Widgets

ΤΟΥΡΚΙΚΟ SOS ΠΡΟΣ… ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Κυριολεκτικό SOS εκπέμπει η Τουρκία προς ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες καθώς ένεκα των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή έχουν ναυαγήσει όλες οι εξαγωγές της προς Σαουδική Αραβία και προς τις χώρες του Περσικού κόλπου, με συνέπεια την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων και με απόρροια άλλο ένα σοβαρό οικονομικό πλήγμα για το καθεστώς Ερντογάν, που ήδη αντιμετωπίζει την απαρχή μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης η οποία ξεθωριάζει το περίφημο οικονομικό του θαύμα.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman, η απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης στις 24 Απριλίου να απαγορεύσει ουσιαστικά τα τουρκικά φορτηγά πλοία να διέρχονται από την διώρυγα του Σουέζ, εξ αιτίας της γνωστής έντονα επικριτικής στάσης του Ερντογάν προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Σίσυ, τον οποίο χαρακτηρίζει παράνομο στυγνό δικτάτορα, έχει προκαλέσει την κατάρρευση των τουρκικών εξαγωγών προς τον Περσικό κόλπο.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η τουρκική εφημερίδα, μέχρι το 2002 οι τουρκικές εξαγωγές προς τον Περσικό κόλπο ακολουθούσαν τη οδική οδό μέσω Ιράκ. Μετά την κατάληψη του Ιράκ και την αναρχία που επικράτησε στην χώρα αυτή, η οδός αύτη κρίθηκε επισφαλής και έτσι η κύρια δίοδος των τουρκικών εξαγωγών έγινε η Συρία. Με την έναρξη όμως του συριακού εμφυλίου ήδη από το 2011 και αφού κρίθηκε επικίνδυνη και η διαδρομή αυτή, η κύρια οδός εξαγωγών έγινε η διώρυγα του Σουέζ που είναι υπό αιγυπτιακό έλεγχο. Άλλωστε ο τότε ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μορσί, ήταν στενός φίλος του Ερντογάν.

Τώρα με την απόφαση αύτη της Αιγύπτου, από τις 15 Απριλίου η Τουρκία βρέθηκε σε μεγάλο αδιέξοδο καθώς άλλη δίοδος δεν υπάρχει, ενώ αποκλείεται το Ιράν ένεκα των γνωστών συνθηκών άλλα και από την αντιπαράθεση του Ιράν με την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Έτσι η μόνη σωτηρία για τους Τούρκους και τα τουρκικά προϊόντα κυρίως αγροτικής φύσεως που τώρα σαπίζουν στην Τουρκία, είναι να… αναλάβουν οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες να προωθήσουν τα προϊόντα τους προς τον Νότο, καθώς η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Αίγυπτο. Άλλωστε, Έλληνες εφοπλιστές πρόσφατα συνεργάστηκαν άριστα με τον τουρκικό καθεστώς για να προωθήσουν το παράνομο πετρέλαιο του βορείου Ιράκ προς την Δύση.

Μένει να δούμε αν αυτό το… τουρκικό «όνειρο» θα γίνει πραγματικότητα και κυρίως τι συνέπειες μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια αναπάντεχη εξέλιξη, αν και πρέπει να πούμε πως οι ενδείξεις μέχρι τώρα δεν είναι ενθαρρυντικές προς την τουρκική πλευρά.


ΠΟΙΟI ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΙΡΑΝ - ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΕΤΡΕΠΕ ΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ;


Στις 27 Ιουλίου 2011 υπογράφονταν μεταξύ των χωρών Ιράν, Ιράκ και Συρία ο αγωγός φυσικού αερίου με την ονομασία «Αγωγός Φιλίας». Ο αγωγός αυτός προέβλεπε να διοχετεύει το ιρανικό φυσικό αέριο από το Assaloyeh του Ιράν προς Βαγδάτη, Δαμασκό, Βηρυτό, Κύπρο και στη συνέχεια στην Ελλάδα για να προεκταθεί στην δυτική Ευρώπη. Η προέκταση του αγωγού αυτού, (ο οποίος από το Ιράν είχε ονομαστή χαρακτηριστικά, «Doştluk Boru Hattı», δηλαδή, «Αγωγός Φιλίας»), στην Ελλάδα, ήταν μια από τις βασικές αιτίες για την απότομη και για πολλούς ανεξήγητη τότε αλλαγή της στάσης τη Τουρκίας, η οποία μέχρι τότε ήταν στενή φίλη χώρα της Συρίας και ο Ερντογάν αποκαλούσε τον Άσαντ «αδελφό» του σε κάθε ευκαιρία.

Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας έφερε τα πρώτα σύννεφα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας και ξαφνικά ο Ερντογάν άρχισε να γίνεται πολύ «ευαίσθητος» για τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Συρία. Παράλληλα ο βασικός ανταγωνιστής του Ιράν στο ζήτημα των ενεργειακών αγωγών, δηλαδή το Κατάρ, εξοργίστηκε γιατί έβλεπε να παραμερίζεται από το παιχνίδι κάτι που θα έβλαπτε καίρια τα ζωτικά οικονομικά συμφέροντα του. Η επιδίωξη του Κατάρ σε συνεννόηση με την Τουρκία ήταν και είναι η κατασκευή ενός μεγάλου ενεργειακού αγωγού για το φυσικό αέριο του Κατάρ ο όποιος μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Συρίας και Τουρκίας, θα προωθούσε στην Ευρώπη το φυσικό αέριο του Κατάρ. Φυσικά προϋπόθεση για την κατασκευή του αγωγού αυτού θα ήταν η συμμετοχή της Συρίας, η οποία όμως με την συμφωνία που είχε υπογράψει με το Ιράκ και το Ιράν έβγαζε έξω από το παιχνίδι το Κατάρ.

Για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να ανατραπεί ο Άσαντ. Έτσι με τις «ευλογίες» των Κατάρ, ΗΠΑ και Τουρκιάς, αλλά και με την συμβολή των ευρωπαϊκών χωρών Αγγλίας, Γαλλίας, που δεν θα ήθελαν με τίποτα να εξαρτώνται από το φυσικό αέριο του Ιράν και παράλληλα από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας για τα υποτιθέμενα «δημοκρατικά δικαιώματα» των Σύριων πολιτών. Δηλαδή η σφαγή της Συρίας με την εισβολή έξωθεν και κυρίως από τα τουρκικά σύνορα, δεκάδων χιλιάδων εξτρεμιστών ισλαμιστών, Τζιχαντιστών δολοφόνων.

Ένα άλλο στοιχείο που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος και αποκαλύφτηκε από την τουρκική ιστοσελίδα «İnternethaber», η οποία επικαλέστηκε σχετική αναφορά της ιστοσελίδας της Deutsche Welle,, είναι ότι τον Αύγουστο του 2011, δηλαδή λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του «Αγωγού Φιλίας», η Δαμασκός είχε αναγγείλει την ανακάλυψη τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπολογίζονταν στα 284 δισεκατομμύρια κυβικά στην περιοχή της πόλης Χομς, (Humus στα τουρκικά), γεγονός που ανέβαζε ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στον εμφύλιο που μόλις είχε αρχίσει να φουντώνει. Δεν είναι ίσως άσχετο το γεγονός ότι στην περιοχή της πόλης αυτής γίνονται οι πιο σκληρές μάχες εδώ και μήνες μεταξύ των ανταρτών και του τακτικού συριακού στρατού.

Για να καταλάβουμε καλύτερα την σημασία του ματαιωθέντος ένεκα των γνωστών εξελίξεων «Αγωγού Φιλίας» του Ιράν θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής : Η συμφωνία για τον «Αγωγό Φιλίας» υπεγράφη στις 27/7/2011 στην ιρανική πόλη Assaloyeh, στην επαρχία Μπουσίρ. Από την αρχή ο σχεδιαζόμενος αγωγός θεωρήθηκε ανταγωνιστικός στα σχεδία των αγωγών τόσο του Nabucco όσο και του αγωγού TAP, στον οποίο μετέχει τώρα και η Ελλάδα. Το κόστος κατασκευής αυτού του αγωγού υπολογίζονταν στα 10 δις δολ., ενώ η συμφωνία αφορούσε την εξαγωγή ιρανικού φυσικού αερίου από το πεδίο South Pars, στον Περσικό Κόλπο, προς την Ευρώπη μέσω Ιράν, Συρίας και Λιβάνου και στην συνέχεια μέσω Κύπρου και Ελλάδας, (αν βέβαια υπήρχε συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών του αγωγού). Το βασικό τμήμα του αγωγού που θα συνέδεε το Assaloyeh με τη πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, θα είχε μήκους 1.500 χλμ. Η δυναμικότητα του αγωγού θα ήταν 110 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, ή περίπου 40 bcm κατ’ έτος ενώ υπολογίζονταν να φτάσει τα 1,2 δισεκ. κυβ. μέτρα μετά και την ενεργοποίηση των νέων φάσεων του South Pars μέσα στο 2012.

