους.

Γράφει η Αντωνίου Άρτεμις
Σύμβουλος Ψυχολόγος και Συνθετική Θεραπεύτρια

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι στην Ελλάδα το 20% των παιδιών θα τα προσεγγίσουν παιδόφιλοι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Σύμφωνα με στατιστικές, ποσοστό περίπου 10 με 15% των παιδιών και εφήβων έχουν υπάρξει σεξουαλικά θύματα από ενήλικες τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
Στατιστικά, οι περισσότεροι παιδόφιλοι είναι άντρες.
Στα παιδιά, κατά κανόνα, απουσιάζει η γνώση ή η εμπειρία των σεξουαλικών σχέσεων με συγκατάθεση ή επιλογή συγκατάθεσης (όπως συμβαίνει ή χρειάζεται να συμβαίνει με τους ενήλικες). Έτσι, η παιδοφιλία, παραβιάζει με βλαβερό και εγκληματικό τρόπο τα δικαιώματα των παιδιών.
Τι είναι η παιδοφιλία
Ο ενήλικας (ή ο τουλάχιστον 5 χρόνια μεγαλύτερος σε ηλικία έφηβος) που φανερά ή συγκαλυμμένα παίρνει σεξουαλική ευχαρίστηση από την επαφή του με ένα παιδί υποφέρει από παιδοφιλία. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς και διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα:
 • Να επιδιώκει και να αγγίζει με σεξουαλικό τρόπο τα παιδιά ή τους ανήλικους εφήβους (συνήθως κάτω των 13 ετών).
 • Nα ενθαρρύνει μια ομάδα παιδιών να συμμετέχουν σε σεξουαλικές δραστηριότητες.
 • Nα τους προβάλλει πορνογραφικό υλικό, χρησιμοποιώντας άμεσο ή έμμεσο ψυχολογικό εκβιασμό ή χειραγώγηση για να κρατήσουν αυτές τις δραστηριότητες μυστικές.
 • Να πλησιάζει τα παιδιά και τους εφήβους μέσω του Διαδικτύου (Internet) προσπαθώντας π.χ. να χτίσει μια έμπιστη φιλία μαζί τους και στη συνέχεια να προσπαθήσει να τα παραπλανήσει σεξουαλικά.
Η εικόνα του παιδόφιλου έχει συνδεθεί με πολλά στερεότυπα και μύθους. Αυτό δεν βοηθάει στη γρήγορη αντίληψη και έγκαιρη παρέμβαση για την προστασία του παιδιού από τους δικούς του και τους γύρω.
Σύμφωνα με καταγραφές παιδοφιλικών περιστατικών, τα στοιχεία δείχνουν περίπου τα εξής:
 • Οι περισσότεροι παιδόφιλοι βρίσκονται στην ηλικία των 20 με 50. Μπορεί να μην έχουν παντρευτεί, να είναι παντρεμένοι ή χωρισμένοι και μπορεί να έχουν και οι ίδιοι παιδιά.
 • Στις περισσότερες περιπτώσεις (66%) έχει καταγραφεί ότι ο παιδόφιλος είναι κάποιος γνωστός της οικογένειας ή συγγενής ή γενικά έχει κάποια σχέση με το παιδί ή/και την οικογένειά του.
 • Η παιδοφιλική δραστηριότητα δεν περιέχει απαραίτητα σωματική βία αλλά κυρίως ψυχολογική. Ο άνθρωπος που ασκεί παιδοφιλία μπορεί συχνά να έχει μεγάλη υπομονή και δεξιότητα στο να χρησιμοποιεί την εξουσία και τη δύναμη του ενήλικα για να πείσει ή να αναγκάσει το παιδί ή τον έφηβο να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες.
 • Αρκετοί παιδόφιλοι αποζητούν εργασία ή προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες σε μέρη όπου μπορούν να έχουν συχνή πρόσβαση σε παιδιά.
Οι αιτίες της παιδοφιλίας φαίνεται να ποικίλλουν. Συνήθως έχουν να κάνουν με καθυστερημένη ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη ή κάποιου είδους ψυχολογική διαταραχή. Κάποιοι υπήρξαν οι ίδιοι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν εκείνοι παιδιά.
