Widgets

Στοιχεία σοκ! 2.500.000 Έλληνες κάτω από τα όρια της φτώχειας...


Ανατριχιαστικά, για μια ακόμη φορά, είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε διαπίστωσε ότι από το 2013 έως σήμερα 2.500.000  Έλληνες έφτασαν στο όριο της πλήρους και ταπεινωτικής φτώχειας. Στο απίστευτο όριο της ανέχειας ζουν 892.763 νοικοκυριά (2013), αριθμός που αυξάνεται, με το μέσο ετήσιο ατομικό εισόδημα να φτάνει μόλις τα… 9.303 ευρώ! Ταυτόχρονα, η παιδική φτώχεια (0-17 ετών) «αγγίζει» το δυσθεώρητο ποσό του 30%. Έτσι, ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες Ελλήνων πολιτών αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τα βασικά για τη διατροφή και τη θέρμανσή τους

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, φοβερές είναι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά χωριά – ιδίως της ηπειρωτικής ενδοχώρας – στα χρόνια της κρίσης, με τους αριθμούς να σοκάρουν. Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και στερείται βασικά αγαθά –από τη θέρμανση της κατοικίας του, το πλυντήριο ρούχων, τη δυνατότητα να πληρώσει λογαριασμούς μέχρι και ελλείψεις στη διατροφή του (κρέας ή ψάρι)– ξεπέρασε το 20%. Αυτοί που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.

Βεβαίως, η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Χώρα, γίνεται αντικείμενο δημοσιευμάτων και από τον διεθνή Τύπο. Με κεντρικό τίτλο: «Ελλάδα: οι Άθλιοι της παγκόσμιας οικονομίας» το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg – παραπέμποντας στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ – κατατάσσει την χώρα μας στην Πέμπτη θέση, κάτω από την εμπόλεμη Ουκρανία, σε επίπεδο «δυστυχίας». ΄Ετσι, στον σχετικό «πίνακα δυστυχίας» του Bloomberg, η Ελλάδα βρίσκεται στη βασική πεντάδα της «παγκόσμιας δυστυχίας» όχι μόνο για τον δείκτη στους  «αλάνθαστους» αριθμούς, αλλά κυρίως για το βιοτικό επίπεδο, την ανθρωπιστική κρίση και το επαγγελματικό καθεστώς κάτω από το οποίο ζει και εργάζεται κανείς.

Έτσι, με πρώτη τη Βενεζουέλα, η Ελλάδα των «οικονομικά αθλίων» του πλανήτη  συγκαταλέγεται στη λίστα με τις χώρες όπου η δυστυχία έχει κυριολεκτικά χτυπήσει… κόκκινο. Συγκεκριμένα, στον πίνακα με τις δεκαπέντε πιο δυστυχισμένες οικονομίες πρώτη είναι η Βενεζουέλα και ακολουθούν η (μετά ΔΝΤ) Αργεντινή, η Νότια Αφρική, η εμπόλεμη Ουκρανία και Πέμπτη η «δυστυχισμένη» Ελλάδα της βαθιάς ύφεσης. Η Ισπανία είναι έκτη, ενώ, μεταξύ άλλων, η Πορτογαλία βρίσκεται στη δέκατη θέση και η Ιταλία στην ενδέκατη στις φετινές κατατάξεις. Πάντως, η επίσης «προβληματική» Ιρλανδία βρίσκεται, πλέον, σε πολύ καλύτερη «μοίρα», πέφτοντας στη 16η θέση της λίστας. Συμπερασματικά, πέντε χρόνια μετά από την υιοθέτηση του όρου «PIIGS» από τους επενδυτές, για να περιγράψουν τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες με φουσκωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα – Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία -, οι τέσσερις από αυτές παραμένουν σε δεινή κατάσταση.