Όπως είχε γίνει τότε γνωστό μέχρι την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας είχαν ήδη κατασκευαστεί 661 χλμ του αγωγού εντός του Ιράν. Η πρώτη αυτή επίσημη συμφωνία για εξαγωγή και μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ Ιράν, Ιράκ και Συρίας υπεγράφη τότε από τον Ιρακινό υπουργό Πετρελαίου, Abdul Karim al-Luaibi, τον Σύριο υπουργό Πετρελαίου και Μεταλλευμάτων, Sofian Allaw και τον προσωρινό Ιρανό υπουργό Πετρελαίου Mohammad Aliabadi. Η εξαγωγή φυσικού αερίου αναμένονταν να πραγματοποιηθεί προς την Ευρώπη με την μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου από εγκαταστάσεις υγροποίησης που θα κατασκευάζονταν επί συριακού εδάφους. Η χρηματοδότηση αναμένονταν να προέλθει από κοινοπραξία των τριών χωρών Ιράν, Ιράκ και Συρίας, καθώς και ξένες από εταιρείες, (;;;) ενώ διεθνής σύμβουλος θα αναλάμβανε την εκπόνηση της σχετικής μελέτης. Ας σημειωθεί ότι ιρανικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τότε ότι ήδη πέντε διεθνείς επενδυτές είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για άμεση συμμετοχή στην κατασκευή του ιρανικού «Αγωγού Φιλίας».

Η αναγγελία της κατασκευής του «Αγωγού Φιλίας», εξόργισε την Άγκυρα και σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «İnternethaber», θεωρήθηκε σαν αιτία πολεμίου από την Τουρκία προς την Συρία του Άσαντ, η οποία συγκέντρωνε τα μαζικά πυρά και των άλλων ενδιαφερόμενων για δήθεν παραβίαση των «δημοκρατικών δικαιωμάτων» των Σύριων πολιτών. Ο Ερντογάν άρχισε τότε υπόγειες διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και φυσικά των Ηνωμένων Πολιτειών και σαν πρώτη κίνηση είχε προειδοποιήσει τον Άσαντ για την κατασκευή του αγωγού αυτού, ενώ δημόσια είχε τότε διαδώσει ότι είχε κάνει συστάσεις στον Σύριο πρόεδρο για την… αποκατάσταση της δημοκρατίας στην χώρα του. Δηλαδή ένα υποκριτικό παιχνίδι με τα υποτιθέμενα δημοκρατικά δικαιώματα. Παράλληλα η Τουρκία άρχισε να συγκεντρώνει τις πρώτες μεγάλες ομάδες των εξτρεμιστών ισλαμιστών στο έδαφος της για να εισβάλουν στην Συρία για την ανατροπή του Άσαντ.

Έτσι βουτήχτηκε όλη η Μέση Ανατολή στο αίμα των χριστιανών καις στις σφαγές αμάχων από τους Τζιχανσιστές και τους άλλους φανατικούς ισλαμιστές ελέω Τουρκίας, ΗΠΑ, Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας, ενώ το λουτρό αυτό συνεχίζεται και σήμερα χωρίς να φαίνεται κάποιο «φως» στον ορίζοντα.Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΡΧΙΝΑΥΑΡΧΟΣ ΖΗΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ…ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενώ η Τουρκία εισέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο οπού κυριαρχούν οι εκλογές της 7ης Ιουνίου, ήδη από τώρα έχουν γίνει γνωστές οι αλλαγές που θα γίνουν στην τουρκική στρατιωτική ιεραρχία στις επόμενες κρίσεις του Αυγούστου.