Όποιοι κι αν είναι όμως οι λόγοι, όπως και σε κάθε άλλο είδος κακοποίησης, οι άνθρωποι αυτοί θα ήταν καλό να φανερώνονται – έτσι μπορούν όλοι να βοηθηθούν.
Τι μπορώ να κάνω;
Τα παιδιά πολύ σπάνια αναφέρουν την κακοποίησή τους. Συνήθως φοβούνται μήπως τα κατηγορήσουν οι γονείς τους. Η κακοποίηση συνήθως αποκαλύπτεται όταν ένας ενήλικας την αντιληφθεί ή όταν ένα παιδί το αναφέρει σ’ έναν ενήλικα (συνήθως όχι το γονέα), ή όταν ένας γιατρός διαπιστώσει σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης στο σώμα του παιδιού.
Επίσης, η κακοποίηση μπορεί να γίνει αντιληπτή ή να αποκαλυφθεί από το ίδιο το παιδί όταν αυτό ενηλικιωθεί κι έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει τη φύση της εμπειρίας του.
Όμως, τα παιδιά ‘μιλούν’ για την κάθε είδους κακοποίησή τους με έμμεσους τρόπους. Συνήθως, τα παιδιά των οποίων έχει κακοποιηθεί ο σεξουαλικός τους εαυτός, μπορεί:
 • Να έχουν άστατο ύπνο, συχνούς εφιάλτες και διαταραχές στην όρεξή τους.
 • Να έχουν νέους φόβους και φοβίες (π.χ. για ένα πρόσωπο, μια κίνηση ή ένα μέρος) που δεν εξηγούνται εύκολα από τους γονείς, και όσους γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία του παιδιού.
 • Να έχουν περίεργη σεξουαλική συμπεριφορά για την ηλικία τους - που συχνά περιλαμβάνει στοιχεία ενήλικης σεξουαλικής συμπεριφοράς (π.χ. λεξιλόγιο, κινήσεις) που φαίνονται ξένα πάνω τους.
Αν είσαι γονιός, ας έχεις το νου σου στο παιδί
 • Προσπάθησε να έχεις ουσιαστική επαφή με το παιδί σου, όχι μόνο για τα καθημερινά πρακτικά πράγματα, αλλά προσπάθησε να έχεις επαφή με το συναισθηματικό του κόσμο, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά του. Αν βλέπεις και αισθάνεσαι μια ιδιαίτερα άστατη και περίεργη συμπεριφορά στο παιδί σου, ίσως αξίζει να το διερευνήσεις.
 • Προσπάθησε να του δώσεις έγκυρες και σύγχρονες πληροφορίες για σεξουαλικά θέματα απλά και ήρεμα με τρόπο ανάλογο στην ηλικία του, όπως ίσως θα ήθελες να τα είχαν πει και σε εσένα.
 • Τα παιδιά μεγαλώνοντας, συνήθως μπορεί να αποκαλύπτουν λιγότερα για τα προσωπικά τους. Όμως, είναι πολύ βασικό να ξέρουν πότε τους έχει συμβεί κάτι πραγματικά βλαβερό ή επικίνδυνο και να ξέρουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να απευθυνθούν σε εσένα ως γονιό, ότι θα τα ακούσεις και ότι θα είσαι μαζί τους ως σύμμαχος και όχι ως αντίπαλος κριτής τους.
 • Το Διαδίκτυο (ή Internet) είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, αλλά όπως και οποιοδήποτε άλλο μέσο χρειάζεται να μάθεις πώς να το χρησιμοποιείς σωστά. Μπορεί να είναι ένας κόσμος που το παιδί σου ίσως ξέρει να τον χειρίζεται πρακτικά καλύτερα απ’ ότι εσύ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ξέρει να το διαχειρίζεται σωστά ή ότι ξέρει να προφυλάσσεται από τους κινδύνους. Προσπάθησε να μάθεις περισσότερα για το διαδίκτυο και για το πώς να μην έχει το παιδί σου πρόσβαση σε ακατάλληλες ιστοσελίδες. Επίσης, ενημέρωσέ το για το πώς να προφυλάσσεται, π.χ. να μην δίνει προσωπικά του στοιχεία. Θα ήταν καλό να έχεις την επίβλεψη όταν το παιδί σου κάνει χρήση του διαδικτύου (π.χ. ο υπολογιστής να είναι στο σαλόνι και όχι στο δωμάτιο του παιδιού).