Πέρα, όμως από την οποιαδήποτε παράθεση των στοιχείων εκείνων που δείχνουν την έκταση της μνημονιακής λαίλαπας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε εκείνους οι οποίοι ευθύνονται για την σημερινή τραγική κατάσταση. Πρόσωπα και φορείς, οι οποίοι επί της διακυβέρνησης τους έκαναν τα πάντα προκειμένου να διευκολύνουν την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, ενώ σήμερα με απίστευτη αναισχυντία υπερηφανεύονται (!) για το δωσιλογικό τους έργο και επιζητούν την επαναφορά τους στην εξουσία. Το ίδιο συνυπεύθυνοι, όμως, θα είναι και οι σημερινοί κυβερνώντες, εάν τελικά αποδείξουν ότι η προεκλογική αντιμνημονιακή ρητορική τους ήταν μια συνηθισμένη δημαγωγία και γλιστρήσουν κι αυτοί στον βούρκο του μνημονιακού βάλτου.

Γιώργος Μάστορας

www.xryshaygh.com

Επίδομα σίτισης στην μνημονιακή Ελλάδα: Ιδού τα… επιτεύγματα του «συνταγματικού τόξου»

Επίδομα σίτισης στην μνημονιακή Ελλάδα: Ιδού τα… επιτεύγματα του «συνταγματικού τόξου»

Η είδηση, όπως αναγράφηκε σε ημερήσια εφημερίδα, είναι ενδεικτική της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Ελληνικός Λαός, στην εποχή του Μνημονίου. Μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο «υποβλήθηκαν 120.726 αιτήσεις από ενδιαφερομένους που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από το σύνολο των αιτήσεων σχεδόν μια στις τρεις, δηλαδή 44.391, αφορούν την επιδότηση σίτισης»!

Ακούγεται και διαβάζεται ως κάτι το πραγματικά ανατριχιαστικό. Επίδομα σίτισης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα! Στην Χώρα της μεταπολίτευσης, του «συνταγματικού τόξου» και της «ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» ο αριθμός των πεινασμένων, ο οποίος αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε καθημερινή βάση, προκαλεί κάτι πολύ παραπάνω από ανησυχία και προβληματισμό. Ειδικά, μάλιστα, αν συνυπολογιστούν όλοι όσοι χρειάζονται το συγκεκριμένο επίδομα αλλά δεν υπέβαλαν το αίτημα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Άλλη μια θλιβερή απόδειξη, λοιπόν, ότι η πείνα, η φτώχεια, η ανεργία και η απελπισία έχουν γίνει κυρίαρχες καταστάσεις στην μνημονιακή Ελλάδα.
Όλα αυτά, φυσικά, δεν έγιναν «τυχαία», ούτε «κατά λάθος». Αποτελούν την αναμενόμενη κατάληξη μιας σειράς εγκληματικών λαθών και σκόπιμων ενεργειών που διέπραξαν οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του Μνημονίου από το 2010 μέχρι σήμερα. Ο Λαός μας έχει οδηγηθεί στις ουρές, είτε αυτές αφορούν τα συσσίτια της Εκκλησίας, είτε των ΚΕΠ για υποβολή αιτήσεων για επιδότηση σίτισης.

Γενικότερα δε, στο έλεος των συγκυριών και στην (ανίκανη) διάθεση των ισχυρών εξουσιαστών αυτού του Τόπου. Αναλογιζόμενοι αυτήν την τραγική κατάσταση δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μας διαφεύγει από το νου ότι εκείνοι που φτωχοποίησαν και οδήγησαν στην «κινεζοποίηση» τον Ελληνικό Λαό, οδηγώντας τον σε εξευτελιστικές για το επίπεδο ζωής του και την αξιοπρέπειά του ενέργειες, όχι μόνο δεν έχουν λογοδοτήσει για τις αισχρές αυτές πράξεις τους, αλλά αρέσκονται με απύθμενη θρασύτητα να παριστάνουν τους τιμητές των πάντων και να επιθυμούν την επιστροφή τους στην εξουσίαwww.xryshaygh.com


Μειώνονται σταδιακά οι παροχές για τους ασφαλισμένους με ποσοστό αναπηρίαςΣύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή Αναπήρων, οι δυσκολίες που συναντούν οι ασφαλισμένοι με κάποια μορφή αναπηρίας στην πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη, σε επιδόματα ή και στην αναπηρική σύνταξη έχουν πολλαπλασιαστεί.