Ένα σημαντικό θέμα στις φετινές κρίσεις είναι ποιος θα είναι ο αντικαταστατής του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναυάρχου Bülent Bostanoğlu, που έχει γίνει γνωστός στην χώρα μας από τις απειλές που έχει κατά καιρούς εξακοντίσει ότι θα καταλάβει όλο το Αιγαίο και ότι θα αναστήσει την Οθωμανική κυριαρχία σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο την οποία… δικαιούται, όπως ισχυρίζεται, ιστορικά και στρατιωτικά να κατέχει η σημερινή Τουρκία. Οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι μπορεί να συνταξιοδοτηθεί όπως προβλέπει η επετηρίδα και να περάσει στην θέση του ο αντιναύαρχος Veysel Kösele, δεν έχουν επιβεβαιωθεί καθώς εκτός των άλλων ο Veysel Kösele είναι και υπόδικος στην μεγάλη δική κατασκοπείας της Σμύρνης. Έτσι κατά πάσα πιθανότητα θα παραταθεί η θητεία του Bostanoğlu όπω ς το απαιτεί ό ίδιος για να… ολοκληρώσει το νεοοθωμανικό του έργο!

Η σημαντικότερη πάντως αλλαγή θα είναι η αποχώρηση του μέχρι σήμερα αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Necdet Özel, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης της νεοοθωμανικής πολιτικής του Ερντογάν. Ο Necdet Özel προβλέπεται να αντικατασταθεί από τον μέχρι σήμερα αρχηγό του Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Hulusi Akar. Ο Hulusi Akar γεννήθηκε το 1952 στην Καισάρεια και έχει αποφοιτήσει από την Σχολή Πολέμου και από την Τουρκική Ακαδημία Πολέμου. Διατέλεσε κατά καιρούς αρχηγός της Τρίτης Στρατιάς, υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου και τέλος αρχηγός του Επιτελείου Στρατού.

Δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι η αποχώρηση από την αρχηγεία του Επιτελείου Αεροπορίας του πτεράρχου Akın Öztürk και η προαγωγή στην θέση του, του αντιπτεράρχου Adidin Önal, μέχρι σήμερα διοικητή της Αντιπυραυλικής Άμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τρίτη αλλαγή η αποχώρηση από την θέση του μέχρι σήμερα αρχηγού της Στρατοχωροφυλακής, στρατηγού Abdullah Atay, που συνταξιοδοτείται και την θέση του την παίρνει ο μέχρι σήμερα αρχηγός της Στρατιάς του Αιγαίου, αντιστράτηγος Galip Mendi.

Οι φετινές κρίσεις της τουρκικής στρατιωτικής ιεραρχίας σκιάζονται από τις εκτεταμένες εκκαθαρίσεις πολλών αξιωματικών ακόμα και ανωτάτων που πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι εκκαθαρίσεις αυτές συνεχίζονται και δείχνουν πως ο Γκιουλέν είχε αναπτύξει μεγάλη επιρροή στο τουρκικό στράτευμα την οποία θέλει να ξεριζώσει ο Ερντογάν, αλλά με σοβαρές συνέπειες ακόμα και για την λειτουργικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων καθώς πολλά σημαντικά στελέχη τους έχουν απομακρυνθεί.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ;
Όργιο με παράνομες διακινήσεις προϊόντων προς την Ελλάδα και με δωροδοκίες- μπαξίσια κρατικών υπαλλήλων που αφήνουν κυριολεκτικά ελευθέρα τα σύνορα για να περνά ο κάθε «πονηρός» στην ελληνική επικράτεια, αποκαλύφτηκε αυτές τις μέρες στον τουρκικό τύπο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μεγάλο σκάνδαλο με τουρκικές φίρμες που προωθούν παράνομα προϊόντα απομιμήσεις στην Ελλάδα, ξέσπασε αυτές τις μέρες στο συνοριακό τουρκικό φυλάκιο İpsala, απέναντι από τους Κήπους στον Έβρο.