 • Προσπάθησε να μη θεωρείς το παιδί σου ενήλικα, όσο έξυπνο κι αν φαίνεται να είναι διανοητικά. Ακόμη δεν είναι σε θέση να μπορεί και να ξέρει πώς να προστατεύει τον εαυτό του, όπως ένας ενήλικας, κι ούτε μπορεί να έχει τις ευθύνες ενός ενήλικα. Η ψυχολογική και συναισθηματική εξέλιξη ενός παιδιού είναι ακόμα στα πρώτα στάδια διαμόρφωσης. Ως γονιός, πώς πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις ακόμα καλύτερη τη συμβολή σου σε αυτή τη διαδικασία;
 • Είναι καλό το παιδί να γνωρίζει ότι υπάρχουν κάποια όρια που χρειάζεται να μάθει να τα σέβεται (π.χ. μέχρι και την ηλικία των τουλάχιστον 16 ετών είναι καλό να γνωρίζουν οι γονείς πού και με ποιους βρίσκεται το παιδί τους και πότε θα επιστρέψει στο σπίτι). Τα υγιή όρια δίνουν την αίσθηση στο παιδί ότι οι γονείς του το αγαπούν και νοιάζονται γι’ αυτό.
Αν δεν είσαι γονιός και παρατηρήσεις κάτι περίεργο ή ύποπτο σε σχέση με έναν ενήλικα κι ένα παιδί ή αν δεις περίεργη τη συμπεριφορά ενός παιδιού ή γίνεις μάρτυρας, πιστεύεις ότι θα μπορούσες να κάνεις κάτι γι’αυτό; Δυστυχώς, πολλές φορές μπορεί κάποιος να γνωρίζει γεγονότα αλλά να μην θέλει να το πιστέψει ή από ντροπή ή φόβο για κοινωνικό στιγματισμό να παραμένει σιωπηλός.
Πώς νομίζεις ότι θα μπορούσες να συμβάλεις στη διαφύλαξη της πνευματικής, ψυχολογικής και σωματικής ακεραιότητας ενός παιδιού και μέσα από αυτό και της ζωής και του κόσμου που αυτό θα δημιουργήσει στο μέλλον;
Αν είσαι παιδί, και σου συμβεί ποτέ ένας μεγάλος να αγγίξει μέρη του σώματός σου που συνήθως τα καλύπτει το μαγιό σου ή σου λέει λόγια ή σου δείχνει εικόνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα και δεν σου αρέσουν, πήγαινε αμέσως να το πεις σε έναν μεγάλο που είναι καλός.
Εκείνος ξέρει τι θα κάνει για να σε βοηθήσει.
Όποια κι είναι η απόφασή σου, όπως και σε κάθε είδος κακοποίησης, προέχει η ασφάλεια των παιδιών που δεν είναι σε θέση να υπερασπίσουν τον εαυτό τους όπως μπορεί ένας ενήλικας. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το παιδί, όπως και κάθε άνθρωπος, έχει δικαίωμα στη σωματική, ψυχολογική και πνευματική του ακεραιότητα, υγεία και ευεξία.
Πού μπορείς να απευθυνθείς: 
- Ελληνική Εταιρεία Πρόληψης και Αγωγής Υγείας
Αλεξανδρουπόλεως 25, Τ.Κ. 115 27 Αθήνα
Τηλ.: 210 74 82 015
Fax: 210 7485 872
Ιστοσελίδα: www.neahygeia.gr
-Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής
Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 115 22 Αθήνα
Τηλ.: 210 64 76 000
Ιστοσελίδα: www.dart.gov.gr
- Συνήγορος του Πολίτη
Ιστοσελίδα: http://www.0-18.gr/gr/adults/linksen_ad.html
- Δίκτυο για την πρόληψη και καταπολέμηση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά
Ιστοσελίδα: http://somatikitimoria.gr/nomothesia.htm
Πηγές: Managing Risk Together, University of Salford Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού – OHE, UNICEF (1959)
Η. Παναγιώταρος: Απαιτείται αυστηροποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της παιδοφιλίας - ΒΙΝΤΕΟ