Πέρα από τα νέα κριτήρια που έχουν τεθεί για την παροχή των ανάλογων επιδομάτων μέσω των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, με τα οποία αποκλείεται ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με αναπηρία, ένα επιπλέον ζήτημα αποτελεί η συνεχής επανάληψη των εξετάσεων ώστε να γίνεται καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας των ασφαλισμένων. Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα της αναμονής για εξέταση από τα ΚΕΠΑ, οι ασφαλισμένοι στερούνται επιδομάτων, αναπηρικής σύνταξης, ενώ χάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις και την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Τα παραπάνω εμπόδια που συναντούν οι ασφαλισμένοι με αναπηρία ή χρόνια ασθένεια, ουσιαστικά συντελούν στην  υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και στη δημιουργία μιας κοινωνίας «δύο ταχυτήτων».

Για αυτό το ζήτημα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο Συναγωνιστής Ηλίας Παναγιώταρος, Βουλευτής Β’ Αθηνών.

ΠΡΟΣ: 
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΚΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: «Κυβερνητική μεθόδευση περικοπής των ποσοστών αναπηρίας»

Σύμφωνα με καταγγελίες, η κυβέρνηση μεθοδεύει υπογείως περικοπή των ποσοστών αναπηρίας όσων εξετάζονται από τις ειδικές επιτροπές των ασφαλιστικών φορέων. Ένας από τους χιλιάδες ασφαλισμένους που βιώνουν το παιχνίδι της κυβέρνησης με τα ασφαλιστικά ταμεία είναι και ο κ. Βαρδάκης Γεώργιος ο οποίος καταγγέλλει ότι οι περικοπές είναι προαποφασισμένες. Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) αποτελούν στην πράξη τα επικαιροποιημένα «σφαγεία» των αναπηρικών συντάξεων, επιδομάτων, φαρμάκων και θεραπειών, μέσω της δυσμενούς αλλαγής και εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας. Στα ΚΕΠΑ μεταβαίνουν κατά περιόδους οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες για να εξεταστούν και να επανεξεταστούν έτσι ώστε να καθοριστεί το ποσοστό αναπηρίας τους. Ανάλογα με το ποσοστό, δικαιούνται ιατροφαρμακευτική κάλυψη, επίδομα, αναπηρική σύνταξη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αναπήρων προειδοποιεί για την πολυπλοκότητα του συστήματος και το νέο όριο παροχών που μεθοδεύει η κυβέρνηση, το οποίο δεν ξεπερνά  80% ποσοστό αναπηρίας.

Η αναμονή για εξέταση και επανεξέταση από επιτροπή των ΚΕΠΑ είναι πολύμηνη. Μάλιστα, στο διάστημα που περιμένει ο ανάπηρος ή ο χρόνιος ασθενής να περάσει από επιτροπή και να βγει η απόφαση, του κόβεται το επίδομα και η αναπηρική σύνταξη, πολλοί στο διάστημα αυτό χάνουν και την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Ερωτώνται ο αρμόδιοι υπουργοί:
 • Είναι αλήθεια τα όσα έχουν δημοσιευθεί και καταγγελθεί από ένα εκ των χιλιάδων ασφαλισμένων με ποσοστό αναπηρίας;
 • Όλοι οι χρόνια πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρία, ανάλογα βέβαια με τις ιδιαιτερότητες ή τη βαρύτητα της κατάστασης, έχουν δεδομένες ανάγκες. Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για όσο διάστημα οι ανάπηροι αναμένουν την επανεξέτασή τους από την αρμόδια επιτροπή;
Αθήνα, 20/05/2015

Ο ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το έγκλημα στο Δαφνί αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σε ένα Σύστημα Υγείας υπό διάλυσηΟ θάνατος ενός 62χρονου ασθενούς ξημερώματα Κυριακής στο Ψυχιατρείο Δαφνί από επίθεση έτερου νοσηλευομένου, αποτελεί ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός, ειδικά για την εποχή μας. Ωστόσο, παρά την ιδιαιτερότητα αυτού του γεγονότος, η αλήθεια είναι ότι ούτε η κοινωνία έμεινε άναυδη, ούτε οι εργαζόμενοι εξεπλάγησαν.