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, 15 άτομα συνελήφθηκαν από τις τουρκικές αρχές γιατί είχαν δωροδοκηθεί να κάνουν τα στραβά μάτια σε τουρκικές εταιρείες μαϊμού που προωθούν προϊόντα απομιμήσεις στην ελληνική αγορά.

Όπως δήλωσε στις εφημερίδες ο νομάρχης Αδριανούπολης, Dursun Ali Şahin, εδώ και τέσσερεις περίπου μήνες τουρκικές εταιρίες που δωροδοκούν υπάλληλους των συνόρων και τελωνιακούς κατάφερναν με το ανάλογο μπαξίσι να κάνουν οι υπεύθυνοι τα στραβά μάτια και έτσι τα μαϊμού προϊόντα τους να περνούν ανεξέλεγκτα τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να διοχετεύονται στην ελληνική επικράτεια. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι ο «παράδεισος» της βιομηχανίας παραγωγής προϊόντων μαϊμού.

Η κατάσταση αυτή τελικά μετά από καταγγελίες προκάλεσε την επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας και συνελήφθηκαν περί τα 15 άτομα κρατικοί υπάλληλοι ενώ καταζητούνται και άλλοι εννέα. Οι συλληφθέντες, όπως αναφέρεται, παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα με βαριές κατηγορίες.

Σκεφτείτε τι γίνεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα αφού για προϊόντα μαϊμού αρκεί ένα καλό μπαξίσι στους Τούρκους για να περνούν ανενόχλητα στην ελληνική πλευρά, όταν έχουμε την άνθρωποθύελλα των παρανόμων μουσουλμάνων μεταναστών που κατευθύνονται οργανωμένα από την τουρκική μαφία προς την χώρα μας.

Δηλαδή με λίγα λόγια μπέστε σκύλοι, (τουρκικοί), αλέστε!ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΤΟ ΕΚΛΕΚΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟ «ΠΑΙΔΙ» ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Με ένα εκτενές αφιέρωμα η γνωστή τουρκική εφημερίδα Hürriyet, (3/5), εξυμνεί τον γνωστό και μη εξαιρετέο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, κ Γιάννη Μπουτάρη, σαν ένα από τους ποιο ένθερμους φίλους και οπαδούς της Τουρκίας ο οποίος τώρα ξεκίνησε μια καινούργια εκστρατεία αναστύλωσης και ανάδειξης όλων των οθωμανικών μνημείων της συμπρωτεύουσας για να θυμίζουν τους σημερινούς κατοίκους της και κυρίως όσους έχουν προσφυγική καταγωγή, το πόσο… «ωραία», «όμορφα» και «ευτυχισμένα» διαβιούσαν κάτω από το… «δίκαιο», «φιλεύσπλαχνο», «πονετικό» και… άκρως «προοδευτικό» οθωμανικό καθεστώς. Δεν… αποκλείεται δε μέσα στα σχέδια του να υπάρχει και… πρόγραμμα ανέγερσης μνημείου της γενοκτονίας που υπέστησαν οι «καημένοι» φίλοι του οι Τούρκοι από τους κακούς και αχάριστους γκιαούρηδες!

Αλλά τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για όλη αυτή την περίοδο της δημαρχίας Μπουτάρη που έχει κάνει τους Τούρκους να πίνουν νερό στο όνομα του; Να θυμηθεί εκείνο το ευτράπελο επεισόδιο με τον Μίκη Θεοδωράκη όταν του απαγόρεψε να κάνει συγκέντρωση κατά του μνημονίου στην πλατεία Αριστοτέλους λες και ήταν ιδιοκτησία του, κάτι που φυσικά δεν έγινε ; Να θυμηθεί που τον Μάιο του 2012 με μεγάλη εμπάθεια απαγόρεψε στους Ποντίους να κάνουν συγκέντρωση για την επέτειο της ποντιακής γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ενώ την ίδια περίοδο παραχωρούσε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης για να παρελάσουν οι ομοφυλόφιλοι ενώ ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι κατά …των παρελάσεων ;