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών, Ηλίας Παναγιώταρος τοποθετήθηκε στην επίκαιρη ερώτησή του σχετικά με την αντιμετώπιση της παιδοφιλίας.

 


Ο Συναγωνιστής επισήμανε για ακόμη μια φορά πως αυτή η Βουλή λειτουργεί με λιγότερους από 300 Βουλευτές, ζήτημα το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Παράγοντες ξένοι προς το κοινοβούλιο συνεχίζουν να επιβάλλουν την θέλησή τους, κάτι που πρέπει να λυθεί άμεσα προς όφελος της Δημοκρατίας.

Η εν λόγω ερώτηση είναι άκρως επίκαιρη και πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η υπόθεση του 40χρονου παιδόφιλου στο Περιστέρι που όταν συνελήφθη ήδη εκκρεμούσε εις βάρος του απόφαση, η οποία δεν είχε εκτελεστεί ποτ,  γιατί η εισαγγελία είχε στείλει την απόφαση μέσω ταχυδρομείου στις αστυνομικές αρχές και τελικά χάθηκε! Αν αυτός ο άνθρωπος δεν είχε συλληφθεί, θα συνέχιζε το τρισάθλιο έργο του.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι δραματικά, καθώς από τους 965 που έχουν κατηγορηθεί για παιδοφιλία, μόνο για τους 55 έχουν σχηματισθεί δημογραφίες. Ο Συναγωνιστής τόνισε ότι το σημαντικότερο όπλο των παιδόφιλων είναι το διαδίκτυο, καθώς υπάρχουν εκατομμύρια ιστοσελίδες με παιδική πορνογραφία. Είναι αναγκαίο να αυστηροποιηθούν περαιτέρω οι ποινές, να τιμωρούνται οι παιδόφιλοι και να μην έχουν την δυνατότητα να ξεφεύγουν με μόνο 10 χρόνια κάθειρξης. www.xryshaygh.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ! => ΕΛ.ΑΣ. : Αυτός είναι ο «Κώδικας Επικοινωνίας» των παιδόφιλων στο διαδίκτυο - Γονείς ενημερωθείτε άμεσα και προστατέψτε τα παιδιά σας!


Παιδοφιλία: Η πιο άρρωστη μορφή ψυχικής ασθένειας


Γράφει ο Χρήστος Ρούκος 
Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης 
και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Αυτή τη φορά αποφάσισα να ασχοληθώ με ένα θέμα που δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε ευχάριστο και χρήζει προσεκτικής και ιδιαίτερης μεταχείρισης. Η παιδοφιλία είναι μια μάστιγα που ταλανίζει τις σύγχρονες κοινωνίες κάνοντας την ανάγκη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πιο απαραίτητη από ποτέ. Τελευταία είχαμε πολλά κρούσματα παιδοφιλίας στην χώρα μας κυρίως μεταξύ δασκάλων-μαθητών αλλά και κρούσματα μέσα στα κοινωνικά δίκτυα ή και στο Ιντερνετ γενικότερα. Στη συνέχεια λοιπόν θα ασχοληθώ κυρίως με ψυχολογικά κίνητρα καθώς και με το προφίλ των ανθρώπων που πάσχουν από την συγκεκριμένη ψυχολογική πάθηση αλλά και με πρόσφατα περιστατικά παιδοφιλίας στην Ελλάδα. 

Ορισμός 

Ως παιδοφιλία ορίζεται μία μορφή παραφιλίας η οποία περιγράφει επαναλαμβανόμενες και επίμονες σεξουαλικές τάσεις και φαντασιώσεις που αφορούν σεξουαλική δραστηριότητα με παιδιά. Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό, η παιδοφιλία αφορά άτομα τα οποία διαθέτουν τις προαναφερθείσες τάσεις, έστω κι αν ουδέποτε έχουν επιχειρήσει να τις πραγματώσουν, είτε από ηθικές αναστολές, είτε από τον φόβο της επιβολής του νόμου. Αντίθετα, η παιδοφιλία δεν αφορά άτομα που δεν έχουν παρεκκλίνουσες φαντασιώσεις και επιθυμίες, έστω και αν σε κάποια δεδομένη στιγμή στη ζωή τους έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά ένα παιδί και άσχετα του γεγονότος ότι η πράξη αυτή είναι εκ των πραγμάτων αξιόμεμπτη. 