Κι αυτή είναι η πιο τρομακτική πτυχή του συγκεκριμένου περιστατικού. Η εξαθλίωση της δημόσιας υγείας, πόσω μάλλον των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, είναι πλέον δεδομένη στη συνείδηση των πολιτών. Μέχρι και ο φόνος μεταξύ ασθενών σε ένα δημόσιο χώρο δυστυχώς θεωρείται πλέον ένα γεγονός αναμενόμενο. Τα παραδείγματα εγκατάλειψης των κρατικών δομών ψυχικής υγείας είναι πολυάριθμα: το Δαφνί λειτουργεί χωρίς προσωπικό, στο Δρομοκαϊτιο το περιστατικό επίθεσης ασθενή σε νοσηλευτή είναι ενδεικτικό των επικρατουσών  συνθηκών, στην Ψυχιατρική Κλινική του ΓΝΠ οι ασθενείς στοιβάζονται σε ράντζα στους διαδρόμους, στο ΕΚΕΨΥΕ οι λιγοστοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.

Η αποσάρθρωση των Ψυχιατρικών Κλινικών, η υποβάθμιση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, οι περικοπές σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με σκοπό την ανάταση, σύμφωνα με τους κυβερνώντες,  της οικονομικής πορείας της χώρας, έχουν συντελεστεί εις βάρος του ελληνικού λαού. Για την ευημερία των Ελλήνων ωστόσο υποτίθεται ότι ασκούνται όλες οι λειτουργίες του κράτους, το αντίστροφο δεν περιλαμβάνεται στις διατάξεις του Συντάγματος.

Όταν λοιπόν οι τριτοκοσμικές συνθήκες των μονάδων υγείας αποτελούν πλέον τμήμα της καθημερινότητας, είναι λογικό η κοινωνία να μην συνταράσσεται από τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά αντιθέτως να τα θεωρεί δεδομένα. Όσον αφορά ωστόσο το τραγικό αυτό επεισόδιο είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε κάποιος να κατηγορήσει τον ασθενή, ο οποίος προφανώς δεν έχει συνείδηση της πραγματικότητας. Ούτε φυσικά οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για αμέλεια, εφόσον προσπαθούν να καλύψουν πολλαπλάσιες ανάγκες σε ημερήσια βάση.

Αν και έχει διαταχθεί ΕΔΕ, εντούτοις οι συνθήκες και οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα δεν είναι διόλου δυσθεώρητες. Όταν η αδιαφορία της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου είναι συνεχής, κύριος αποδέκτης των συνεπειών αυτής της τακτικής είναι ο Έλληνας πολίτης.

www.xryshaygh.com


Ερώτηση του Συναγωνιστή Γεώργιου Γερμενή: Υπό διάλυση η ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών


Τα πολυάριθμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Πατρών έχουν ως αποτέλεσμα τη νοσηλεία των ασθενών σε ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου.