Αλλά ας πάμε στην αρχή. Παραμονές των δημοτικών εκλογών της 7 Νοεμβρίου του 2010. Η Θεσσαλονίκη γιόρταζε τον πολιούχο της άγιο Δημήτριο. Ο κ Μπουτάρης αν και δεν πηγαίνει ποτέ στις εκκλησίες αυτή την φορά λόγω φυσικά των δημοτικών εκλογών πήγε στον άγιο Δημήτριο να παρακολουθήσει την τελετή χοροστατώντας του δεσπότη κ Άνθιμου. Μετά το πέρας και ενώ πλησίασε όπως όλοι οι επίσημοι να χαιρετήσει τον Άνθιμο, αυτός του εξαπόλυσε δημόσια μια άνευ προηγούμενου επίθεση λέγοντας μάλιστα πως αν εκλεγεί δεν θα τον ορκίσει. Αυτό ήταν! Το επεισόδιο αυτό συσπείρωσε αυτόματα όλους του ψηφοφόρους από την κεντροδεξιά μέχρι την άκρα αριστερά και ενώ ο κ. Μπουτάρης ήταν πίσω στις δημοσκοπήσεις κατάφερε να κερδίσει τον δήμο με λίγες εκατοντάδες ψήφους. Η κίνηση αυτή του Ανθίμου του έδωσε ουσιαστικά την δημαρχία. Πολλοί είπαν για σκηνοθετημένο επεισόδιο. Γεγονός είναι πως μετά την εκλογή του όχι μόνο τον όρκισε ο κ Άνθιμος, αλλά έκτοτε είναι χέρι-χέρι με τον κύριο δήμαρχο.

Αλλά το «ρεσιτάλ» του κ Μπουτάρη έχει την πιο ενδιαφέρουσα διάσταση στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Μόλις εκλέχτηκε οι Τούρκοι πανηγύρισαν για την εκλογή του καθώς η φήμη του σαν τουρκολάγνος είχε φτάσει από καιρό στην Τουρκία. Από τότε άρχισε να βγαίνει πιο συχνά σε τουρκικά κανάλια παρά στα ελληνικά και φυσικά σε κάθε του εμφάνιση εμφανίζονταν σαν πιο Τούρκος και από τους ίδιους τους Τούρκους. Έτσι δεν άργησε να πέσει η πρώτη «βόμβα» Μπουτάρη, (κατά το.. κάβα Μπουτάρη). Στις 20 Νοεμβρίου του 2010, λίγες δηλαδή μέρες μετά την εκλογή του στην δημαρχία Θεσσαλονίκης ανήγγειλε, όπως το δημοσίευσε με πηχυαίους τίτλους η τουρκική εφημερίδα Radıkal, ότι θα αναγείρει μνημείο υπέρ των Νεότουρκων, (δηλαδή των μεγαλυτέρων σφαγέων του ελληνισμού της Μικράς Ασίας), στην πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο μεγάλος φίλος της Τουρκίας αψηφώντας τις αντιδράσεις του θρησκευτικού κατεστημένου της Θεσσαλονίκης αλλά και των ποντιακών οργανώσεων, θα στήσει ένα μνημείο για την «επανάσταση» των Νεότουρκων στην γνωστή πλατεία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα στην ίδια εφημερίδα γίνονταν γνωστό στο τουρκικό κοινό ότι ο κ Μπουτάρης θα κάνει και τζαμί για τους μουσουλμάνους Τούρκους και άλλους που διαμένουν στην Θεσσαλονίκη.

Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου, ο γνωστός ανταποκριτής στην Ελλάδα της τουρκικής εφημερίδας, Sabah, Στέλιος Μπερμπεράκης, αγκαλιά με τον Μπουτάρη και με φόντο την παραλία της Θεσσαλονίκης από το λιμάνι, παίρνει μια μεγάλη συνέντευξη από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ Μπουτάρη που την δημοσίευσε σε πρωτοσέλιδο στην τουρκική εφημερίδα. Στην συνέντευξη αυτή ο κ Μπουτάρης δήλωσε πως επιθυμία του είναι να ονομαστεί η οδός Αποστόλου Παύλου όπου βρίσκεται το πατρικό, (;;), σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, (δηλαδή του πατέρα της εθνοκάθαρσης της Μικράς Ασίας), σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ και παράλληλα επανέλαβε την επιθυμία του για μνημείο των Νεότουρκων στην πλατεία Ελευθερίας. Στην ίδια «βαρυσήμαντη» συνέντευξη αναφέρονταν πόσο λατρεύει ο κόσμος της Θεσσαλονίκης τον.. άξιο αυτό δήμαρχο και όλοι τον φωνάζουν στους δρόμους… «Yassu Dimarhe»!