Χαρακτηριστικά 

Οι φαντασιώσεις και συμπεριφορές που υποδεικνύουν παιδοφιλία, αναφέρονται στην έλξη προς παιδιά (αγόρια ή κορίτσια) προεφηβικής ηλικίας (μικρότερα των 13 ετών). Ο παιδόφιλος επίσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 ετών και τουλάχιστον κατά 5 χρόνια μεγαλύτερος από το παιδί. Αν και η παιδοφιλία αφορά και στα δύο φύλα, εν τούτοις η μεγάλη πλειονότητα των παιδόφιλων είναι άνδρες. Οι περισσότεροι από αυτούς έλκονται από κορίτσια (κυρίως ηλικίας 8 – 10 ετών), λιγότεροι έλκονται από αγόρια (συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας των 10 ετών), αλλά υπάρχουν και ποσοστά παιδόφιλων που έλκονται και από τα δύο φύλα, καθώς και ποσοστά που έλκονται ταυτόχρονα από παιδιά και ενήλικους. Έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε διάφορες χώρες, δείχνουν ότι τουλάχιστον το 7% των γυναικών και το 3% των αντρών έχουν υποστεί κατά την παιδική τους ηλικία σεξουαλική κακοποίηση. Οι θύτες, προερχόμενοι από όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, ανήκουν κατά πλειοψηφία στο ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού. Ανάμεσα στους παιδόφιλους έχουν καταγραφεί και άτομα εφηβικής ηλικίας, ενώ έχει αποδειχθεί πως στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για πραγματικούς και όχι περιστασιακούς παιδόφιλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παιδοφιλία αποτελεί ταυτόχρονα και αιμομιξία. H παιδοφιλία έχει ταξινομηθεί ξεχωριστά από την ηβηφιλία (αφορά έλξη προς παιδιά πρώιμης εφηβικής ηλικίας), την εφηβοφιλία (αφορά κύρια ή αποκλειστική έλξη προς παιδιά περιεφηβικής και εφηβικής ηλικίας και νεαρά άτομα, γενικά ηλικίας 15-19 ετών, η οποία δε θεωρείται παραφιλία και διαστροφή) και τη νηπιοφιλία (έλξη προς νήπια 0 – 3 ετών). Στις περισσότερες κοινωνίες του κόσμου η σεξουαλική κακοποίηση παιδιού αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη και διώκεται (η ποινή μπορεί να φτάσει ακόμα και στο θάνατο), όπως και η κατοχή και διακίνηση παιδοφιλικού-πορνογραφικού υλικού. 

Αιτιολογία  


Υπάρχουν διάφορες θεωρίες αναφορικά με τις αιτίες της παιδοφιλίας. Ένας μικρός αριθμός ερευνητών αποδίδουν την παιδοφιλία μαζί με τις άλλες μορφές παραφιλίας, σε βιολογικούς παράγοντες. Υποστηρίζουν ότι η τεστοστερόνη, μία από τις ανδρικές ορμόνες, προδιαθέτει τους άντρες να αναπτύσσουν παρεκκλίνουσες σεξουαλικές συμπεριφορές. Όσο αφορά στους γενετικούς παράγοντες, τα ερευνητικά δεδομένα δεν έχουν υποδείξει κάποιο γονίδιο που να σχετίζεται με την παιδοφιλία. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι η παιδοφιλία οφείλεται σε ψυχοκοινωνικούς παράγοντες παρά σε βιολογικά χαρακτηριστικά. Κάποιοι πιστεύουν ότι η παιδοφιλία είναι το αποτέλεσμα σεξουαλικής κακοποίησης του ατόμου κατά την παιδική ηλικία. Άλλοι πιστεύουν ότι απορρέει από το είδος της αλληλεπίδρασης που είχε το άτομο με τους γονείς του κατά τα πρώιμα χρόνια της ζωής του. Κάποιοι ερευνητές αποδίδουν την παιδοφιλία σε καθυστερημένη συναισθηματική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι ο παιδόφιλος έλκεται από παιδιά επειδή δεν έχει προλάβει να ωριμάσει ψυχολογικά. Μερικοί θεωρούν ότι η παιδοφιλία είναι αποτέλεσμα μιας διαστρεβλωμένης ανάγκης για κυριαρχία πάνω στο σεξουαλικό σύντροφο. Επειδή τα παιδιά είναι μικρότερα και συνήθως πιο αδύναμα από τους ενήλικες, μπορούν να θεωρηθούν ως μη απειλητικοί υποψήφιοι παρτενέρ. Αυτή η παρόρμηση για κυριαρχία θεωρείται κάποιες φορές ότι εξηγεί το γεγονός πως οι περισσότεροι παιδόφιλοι είναι άντρες.   

