Widgets

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Προεκλογικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην Τουρκία από την πρωτοφανή κίνηση των ισλαμιστών στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας, να κρεμάσουν ένα πανό που κάρφωσαν πάνω στη ιστορική ζώνη των βυζαντινών υδραγωγείων της Κωνσταντινούπολης.

Όπως δείχνουν χαρακτηριστικά και οι φωτογραφίες, η από το 378 μ.Χ ανεγερθείσα ζώνη του υδραγωγείου της Κωνσταντινούπολης, έγινε προπαγανδιστικό πανό των ισλαμιστών του Αχμέτ Νταβούτογλου στα πλαίσια της όλο και πιο πολύ εντεινόμενης προεκλογικής εκστρατείας, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, για να αναρτηθεί το εντυπωσιακό αυτό τεραστίων διαστάσεων πανό καρφώθηκαν δεκάδες καρφιά πάνω στην ιστορική ζώνη με τις καμάρες που ήταν το ιστορικό βυζαντινό υδραγωγείο. Μάλιστα η κίνηση αυτή των ισλαμιστών προκάλεσε και τις αντιδράσεις του Αρχαιολογικού Ιδρύματος της Κωνσταντινούπολης, που κατήγγειλε την ανάρτηση αυτού του πανό σαν προεκλογικό σκάνδαλο και όπως τόνισε στην ανακοίνωση του, δεν είναι δυνατόν να γίνεται προεκλογική προπαγάνδα πάνω στα ιστορικά βυζαντινά κτίσματα της Πόλης.

Άξιος συνοδοιπόρος των Τζιχαντιστών της Συρίας που καταστρέφουν όλη την ιστορική κληρονομιά αυτής της χώρας, όπως φαίνεται είναι και ο νεοοθωμανιστής Αχμέτ Νταβούτογλου, από τους κυριότερους υποστηρικτές των φανατικών μουσουλμάνων δολοφόνων της Μέσης Ανατολής.ΑΠΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΠΑΛΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑΤον άμεσο κίνδυνο να υποστεί σοβαρές ζημιές από κατολισθήσεις βράχων η Παναγία Σουμελά, το ιστορικό και θρησκευτικό σύμβολο της Ορθοδοξίας στον Πόντο, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu Haberajansı, επικαλούμενο σχετική δήλωση του τοπικού διευθυντή του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού, İsmail Kansız.

Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει η σχετική είδηση, αποφασίστηκε για να γίνουν κάποια έργα προστασίας από τις αναμενόμενες κατολισθήσεις να κλείσει ο ιερός χώρος για τους επισκέπτες από την πρώτη Μαΐου μέχρι τις 9 Μαΐου. Όπως δήλωσε ο İsmail Kansız, το μέτρο αυτό είναι προσωρινό και το δυνατόν συντομότερο θα ανοίξει και πάλι η Παναγία Σουμελά για τους επισκέπτες προσκυνητές μόλις τελειώσουν τα έκτακτα έργα προστασίας από τις κατολισθήσεις.

Οι Τούρκοι ανησύχησαν έντονα από τις επιτόπιες έρευνες που έκαναν και για τον μεγάλο κίνδυνο που διαπιστώθηκε για το ιστορικής και θρησκευτικής μεγίστης αξίας αυτό κτίσμα, καθώς αποτελεί ένα από τους πιο χρυσοφόρους τουριστικούς και προσκυνηματικούς προορισμούς της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχε προκύψει κίνδυνος κατολισθήσεων από έργα που γίνονταν από κάποιους ασυνείδητους εργολάβους στην κορυφή του όρους όπου βρίσκεται στις πλάγιες του σκαρφαλωμένη η Παναγία Σουμελά. Και τότε είχαν επέμβει οι τοπικές πολιτιστικές αρχές και με επέμβαση της αστυνομίας τα έργα αυτά σταμάτησαν για να προστατευτεί το μοναστήρι.

Ας ελπίσουμε ότι και τώρα θα γίνει αυτό που επιβάλλεται να γίνει για να ανοίξει ο ιερός χώρος για τους χιλιάδες ορθόδοξους προσκυνητές, κυρίως Ρωμιούς και άλλους, που αναμένεται και φέτος να επισκεφτούν το μεγάλο αυτό σύμβολο της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΟΕπίκεντρο ειδικών ερευνών από τους Τούρκους έχει γίνει η με τελείως απροσδόκητο τρόπο αναδυθείσα από την θάλασσα χαμένη δεκάτη τρίτη Πριγκηπόννησος, που έχει την βυζαντινή ονομασία, Βόρδωνες.

Η χαμένη νήσος αποκαλύφτηκε πρόσφατα από Τούρκους ερευνητές καθώς μετά από κάποιες υποθαλάσσιες σεισμικές δονήσεις αναδύθηκε με εντυπωσιακό τρόπο λίγο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας .Η νήσος βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από την ακτή στην περιοχή του Μποσταντζή και είναι σήμερα μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η χαμένη νήσος Βόρδωνες είχε γίνει γνωστή την περίοδο που στην Κωνσταντινούπολη ήταν πατριάρχης ο Ιγνάτιος, (μιλάμε για την περίοδο της διαμάχης Ιγνατίου και Μέγα Φωτίου), ο όποιος έζησε στο διάστημα 797-877 μ. Χ. Πάνω στο νησάκι αυτό υπήρχε μεγάλο μοναστήρι που φιλοξενούσε αρκετούς μοναχούς καθώς και προσκυνητές από την γύρω περιοχή. Το μοναστήρι αυτό άκμασε από τον όγδοο μέχρι στις αρχές του εντέκατου αιώνα. Το 1010 ένας μεγάλος σεισμός έπληξε το νησάκι το οποίο το βύθισε μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα το μοναστήρι και τα κτίσματα του να βυθιστούν κάτω από τα νερά της θάλασσας του Μαρμαρά.

Το μοναστήρι αυτό συνδέθηκε άμεσα με τον μεγάλο πατριάρχη της Ορθοδοξίας, τον Μέγα Φώτιο, ο οποίος λέγετε ότι είχε εξοριστεί στην νήσο αυτή. Το μοναστήρι της νήσου Βόρδωνες σύμφωνα με τον Ιταλό ερευνητή, Alessandro Ricci, του πανεπιστημίου του Σαλέρνο που συνεργάζεται με τους Τούρκους, κτίστηκε την περίοδο της διαμάχης που είχε ξεσπάσει τότε μεταξύ του Ιγνατίου και του Φωτίου, την περίοδο της αρχής της μεγάλου σχίσματος και της παπικής αποστασίας. Σύμφωνα με τους βυζαντινούς ιστορικούς στους Βόρδωνες υπήρχε το βυζαντινό μοναστήρι του Γόρδωνος ή των Αρμενιακών, στο οποίο σύμφωνα με μία εκδοχή είχε ταφεί ο Πατριάρχης Μέγα Φώτιος Α΄ ενώ απέναντι στην περιοχή του Küçükyalı βρίσκονταν το μοναστήρι του Σταυρού.

Οι έρευνες των Τούρκων τώρα επικεντρώνονται στα ερείπια της ιεράς μονής καθώς έχουν αναγνωρίσει την μεγάλη ιστορική αλλά και θρησκευτική αξία του κτίσματος η αναπάντεχη ανάδυση του οποίου, σύμφωνα με τους Τούρκους, συνδέεται και με κάποιες προφητείες, (!!!), για την τύχη της ίδιας της Κωνσταντινούπολης.


Πηγή άρθρων: www.nikosxeiladakis.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 9027475171285136002

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item