Widgets

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου - Κωνσταντίνου Φωτιάδη (ΕΝΤΥΠΟ PDF)Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Ένα σπάνιο και πολύτιμο ιστορικό πόνημα που θάφτηκε στα συρτάρια της 
Ανθ-ελληνικής Βουλής για ποικίλους λόγους.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ 
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 
Απόσπασμα από την ομιλία του το 2012 στην εκδήλωση: ''Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι: Τρεις Γενοκτονίες, Ιστορική Μνήμη-Στρατηγική Αναγνώρισης''.
Η ομιλία αυτή ήταν πράγματι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ και συνδύαζε την σπάνια γνώση των ιστορικών ντοκουμέντων της γενοκτονίας, την ειλικρίνεια, αλλά και τον πόνο, την πικρία και την συγκίνηση ενός άριστου ιστορικού, με Ποντιακές ρίζες, όπως είναι ο κ. Κ.ΦΩΤΙΑΔΗΣ. Σας παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία.
[...] «Έχω προσωπική πικρία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο  Το 1996, ομόφωνα το Ελληνικό Κοινοβούλιο ανεγνώρισε την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, και ανέθεσε τότε σε εμένα, μέσω του Κέντρου Ποντιακών Μελετών, να συγκεντρώσουμε τα ντοκουμέντα που στοιχειοθετούν το έγκλημα της γενοκτονίας. Η απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου τελείωνε με την 4η τοποθέτηση που έλεγε:
«Η απαιτούμενη δαπάνη για την έκδοση του έργου, καθώς και για την αμοιβή θα βάρυνε τον προϋπολογισμό της  Βουλής των Ελλήνων».
Είχα στείλει τότε μία επιστολή για λογαριασμό  όλων των Ποντίων και είπα:
«Αυτά θα τα αναλάβουμε εμείς οι Πόντιοι, δεν χρειάζεται να ξοδέψει το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Από το Ελλ. Κοινοβούλιο περιμένουμε να εκδώσει τους τόμους και να διεκδικήσουμε μετά μαζί την διεθνή αναγνώριση».
Μετά από 8 χρόνια δουλειάς σε όλα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών της Ευρώπης, ξοδεύοντας μία τεράστια περιουσία, πουλώντας ένα σπίτι που είχα στο Παλιό Παντελεήμονα, για όσους ξέρουν τι σημαίνει αυτό, κατόρθωσα να συγκεντρώσω τους 14 τόμους, όπως είχαμε αποφασίσει με το Ελληνικό Κοινοβούλιο και πήγα τους τόμους στην Βουλή, για να προχωρήσουμε στην έκδοση.
Ήταν η περίοδος που είχε αλλάξει η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και η διάθεση του νέου πρωθυπουργού (Κώστα Σημίτη) ήταν αντίθετη με τη έκδοση των ντοκουμέντων. Το αποτέλεσμα, με προεγγραφές συνδρομητών προχώρησα στην έκδοση των 14 τόμων αφού ήλθα σε έναν πολύ σκληρό πρόλογο με τον τότε Πρόεδρο της Βουλής (Απ. Κακλαμάνη). Ο ίδιος όμως, όταν πήρε στα χέρια του τα βιβλία, προς τιμήν του, ζήτησε συγνώμη και είπε ότι:
«Εγώ εκτιμώ τους Έλληνες του Πόντου και τους αγώνες τους, θερμή παράκληση έλα να βγάλουμε έναν τόμο, τον οποίον θα μεταφράσουμε σε 6 γλώσσες και με αυτόν τον τόμο είναι ευκολότερο να πετύχουμε και την διεθνή αναγνώριση».
Έτσι πράγματι, μπήκα ξανά στην διαδικασία και βγήκε ένας τόμος το 2004 από την Βουλή των Ελλήνων, ο οποίος, με έξοδα της Βουλής των Ελλήνων, μεταφράστηκε  σε 6 γλώσσες. Από το 2004 οι μεταφράσεις αυτές βρίσκονται στα γραφεία των Προέδρων της Βουλής.
Περάσανε άλλοι τρεις πρόεδροι (Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, Δημήτρης Σιούφας, Φίλιππος Πετσάλνικος). Σιγή ιχθύος και από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. Πρόεδρος της Βουλής ήταν (τότε) ο Δ. Σιούφας και θα μπορούσα να πως ότι ήταν αχαρακτήριστη η συμπεριφορά και του Προέδρου της Βουλής απέναντί μου γιατί νόμιζε ότι εγώ θέλω να κάνω προσωπικό εκδοτικό οίκο με τα βιβλία μου την Βουλή των Ελλήνων. Η αλήθεια είναι ότι τα βιβλία υπάρχουν,  υπάρχει η απόφαση και υπάρχουν όλα αυτά μέσα στα αρχεία και τους φακέλους της Βουλής. Νομίζω ότι οι  μεταφράσεις των βιβλίων στα αγγλικά, γαλλικά, τουρκικά, ρωσικά, ισπανικά, που υπάρχουν, με έξοδα των Ελλήνων φορολογουμένων, είναι καιρός να εκδοθούν και να προχωρήσουμε με αυτά, για να πετύχουμε την διεθνή αναγνώριση.
Όταν το Πανεπιστήμιο Βερολίνου αγόρασε μία σειρά των 14 τόμων και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου έδωσε ένα θέμα διδακτορικό την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ένα δεύτερο θέμα  τον Πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου που σχετίζεται με μόνο στους 11 τόμους των ντοκουμέντων της γενοκτονίας, τότε θεώρησα, για μία ακόμη φορά, καλό να προχωρήσω στην επανέκδοση των 14  τόμων σε 400 σειρές και να δώσω όλο αυτό το υλικό στο Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού [Σ.Α.Ε.], να το δώσω δηλαδή στον Ελληνισμό της Διασποράς. Τα βιβλία αυτά χρειάζονται στα πανεπιστήμια, ώστε οι 500 σειρές να φθάσουν σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου που έχουν τμήματα Ελληνικών Σπουδών, και έτσι να μπορέσουμε να πετύχουμε την διεθνή αναγνώριση... 

Με αυτό το σκεπτικό ζήτησα τότε την βοήθεια κάποιων δήμων και κάποιων συμπολιτών μας επώνυμων για να μπορέσουμε να εκδώσουμε και δώσουμε τα βιβλία. Δυστυχώς, κάποιοι δήμαρχοι δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό που υποσχέθηκαν, ότι θα ήταν χορηγοί σε αυτό το έργο, (όπως ο Δήμαρχος της Αργυρούπολης και πολλοί άλλοι δήμαρχοι ΔΕΝ ανταποκρίθηκαν σε αυτό που υποσχέθηκαν), και θα έδιναν 5.000 (ευρώ), με αποτέλεσμα 28.000 ευρώ από αυτό το έργο να μείνει χρέος και να το πληρώσω εγώ. Όμως δεν έχω πλέον άλλα χρήματα για να μπορώ να πω ότι έχω και  άλλες πηγές, και έτσι να μπορώ να καλύπτω το χρέος». [...] www.greekamericannewsagency.com


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ-ΛΑΜΟΓΙΑ-ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ 8485549141403194284

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item