Διαφορά παιδοφιλίας-παιδεραστίας 

Πολύ συχνά όμως κάνουμε το λάθος να μπερδεύουμε τις έννοιες παιδοφιλία και παιδεραστία. Ένα λάθος που μπορεί να μη μας φαίνεται σημαντικό εκ πρώτης όψεως, είναι όμως καθοριστικό για την επεξήγηση των συγκεκριμένων παθήσεων. Παιδόφιλος μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος που διεγείρεται σεξουαλικά από ανήλικα παιδιά, έχει ερωτικές φαντασιώσεις που περιλαμβάνουν παιδιά και όλα όσα αναφέραμε στον γενικότερο ορισμό της παιδοφιλίας. Από τη στιγμή όμως που το εν λόγω άτομο ασελγήσει πάνω σε ανήλικο τότε θεωρείται και παιδεραστής και όχι απλά παιδόφιλος. Με δυο λόγια η διαφορά του ενός χαρακτηρισμού από τον άλλο είναι ότι ο όρος «παιδοφιλία» δεν περιλαμβάνει απαραίτητα την προσπάθεια σεξουαλικής επαφής με ανήλικο, ενώ ο πιο ειδικός όρος «παιδεραστία» αναφέρεται ακριβώς στην σεξουαλική πράξη. Από όσο γνωρίζω στην αγγλική γλώσσα ο όρος «pederast» και «pederastic» αναφέρεται σε ομοφυλοφιλική σχέση μεταξύ ανδρός και μικρού αγοριού.   

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του παιδόφιλου  

Ο παιδόφιλος συχνά είναι πολύ ελκυστικός στα παιδιά που αποτελούν υποψήφια θύματα. Μπορεί να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του σε αθλητικές ομάδες, ομάδες προσκόπων, θρησκευτικές ή πολιτικές οργανώσεις που αφορούν τους νέους. Σε κάποιες περιπτώσεις, παιδόφιλοι που έλκονται από παιδιά του ευρύτερου οικογενειακού τους περιβάλλοντος, μπορεί να προσφερθούν στους συγγενείς τους για τη φύλαξη των παιδιών. Συχνά έχουν καλές διαπροσωπικές ικανότητες με τα παιδιά και μπορούν εύκολα να κερδίσουν τη εμπιστοσύνη τους. Κάποιοι παιδόφιλοι κάνουν εκλογικεύσεις ή φτιάχνουν δικαιολογίες που τους επιτρέπουν να αποφεύγουν την ανάληψη ευθύνης για τις πράξεις τους. Μπορεί να κατηγορήσουν τα παιδιά επειδή είναι πολύ ελκυστικά ή σεξουαλικώς προκλητικά. Επίσης μπορεί να υποστηρίζουν ότι «διδάσκουν» στο παιδί «τα μυστικά της ζωής» ή «την αγάπη». Αυτή η εκλογίκευση συχνά γίνεται από παιδόφιλους που έχουν παρενοχλήσει παιδιά του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Όλες αυτές οι εκλογικεύσεις συναντώνται στην παιδική πορνογραφία.   

Δημογραφικά στοιχεία  

Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, η παιδοφιλία μαζί με την ηδονοβλεψία και την επιδειξιομανία, αποτελούν τις τρεις μορφές παραφιλίας που οδηγούν συνήθως στη σύλληψη από την αστυνομία. Η έναρξη της παιδοφιλικής συμπεριφοράς (όπως και των περισσότερων σεξουαλικών παρεκκλίσεων) συνήθως γίνεται κατά την εφηβεία και την αρχή της ενήλικης ζωής, αν και υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις παιδόφιλων που ξεκινούν τις δραστηριότητές τους κατά τη μέση ηλικία. Η συχνότητα εκδήλωσης της παιδοφιλικής συμπεριφοράς ποικίλει ανάλογα με το ψυχοκοινωνικό στρες. Όσο αυξάνονται τα επίπεδα στρες του παιδόφιλου, αυξάνεται και η συχνότητα δράσης του ως παιδόφιλου. Το αλκοόλ επίσης επιτείνει αυτή τη συμπεριφορά. Η παιδοφιλία εκδηλώνεται περισσότερο στους άντρες παρά στις γυναίκες. Επίσης, το ποσοστό υποτροπής (επανάληψη των πράξεων) για τους παιδόφιλους που προτιμούν αγόρια είναι περίπου διπλάσιο από το ποσοστό υποτροπής για τους παιδόφιλους που προτιμούν κορίτσια. Οι παιδόφιλοι μπορεί να περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στα παιδιά τους ή σε παιδιά συγγενών ή να αναζητούν παιδιά εκτός της οικογένειας. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι ετεροφυλόφιλοι.    