Αρχικά, η αναμονή για συνάντηση με ψυχίατρο μπορεί να φτάσει μέχρι τους 2 μήνες, χρονικό διάστημα ιδιαίτερα υψηλό, πόσο μάλιστα όταν αφορά ψυχικές νόσους. Στη συνέχεια, σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στον αριθμό των διαθέσιμων κλινών, οι οποίες είναι μόνον 24 και κρίνονται ανεπαρκείς για τον αριθμό των ασθενών. Άλλωστε, λόγω της έλλειψης κλινών νοσηλείας στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος, πολλοί είναι οι ασθενείς από άλλους νομούς που καταφεύγουν στο εν λόγω  νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών τονίζει ότι οι δράσεις ενημέρωσης με σκοπό την πρόληψη των νοσημάτων αυτών κρίνονται εξαιρετικά ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται δυσανάλογα τόσο η δευτεροβάθμια όσο και η τριτοβάθμια φροντίδα.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η Δημόσια Υγεία έχει χτυπηθεί ανεπανόρθωτα, καθώς οι ελλείψεις αφορούν όλα τα επίπεδα, από ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, μέχρι φάρμακα και αναλώσιμα.

Για το ζήτημα αυτό κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο Συναγωνιστής Γεώργιος Γερμενής, Βουλευτής Β’ Αθηνών.

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Σε θλιβερή κατάσταση η ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών»    

Τα πολυάριθμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ψυχιατρική κλινική του ΠΓΝΠ, οδηγούν στην υποβάθμιση του νοσοκομείου αλλά και στην ταλαιπωρία των πολιτών που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν από τη συγκεκριμένη κλινική. Αρχικά, λόγω της μεγάλης έλλειψης κλινών νοσηλείας σε μονάδες της Δυτικής Ελλάδος, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος, συσσωρεύονται στη ψυχιατρική κλινική Πατρών (χωρητικότητας μόλις 24 κλινών) οι περιπτώσεις ασθενών που προέρχονται από άλλους νομούς. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ράντζων στους διαδρόμους αλλά και την εξαθλίωση των ασθενών, δεδομένης της φύσης των νοσημάτων τους.

Επιπλέον, ένα άλλο πρόβλημα αφορά τη δευτεροβάθμια φροντίδα των ασθενών. Από τη μία πλευρά, οι υπηρεσίες πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης τυχόν ψυχικών νοσημάτων αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Από την άλλη, η αναμονή για συνάντηση με ανάλογης ειδικότητας ιατρό φτάνει περίπου τους δύο μήνες. Τα παραπάνω προβλήματα συντελούν στην μείωση της λειτουργικότητας της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Πατρών, καθώς οι ασθενείς αδυνατούν να εξυπηρετηθούν άμεσα και αξιοπρεπώς.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

 • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο αρμόδιος υπουργός, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών;
 • Υπάρχει πρόθεση να αυξηθούν οι κλίνες νοσηλείας της ψυχιατρικής κλινικής του συγκεκριμένου νοσοκομείου, εφόσον οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς;
 • Θα δημιουργηθούν κλίνες νοσηλείας σε όλα τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Ψυχαργώς»;

Αθήνα, 08/05/2015

Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Σωρεία προβλημάτων αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σπάρτης

Ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, σε  νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αλλά και στη συντήρηση των κτιριακών του εγκαταστάσεων.
Ειδικότερα, το νοσοκομείο λειτουργεί με 9 μόνον από τους προβλεπόμενους 31εκπαιδευόμενους ιατρούς, ενώ όσον αφορά τις οργανικές θέσεις έχουν απομείνει οι μισές. Συνέπεια αυτών των κενών είναι η υπολειτουργία των τμημάτων Παθολογίας και  Καρδιολογίας καθώς και της  Παιδιατρικής και Ακτινοδιαγνωστικής κλινικής. Επιπλέον, το κτίριο κατασκευάστηκε το 1935, και σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έγιναν παρά ελάχιστες δράσεις συντήρησης ή ανακαίνισης των υποδομών του νοσοκομείου.

Ουσιαστικά, η συνεχής αδιαφορία των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, έχει οδηγήσει στη γιγάντωση των προβλημάτων στο χώρο της υγείας.

Σχετική ερώτηση κατετέθη στη Βουλή από τον Συναγωνιστή Γεώργιο Γαλέο, Βουλευτή Αργολίδας.