Με την φόρα που είχε πάρει ο κ Μπουτάρης επόμενο ήταν να προχωρήσει και στην επόμενη φάση παρεμβαίνοντας ακόμα και στα εσωτερικά της Τουρκίας δηλώνοντας ότι στηρίζει τον Ερντογάν στο μεγάλο του σχέδιο να ανοίξει μεγάλο κανάλι σαν καινούργιο Βόσπορο στην βορειοανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Σημειωτέον ότι το σχέδιο αυτό έχει συναντήσει έντονες αντιδράσεις στην ίδια την Τουρκία και μάλιστα πολλοί αναφέρουν ότι παραβιάζει ακόμα και την συνθήκη του Μοντρέ, χώρια για την οικολογική καταστροφή που θα προκαλέσει σύμφωνα με πολλούς Τούρκους επιστήμονες. Σε σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Zaman, στις Μαρτίου του 2011, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ Μπουτάρης εξέφρασε την στήριξη του στο μεγάλο αυτό σχέδιο του τότε Τούρκου πρωθυπουργού Ταΐπ Ερντογάν, για το μεγάλο κανάλι στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. 


Στο ίδιο δημοσίευμα ο κ Μπουτάρης τόνισε ότι θεωρεί τον Ερντογάν σαν ένα από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως ηγέτες. Χαρακτηριστικό είναι πως στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνονταν ότι η κατασκευή αυτού του καναλιού θα σημάνει και το τέλος στο μεγαλόπνοο σχέδιο του αγωγού Μπουργάζ-Αλεξανδρούπολης, αφού θα λύσει το πρόβλημα της διέλευσης των τάνκερ από τον Βόσπορο. Δηλαδή με λίγα λόγια θα «θάψει» οριστικά το σχέδιο αυτό που αφ’ ενός θα έβαζε την Ελλάδα δυναμικά στο παιχνίδι των αγωγών και αφ’ ετέρου θα έδινε ένα δυνατό χαστούκι στις τουρκικές φιλοδοξίες να έχει η Τουρκία την αποκλειστικότητα των ενεργειακών αγωγών.

Τα «χτυπήματα» όμως του κ Μπουτάρη δεν σταμάτησαν εδώ. Στις 11 Δεκεμβρίου του 2011, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu Ajansı, αποκάλυπτε την… ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας στην Θεσσαλονίκη και για τον λόγο αυτό, όπως τόνισε, θα αναγείρει νέο μουσουλμανικό τέμενος για να υπάρχει μόνιμη θρησκευτική στέγη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θεσσαλονίκης. Οι δηλώσεις αυτές του αξιότιμου κ Μπουτάρη είχαν γίνει από την Σμύρνη όπου βρίσκονταν καθώς το πήγαινε έλα με την Τουρκία δεν σταμάτησε ποτέ. Παράλληλα είχε προσθέσει ότι θα επιδιώξει με κάθε μέσο την αδελφοποίηση της Σμύρνης με την Θεσσαλονίκη, ίσως στα… χνάρια του συνωστισμού της επίσης αξιότιμης κ Ρεπούση. Και πράγματι στις 2 Απριλίου του 2013, ο κ Μπουτάρης έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση. Σύσσωμος ο τουρκικός τύπος ανέφερε ότι μετά από 90 χρόνια ξαναέγινε μουσουλμανική θρησκευτική τελετή στην Θεσσαλονίκη με την πρωτοβουλία του κ Μπουτάρη στο γνωστό τέμενος του αρχαιολογικού μουσείου που είχε κτιστεί για τους Ντονμέδες, δηλαδή του εξισλαμισμένους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Εμείς για όλα αυτά δεν έχουμε παρά να του πούμε, Άφεριν Άφεριν, Yanni Boutari!

Πηγή άρθρων: www.nikosxeiladakis.gr


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ-ΛΑΜΟΓΙΑ-ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ 1695145784494905984

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item