Η παιδοφιλία στην Ελλάδα 

Τα τελευταία χρόνια η παιδοφιλία στην Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερη έξαρση. Οι παιδόφιλοι αυξάνονται και τα μέτρα αλλά και οι ποινές που ορίζει το κράτος για περιπτώσεις παιδεραστίας δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό βάρος του συγκεκριμένου προβλήματος. Οι ποινές τείνουν να γίνονται εξαγοράσιμες δίνοντας τη δυνατότητα στους παιδεραστές να εκτίουν μια «μικρή» ποινή και στη συνέχεια να εξαγοράζουν την υπόλοιπη και να αφήνονται ελεύθεροι. Σε δέκα περιπτώσεις παιδιών, μόνο στην Αθήνα, που αποπλανήθηκαν από παιδόφιλο μέσω ενός παιχνιδιού στο διαδίκτυο, αναφέρθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης. Υποστήριξε μάλιστα ότι βρέθηκαν να αυτοφωτογραφίζονται γυμνά στις τουαλέτες από τους γονείς τους. Στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος, έκανε λόγο για 1028 κατηγορούμενους και 271 από αυτούς για παιδική πορνογραφία από το 2011 ως το 2014. Μέσα σε οκτώ χρόνια, δε, υποστήριξε ότι υπήρξε αποτροπή 1060 αυτοκτονιών και 36 περιπτώσεις που πήγαν στην εντατική. «Ήμουν στην Νέα Υόρκη και μου λένε “κάτι γίνεται στην χώρα σου, με μία πιτσιρίκα που αυτοτραυματίζεται σε πραγματικό χρόνο”. Μπαίνω στο κανάλι και τη βλέπω. Αμέσως ειδοποιώ την μονάδα, εκείνοι την εντοπίζουν και ενημερώνουν την ομάδα ΔΙΑΣ και το ΕΚΑΒ και προλάβαμε την μικρή στο παρά πέντε», είπε, σημειώνοντας ότι για αυτή την υπόθεση η υπηρεσία βραβεύθηκε από το FBI. Όσο για τις αιτιάσεις περί παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα TLO που σαρώνει όλο το ελληνικό δίκτυο και ότι περνά μέσα από τα «κανάλια» και «τσιμπάει» υλικό πχ παιδικής πορνογραφίας. «Το περάσαμε από την ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) και από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αυτό το πρόγραμμα και με τη βούλα έχουμε την έγκριση ότι δεν παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα», είπε, σημειώνοντας όμως ότι ενώ μπορεί να βρει ίχνη για απειλές ζωής, η νομοθεσία δεν του το επιτρέπει. Πώς όμως μια οικογένεια μπορεί να προστατεύσει το παιδί της από τους κινδύνους στο Διαδίκτυο; «Όπως λέμε στα παιδιά όταν είναι δύο, τριών, τεσσάρων ετών, μην ακουμπάς την πρίζα με βρεγμένα χέρια, γιατί θα σε σκοτώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, ακριβώς το ίδιο και λίγο χειρότερο είναι το Διαδίκτυο. Εάν δεν μάθεις τους κανόνες σε ένα μικρό παιδί τριών, τεσσάρων, πέντε, έξι, επτά ετών στα 10 θα βγάλουμε ένα φοβικό παιδί, με αποτέλεσμα να έχουμε θέματα και προβλήματα κοινωνικοποίησής του. Έτσι, λοιπόν, βλέποντας το μέλλον και πάνω απ’ όλα βλέποντας ότι μέσα από το Διαδίκτυο χτίζουμε τη νέα κοινωνία, επενδύσαμε σε αυτό και πάνω απ’ όλα επενδύουμε στα παιδιά μας», είπε ο κ. Σφακιανάκης, ο οποίος παρουσίασε και στους βουλευτές όλη την δράση της υπηρεσίας του και τις εφαρμογές για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Παρεμβαίνοντας στο θέμα, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσίασε τις αδυναμίες της πρακτικής που ακολουθείται με ένα παράδειγμα: «Καθηγήτρια που είχε αποπλανήσει επανειλημμένως μαθητή της ΣΤ Δημοτικού στα Χανιά, τη διορίσαμε φέτος αναπληρώτρια στο Ηράκλειο, γιατί ο φάκελος γράφει μόνο «ανάρμοστη κατά την υπηρεσία συμπεριφορά», είπε με νόημα.


«Mαμά, θα αυτοκτονήσω και θα πάρω ένα μυστικό μαζί μου» – Η μαρτυρία από το 13χρονο κορίτσι για τον παιδόφιλο στη Μεσσηνία που σοκάρει


Συγκλονισμένη η Ελλάδα για ακόμη ένα κρούσμα παιδοφιλίας, αυτή την φορά στην Μεσσηνία από 53χρονο δημόσιο υπάλληλο, με την μαρτυρία από το 13χρονο κορίτσι για όσα βίωνε να συγκλονίζει.