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Σπάρτης»

Τεράστιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Σπάρτης καθώς η μειωμένη επιχορήγηση, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και το έντονο κτιριακό πρόβλημα αποτελούν τροχοπέδη για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία του. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό ιδιαίτερα των τμημάτων της Παθολογίας, της της Καρδιολογίας, της Παιδιατρικής και της Ακτινοδιαγνωστικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι καλυμμένες μόνο οι μισές οργανικές θέσεις, ενώ υπηρετούν μόνο 9 από τους 31 εκπαιδευόμενους γιατρούς. Ακόμη, το κτιριακό πρόβλημα του Νοσοκομείου είναι εντονότατο αφού κατασκευάστηκε το 1935 με ότι αυτό συνεπάγεται για τη στατικότητα και τη λειτουργικότητα του κτιρίου.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

 • Θα μεριμνήσουν άμεσα για την επαρκή και αναγκαία στελέχωση του νοσοκομείου με το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό προκειμένου να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές;
 • Έχουν σκοπό να φροντίσουν για τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης και αντιστήριξης του κτιρίου με σκοπό να είναι ασφαλές για την περίθαλψη των πολιτών;

Αθήνα, 06/05/2015

Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γαλέος
Βουλευτής Αργολίδας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΠΩΣΗΠΟΤΕ => Στοιχεία σοκ από την Κομισιόν: Το 2060 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 23%!

Χασισοφεστιβάλ Σύριζα: Αποχαυνωθείτε για να περάσουν πιο εύκολα τα μνημόνια

Ερώτηση Χρυσής Αυγής για το χασισοφεστιβάλ του ΣύριζαΈλληνες Γιατροί: Καταρρέει και το ΑΧΕΠΑ


Το ένα μετά το άλλο τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν. Πρόσφατα στο ΑΧΕΠΑ οι ασθενείς που προσέρχονταν στην εφημερία στην Α' προπαιδευτική παθολογική κλινική παραπέμπονταν σε άλλο νοσοκομείο. Αιτία η έλλειψη προσωπικού. Την στιγμή που η ανεργία στους νέους ιατρούς είναι άνω του 80% ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό ιατρών για να καλύψει την εφημερία. Βέβαια σε αυτό βοήθησε και η επίσχεση των ειδικευομένων ιατρών (18 από τους 25 βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας) επειδή διεκδικούν το αυτονόητο, την αμοιβή για την εργασία τους όταν εφημερεύουν.

Ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου Παναγιωτης Παντελιάδης δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι πρόκειται για περιστατικά ρουτίνας που παραπέμπονταν στο Γ. Γεννηματάς. Το δεύτερο όμως νοσοκομείο είναι μικρό και αδυνατεί να δέχεται τόσα περιστατικά εις βάρος των πιο “βαρέων”.

Η τραγωδία του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνεχίζεται...

Π. Κελεπούρης
Καρδιολόγος

www.xryshaygh.comΣοβαρές ελλείψεις αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας


Η υποχρηματοδότηση σε συνδυασμό με την υποστελέχωση, έχει οδηγήσει το νοσοκομείο Άμφισσας σε πλήρη υποβάθμιση. Ειδικότερα, η έλλειψη σε συγκεκριμένες ιδιαίτερα σημαντικές ειδικότητες έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου και την υπολειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Με την επικείμενη λοιπόν απομάκρυνση της νεφρολόγου είναι πολύ πιθανόν η συγκεκριμένη μονάδα να κλείσει το προσεχές διάστημα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τόσο η εξουθένωση των εναπομείναντων ιατρών και νοσηλευτών, όσο και η ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι αναγκάζονται να καταφύγουν σε άλλα νοσοκομεία ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Για το νοσοκομείο Άμφισσας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή η Συναγωνίστρια Δέσποινα Σβερώνη, Βουλευτής Λάρισας, στις 27/04/2015.