Η σύλληψη του μάλιστα έγινε επ’ αυτοφώρω όταν ο 53χρονος είχε το κορίτσι μπροστά του γυμνό και εκείνος αυτοϊκανοποιείτο. Οπως αναφέρει και το ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας, ο παιδόφιλος ασελγούσε πάνω στο κορίτσι και το παρενοχλούσε σεξουαλικά από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά δεν το είχε βιάσει.

Το κορίτσι ζει με την οικογένειά του στο χωριό, ενώ ο κατηγορούμενος διαμένει στην Καλαμάτα. Είναι πατέρας τριών παιδιών, εκ των οποίων το μικρότερο είναι λίγο πιο μεγάλο από το κορίτσι στο οποίο ασελγούσε. Η μικρή πριν καν κλείσει τα 13 της χρόνια βίωνε επί μήνες τη φρίκη, στα χέρια ενός ανθρώπου που οι γονείς της εμπιστεύονταν και του άνοιγαν το σπίτι τους. Υπέμενε μάλιστα σιωπηλά το φόβο της και την ντροπή – και μόνο τον τελευταίο καιρό, μην αντέχοντας άλλο, έλεγε στη μητέρα της «θα αυτοκτονήσω και θα πάρω ένα μυστικό μαζί μου». Το μυστικό αυτό την κατάφεραν οι γονείς της να το μαρτυρήσει μόλις πριν από λίγες μέρες, και η μητέρα το κατήγγειλε αμέσως στην Αστυνομία.

Ο 53χρονος παιδόφιλος, ο οποίος δουλεύει στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών Μεσσηνίας, σύμφωνα με πληροφορίες είναι μακρινός συγγενής της μητέρας και οι γονείς τού εμπιστεύονταν συχνά τη μοναχοκόρη τους. Ετσι η μικρή ερχόταν μαζί του κάποιες φορές από το χωριό στο σπίτι του στην Καλαμάτα, ενώ άλλοτε έμενε μόνη μαζί του στο σπίτι της στο χωριό, αφού οι γονείς της είχαν πολύ καλές σχέσεις με τον κατηγορούμενο.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο 53χρονος άρχισε να την παρενοχλεί σεξουαλικά από τον περασμένο Αύγουστο και ότι από τότε δεν είχε σταματήσει να ασελγεί στο ανήλικο κορίτσι, το οποίο μόλις αυτές τις μέρες έκλεισε τα 13. Μια φορά μάλιστα ο παιδόφιλος επιχείρησε να ικανοποιήσει πλήρως το άρρωστο πάθος του, αλλά σταμάτησε και δεν βίασε το κορίτσι. Το ότι η 13χρονη δεν έχει βιαστεί επιβεβαιώθηκε και από την ιατροδικαστική εξέταση.

Προχθές το βράδυ ο συλληφθείς θα έμενε και πάλι μόνος του με το κορίτσι, στο σπίτι του στο χωριό. Οι αστυνομικοί όμως το ήξεραν από τους γονείς, οπότε είχαν κρυφτεί σε έναν άλλο χώρο και περίμεναν. Οταν μπήκαν μέσα στο δωμάτιο, σύμφωνα με πληροφορίες ο άντρας είχε μπροστά του ολόγυμνο το κορίτσι για να το βλέπει, ενώ εκείνος αυτοϊκανοποιείτο.

Ο 53χρονος, μάλιστα, εξασφάλιζε τη σιωπή της μικρής με το να της δείχνει πόσο πιο ισχυρός είναι από αυτήν, υποδεικνύοντας της ότι κανένας δεν θα την πίστευε αν έλεγε κάτι. Οταν την έπαιρνε μαζί του στην Καλαμάτα και έβγαιναν βόλτα, το κορίτσι παρατηρούσε πόσος κόσμος τον ξέρει και πώς μιλάει και τον χαιρετούν ακόμα κι άνθρωποι τους οποίους εκείνη έβλεπε στην τηλεόραση. Ετσι φοβόταν να μιλήσει, γιατί πίστευε μέσα της ότι κανένας δεν θα την πίστευε αν έλεγε αυτά που της έκανε. Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ: Πόσο εύκολα μπορούν να απαγάγουν ένα παιδί; (Βίντεο Σοκ)

Προσοχή! Καμμία φωτογραφία των παιδιών στο Διαδίκτυο. Αυστηρή οδηγία της ΕΛ.ΑΣ προς γονείς και χρήστες των κοινωνικών δικτύων


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΛΑΔΑ 1710654408389622030

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item