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Σημαντικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας»    

Σταδιακά οδηγείται προς την κατάρρευση το νοσοκομείο Άμφισσας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να καταφεύγουν στα νοσοκομεία των πλησιέστερων περιοχών ώστε να εξυπηρετηθούν. Η έλλειψη νοσηλευτικού και κυρίως ιατρικού προσωπικού, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου, έχουν οδηγήσει πολλές επιμέρους κλινικές του νοσοκομείου σε τέλμα. Ειδικότερα, μετά την πρόσφατη παραίτηση του τελευταίου παθολόγου του νοσοκομείου, δεν υφίσταται πλέον παθολογική κλινική, ενώ αβέβαιο κρίνεται και το μέλλον της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. 

Το συγκεκριμένο τμήμα λειτουργεί με μια νεφρολόγο, η οποία βρίσκεται στην νοσοκομείο της Άμφισσας με απόσπαση, καθώς η οργανική της θέση είναι στη μονάδα της Θήβας. Καθώς λοιπόν εκκρεμεί η παράταση της απόσπασης της συγκεκριμένης ιατρού, αυξάνεται ο κίνδυνος για το κλείσιμο ακόμη ενός τμήματος. Ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η συγκεκριμένη νοσοκομειακή μονάδα είναι η διακομιδή πολλών ασθενών του νοσοκομείου σε γειτονικά νοσοκομεία (στη Λαμία, τη Θήβα, τη Λιβαδειά). Πρόκειται για ακόμα ένα δείγμα της πολιτικής που εφαρμόζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παραμένοντας στις ανθρωπιστικές εξαγγελίες, χωρίς να προχωρεί σε έργα.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
 • Υπάρχει πρόθεση πρόσληψης ιατρικού προσωπικού στις μονάδες υγείας της χώρας;
 • Θα αυξηθεί η χρηματοδότηση των νοσοκομείων και ΚΥ ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι λειτουργικές τους ανάγκες;
 • Θα υλοποιηθεί η παράταση της απόσπασης της νεφρολόγου στο νοσοκομείο Άμφισσας;
 • Θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες προσλήψεις στο νοσοκομείο Άμφισσας ώστε να λειτουργούν αξιοπρεπώς οι κλινικές και να επαναλειτουργήσει η παθολογική κλινική;
Αθήνα, 27/04/2015

Η ερωτώσα Βουλευτής
Δέσποινα Σβερώνη-Χονδρονάσιου
Βουλευτής Λάρισας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Έλληνες Γιατροί: Χωρίς παιδίατρο η Σκιάθος


Ένα ολόκληρο νησί έχει μείνει χωρίς παιδίατρο, χάρη στην αδιαφορία του κράτους. Ειδικότερα, ο μοναδικός παιδίατρος του Κέντρου Υγείας της Σκιάθου αναγκάζεται να μετακινείται διαρκώς, καθώς καλύπτει παράλληλα και τις ανάγκες της παιδιατρικής κλινικής του Βόλου. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τις άλλες ελλείψεις που παρουσιάζει το κέντρο υγείας (σε προσωπικό, αναλώσιμα, υποδομές) έχει οδηγήσει τους κατοίκους σε απελπισία. Άλλωστε με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την αύξηση των αναγκών η κατάσταση θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο. Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες ολόκληρου του συμπλέγματος των Σποράδων από έναν μόνο ιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Συναγωνιστής Ιωάννης Λαγός, Βουλευτής Β’ Πειραιώς.

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Μετακινήθηκε ο μοναδικός παιδίατρος του Κέντρου Υγείας Σκιάθου»

Σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζει το Κέντρο Υγείας Σκιάθου Συγκεκριμένα, πλην των υλικοτεχνικών υποδομών,  χωρίς ιατρό έχει μείνει το τμήμα παιδιατρικής, καθότι ο μοναδικός ιατρός αναγκάζεται να μεταβαίνει στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, τρεις φορές την εβδομάδα, προκειμένου να καλύψει τι εφημερίες της κλινικής η οποία παραμένει υποστελεχωμένη. Ο συγκεκριμένος ιατρός καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρου του νησιωτικού συμπλέγματος.  

Η είδηση της μετακίνησης έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες μεταξύ των κατοίκων του νησιού και ειδικότερα των γονέων που εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους και τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η έλλειψη παιδιάτρων, επιλέγεται να αντιμετωπιστεί εκ των ενόντων, αποδυναμώνοντας όμως το Κέντρο Υγείας της Σκιάθου, αντί να γίνει μία προσπάθεια και να επιλυθεί το καυτό πρόβλημα των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και συγκεκριμένες ειδικότητες. Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί εν όψει της τουριστικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένονται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες στην Σκιάθο και γενικά στις Σποράδες.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
 • Προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κενό του Κέντρου Υγείας Σκιάθου, χωρίς να αποδυναμωθεί αντίστοιχη κλινική;
 •  Έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας με ποιον τρόπο θα καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών;
Αθήνα, 24/04/2015

Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Λαγός
Βουλευτής Β Πειραιώς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Χωρίς εφημερίες οι μονάδες υγείας στη Χαλκιδική


Οι απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες από το 2012, έχουν οδηγήσει τους εργαζομένους στα κέντρα υγείας και το νοσοκομείο Χαλκιδικής στην απελπισία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης ιατρών Χαλκιδικής οι ιατροί θα αναγκαστούν να σταματήσουν την κάλυψη εφημεριών, μέχρι να αρχίσει η καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Ιδιαίτερα σημαντικά τμήματα, όπως η χειρουργική και η μαιευτική κλινική δεν θα εφημερεύουν μετά τις 20 Μαϊου, ενώ τμήματα όπως η παιδιατρική και η παθολογική κλινική θα πραγματοποιούν εφημερίες μέχρι τα τέλη του μήνα. Γίνεται σαφές ότι η απουσία εφημερευόντων κλινικών θα συντελέσει τόσο στην περαιτέρω υποβάθμιση των υγειονομικών μονάδων, όσο και στην απομάκρυνση των πολιτών από τις δημόσιες δομές υγείας.

Σχετική ερώτηση κατετέθη στη Βουλή στις 30/04/2015 από τον Συναγωνιστή Αντώνιο Γρέγο, Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Χωρίς εφημερίες κινδυνεύουν να μείνουν οι υγειονομικές μονάδες στη Χαλκιδική»

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ιατρών της Ένωσης Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής, οι ιατροί θα παύσουν να πραγματοποιούν υπερωρίες, εωσότου πληρωθούν για τις επιπλέον ώρες εργασίας. Ουσιαστικά οι δεδουλευμένες εφημερίες που έχουν μείνει απλήρωτες εντοπίζονται από το  2012. Αποτέλεσμα είναι, ελλείψει προσωπικού, η εξουθένωση του ιατρικού προσωπικού χωρίς καν την αναμενόμενη χρηματική αμοιβή. Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Χαλκιδικής υποστηρίζει ότι θα πάψει να πραγματοποιεί εφημερίες, μέχρι να καταβληθούν οι οφειλόμενες πληρωμές. Τμήματα όπως η χειρουργική κλινική, το αναισθησιολογικό τμήμα αλλά και μαιευτική κλινική δεν θα πραγματοποιούν εφημερίες μετά τις 20 Μαΐου 2015, ενώ κάποια τμήματα θα συνεχίσουν να εφημερεύουν μέχρι τα τέλη του μήνα, όπως η παθολογική, η παιδιατρική και η καρδιολογική κλινική. Πέρα από τη εξαθλίωση των εργαζομένων, ο κίνδυνος στην υγεία των νοσηλευόμενων πολιτών εμφανίζεται αυξημένος.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

 • Προτίθεται να προχωρήσει στις πληρωμές των δεδουλευμένων των ιατρών των μονάδων υγείας Χαλκιδικής;
Αθήνα, 30/04/2015

Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΥΓΕΙΑ 5902301047385343282

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item